![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2006
|
Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye ulaşmadım yardım edebilrseniz sevinirim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
|
Valla tam olarak ne yapacak oldugumu bilemediğim için direk soruyu yöneltim.Şimdi öteki yapmam gerekenleri yerine getireceğim ama şebin ceviziyle ilgili bilgiye hakikaten ihtiyacım var.Çünkü çok sayıda 1-2 yaşında şebin cevizi elimde mevcut var ve bende en dogru koşulları hazırlamak istiyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2012
|
selam..cevizde şebin şeşidi çok vermli geç donlara dayanıklı çabuk gelişiyor çok kaliteli içi var.fakat en kötü tarafı fazla ince kabuk olduğu için kuşlara hazır yiyecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
|
Şebin cevizinin yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum dikilecek alan antalyada tamamen organik bir alanda yaklaşık rakımı 850-900mt. sulama imkanı sondaj ile mümkün olacak bi yer şimdiden ilginiz için teşekkür ederim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2008
|
ceviz
Alıntı:
bende antalyada evvelsi sene ceviz dikimi yaptim siz su an hangi asamadasin acaba |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-11-2013
|
merhabalar. neden chandler ceviz düşünmüyosunuz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Sayın AYDIN67,Chandler dikmeyi düşünmüyorum ya da Chandler dikmeyin demedim. Ben sadece gözlerimle gördüğüm ve 2 yılda yaşayarak tecrübe ettiğim bir durumu paylaştım. Bu durum da,Chandler çeşidinin yeşil kalma süresinin,Fernor çeşidine göre en az 15 gün daha uzun olduğudur. Karasal iklime yabancı çeşit dikmek isteyen üreticilerin,Chandler konusunda tereddüt ettiklerini biliyorum. Bu yüzden,bu bölgelere Fernor dikerek ilkbahar geç ve sonbahar erken donu riskini 15 gün daha azaltabileceklerini belirmek istedim. Tabi ki,herkes tercihinde özgürdür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-02-2014
|
Selam kardeş öncelikle bende sizin gibi bilgi edinerek yola çikrim fakat Kendin tecrübe ederek daha salikli oluyor 40 adat ceviz diktirdim. Uzmanina 8 adet tuttu artik sen düşün fidanları dokecegin yerde yaparsan başarin yüzde yüz oluyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
agaclar.net
|
Şebin cevizi ile diğer ceviz çeşidinin yetiştiriciliğinde bir fark yok, ancak şebin cevizinin güneş yanıklığına hassas bir çeşit olduğunu dikkate alıp Antalya'da öyle dikmelisiniz. Mutlaka sulamanız gerek. Şebin cevizi yayvan taç yapar, dikiminde bunu göz önüne alın. Ben sizin yerinizde olsam böyle ciddi ve ticari amaçla yetiştiricilik için kesinlikle Antalya Tarım İl Müdürlüğü ile görüşürüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
|
Teşekkür ederim Mine Hanım Ancak antalya il tarımdan yardım konusunda yeterli ilgiye ulaşımıyoruz. Birde antalyada diye belirmiştim ancak antalyanın bir yaylası 850-900mt civarlarında dolasıyla denizellikle karasallığın birbirine kaynaştığı nokta da diyebiliriz.Nem orannı oldukça düşük böyle oluncada çok sulama gerekli olacakmıdır sizce 2)birde bahçe telle çevrili ancak rüzgara karşı koruma amaçlı bişey yapılmalı mı,hangileri önerirzsiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2011
|
sevgili mine pakkaner bende 40 şebin 40 bilecik fidan diktim budamayla ilgili bilgilerinize ihtiyacım var şimdiden teşekürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2012
|
herkese merhabalar,yenı uye oldum,benımde bırkac sorum olucak,bılgısı olan buyuklerımden yardımcı olmalarını beklıyorum. bursa nın orhangazı ılcesının ortakoy mevkınde 2011 ocak ayında 10 donum bılecık ve sebın cınsı cevız bahcesı kurdum,fakat yeterlı bılgım olmadıgı ıcın bakımını yaparken sızlerden yardımcı olmanızı ıstıyorum. ornegın ılkbaharda kok gubresı atıp gelısmelerının dahada hızlı olmasını ve saglam bır kok yapısının olmasını ıstıyorum.fakat ilce zıraattakı yetkılı kısı atmamamı onerıyor,sızce ne yapmalıyım? hangısı dogru olur ve neden? cevaplarınızı beklıyorum,sımdıden herkese tesekkurler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Bahçenizi kurmadan önce toprak analizi yaptırdınız mı? Eksik çıkan madde var mıydı? Eğer potasyum eksik çıktıysa fidanları dikerken çukur dibine biraz kök gübresi eklemişsinizdir diye varsayıyorum. Eksik çıkmadıysa vermenize gerek yok. Bırakın o kökler arasın bulsun