![]() |
cevizve fındık kurutma makinası
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu makina sıcak hava üflemeli ve üsteki motorla karştırma yapan,ceviz ve fındık kurutma makinası.Belki aklınızda bir çarışıma faydası olabilir.Eklenti 363417Eklenti 363418
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu makinayı ben bile yapmayı gözüme kestirirken türkiyede bu neden yapılamaz anlayamıyorum, arz telep meselesimidir açaba,
Yapılamayacak bir makina değil yapılabilir, gönende ve türkiyenin başka yerlerinde daha kapsamlı olan çeltik kurutma makinası yapılabilirken bu makina rahatlıkla yapılabilir, ama maliyeti ne olur bilemem, büyük bahçe sahipleri için maliyeti önemli olmayabilir, bizim gibi küçük bahçe sahipleri için maliyeti önemli pire için yorganı yakmayalım. Bu makinanın küçüğünü yapmayı baya gözüme kestiriyorum ama makinanın çalışmasını görmek lazım nasıldır ne nedir. Bu konuyu makina mühendisi fabrika sahibi yapılamayacak makinaları yaparak ün kazanmış bir tanıdığım var ona bir bahsedeyim bakalım ne diyecek. hiç bir şey olmasa dahi Belki küçüğünü yapmak için biraz fikir çalarım. :) |
Sizin ceviz kurutma olarak düşündüğünüz tamburlu ayçekirdek kavurma makinası gibi bir şey o zaman.Bizler kamanda kurutmayı şöyle yapıyoruz.İnşaat ta kullanılan kum eleme telleri var,biz bu tellerin etrafinı ahşap tahta ile çerçeveleyip altlarına 50-60 cm ayakla yukarıda tutuluyo 3-4 saat burada kurutulduktan sonra gölge yerde hava sirkülasyonu olan yerde 2-3 bekletip bez veya file torbalara alınır.Pazarlamaya hazır halde bekletilir.
|
Alıntı:
sonra gölge yerde bekletiyoruz demişsiniz öncesinde 3-4 saat açık havada direk güneş görecek şekilde mi kurutuyorsunuz.. kusura bakmayın çok sordum ama daha ayrıntılı yazabilir misiniz rica etsem:) |
arkadaşlar herkeske selam bende kurutma makinası yapıyorum sizlerle paylaşmak isterim şuanda proje oluşturuyorum kurutma sistemini güneşten yararlanarak yapmayı düşünüyorum ilk olarak her evde olan güneş enerji sistemi bu sistem kapalı bir ado olacak o odanın içinde güneş enerjisinin su boruları dolaştırılacak oda ise galveniz olacak adanın altı ve iki yan kenarları aliminyum levhalı taş yünüyle izole edilecek odanın üstü ise bakır levha olacak ve güneye bakacak odanın içinde oluşan sıcak hava fan ile cevizlerin bulunduğu odaya aktarılacak burada kurutma işlemi yapılacak bu sistemde PLC kullanacağım (programlanabilir lojik kontrol )
|
Sayın Lilium:
Yeni bir kurutma sistemi fikri olarak : Tunel tipi sebze yıkama makinaları vardır. Bir taraftan sebzeyi koyarsınız yaklaşık 2 m. kadar bir mesafede bir palettin uzerinde kayarak diger taraftan yıkanmış malzemeler çıkar.. Bu makinanın tabanına, yanlarına ve tavanına resistanslar yerleştirilerek cevizler bir taraftan kasalı olarak sürülüp diger taraftan kurutulmuş ceviz çıkar. Bu sistemin iyi tarafı ince kabuklu cevizleri hırpalamadan kırmadan kurutmuş oluruz.. TABANLI Kasa Ykama Makinalar, Sele Ykama, Baks Ykama, Palet Ykama, Termobaks Ykama, Tepsi Ykama, Tava Ykama, Kalp Ykama, Endstriyel Ykama Makinalar |
