![]() |
|
![]() |
#961 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-05-2009
|
sayın acemi çaylak. sanırım isim vermeden ksü ziraat fakültesinden mehmet sütyemez'den bahsediyorsunuz. yalnız hocanın yeni bir tür geliştirdirdiğini iddiia etmediğini zaten doğal ortamında var olan bir çeşidi selekte ettiği ve bunun da yeni bir ceviz türü olarak tarım bakanlığı tarafından tescillendiğini belirteyim. sadece ortada selekte edilmiş yeni çeşitler olduğunu söylemk istedim. iyidir kötüdür verimlidir sağlıklıdr ilerde deneme şensımız olursa göreceğiz bakalım. not: hocayı tanımam size en azından bir cevap vermiş ben o cevabıda alamadım mailime ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#962 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-03-2010
|
Alıntı:
Bu linkte Yalova dikip sonradan onları kesip Chandler aşılayan birinden ve onun tecrübelerinden bahsediliyor. http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...evizi-asiliyor |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Ağaçsever
|
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...evizi-asiliyor Arkadaşlar linkin içeriğini de buraya ekliyorum; Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Tosun, ülkedeki ceviz türlerinin tamamına yakınının uç verimi yoğunluklu olduğunu söylüyor. ABD'den getirilen chandler cinsi cevizin ise yan dal verimine sahip olduğunu belirten Tosun, şu bilgileri veriyor: "Chandler cevizi, yerli türlere göre iki kat daha verimli. Ağaçtan, 5 yaşında verim alınmaya başlıyor. Chandler, ilkbaharda bütün meyveciliği tehdit eden donlardan da etkilenmiyor, çünkü yerli cevizden 18-20 gün sonra yapraklanmaya başlıyor. Ayrıca içi beyaz olduğu için pazarlaması da kolay." Ekiz Fidancılık İşletme Müdürü Kamil Okyaz devlet destekli ceviz bahçeleriyle birlikte fidancılıkta da büyük aşamalar kaydedildiğini belirtiyor. Yılda ortalama 2 milyon ceviz fidanı satıldığını söyleyen Okyaz, sertifikalı fidan kullanımıyla birlikte üretimin de arttığını ifade ediyor. Genel cerrahlık yaptıktan sonra emekli olup Denizli merkeze bağlı Pınarkent beldesi ve Çal ilçesi Baklan ovasında 350 dekarlık ceviz bahçesi kuran Op. Dr. Sadık Yiğit (60), Yalova cinsi cevizlerini keserek chandlere aşılamış . 2005 yılında aşı yöntemiyle cevizlerini değiştirmeye başlayan Yiğit, şunları anlatıyor: "Chandler türüyle Türkiye'de kurulan ilk ceiz bahçesi benimdir. Bu sene hasadı yaparken ne kadar üstün olduğunu gözlemledim. Bir kere, yüzde 99 kabuğunu çatlatıyor. Yüzde 50 kabuksuz olarak ağaçtan indiriliyor. İndirilen cevizlerin yüzde 35'i kabuğundan kolayca ayrılıyor. Makineyle kabuk çıkarmaya gerek kalmıyor. Kabuk soyma makinesinin patent sahibi olmama rağmen kullanma gereği duymadım. Ayrıca çok da verimli." Sadık Yiğit, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne Denizli'den binlerce aşılı ceviz fidanı gittiğini de belirterek, "Yerli cevizlerin kilosu 5-6 YTL'ye satılırken chandler 10 YTL'den aşağı değil. Ceviz bahçesi kuracaklara chandler tavsiye ediyorum." diyor. ZAMAN Resul Cengiz 11 Kasım 2008, Salı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#964 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Üniversitelerimizde daha doğrusu akademisyenlerimde güzel işler yapabiliyor onlarsızda olmaz, yeterlimi, yeterli değil tabi ki, akademik bilgiler ile pratik bilgileri yoğurmamız gerekli. Bir örnek: Bir çoban aşı yapabiliyor ve başarılı oluyor iken, bir ziraat mühendisi aşı yapmaya cesaret edemiyor ve ya başarısız oluyor. Diplomasız birinin bir konu hakkında çok güzel tecrübeleri varken