agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Ceviz (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=423)
-   -   Pikan cevizi - Pecan (Carya illinoinensis) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1108)

Mine Pakkaner 17-04-2006 22:32

Pikan Dünyada üretimi belirli ve artan bir gelişim süreci içinde bulunmaktadır. Bu artışta özellikle soğuklama ihtiyacı sağlanamayan ve dolayısıyla ceviz yetiştiriciliği yapılamayan sıcak bölgeler için en elverişli ceviz türü olması rol oynamıştır. Nitekim, ceviz ve pikan kuzey Afrika ülkelerinde en çok aranan ve en pahalı kabuklu meyvedir.

Pikan yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli ekolojik etmen ilkbahar geç donları ile sonbaharın erken donları arasında kalan ve vejetasyon süresi olarak isimlendirilen dönemin uzunluğudur. Güvenceli bir pikan yetiştiriciliği için ise bu sürenin en az 210 gün olması istenir (Tuzcu, 1998).

Pikanlarda minimum gelişme köklerde +4,4 oC’de başlamakta ve +40 oC’ye ulaşmasıyla da pratik olarak durmaktadır.

Pikan yetiştiriciliği yapılacak yerlerde gece-gündüz sıcaklık farkının çok fazla olmaması gerekir. Cevizlerin büyüme ve olgunlaşma döneminde en uygun gündüz sıcaklığı ortalama +32 oC, gece sıcaklığı ise +21 oC olmalıdır.

Diğer taraftan, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarının sıcaklık ortalamasının +27 oC olması istenir. Bahar aylarında (Nisan-Mayıs) ise ortalama sıcaklık +16 oC olmalıdır. Pikan yetiştiriciliği yapılan bir bölgede +10 oC’nin üzerindeki sıcaklık toplamının 5000 saatin altına düşmemesi istenir.

Pikan kışın yaprağını döken bir meyve türüdür. Ekonomik anlamda meyve verebilmesi için kısa sayılabilecek soğuk etkisine gereksinimi vardır. Soğuklama süresi çeşitlere göre değişmekle birlikte genel olarak bu değer +7,2 oC’nin altında hesaplanan 400-750 saat arasındadır.

En iyi köklenme 21 oC’de olmakta ve 27 oC’de kök gelişimi artmaktadır. 38 oC’nin üzerinde de giderek azalma gösterir. Çimlenme sıcaklığında en iyi 23-29 oC’ler arasındadır (Tuzcu, 1998).
En soğuk üç ayın (Aralık-Ocak-Şubat) ortalamasının 10 oC olması gereklidir. Kültür çeşitleri -6 oC’de’den soğuk yerlerde yetiştirilmemelidir (Tuzcu, 1998).

Pikan ağacının odunu gevrek bir yapıya sahip olduğu için çok kuvvetli rüzgar olan bahçelerde mutlaka rüzgarlardan korunmalıdır. Pikan cevizi bütün bu sıcaklık istekleri nedeniyle Anadolu cevizinin yetiştirilemediği bölgelere alternatif olması nedeniyle de önemli bir meyve türüdür (Faraçlar, 1984).

Pikan 7-10 m derinliğe kadar inebilen güçlü bir kök sistemi oluşturabilir. Bu nedenle, toprak derinliğinin az olduğu yerlerde yetiştirilmemeli ve yetiştiriciliği yapılan yerlerde etkili kök derinliği genelde 80-100 cm’de olduğu için toprağın en az 2 m’ye kadar olması ve geçirimsiz katman içermemesi istenir. Toprak pH’sı 6.5-7 arasında olmalıdır.

Toprakta özellikle alkalilik ve tuzluluk sorunu bulunmamalıdır. Toprağın drenajı iyi, organik madde içeriği ve su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır. Ancak, fakir, hafif ağır ve diğer meyve türleri için elverişli olmayan toprakların en iyi değerlendirilebileceği bir türdür (Tuzcu, 1998).

mehmet uludoğan 29-05-2006 10:31

iyi günler
gebzedeki bahçemde bir tane pikan cevizi var
soğuk iklimi sevmediğini bildiğimden 3 yıldır kışın örtü altına alıyorum ancak bitki çok büyüdüğünde ne yapmalıyım
saygılar

Mine Pakkaner 31-05-2006 12:21

-6 oC den daha soğuk yerlerde yetiştirilmesi güç olan bu ağacı, iyice büyüdüğünde korumakta zorlanacağınız kesin, hatta pratikte çok olanaklı da gözükmüyor. :(

malina 31-05-2006 13:39

Çözüm ne olabilir?