Alıntı:
Yeni bir şeyler öğreniyorum bu yıl deneyeceğim, basit ve kolay bir yöntem bakalım olacak mı deneyimlerimi de paylaşacağım. |
Alıntı:
|
teşekkürederim sn çamtepe bügün ataman çiftliğini aradım oradaki sistem hakkında bilgi aldım kurutma sistemi dünya sıtandarlarında %8 miş ona göre nem sensörünü kullanacağım artık.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yöntem ise vakumlamayla kurutma. Ben kendisinden duyduğum kadarıyla bana basit gibi geldi, kendisi bu sayfayı görür ya da davet edersek en doğrusunu ondan öğreneceğiz. Ben bugün denemeye başladım makinada soyduğum cevizleri 3 saat kadar süzülmelerini bekledikten sonra vakumlu poşe de koyup vakumladım , poşeti cevizler mi deldi benmi deldim anlayamadım daha sonra tekrar poşet alıp bu defa bez kumaştan torba dikip cevizleri önce bez torbaya sonra poşete koyup vakumladım, Bana dediği iki üç saate kadar buharlaşma oluşaçak su birikmesi de olabilir su birikmesi olursa suyu boşaltıp tekrar vakumlayacaksın. Sanıyorum saat 20,30-21 gibiydi vakumladım ve şu an saat 1,20 poşedi kontrol ettiğimde poşette bir buharlaşma nem olduğunu gözlemledim. Eklenti 442344 Poşedin ön yüzü ve arka yüzü. Eklenti 442345 Sabah neyle karşılaşacağım çok merak ediyorum, Asıl merak ettiğim bu nemlilikteki ceviz vakumlamayla nasıl kuruyacağı. Vakumladıktan sonra tarttım 12 kilo 20 gram, bakalım sonuçda ne kalacak. Kendisinden öğrendiğime göre en sağlıklı kurutma ve muhafaza şekli bu olduğu yolundaydı, hasada bir hafta on gün kadar daha var bu denemem sonucunda iyi bir sonuç elde edebilirsem tüm cevizlerimi bu yöntemle kurutacağım. Osman abi yanlış cümleler kurduysam düzeltirsen sevinirim. |
Alıntı:
Cevizde kalması gereken idaal nem miktarı %8 olmalı. |
Patentini alacaktık Nail kardeşim. Şaka şaka.
Yazdığın her kelime doğru. Bu kadar sürede buharlaşıp tekrar yoğunlaştığını görmek beni de şaşırttı. Demekki elektrik süpürgen oldukça güçlü imiş. Emme ağzını aşağıya getirmen iyi olmuş. O durumda iken sabah tekrar vakumlarsan toplanan suyu da alabilirsin. Tüm çuvalın oldukça soğuduğunu göreceksin. Buharlaşma ısısını etrafından alamayınca bizzat kendinden almak suretiyle soğur. Güneşte ısıtma imkanın olsa daha iyi sonuç alırsın. Hani güneş altında kurutmanın sakıncalı olduğunu söylüyordun deme, bu durum farklı. Bu yöntemin diğer yararı mantar ya da bakteri oluşması ve yaşamasının imkansız olduğu bir ortam olmasıdır. Bu durumda aflatoksinden söz dahi edilemez. Bazı arkadaşlar 100-105 derecede kurutmanın olabileceği gibi bir yanlışa kapılıyorlar. Aman sakın. Yabancı yayınlarda bu rakamlar vardır ama, o fahrenayt derecedir. Bizim kulllandığımız derece ise santigrattır ve 100 fahrenayt yaklaşık 40 santigrata tekabül eder. 40 derecenin üzerinde cevizdeki yararlı Omega3 ve Omega6 yağları zarar görür ve cevizde acıma denen olay başlar. Her şey gönlünüzce olsun. |