dikkate alınmaz, diplomalının tecrübesiz bilgileri dikkate daha çok alınır. Arada ince bir nüans vardır aslında, o nüansı anlamak lazım, bilgiyi nerede kimde olursa olsun, ister akademik ister pratik olsun, bilgiyi al yoğur kar, sonra bunları ele doğruya varacaksın. Bulduğumuz bilgileri fotoğrafları paylaşıyoruz zaten, daha geniş olarakta bunu yapabilirim. Yapabilirim fakat bir şeyi sanal olarak fotoğraflamak bilgilendirmek yetmiyor, görsel olarak anlatmak daha güzel olur düşünçesindeyim, hemen bu konuda da bir eleştiri yapayım, bu görsel anlatımlarda da iyi hatip özelliğin yoksa kelimeleri yanlış seçersen yanlış anlaşılmalara yol açarsın çok eleştirilere sebep olursun. Birde ehliyetin yoksa dikkate alınmaz birde cezai müheyideye uğrarsın. İkincisi bunu yaparken yansız tarafsın tu kaka yapmadan sadece ve sadece yaşanmış doğru bilgiler ve tecrübeler olmalı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#965 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sadık yiğitin vermiş olduğu pratik bilgilere katılıyorum. Pedroyu daha önce resimlemiştim anlatmıştım, benim kendimin olan her zaman gözlerimin önünde olan bu yıl dört yaşına girecekler, Chandlerlardaki bire bir görebildiğim özellikleri şimdiye kadarını paylaştım, bundan sonraki bölümleride yanlışları doğruları paylaşmaya devam edeceğiz yansız tarafsız eğrisi doğrusuyla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#966 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2009
|
Teşekkürler Lilium. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#967 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Alıntı:
Kesinlikle akademik araştırmayı küçümsemiyoruz. Aksine bizim çok önemli. Ancak bu kaynaklar ne yazık ki çok sınırlı. Bizim üniversetelerimizde yeterli araştırma olmadığı kesin. İntihal (kaynak göstermeden başkasının eserini kullanma, diğer adıyla bilimsel aşırma) yaptığı hakkında ciddi iddialar olan birisi rektör olabiliyorsa gerisini siz düşünün. İsteyene örnek verebilirim, yurtdışında yazılmış bir kaynağı olduğu gibi sunumuna almış ve kaynak belirtmemiş bol ünvanlı öğretim üyelerimiz var. Elin adamı chandleri araştırmış ve güzel bir tür oluşturmuş. Aynı şeyi bizim yerli türlerde neden yapamıyoruz, işte sorun burada. Ki sadece akademik araştırma da yetmiyor. Çoban örneğinde sizinde belirttiğiniz gibi tecrübe de çok önemlidir. İşi bilen ve uygulayan bir insanın tecrübeleri en azından akademik tecrübe kadar önemlidir. Tarafsız ve yansız bir şekilde bu bilgilerden yararlandığımız ve hatta onları daha ileri taşıdığımız sürece neden başarılı olmayalım ki. Düzenleyen acemi_caylak : 28-04-2010 saat 09:25 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar yazdıklarınızı ilgiyle okuyor ve bilmediklerimi öğrenmeğe çalışıyorum. Ceviz başlığındaki konuşmalardan kendimce çıkardığım sonuç şudur,bizler çok verimli yerli cins cevizlerimiz hakkında hiç bir şey bilmiyoruz herhalde. Hangi yörededir,hangi cins, kaç yaşındadır,aşılı mıdır aşısız mıdır,yıllık verimi kaç kg dır.Anaç olmağa uygun mudur?Durum öyle olunca da tabii ki verimlilikleri bilimsel olarak belgelenmiş yabancı çeşitler gündemimizi meşgul ediyor ve arazi sahipleri de daha fazla verim almak amacıyla o çeşitlerden dikim yapıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#969 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Durumu çok güzel özetlediniz. Ne yazık ki yerli türler hakkında çok az bilgi var. Bütün yerli ağaç türlerimiz, bütün yerli hayvan ırklarımız yok oluyor. İşte en son örneği et ithalatı kararı. İnsanın içi sızlıyor. Durum çok vahim. Başka söze gerek yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#970 |