"Large size" bir pikan bonsaisi yapmak olabilir mi? :)

aybala 01-06-2006 15:59

Pikan cevizini tanıyalım :)

http://waynesword.palomar.edu/images/pecan3.jpg
http://waynesword.palomar.edu

drosophila 01-06-2006 16:14

yenir mi? :D

bonsaisever 01-06-2006 16:25

Kıbrıs'a gittiğim zaman görmüştüm.
Hiç olgunlaşmamış ham cevizden yapılmış Ceviz Tatlısı yediniz mi?
Çok güzel oluyor :)

Mine Pakkaner 01-06-2006 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drosophila
yenir mi? :D



Hem de ne lezzetlidir :)
Galeriye ağacını da yüklemiştim daha önce
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2982

drosophila 01-06-2006 17:30

:( uyyyy. nefis görünüyor.canım çekti. ben de çimlendireceğim bunu:rolleyes:

memet 01-06-2006 17:32

ceviz kerestesinden heykel yapması çok zevkli oluyor.işlemesi çok güzel bir ağaç.birde kestane işlerken çok güzel bir koku yayılıyor .

backyard 02-06-2006 09:31

Alıntı:

Hiç olgunlaşmamış ham cevizden yapılmış Ceviz Tatlısı yediniz mi?
Çok güzel oluyor :)
ben kaç gündür yiyorum iş yerinde :)
ana vatanı antakyaymış
hatta durun gidip yine alayım ;)

bonsaisever 02-06-2006 12:07

Bunada "ye" demeye gelmiyor.
Hemen mide boşlukların aklına düşüyor :))

Sebahattin 02-06-2006 14:28

Biraz kötümser yaklaşım olacak ama,
Akdeniz Bölgesi haricin de bu ağaçları heryere dikmeyin (saksılar hariç). Belli bir yöreye dışarıdan kaynağı belli olmayan tohum veya fidanlarla ülkemizde ya da yörenizde henüz bulunmayan hastalıkları ve virüsleri taşıyor olabilirsiniz. Bazen farklı türlerin doğal yayılış alanlarının dışına çıkartılması ve meraktan başka yerlere taşınması sonucu istenmeyen veya kestirilemeyen durumlar oluşabilri. Henüz daha resmen tespit edilmese de bu sorunlar yaşanıyor.

arsakay 02-06-2006 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syilmaz
Biraz kötümser yaklaşım olacak ama,
Akdeniz Bölgesi haricin de bu ağaçları heryere dikmeyin (saksılar hariç).

Çok katılamıyorum. Önemli olan türün özelliklerini bnilmek.
Örneğin kışları aşırı soğuk bir yer olan Kaman'ın (Kırşehir)
kendi türleri var, Kaman 1, 2 v3 diye adlandırılmış.

cengin 02-06-2006 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Kıbrıs'a gittiğim zaman görmüştüm.
Hiç olgunlaşmamış ham cevizden yapılmış Ceviz Tatlısı yediniz mi?
Çok güzel oluyor :)

Ceviz tatlısı veya reçeli lezzetli ama yapılışı oldukça zahmetli ortalama bir ay sürüyor...

bonsaisever 02-06-2006 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cengin
Ceviz tatlısı veya reçeli lezzetli ama yapılışı oldukça zahmetli ortalama bir ay sürüyor...

Hah yapmasını bileni bulduk galiba :)
Kirece falan yatırılıyormuş.
Çeviz tatlısı (ismi ne ise) başlığında bir konu açıp anlatsana :)

Sebahattin 03-06-2006 00:05

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Çok katılamıyorum. Önemli olan türün özelliklerini bnilmek.
Örneğin kışları aşırı soğuk bir yer olan Kaman'ın (Kırşehir)
kendi türleri var, Kaman 1, 2 v3 diye adlandırılmış.

Arsakay,
Ben o yorumu Carya illinoinensis için yapmıştım.
Kaman dan bahsettin diye söylüyorum...
Hemen anlatayım,

Kaman 1,2,3 dediklerin Juglans regia dır. Zaten kış döneminde (uyur dönemde ) J.regia ağaçları -20 ye kadar dayanabilir. Kulaktan dolma bilgiler insanı yanıltabilir.

Kaman 1 ve 5 arası diye bahsettiğin ağaçların soğuğa dayanımı ile ilgili net bilgiler yoktur. Hem de bu yıl Kaman 1 ve 5 arası bütün çeşitlerin Kaman da soğuktan zarar gördüğünden haberin var mı?