Cevizi vakumlayarak kurutmak bence çok mantıklı bir yöntem, bunun teknik izahını şöyle yapmak isterim. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Poşetin içine konulan ceviz vakumlandığında ceviz ile poşet arasında hava kalmaz, cevizin içinde ve dışında basınç farkı oluşur dolayısıyla içindeki basınç dışarıya doğru itme kuvveti oluşturur ve suyunu gözeneklerden dışarıya atar bundan dolayı poşette nemlenir. Bu sayede omega3 ve omega6 yağlarıda zarar görmez. |
Alıntı:
wakumlanan poşeti güneşe cıkarırsak basınc düşüklügü nedeniyle ısı takwiesi olmadan kaynama ve ısı kaybı olan poşeti ısıtmış olup buharlaşmanın dewamını saglamış oluruz. örnek(rakamlar örnek-kafadan);basıncı 0,4atmoswere düşürdük, kaynama 40 dereceye düşdü, yogun buharlaşma cevizlerden ısı "calar" ve sıcaklık 18 dereceye düşer-buharlaşma yavaşlar, yugun buharlaşma olmaz-kuruma olmaz. ısı takwiyesı olursa kuruma kesilmez. bu işin teorisi. diger yarısı kendi doğrularımızı deneyıp bulup kendımıze uyarlamak. düşünüyorum da buharlaşmadan poşetın basıncı tekrar yükselebilir mi ? özellıkle kücük poşetlerde wakum kapasitesi az olan yerde, bir kac saat arayla vakumu tazelemek gerektirmez mi acaba? Saygılar Atilla Efraim |
Termodinamiği bilen arkadaşlar bilgi paylaşımında bulunmuşlar. Teşekkür ederiz.
Lilium un yaptıkları bir ön denemedir. Geliştirilebilrse ve maliyeti uygun olursa tatbik safhasına geçilebilr. |
Alıntı:
Fikirler ve bilgiler paylaşılırsa ancak o zaman doğru ve ideal sonuca ulaşılır. |
Alıntı:
Sonucu ancak deneyerek elde ederiz. Sayın lilium'a ve OSMAN45'e kolay gelsin derim. |
Bu konuyla ilgili olarak sayın osman45 daha önce bir başlık da yazmaya başlamıştı, yanlış anlaşılma ya da bir kırgınlık sonucu yazılarına ara vermişti konuşulup sorun çözüme kavuştu, ve kendisinden rica ettim abi bu konuyu yazmalısın benim oldum kadar bir çok ceviz yetiştiricisi bu konularla ilgili çare arıyor bir kişiye faydalı olabilirsek bir şey öğrenip öğretebilirsek bundan daha güzel mutluluk olmaz,paylaşımlarından dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ederim.
Ama lütfen, bazı konu başlıklarında olduğu gibi bu konu başlığında da sataşmalara dalaşmalara mahal vermeyip bilgisi olan fikri olan olumlu yönde paylaşımımızı sürdürelim, katılımcı arkadaşlardan ricam budur. Konuya ayrı başlık mı açsak açaba? en iyisini yöneticilerimiz bilir nasıl uygun görürseler öyle yapalım. Konumuza dönecek olursak. Sabahtan işlerimden dolayı bakamamıştım az önce poşedi kontrol ettim ve aynen dediğiniz gibi poşet hafif şekilde hava oluşarak poşet gevşemiş, (Su birikintisi göremedim) bu hava oluşumunu söylememiş olsaydınız poşedin hava aldığını düşünecektim. Tekrar vakumladım, paket taş piriket gibi oldu, Vakumlamayı bir kutu içerisinde yapsak paketler çok düzgün olacak, yani demek istediğim hepsinin aynı ölçülerde olması depolamada da istiflemek muazzam olacak üstüste koyabildiğin kadar koy düzgün bir şekilde sırala, yer olarak da daha az yer kaplar. |
Ayrı başlık açmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Sonuçta bir ceviz kurutma yöntemi ve makinası yapmak üzere denemeler yapıyoruz. Yinede...