Ağaç Dostu
|
Sn. acemi caylak CNN Türk kanalındaki bir programda, bu durumun farkında olan İsrail'in Türkiye'nin kendi cins sığırı olan boz sığır dahil olmak üzrer Anadoluya özgü pek çok türün genlerini topladığını ve gen bankasında muhafaza ettiğini öğrenince aynı şey bizde neden yapılmaz diye düşünmüştüm.Et konusunda ise, daha önceki ithalat uygulamalarında,Kanguru eti bile getirildiğini okuduk gazetelerden(doğru mudur yanlış mıdır bilmem)sonuçta bütün bunların üreticiye faydasının olmadığını kesinlikle biliyoruz.Her zaman komisyoncu ve tüccar zengin oluyor malum.Bu konuda üreticinin kendi haklarını koruyabilmesi açısından çok bilgili ve eğitimli olması kaçınılmaz.Ben dün yaşadığım bir örneği anlatayım;Beni ziyarete gelen eski av arkadaşlarımdan biriyle sohbet ediyorduk.Artık herşeyden elini ayağını çektiğini,sahibi olduğu tarlaları oğullarına verdiğini onların da montofon cinsi ineklerle süt sığırcılığı yaptığını söyledi.Malum montofon cinslerin sütleri holştaynlardan daha koyu kıvamlı ve daha yağlıdır.Peki dedim çocukların bu sütleri daha pahalı satabiliyorlar mı ? Cevabı tahmin edebileceğiniz gibi "hayır"dı .Daha kat edilecek çok yol var anlaşılan.Neyse ki internet çağında bilgiye çabuk ulaşılabiliyor.Bilgilenmek için hazineler var,birisi de bu site.Bir de doğru bilgiyi yanlıştan ayırmayı öğrendik mi tamamdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#971 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2010
|
Yasarguven aci ama gercek tespitler söyledikleriniz. Sistem yanlis olan ureticiye oluryor. O progami bende izledim. Guven islamoglunun programi idi. Bursanin dag köylerinde kalan tek tür boz sigirlari gorduk cok az yemek yem yeme ozellikleri ve sutu az ama cok dayanakli bir irk imis. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
Ağaç Dostu
|
Konuyu yeniden cevize getirirsek, bu da benim kasım ayında gömdüğüm ceviz tohumlarından yeşerenlerinden birisi("görmemişin bir oğlu olmuş" gibi oldu,bir ömrü bitkilerden habersiz geçirip bugünlerde yeşil dünyanın farkına varınca böyle oluyor,kusura bakmayın ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#973 |
Ağaçsever
|
Kesinlikle katılıyorum, bilgi aktarımları tarafsız olarak yapılmalı. Çünkü taraflı bilgiyi bir kısmını dışarda bırakmak kaydıyla bir çok ticari firmadan alabilirsiniz. ama asıl değerli olan doğrudan tecrübe paylaşımıdır. İnternetin gücü de burdan geliyor zaten. Aynı şeye ilgi duyan insanları farklı şehirlerde bile yaşasa ortak bir platformda buluşturmak. Türkiyenin öbür ucundan bir üreticiye ulaşıp onun bizzat yaşadıklarını öğrenmek, birçok zaman parayla bile elde edilemeyecek bir değerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#974 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=30744 (Bol cevizli Pedro türü bir ağaç) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#975 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar bir şeyler paylaşırken biri çıkıp sinirlerinizi alt üst edebiliyor, diğerleride seyrediyor, o nedenle yazmamayı düşünüyorum. İyi bir okur olmayı yeğleyeceğim. Bazen yavuz hırsız evsahibini bastırırmış, doğru söyleyeni dokuzuncu köye kovarlarmış, bazılarına yaranamıyorsun ki bizim yaranmak gibi hesabımızda yok. Birçok bilgi paylaşımı yapan arkadaşlar polemikler yüzünden yazmadıklarını görebiliyorum. Sayın harami, ağaçın cinsi bildiğiniz gibi pedro, yedi yaşında, verimini tartmadım, bu yaşta bu verimde başka cinsi ben görmedim gören varsa anlatabilir. Hoşça kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#976 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2010
