agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni5569Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 08-12-2014, 17:19   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın ykaya194, sayın permakültür'ün bahçesinin toprak yapısı biraz zayıf görünüyor. Böyle topraklarda bahçeye ve ağaçlara ne kadar iyi bakarsanız bakın, ağaçlar yeterli seviyede gelişmeyebiliyor.

Sayın formullaone,

Tamda meselenin özüne değindiniz. Bir tarım tv kanalındaki söyleşiyi izlemiştim. Bir grup akademisyen ve fidancıların Amerika'ya yaptıkları bahçe ziyaretindeki sohbette, bir amerikalının "Türkler neden hep verimsiz topraklara ceviz bahçesi kuruyor anlam veremiyorum zira daha fazla verim almak için verimli arazi tercih edilmeli" sözlerine karşılık cevap vermediğini anlatmıştı.
Verimli araziler biraz pahalı olabilir ancak ceviz bahçeleri, hububat ve sebze gibi tek yıllık veya diğer meyve çeşitleri gibi ömrü kısa değil. Dolayısıyla verimli araziden alınacak daha fazla ürün ile aradaki fiyat farkını kısa sürede kapatarak uzun vadeli verimi daha yüksek bahçeniz de olmuş olur. Kıraç topraklarda kurulacaksa, ağaç büyüdüğünde o ağacı yeterli besleyebilecek olan toprağı iyileştirici yöntemler uygulamalı.

Sayın permakültür arkadaşımızın bahçesine gerekli ilgi gösterilmemiş derken paylaştığı o resme bakarak o yorumu yaptım. Gördüğüm olumsuzluklardan birkaçı şöyle. Fidan diplerindeki otlar ile aralardaki otlar aynı derecede kurumuş gözüküyor dolayısıyla uzun süreden beri sulanmamış olabilir. Fidan diplerin zemininde sert bir tabaka oluşmuş sanki hiç çapalanmamış gibi.

Fidan dikiminden sonra iyi bir taç yapısı uluşturabilmek için fidanın kök gelişimini hızlandırmak gerekir bunun için fidan dikimindeki uygulamalar çok önemli. Örneğin; Derin ve geniş fidan çukuru açılması, gübrelemenin yanında leonardit gibi toprak düzenleyicisi, klio gibi su tutucu malzeme ve humik asit gibi besinlerin kökte tutunmasını etkileyici maddeler ile takviye ederek fidanın gelişimini hızlandırabiliriz, bu tarz bir uygulama yapıldığında zaten ertesi yıl boylanmış ve dallanmış olur ki iyi şekil budaması yaparak sağlıklı gelişen bir ağacımız olur.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025