Bu deneme en basit, ucuz ve kolay olduğu için bunu seçtim. Bunu uygun techizatla donatırsak, tabi rantabl olmak şartı ile yeni ve yararlı bir iş yapmış olacağımızı düşünüyorum. Bizim kullandığımız vakum kurutucuları kalın etli çelikten ve bombelidir. Silindirik olanların alt ve üst kapakları da aynı şekilde bombeli olmalı. Böyle büyük bir kutuyu yapmakta oldukça maliyetli olur. Nail kardeşim yoğunlaşan su torbanın iç cidarında görüldüğüne göre süzülüp bir yerlerde toplanmalı. Bu suyu dışarıya almadıkça kurutma amacına ulaşmaz. Güneş altına koy demekten kastım buydu. Üst bölümde ısınıp tekrar buharlaşan su soğuk kalan alt bölüme süzülür ve oradan dışarıya almak kolaylaşır. Ayrıca bu torbalar sızdırmazlık konusunda biraz zayıflar. Tekrar tekrar açıp kapamak yerine emme ağzından suyu alarak tekrar vakuma almak daha uygun olur. Doğal olarak içerideki su buharlaştığında vakumu kıracak ve gevşeme meydana gelecektir. Suyu dışarıya aldıkça tekrar vakuma alma süresi uzayacaktır. Her şey gönlünüzce olsun. |
Vakumlu kurutma haricinde basit yöntemlerde var. Örneğin; Tahtadan bir tünel yapılır ve iki yanına altı ızgaralı tavaları yerleştirecek şekilde ray yapılırsa, bu tavalara cevizler konur ve bir taraftan rezistanslı aspiratör ( saç kurutma makinesi gibi) ile sıcak hava üflenerek kısa zamanda kurutulabilir. Fazla bir sıcaklığa ihtiyaç duyulmaz, belki rezistans ile havayı ısıtmaya gerek olmadan da kurutulabilir zira nasıl çamaşırlar hava soğuk olsa bile rüzgarlı havada daha çabuk kuruyorsa cevizlerde 25-30 derecede kurutulabilir.
|
Teşekkürler ykaya194, ncp1963 sizler bilgi paylaşımlarınızla doğru olanı bulmaya yardım ediyorsunuz.
Sayın ykaya194 bahsettiğiniz yöntem en basit uygulanması ve ucuz yöntem ve fındık kurutma makinalarında kullanılıyor. Bu konuda internetde yorumları değil teknik ve bilimsel yayınları okursanız çok fazla bilgi bulabilirsiniz. Ancak fındık ile ceviz yaklaşık aynı oranda yağ ihtiva etmelerine rağmen, yağlarının kompozisyonu farklıdır. Bilindiği gibi fındık yağının yaklaşık %80 i oleik esaslıdır. Ve yağ kompozisyonu içinde omega 6 ve omega 3 yağları yoktur veya çok azdır. Daha çok fındık yağı E vitaminlerini ihtiva eder. Diğer bitkisel yağlara oranla oleik esaslı, erime noktası düşük ve diğer sıvı yağlara oranla acılaşma ve oksitlenme süresi daha uzundur. Ceviz yağı ise bitkisel yiyecekler arasında en fazla Omega 3 ve Omega 6 yağı bulunduran ve bu yüzden daha kıymetli bir besindir. Omega 3 ve Omega 3 yağları oksijen ve ısı ile oksidlenmeye ve acılaşmaya yatkın yağ çeşitleri arasındadır. Bu bilgiler ışığında düşük ısı ve oksijensiz ortam olan vakumlu kurutmayı bir denemeden geçirmenin yararlı olacağını düşündüm. Kardeşim Lilium un ön denemesinin sorunu tamamen çözecek bir deneme olacağını ben de düşünmedim. Deneme çok ilkel şartlara sahip. Ancak elektrik süpürgesinin bile buharlaşma ve iç cidarlarda yoğuşma olayını gerçekleştirmesi pozitif bir gelişmedir. Bu da beni memnun etti. Ceviz elime geçtiğinde ben daha iyi şartlarda denemeye devam edeceğm. Okadar çok tip vakum kurutma yöntemi varki deneyerek göreceğiz. Nail kardeşim, yoğun hasat günlerinde denemeye devam etmeyebilirsin. Gönderdiğin fotoğraflar bana gerçekten çok yardım etti. Teşekkür ederim. Her şey gönlünüzce olsun. |