|
CHANDLER - also from the University of California at Davis, this is one of the most important commercial nuts. Chandler crops heavily, as it bears on laterals (80% of lateral buds are female) as well as terminals. Chandler is self fertile. The harvest is in the middle of the walnut season. The tree is a standard large walnut tree, growing to around 12 metres/40 feet, moderate vigor, and somewhat upright growing (rather than spreading). 700 hours winter chilling needed, and Chandler is late leafing, leafing out about 3 weeks after the early leafing varieties such as Payne, Serr, Ashley, Sunland, Chico and Vina It is not as susceptible to walnut blight as most other Californian varieties. The nuts are large (kernel weight 6.3 grams, crackout 49%), smooth, well sealed, and almost all kernels have a light colored skin. Pollenized by Cisco and Franquette. US, NZ. PEDRO - a particularly desirable walnut for the home gardener because it is a relatively 'small' tree at about 9 metres/30 feet, it is self fertile, it only needs 400 hours of winter chill (not suited to areas with late frost), and the nut is both well sealed and particulary liked when tested in consumer taste panels. On the 'down' side, its productivity is regarded as only 'fair'. Kernel weight is 6.5 grams, and crackout is 48%.US --------------- |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#977 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz ve ben İngilizce bilyor olabiliriz ama bilmeyen arkdaslar icin ceviri yaparsaniz sevinirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#978 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2010
|
Alıntı:
Standard ceviz ağacı büyüklüğüne erişebiliyor.(12 Metre) Dinçliği (büyüme isteği) orta seviyede dik olarak gelişiyor.(Yayılmaktan ziyade) 700 saat kış uyuklamasına ihtiyacı var. Geç yapraklanıyor. Payne, Serr, Ashley, Sunland, Chico ve Vina ya göre 3 hafta sonra. Diğer Californi ya türlerine göre mantar ve küf hastalıklarına karşı daha dirençli. Cevizleri büyük ( İç etli kısım 6.3 gr, crackout ? 49%), düzgün yüzeyli, sıkı korunaklı, neredeyse tüm etli kısımlar açık renge sahip. Pollenleyicileri Cisco ve Franquette. US, NZ. Pedro ev bahçesi için seçilebilecek bir tür. Diğer türlerine göre daha küçük boya erişiyor (9 metre), kendi kendine ürüyebiliyor, 400 saat kış uykusuna ihtiyacı var.(Geç donlara karşı hassas). Cevizler sıkı korunaklı, etli kısım çoğu tüketici tarafından beğeniliyor. Verim klasmanında "fena değil". İç etli kısım 6.5 gr, crackout ? 48% |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#979 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
Arkadaşlar çeşitleri incelerken burda yapılmış değerlerede önem verin daha önce verdiğim örnekte olduğu gibi yalova1 çeşidi yalovada denemiş başarılı olmuş bu yazıyı okuyup memleketinize uygulamayın.Çünkü tüm çeşitler çevreye yavaş yavaş adaptede oluyor bunları göz önünde bulundurun ve denenmiş çeşitlerle bahçe kurun hobi ve küçük bahçelerde hata önemli değil. 50-100-150 dekarlık bahçede klasik olun derim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#980 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Lilium... Siz bu köşenin olmazsa olmazlarından birisiniz.Sizin birikimlerinizden faydalanan ve kendi çapında ciddi bir ceviz yetiştiriciliği işine girişen en az onlarca kişiden biri olarak bizi yarı yolda bırakmayın.Gerçekten de arkadaşların bazıları, samimi insanları kırıcı yorumlarda bulunuyorlar.Biz bunları gözlemleyebiliyoruz.Siz bu forumun tadı tuzusunuz.Cümlelerinin ucunun nereye gittiğini bilmeyen insanları dikkate alıp bizi bu kararınızla üzmeyiniz.Bu forumun gücü samimiyetinden geliyor.Lütfen vazgeçmeyin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#982 |