besinini.. Biliyorsunuz artık çocuk doktorları bebekleri elinizle beslemeyin, bırakın kendisi üstünü kirlete kirlete yesin diyorlar. Yoksa ne elleri, ne çeneleri gelişiyor. Fidanlar da en nihayetinde bir bebek değil midir? ![]() Budamacı konusunda sıkıntı yaşamamanız lazım. Bölgenizde bahçe kuran bir sürü insan var, fidancılar var. Budamayı yapacak kişi bulamamanız durumunda dahi, en azından bu bahçecilere telefonunuzu bırakın, kendi bahçelerini budarken sizi de çağırsınlar, siz de uygulamalı öğrenin. En güzel budama kendi yaptığınızdır. Kaç senedir ağaç budatıyorum daha birinin gelip diğerinin işini beğendiğini görmedim vallahi. Dolayısı ile eğrisiyle doğrusuyla artık kendim buduyorum, kimsenin gıkı çıkmıyor ![]() Saygılar Ç. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
agaclar.net
|
Bakın, şebin cevizi iç kurduna hassas, organik yetiştiricilik yapacaksanız yörede bu sorun var mı bilmelisiniz. Soğuklama ihtiyacı karşılanıyor mu, yeterli mi bilmelisiniz. Arazinin bulunduğu yerdeki yıllık yağış ortalamasını bilmelisiniz.Sulama olmadan zaten iyi bir yetiştiricilik yapamazsınız. Çeşit seçiminiz yöreye uygun mu? Bunlara cevap alamamanıza imkan yok. İl müdürlüğünden sonuç alamazsanız arazinin bağlı olduğu ilçe müdürlüğüne gidiniz. Akdeniz Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne gidiniz. Size ticari organik yetiştiricilik için daha fazla afaki bilgi vermeyi doğru bulmuyorum. Mutlaka üniversite, il veya ilçe müdürlüğü ile görüşmeli ve gerekirse bir ceviz yetiştiriciliği uzmanından da danışmanlık hizmeti almalısınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
|
İyice planlamak gerekir
Ceviz yetiştiriciliğinde özellikle çeşitlerin (özellikle de yerli çeşitlerin) adaptasyonları ile yeterli bilgi yok malesef. Henüz daha araştırma safhasında ya da araştırmalar planlama safhasında. Ben Minta ya tek alternatifinin şebin cevizi olmadığını ve yapacağı yatırımın büyüklüğüne ve işin ciddiyet derecesine göre başka alternatiflerinin de olduğunu hatırlatmak isterim. Ama öncelikle bahçe kurma işine elimde fidan var diyerek girilmez. Bahçeye fidan dikmek işin sadece başlangıcı ve çok az bir kısmıdır. Tıpkı çocuk büyütmek gibi ilgi ister. Ayrıca zaman ayırmak gerekir, işgücü ve para gerekir ve gönül ister. Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
dün üye oldum ancak bir ara aşağıdaki linki bulmuştum. isterseniz bir görüşün. değişik ceviz çeşitleri hakkında bilgi görünüyor ağırlık % vs. http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/index.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-12-2010
|
Kürşad bey vermiş olduğunuz ceviz hakkındaki,mail adresine girdim ve çok faydalı bilgiler edindim.İlginiz için çok teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
komşunun bahçesinden biraz yer işgal edip ortaklaşa bir ceviz de ben dikeyim diyorum. http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/sutyemez.htm sütyemez1 kazdağ koşullarına dayanır mı acaba? Mehmet beye mail atacaktım problem olustu. 26 gr. meyva ağırlığından bahsediyor. bunun yanında küçük ama sık meyve yapan bir ağaç daha dikeceğim yakınına. bunun yanında cevizi çimlendirdiğimizde aşılamak gerekir mi aynı ceviz mi çıkar? dişi erkek tozlaşmasından bahsediyor. dişisi erkeği aynı zamanda açmayınca meyve yapmıyormuş. konu hakkında daha detaylı bilgisi olan yardımcı olursa yapacağım. bir de suyu sever mi sevmez mi? kanalete 1 metre mesafede dikeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
|
TESk
yardımlarınız için teşekür ederim kürşad arkadaşımada yeni bir konu açıp ordan yardım almasını teklif ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
Sütçülerde 50 civarında ve 50 yaş üstünde Ceviz ağacım var. Son yıllarda verimli değiller. Kaldıki çok bakımsızlar. Bu ağaçları kesmeye de kıyamıyorum. Ne yapmalıyım diye düşünüyorum. Ceviz konusunda İlçede doğru düzgün bir çalışma da yapılmıyor. Sadece sincaplar sayesinde bakımsız tonlarca fidan büyümüş. 1- Bu ağaçlarımı budarsam verim alabilirmiyim? 2- Budama hangi aylarda yapılmalı? 3- Yetiştiği arazi de genellikle KÜFEKKİ TOPRAĞI yoğun. Ayrıca arazi etrafında bol miktarda su var. 4- Ağaçlar yaşları nedeni ile artık içleri de koflaşmaya yani içleride boşalmaya başladı. Şimdiden ilginize ve bilgilendirmenize teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraf Var mı?