Ayrıca Kaman 5 ağacının aslında kış soğuklarına da dayanıklı olmadığını biliyor musun? Çünkü çetin kış soğukları yüzünden ağacın ana dallarında bile soğuk zararı olduğunu biliyor musun? Ben biliyorum çünkü 6 aydır o ağaçları inceliyorum. İstersen kendin bak, başka bir yerde de göremezsin zaten

Eklenti 1646Eklenti 1647

bonsaisever 03-06-2006 00:41

syılmaz
Arsakay yanlış bir şey mi söylemiş?
-20 ye kadar normal hava şartları mı?
kaman bu sene en düşük kaç derece olmuş?
Bütün ağaçlar zarar mı görmüş?
Bunun yüzdesi var mı?

Sebahattin 03-06-2006 01:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
syılmaz
Arsakay yanlış bir şey mi söylemiş?
-20 ye kadar normal hava şartları mı?
kaman bu sene en düşük kaç derece olmuş?
Bütün ağaçlar zarar mı görmüş?
Bunun yüzdesi var mı?

Tür karmaşası yaşamış heralde,
düzeltme yapayım dedim.
Bir de Kaman cevizi deyince ...
Burada da soğuğa dayanıklı olduğu iddiası karşıma çıktı. Zaten yanlış bilgiler ve yanlış yönlendirmeler havada uçuşuyor, dayanamadım ve yazdım.

Soğuğa dayanım yetiştiricilikte ve bitki ıslahında önemli bir konudur. Bir türün yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli çevresel streslerden biri de düşük kış sıcaklıklarıdır.

Kaman daki duruma gelince bu sene -18,4 C oldu (Bu uzun yıllar gözönüne alındığında çok düşük bir değer değildir). Bu soğukta genç fidanlarda ve bazı ağaçların dallarında zaralanma oldu.

Ama esas zararı ilkbahar geç donları yaptı 26 Nisan da -3 C ve Kaman merkezde ağaçların % 99 unda verim yok. Tabi şunu da belirtmeliyim bazı ağaçlarda kış don zararı da var. Soğuğa dayanıklı olduğu iddia edilen Kaman çeşitlerinde de (Kim iddia ettiyse...., zaten tam anlamı ile tescil edilmiş çeşitlerde değildir bunlar.. bunu da belirtmem lazım).

özellikle Kaman 5 in durumu çok kötü.

bonsaisever 03-06-2006 01:37

Soğuk havalara en dayanıklı ceviz hangisi peki?
Bu konu ile ilgili yeni bir başlık açarsan iyi olur ;)

Sebahattin 03-06-2006 01:57

Türk çeşitlerinin soğuğa dayanımları ile ilgili henüz net bilgiler yok ama yapılıyor. Yurt dışı orijinli özellikle Romanya orijinli soğupa dayanıklı bazı ceviz çeşitleri var. Adams 10, Chase D9, Spurgeon, Geisenheim gibi ceviz çeşitlerinin soğuğa dayanıklı oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır.

memet 03-06-2006 02:01

peki benim ablamın bahçesindeki ağaçtan aldığım,kök veripte bir türlü topraktan bir yaprak çıkarmak istemeyen cevizlerimden hala umut varmıdır.

Sebahattin 03-06-2006 02:08

Allah tan ümit kesilmez,
az daha bekle, fare yemedi ya da soğuk yakmadıysa çıkar :))

arsakay 03-06-2006 10:56

Teşekkürler Syilmaz,
verdiğiniz bilgiler çok, kıymetli.

Aslında "çok katılmıyorum" dememin sebebi
sizin genelleme yaparak yazmış olmanızdı.
Eh ben de hem Kaman'ı, hem kışını, hem de
cevizini bilince düşüncenize katılmadığımı belirttim.
Ayrıntıya girince durum aydınlandı.

Elinize sağlık, başka konularda da katkınızı bekliyoruz.

memet 03-06-2006 17:41

aman..cevizler çıkıyor.
 
Acele edip telaş yapmışım. cevizler beni utandırdı.dördü birden sürgün veriyor.
bir iki güne kadar çıkacakları belli

Mine Pakkaner 03-06-2006 18:42

gözünaydın memet :)

Ateş Öztan 03-10-2006 00:05

Sanırım,
Antalya'da Pikan cevizi için çalışan bir enstitü var. Çok emin değilim ama yıllar önce buradan ceviz alıp yemiştim. Bu ceviz tipini yaygınlaştırmak ve Türkiye'ye adapte etmek için uğraşıyorlar diye hatırlıyorum. ANtalyalı olanlar yardımcı olabilir.