Ağaç Dostu
|
![]() 35 adet Toros-1 fidanı elime ulaştı. 17 saatte geldiler, kargocular yapraklarını biraz hırpalamış. Sitede 2,5 yaş yazanlardan alacaktım fakat 2,5 ve 3 yaşlı fidan kalmamış, 2 yaşlı fidan aldım. Hayırlısı diyorum, zamanla ağaçların gelişimlerini buradan paylaşacağım. Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#983 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
|
Merhaba sayın Samsunlu55 toros 1 ve sahil 1 çeşitlerini mersin mezitli ilçe tarım müdürlüğüne sordum bilmiyoruz bu çeşidi dediler.Üretim yeride mersin mezitli ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#984 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#985 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Her ne kadar bazen moreller bozulsada bilgi paylaşımında bulunacağız bulunmak zorundayız, Bilgi verirken bilmediğin başka bir konuda da bilgileniyorsun bundan daha güzel bir şey olabilirmi? Birde şu hiç bir şey bilmeyipte çok bilenler olmasa ve yanlış anlayıp polemik konusu uluşmasa forumun tadına doyum olmaz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#986 |
Ağaç Dostu
|
Sn Lilium hocam,bildiğiniz gibi Web sitelerinin ilgi alanları ne olursa olsun forumlarda benzer sorunlar her zaman vardır ve olmağa devam edecektir.Bizler, sizlerin sayesinde amatör birer cevizci,sebze-meyve yetiştiricisi olmağa gayret ediyoruz.Arada bir birşeyler beceriyor olmanın da verdiği şevkle ölçünün kaçtığı durumlarda da affınıza sığınmak durumundayız.Sizi yeniden burada okumak güzel.Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#987 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar paylaşımda bulunmaya devam... Kasım (2009) ayında 50 chandler ,10 pedro ,10 fernor ve 5 tane franguatte(tozlayıcı) dikmiştim. Dikilen yer Balıkesir İvrindi'de.Memlekette yerli cevizler martın sonu nisan başı gibi yapraklanmaya başladılar. Bizim ceşitler ise 23 nisan ile 2 mayıs tarihleri arasında yapraklandılar.(Ki bu sene erkenci bir yıl olduğu söyleniyor.)Aslında fernoru daha geç yapraklanır diye bekliyordum ama düşündüğüm gibi olmadı.Karışık yapraklandılar.Ben henüz gidemedim ama annemin dediğine göre bazılarında dişi çiçekçik bile varmış.Bu gerçekten çok hoş bir durum.Ayrıca bütün fidanlar şimdilik tutmuş durumda bulunuyor. Bundan sonra dikkat etmem gereken bir şey varsa yorumlarınızı bekliyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Düzce ve Burasadaki bahçelerdeki verim hakkında bilginiz var mı ? cahandler türü için, düzcede 300m ve 700 m de 2 arazi alternatifi olması durumunda hangisi tercih edilmeli sizce ? " Sayın Lilium; sizin ağaç budama başlığınızda yukarıdaki soruyu yazmıştım ama herhalde bayadır o başlığı açmıyorsunuz anlaşılan. ben de müsadenizle soruyu buraya taşıdım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu yıl çok dikkat etmeniz gereken fidanları hava aldırmamanız, yeri çatlatmayınız, iyi çapalayınız, iki çapa bir su yerine geçer, ilk yıl buna çok dikkat ediniz. havanın çok sıcak olduğu saatlerde bol su vermeyiniz, illaki sulamanız gerekiyorsa toprağın ısısı düştüğü sabah saatlerinde vermeye çalışın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#990 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |