agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-11-2016, 23:02   #1
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Ben bunu yıllardan beri söylüyorum 8x4 - 7x3.5 yanlış olduğunu ama bazıları yine o bazı profları bazı mühendislerini ya da bazı hiç bir tecrübesi olmayan şaklabanları dinliyorlar çünkü onlar verimin çok olacağı dolayısıyla paranın da çok olacağından bahsediyorlar, sıklığın ileride verim düşüklüğü mantari hastalık oluşturacağından kimse bahsetmiyor ve nedense bunlar itibar kazanıyor ve peşlerinden gidiliyor.

Bir kaç yıl önce televizyonlarda dalın ucunu alıp bu dal daha büyümeyecek meyvaya yatacak diyen kişiler (ben bir video cekip bunun yanlış olduğunu görsel olarak çekip anlatınca
https://www.youtube.com/watch?v=JM5oViRS7DI#t=1139) (Dakika 18.40) bir kaç yıl sonra hatalı söylemişiz diyebildiler hiç olmazsa (kaç kişi duydu) şu ana kadar kaç kişiye yanlış uygulamalar yaptırdıklarından yüzleri bile kızarmıyor hala kanallarda yaşamadıklarını görmediklerini yaşamış görmüş gibi anlatıp yanlış bilgiler vermekteler ve üreticiler hala bu şaklabanlara prim veriyorsa sonuna da katlansınlar..

Alıntı:
Bu saatten sonra artık ya çok iyi bir budama yaparak bu şekilde devam edeceğim ya da sıra üzerindeki 4 mt lik aralardan bir fidan çıkaracağım.
İfaden de yanlış anlaşılcak cümleler var, "çok iyi budama yaparak" demek tabi ki doğru bir cümle fakat durumunu izah ederken bu yanlış anlaşılır,

Toprağın güzelse bakımın güzelse bunu çok iyi budama yaparak taç yapısını küçük tutma kontrol etme şansınız yok aksine daha kötü yapma durumu var, budamalarımızı tabi ki çok iyi yapmaya çalışacağız ama Toprağın güzelse bakımın güzelse dolayısıyla gelişimde iyi olacaktır ve fazla bir kesimle taç yapısını küçük tutacağım derseniz tutamazsınız farzedin ki kestiniz taç yapısını küçülttünüz verim alamazsınız..

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2016, 10:27   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-05-2012
Sn Lilium 8x4 dikim aralığını uygulamaya koyarken aslında sıra üzerindeki fidanlardan bir tanesini zamanla çıkarmayı düşünmüştüm.

Bu yüzden özellikle pedro gibi erken verime yatan bir ırkı tercih etmiştim.

Ve fakat insanları bu tarz dikim sistemine yönlendirirken doğru yönlendirmek gerekir.

Zayıf toprak yapısına sahip yerlerde bu şekilde dikim yapılabilir.

Ancak dediğiniz gibi kuvvetli topraklarda malesef bu sistem belirli bir yıldan sonra tıkanmakta.

Birkaç yıl daha bu şekilde budama yaparak mevcut şartlarda ağaçlardan en iyi şekilde istifade etmeyi düşünüyorum.

İlk etapta düşündüğümüz de buydu aslında. Ancak ağaçlar büyüyüp meyve de gösterince insan kıyamıyor kesmeye.

Sonuç itibariyle bu işte prof olan kişilerin bazı şeyleri tavsiye olarak yazmasına güvenip bahçe kurmamak lazım.

Kurulmuş bir bahçe sahibinin tecrübeleri bence daha faydalı olacaktır.

Bazen teknik olarak söylenenle pratik uygulama hiç birbirinle örtüşmüyor.

İnsanlara bazı gercekler ya gösterilmiyor ya da eksik söyleniyor.

İlave etmek istediğim yukarıdaki kullanmış olduğum iyi bir budamayla taç yapısını küçük tutup, bir yerde baştan beri düşündüğümüz bir ağacı çıkarmak yerine verimden fedakarlık etmekti.
Bu vesile ile ben kendi gözlemlerimi paylaşmak istedim.Yukarıdaki açıklamayı da bu duruma istinaden yaptım.

Kimseye bu konuda tavsiyede bulunamam.Bulunmamda zaten.O kadar bilgi ve beceriye ,başkalarına yol gösterecek tecrübeye de sahip değilim.

Bilerek ya da isteyerek kimseyi kötü bir şekilde yönlendirmek istemem.Açıklamamdaki iyi bir budama kelimesini içinde bulunduğum duruma, şimdilik çıkış yolu olarak gördüğümü bilmenizi isterim.

Söylemim tamamen kişiseldir tavsiye niyetiyle söylenmemiştir.

Yine de yanlış bir anlaşılmaya mahal verdiysem özür dilerim.