Bulunduğum Dnyester bölgesinde, Sibiryada, Yakutiyada,
ve nihayet Karadenizde kullanılan SERENDİ-SERENDER diye adlandırılan mimarı yapılar Uygur ve Sibirya Türkleri mimarisinden esinlenmiş oldukça hoş bir o kadarda işlevsel yiyecek depolarıdır. Yağmurdan ve yerden 1-2 metre yüksekte kemirgenlerin istilasından akıllı bir çözümle korunmuş etrafı kafes teli veya ince çıta ile çevrilmiş yapılar Karedeniz bölgesinde mısır ambarı olarak kullanılmakta. Burada ise tel kafeslerden oluşmuş aralıklı yerleştirilmiş kutularla ceviz kurutulmakta. Tamamen rüzgar marifetiyle ve ortam ısısıyla işlem gerçekleştirildiğinden cevizde bulunması gereken nem oranı stabil olarak kalmakta. Isıya maruz kalmaktan ötürü oluşabilecek tadda acılık ve iç kararması olmamakta. Ceviz bahçelerinde varsa, evlerinizin çatısına kurabileceğiniz ucuz ve etkili bir yöntem. Bahçede eviniz yoksa uygun bir yerde çok uygun rakamlara tesis edebileceğiniz bir yapı. |
1 Eklenti(ler)
|
Rüzgar alan bölgede iki ağaç arasına veya hava sirkilasyonu yüksek olan sundurma altlarına halat gerip, içi ceviz dolu tel kafesleri asarakta kurutulabilir.
|
Arkadaşlar.
Çok değerli paylaşımlarda bulunuyorsunuz ama bu başlığın adı "Ceviz kurutma MAKİNASI yapıyoruz" dur. Kurutma yöntemleri olsaydı paylaşımlarınız doğru olurdu. Her şey gönlünüzce olsun. |
Mevcut bilgilerimle vakumda kurutmayı neden tercih ettiğimi dahaönce yazmama rağmen tekrar madde madde sıralarsam:
- Havasız ortam olduğu için en tehlikeli ve istenmeyen aflatoksin oluşumuna mani olunur. Biliyorsunuz en tehlikeli kanser yapıcı madde olan AFLATOKSİN maddesini cevizi de çok seven bir mantar türü üretir. Vakum ortamında hiçbir mantar türü yaşayamaz. -Cevizin değerini arttıran Omega 3 ve Omega 6 yağları diğer yağ cinslerinden daha fazla oksijen ve ısıdan etkilenir ve bozunurlar. Şiddetli hava ile çalışan "Akışkan Yataklı Kurutucular"(Fuid Bad Dryer) en kısa sürede kurutma sağlamasına rağmen hava (dolayısı ile oksijen) ile çok fazla temas olacağından bence sakıncalı. -sanayide düşük sıcaklıklarda ve oksijensiz ortamda en kısa sürede kurutmayı sağlayan kurutucu tipi vakum kurutucularıdır. Ve esas önemli olan sanayide kullanılan standart tipleri ceviz kurutmaya adapte etmektir. Her şey gönlünüzce olsun. |
Alıntı:
Sayın OSMAN45 Alıntı Lilium sayfasından. Sayın Lilium aynı başlık altında başka bir mesajında, sizin yapacağınız deneme sonuçlarını sabırsızlıkla beklediğini yazmış. Bende merakla neticeyi bekliyorum. Paylaşırsanız memnun oluruz. |
Arkadaşlar,