Mahmut Bey birşeyler yazacağım da bu KÜFEKKİ toprağı nedir? Bir de ağaçlarla ilgili hiç fotoğraf var mı ya da ağaçların meyve kaliteleri nasıl? Bu ağaçlar sizden öncekilerin ektiği cevizlerden mi oluşmuş ya da ne amaçla kurulmuş bir cevizlik? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
SYılmaz merhaba. Küfekki bir tür lav taşı **** toprağı. Aslında o bölgede ki kayaların bir kısmı KÜFEKKİ. Fakat zamanla kazıla kazıla toprak haline gelmiş.Bir tür doğal Ytong.Ağaçların meyva kalitelerini neye göre kıyaslayayım dersem; bir tür Çetin Ceviz. Meyveleri çok lezzetli. Bu ağaçları dedem ilk gençliğinde öylesine dikmiş.Etrafı çok sulak 50 mt. yukarıdan debisi yüksek bir su çıkıyor ve bahçelerin sulanmasında kullanılıyor. O su tamamen bizim bahçenin sınırlarından geçiyor.Bildiğim en az 20 yıldır doğru düzgün bakım yok.Zamanında babaannemin geçim kaynağı imiş. O bahçeden elde ettiği Fasulye ve cevizlerle geçimini sağlarmış. Birde Babam benim adımı babasının adı olan Mahmut joyunca Babaannem benim için 5 adet ceviz dikmiş bir tanesi devasa bıyutlarda ,diğerleri kurumuş. Yani 54 yaşında bir ağaç diğerleri çok daha yaşlı. Sütçülere gider gitmez fotograflarını size yollayayım. Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Cevizler Hakkında
Tarifinizle gözümde bir şeyler canlandı. Tabi tarifiniz olmadan bir şey söylemek mümkün ve doğru olmaz. Bahçe içerisindeki ağaçların meyve kalitelerini sormamın da özel bir nedeni vardı. Bahçedeki ağaçlar 20 metre boylandı dediğinize göre ana kaya özellikleri ne olursa olsun orada o büyüklükteki bir ağacın yetişmesine uygun ortam sağlayacak toprak oluşumu (muhtemelen suyla birlikte taşınan ve iyi özellikler gösteren bir toprak) var. Bu durum fotoğrafları gördüğümüzde daha net hale gelecek. Eski anlayışa göre cevizler için direk ekim dikim yapılan araziler kullanılmaz. Bizim oralarda da öyledir. Muhtemelen engebeli ve dere yatağı benzeri bir alanda ağaçlarınız. Ağaçlar iyi büyüyebildiklerine göre taban suyu ve su kalitesi ile ilgili bir sorun da yok. Ağaçlarınızın meyveleri ****** lezzetli olacaktır çünkü ceviz lezzetli bir meyvedir. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Cevizde budama
Bu ağaçlarımı budarsam verim alabilirmiyim? Ceviz ağaçlarında meyve gözleri genellikle uç kısımlarda bulunurlar. Genellikle diyorum çünkü ağacın iç kısımlarında (yani yan dallarda) meyve gözleri bulunan ağaçlar vardır. Bu durum genetik bir özelliktir (Belki bu konuyu başka bir gün başka bir başlık altında açıklarım). Büyük olasılıkla ağaçlarınızın ana dalları çok uzamış, kalınlaşmış ve hasat güçlükle yapılıyordur. Yer yer ağaçların gövde yüksekliği ve kalınlığı sebebi ile tırmanmak bile mümkün olmuyordur. Ağaçların ana dallarında kısaltma ve seyreltme kesimleri yaparak ağaç bir miktar gençleştirilebilir. Bunun için en önce ağaçta iç içe geçmiş ve kurumuş ya da hastalıklı ana dallar dipten kesilmelidir. Bunlar odun olarak ya da kalınlıklarına göre belki kereste olarak değerlendirilebilir. Daha sonra geriye kalan dallar üzerinde (düşünerek) meyve dalları (spurlar) oluşturmak için geriye doğru kısaltma kesimleri yapılabilir. Bu ağacın yeni meyve dalları oluşturmasına imkan sağlayacak kısa sürgünlerin oluşmasını sağlar. Böyle bir kesim stratejisi