Mine Pakkaner 03-10-2006 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Sanırım,
Antalya'da Pikan cevizi için çalışan bir enstitü var. Çok emin değilim ama yıllar önce buradan ceviz alıp yemiştim. Bu ceviz tipini yaygınlaştırmak ve Türkiye'ye adapte etmek için uğraşıyorlar diye hatırlıyorum ...

Antalya Turunçgiller Araştırma Enstitüsü'ne ve Alanya Üretme İstasyonu'nda fidan üretimi yapılmakta. Antalya civarında kapama bahçeler de mevcut. Pek çok çeşidin denemeleri de yapılıp yöreye uygun olanlar belirlenmiş. Choctaw, Harris Supr, Hastings, Mahan, Shawnee, Western, Witchia, Barton, Desirable (Amerika'da en popüler olan) ve daha pek çok çeşit mevcut.

Dünya'da %71 lik üretim payıyla ABD birinci, %25 ile Meksika ikinci, Avustralya,İsrail,Güney Afrika ve Peru küçük miktarlarla takip eden önemli üreticiler.

Pekan cevizi çerez olarak tüketilmenin yanı sıra pasta, kek, dodurma yapımı gibi gıda sanayiinde kullanılabilmekte. %72 yağ içermekte.Bu yağ yemeklik,olarak, eczacılıkta, kozmetik sanayiinde kullanılabilmekte. Odunu da değerli.

Türkiye'de yetiştiriciliği yetişebildiği iklim özellikleri nedeniyle Akdeniz Ve Ege' nin kıyı bölgesi ile sınırlı.Gece gündüz sıcaklık farkı düşük olmak zorunda.Yetiştiricilik için aralık, ocak, şubat ayları sıcaklık ortalaması 10 derece veya dah yüksek olmalı. Yüksek nemi seviyor (max. % 80)


Kaynak:
Ilıman İklim Meyve Türleri , Sert Kabuklu Meyveler, Cilt 3 (Prof.Dr. Rahmi Özçağıran, Prof.dr.Ali Ünal, Doç. Dr.Elmas Özeker, Yar.Doç.Dr.Murat İsfendiyaroğlu)

Bu bilgilerin ışığı altında Manisa'da kapama bahçe için dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

Mine Pakkaner 03-10-2006 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Sanırım,
Antalya'da Pikan cevizi için çalışan bir enstitü var. Çok emin değilim ama yıllar önce buradan ceviz alıp yemiştim. Bu ceviz tipini yaygınlaştırmak ve Türkiye'ye adapte etmek için uğraşıyorlar diye hatırlıyorum ...

Antalya Turunçgiller Araştırma Enstitüsü'ne ve Alanya Üretme İstasyonu'nda fidan üretimi yapılmakta. Antalya civarında kapama bahçeler de mevcut. Pek çok çeşidin denemeleri de yapılıp yöreye uygun olanlar belirlenmiş. Choctaw, Harris Supr, Hastings, Mahan, Shawnee, Western, Witchia, Barton, Desirable (Amerika'da en popüler olan) ve daha pek çok çeşit mevcut.

Dünya'da %71 lik üretim payıyla ABD birinci, %25 ile Meksika ikinci, Avustralya,İsrail,Güney Afrika ve Peru küçük miktarlarla takip eden önemli üreticiler.

Pekan cevizi çerez olarak tüketilmenin yanı sıra pasta, kek, dodurma yapımı gibi gıda sanayiinde kullanılabilmekte. %72 yağ içermekte.Bu yağ yemeklik,olarak, eczacılıkta, kozmetik sanayiinde kullanılabilmekte. Odunu da değerli.

Türkiye'de yetiştiriciliği, yetişebildiği iklim özellikleri nedeniyle Akdeniz Ve Ege' nin kıyı bölgesi ile sınırlı.Gece gündüz sıcaklık farkı düşük olmak zorunda.Yetiştiricilik için aralık, ocak, şubat ayları sıcaklık ortalaması 10 derece veya daha yüksek olmalı. Yüksek nemi seviyor (max. % 80)


Kaynak:
Ilıman İklim Meyve Türleri , Sert Kabuklu Meyveler, Cilt 3 (Prof.Dr. Rahmi Özçağıran, Prof.dr.Ali Ünal, Doç. Dr.Elmas Özeker, Yar.Doç.Dr.Murat İsfendiyaroğlu)

Bu bilgilerin ışığı altında Manisa'da kapama bahçe için dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

uatumen 31-10-2006 13:13

Kanada Cevizi
 
Merhaba Mine Hanım,

KANADA CEVİZİ diye bir ceviz var mıdır ? yoksa bu PİKAN cevizinin halk arasındaki adı mıdır ? bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim, vereceğiniz cevaba göre araştırma yapacağım. Teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024