Islak olarak elime geçen yaklaşık 15 kg cevizi güçlü (2200 Watt)bir elektrik süpürgesinin iç torbasını ve ekzos filtresini çıkardıktan sonra 5 seferde toplam yaklaşık 20 dakika yine güçlü vakuma dayanıklı bir torba kullanarak kuruttum. Son seferinde vakuma aldığım torba 20 saat boyunca vakumunu hiç kaybetmeden aynı durumda kaldı. İlk vakuma aldığımda ise 5 saat sonra buharlaşma-yoğuşma ve arkasından gevşeme ile vakumda kırılma görüyordum. Bu durum kurutmanın sonuçlandığının bir göstergesi idi. Kuruttuğum cevizlerin fotoğrafları aşağıda. Gerek bu denemenin sonucu gerekse 30 yıl çok çeşitlilerini deneyip planlamanın verdiği tecrübe ile CEVİZİN DE VAKUMDA KURUTULABİLECEĞİNDEN EMİNİM. Yaptığım denemenin kilo kaybını belirleyemedim. Çünkü ceviz bana kabuk soyumundan 3 gün sonra ulaştı ve bu arada vakum altında idi. Bu nedenle kaybın miktarı doğru ölçülmemiş olurdu. Ancak daha önce de söylediğim gibi önemli olan, standart olanlarını iyi bildiğim vakum etüvlerini ceviz kurutmaya uygun şekilde adapte etmektir. O konuda bilgi ve fikir paylaşacak arkadaşların katkıları önemli. Ayrıca vakumda kuruyan cevizlerin durumlarının belirlenmesi bazı laboratuar çalışmasını gerektirir. Her şeye rağmen büyük bir cihazın küçük ve basit bir prototipi ile, süre, su kaybı ve vakum miktarı yaklaşıklıkla belirlenebilir. Nail(LİLİUM) kardeşim isterse bu prototipi çok rahat yapabilir. Konu ile ilgili olmamakla birlikte, yazmadan duramıyacağım. Biz ilaç sanayiinde kullanılan her türlü malzemeyi her kullanım sonunda dezenfekte eder ve her birinin dezenfekte sonucunu laboratuardan almadan ikinci kullanıma geçmeyiz. Buna benzer şekilde yağmur ve güneş almayan havadar bir yerde kurutma yapan arkadaşlar sanırım ve eminim oranın zemin, duvar ve tavanını dezenfekte ediyorlardır. Ve eminim o ortama bir ameliyathaneye girer gibi giriyorlardir. Her şey gönlünüzce olsun. |
3 Eklenti(ler)
Fotoğraflar. Cevizlerin biri flaşlı diğeri flaşsız çekilmiştir. Torbanın 20 saat sonundaki durumu.
|
Osman abi sonucun olumlu olmasına çok sevindim, :D İnanılır gibi değil, Yani şimdi içleri kabukları kurudu mu diyorsunuz,
Ben yaptığım demede olabileceğini gördüm ama sonucunu görmediğim için inanasım gelmiyor, kurumaları mükemmel bir şey. En kısa sürede görüşüp ayrıntılarını nasıl neyden olabileceğini yapabileceğimizi kararlaştırıp ya prototipi ya da bana yetecek bir şey (benim çok büyüğüne gereksinimim olmadığı için bana yetecek bir şey ifadesini kullandım) le başlayıp hem tecrübe edinmiş oluruz hem yapım aşamalarını burada paylaşmış oluruz. Teşekkürler eline koluna sağlık. |
bu olay çok güzel sn osman45 benim çalıştığım yerde birçok kurutma fırını var burada transformatörleri kurutuyoruz kurutma işlemine başlamadan 2gün boyunca vakum alınıyor vakum degerleri 0.3 mb ulaştığında 170 derecelik bir buhar veriliyo 2.günün sonunda tekrar vakum alıp trafoları çıkarıyolar
|
birde arkadaşlar kapalı bir kaptan vakum alındığında atmosfer basıncı düşüyor atmosfer basıncının düşük olduğu yerde buharlaşma daha hızlı oluyor küçük ısılarla kurutma işlemi gerçekleştiriliyor yine işyerindeki makinede yağ tasviye ediyoruz (aktarma olayı değil yanlış anlamayın) tasviye teknik anlamda trafo yagındaki suyun nemin alınıp işlenmesi bundada vakum alınıp nem su alınıyor
|
Vakumlu kurutma işi her sektörde uygulanan bir metot ve her ürünün kurutulmasında (tarım, sanayi ürünü) uygulanabilir, olay basınç dengeleme prensibine dayanır. Sayın OSMAN45 in yaptığı vakumlu ceviz kurutma işlemi de aynı prensibe dayanıyor.