kısa dönemde ağaçta meyvelerin bir miktar irileşmesini sağlar ve de 1-3 yıl içerisinde verimini artırabilir. Çok sert kesimler aşırı dik gelişen çok sayıda sürgünün gelişmesine sebep olur ve ağacın doğal taç görüntüsünün bozulmasına sebep olur. Genel bir kural hiç bir zaman hiç bir ağaçta taç hacminin % 25 inden fazlası kesilmez. Ben sizin niçin bu oranın daha da düşük tutulması taraftarıyım. Eğer daha fazla kesim yapılması gerekiyorsa bunu bir kaç yıla yaymak en doğrusudur. Bununla beraber şunu belirtmeliyim, yapacağınız budama ağacın meyve karakteristiklerini değiştirmez yani küçük, içi zor çıkan, kurtlanan meyveler vs. yine öyle olacaktır. Sadece ağacın tacı seyrekleştirilerek daha iyi güneşlenmesi, yeni meyve dalları oluşturulması sağlanacak ve artan güneşlenme ile meyve gözü oluşumu artacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Budama hangi aylarda yapılmalı?
Budama için kesin bir tarih verilemez. Yerden yere ve yıldan yıla olan iklim farklılıkları yüzünden böyle bir tarih veremeyiz. Ama genel kural dormant (durgun) sezonun sonuna doğru yani ağaçlara su yürümeden önceki periyottur. Eğer Sütçüler ekolojisi tahmin ettiğim gibiyse bu (İç Ege ve rakım 800-900 metre civarı) bu tarih yaklaşık şubat sonudur. Pratik olarak elma ağaçlarının budanma zamanını kendinize referans alabilirsiniz. Bir ayrıntı aklıma gelmişken söyleyeyim; Budamadan sonra ya da bazen budama esnasında ağaçların dallarından su akabilir. Bu durum normaldir. Bunun zararını azaltmak için büyük kesim yüzeylerine 'sutut' denilen white latex boya (su bazlıdır) boya sürünüz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Ağaçlar yaşları nedeni ile artık içleri de koflaşmaya yani içleride boşalmaya başladı
Ağaçların gövdeleri mi yoksa meyvelerin içi mi koflaşmaya başladı? bunu iki ihtimali de gö önüne larak cevaplayalım. eğer ağaçların gözdesinde zararlanma ve çürüme başladıysa en ideal olan ağaçların kerestesi henüz iyi iken kerestelik ve yakacak olarak değerlendirilmesi çok uygun olur.Şayet meyvesi çok kaliteli ve korunmayı gerektirecek kadar iyi değilse. Böylece bahçe biraz seyrekleşecek ve havalanması daha iyi olacaktır ve ağaçların iç içe geçme sorunu da kısmen azalacaktır. Bu kararı bahçe sahibi verecek tabi ki. Bununla beraber eğer koflaşma sorunu meyvelerle alakalı ise bu durum da büyük ölçüde genetiktir ve aynı zamanda besin maddesi yetersizliği de bir sebeptir. Genetik ağırlıklı olmak üzere ikisi birlikte sebeptir diyebiliriz (Biz buna genetik çevre interaksiyonu diyoruz ama sizi bu dille sıkmak istemedim ve anlayabileceğiniz dille yazmaya çalıştım). Bu ağaçlarla ilgili olarak başka neler yapılabilir derseniz o konuda da bir şeyler söyleyelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili SYılmaz önerilerinizi ciddiyetle tekrar tekrar okuyup gözden geçireceğim ve en kısa zamanda fotograflarınıda yollayacağım. Bütün desteğinize teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Çeşit değiştirmesi yapılmış ağaçlar
Aşağıda çeşit değiştirilmesi yapılmış ağaçlarla ilgili fotoğraflar var. Daha iyi örnekler fotoğraf arşivimde var ama bulup çıkarması benim için çok zaman alıcı. Belki ileride onları da ekleme şansım olur. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|