Cevizin kurutulmasında kullanılan sıcak havanın yaratacağı olumsuzluk bu metodta olmaması büyük avantaj. Sayın OSMAN45'e, gerek bizlere vakumla kurutma işlemini hatırlattığı gerekse edindiği değerli bilgileri bizimle paylaştığı için çok teşekkür ederiz. |
Arkadaşlar,
Değerli katkı destek ve sorularınız için teşekkür ederim. Lütfen soru sormaktan, bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmaktan, irdelemekten çekinmeyiniz. Doğruya ve iyiye böyle ulaşırız. Evet trafoların ve yağların kurutulmasında da vakumdan faydalanılır. Evet kırıp yedim. Kabukları çıtırdayıp kırılıyordu. İçinin kuruluğu ise bence yeterliydi ve lezzetli idi. Hiçbir acıma ve kararma yoktu. Bunlar sadece gözlem. Laboratuar testleri yapma imkanlarım 10 yıl önce vardı ama şimdi yok. Ayrıca yine başka bir başlıkta yazdıklarımı tekrarlayacağım. Kabuklu veya iç cevizleri mutlaka buzdolabında muhafaza ediniz. Besleyici değeri ve yararı oda sıcaklığında çok kısa bir zamanda azalır ve sonunda yok olur. Tıpkı portakal suyunu sıktıktan dakikalar sonunda yararlı C vitamininin nerede ise sıfıra inmesi gibi. Selamlarımla. |
poşet ile vakumlamada 5-6 saat arayla vakumun tazelenmesini az da olsa kolaylaştırmak için ortamın vakum kapasitesini artırmamız gerek bence, yani vakumlanacak cevizlerin arasına ezılmeye dayanacak ufak delikler acılmış kutu, veya cevizlerı bir kutuya koyup delikler acıp sonra poşetteki vakumu alırsak, vakumun tazeleme gereksinimi azalır (5 defa yerine 1-2 defada olur) (mevcut olan hava boşuguna dogrudan baglı olarak azalır)
|
Alıntı:
Ceviz soyma makinasına birkaç parça ilave yaparsan bu işi halledersin. -Haznenin üstüne hortum contalı kapak ve vakum deliği -Boşaltma kapağına hortum conta -Kasnak mili contasıda sıkı olmalı -Su tahliye deliğine vana ilave edersin, ara sıra yoğunlaşan suyu boşaltırsın şimdilik bunlar aklıma geliyor,sen ustasın halledersin. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Daha büyük bir şey olursa iki günlük hasadı koyar kurutur boşaltıp tekrar yeni ürün koyularak devam edilir. Osman abi yazmış olduğunuz cümle beni biraz endişelendirdi. "Kabuklu veya iç cevizleri mutlaka buzdolabında muhafaza ediniz. Besleyici değeri ve yararı oda sıcaklığında çok kısa bir zamanda azalır ve sonunda yok olur." Bu durumda normal depolamada da Yani cevizi kuruttuk cuvalladık nemsiz bir depoya koyduk, bu durumda da besin değerleri yok mu oluyor. Oluyorsa, Aklıma geldi sorayım, vakumlu bir ortamda tutulursa yine besin değerlerini korur mu? |
Vakum ne kadar çok yüksek olursa ( cevizlere hasar vermemek koşulu ile) kurutma süreside o kadar azalır.
Sayın OSMAN45 naylon torba kullanmış ve 20 saat vakum altında bekletmiş. Sonuçta cevizlerin kuruduğunu gözlemlemiş dolayısıyla metal depo kullanılır ve yüksek vakum altında tutulursa 20 saat bekletmeye gerek kalmadan kısa sürede kuruyabilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025