Sevgi ve selamlarımla......

vosvos17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2016, 03:22   #3
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

[QUOTE=vosvos17;1487788]
Alıntı:
Sn Lilium 8x4 dikim aralığını uygulamaya koyarken aslında sıra üzerindeki fidanlardan bir tanesini zamanla çıkarmayı düşünmüştüm.
İlk etapta düşündüğümüz de buydu aslında. Ancak ağaçlar büyüyüp meyve de gösterince insan kıyamıyor kesmeye.
Evet bu söylemi çok sık ve basit bir şeymiş gibi söyleniyor, en kolayından başlayayım sökeceğin ağaç bırakacağın ağaçtan daha güzelse yüreğin onu sökmeye kıyabilecek mi? (Ağaç yetiştirmeyenler gayet kolay söyleyebiliyor sökebiliyor)

2- Ağaçlar sık olduğundan güneş isteğinden taç yapın dikine gelişecek yarın diğerini söktükten sonra taç yapını nasıl düzelteceksin?
3- sık dikimin kârı ne olacak 3 yıl bilemedin 4 yıl az miktarda ürün alacaksın ve daha sonra tabi sökebilirsen, verdiğin fidan parasını ilaç masrafını bakımlarını emeğini es geçtim birde bunların söküm masrafı var hadi masrafı da geçelim, başımdan geçtiği için söylüyorum inanın kıyılmıyor sökülmüyor ben ve hanım bahçeden ağlayarak ayrıldığımızı söylesem inanırmısınız.
Bir ata sözümüz vardır davulun sesi karşıdan hoş gelir, bekâra karı boşamak kolaydır misali ağaç yetiştirmeyene de ağaç sökmek gayet kolaydır.

Alıntı:
Sonuç itibariyle bu işte prof olan kişilerin bazı şeyleri tavsiye olarak yazmasına güvenip bahçe kurmamak lazım.
Onlarında hepsini demesekte bu işi bilen akademisyenlerimiz de var dikkate almak gerekir, Yani doğru bilgi ister profta olsun ister benim gibi bir çobanda bilgiyi al beyin havuzuna at ele ve doğruya ulaş,

Forumlarda yazılar yazıyorsak bir çıkarımızdan değildir balık yemeyi değil balık tutmayı öğretmeye bir yararımız olsun diyedir.

Eski 05-12-2016, 10:08   #4
Ağaç Dostu

Değerli forum üyeleri yeni sezon için hazırlıklara başladım.

İlk olarak 15x 15x 15 Zn kompoze gübre ağaçlara verildi.
Ağaç başı 1 kg olarak uyguladım.Daha sonra ağaç başı 4 teneke kadar koyun gübresi uygulaması yaptım.
Gübreler ağaçların sağ ve sol taraflarından agaçları arasına alacak şekilde ağaçlara parelel olarak uygulandı.

Nasipse yarın da % 3 lük bir göztaşı uygulaması yapacağım.Ve bu arada bir ağaçta gözüme ağaç kurdu takıldı.Kontrollerini yapacağım.

Ayrıca yeni sezona girerken kendime gelir gider tablosu hazırladım.

Yapılan bütün masraflar kayıt altına alınıp sezon sonu toplam gelir gider hesabı yapacağım.

Ve detaylı bir analiz yapıp burada paylaşacağım.Az çok olabilecek seneryo yu tahmin edebiliyorum.

Bu arada bir çok yerde rastlamadığım ama sadece bir yerde bulabildiğim bir gözlemimi paylaşmak istiyorum.
Şu an 5 yaşına girecek ağaçlarımda dönüm olarak bu zamana kadar maliyet masrafım 10.000 tl civarı.

Yani fidanların ekimi ,çit çevirme ,ilaçlama makinası,çapa makinaları,su motoru,traktör benzin ,mazot ,çit düzenlemesi, gübre ,ilaç vs vs.

Destekleme almadığımı da beliryeyim.Bu tarz bir yatırıma girecek arkadaşlar bence Dönüm başı ağaçlar meyve verene kadar en az 5.000 Tl gider masrafını nakit olarak bir kenarda tutmalı.

Kısacası göründüğü gibi zahmetsiz ,kolay,dikildiği zaman oluyor mantığı asla gerçek değil.

Ve masraflar inanın hiç yabana atılmayacak kadar fazla.
Birde işçilik masrafı var ki bunu hiç hesaba katmıyorum.

Kısacası burada bilgimden daha çok gözlemlerimi yazmak istedim.Umarım yararlı bişeyler paylaşabilirim.

Sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalan bir kavramdır.

Bu vesileyle bilgi ,birikim ,gözlem ,araştırma gibi emek harcanmış bütün paylaşımları yapan dostlara teşekkürü bir borç biliyorum.

Selamlar.

Eski 05-12-2016, 22:59   #5
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vosvos17 Mesajı Göster
Daha sonra ağaç başı 4 teneke kadar koyun gübresi uygulaması yaptım.

Ve bu arada bir ağaçta gözüme ağaç kurdu takıldı.Kontrollerini yapacağım.
"Ağaç kurdu" dediğin gövde kurdumudur? resim varsa atarmısın.

Böyle bir şey mi?

Name:  Görüntü0234.jpg
Views: 1284
Size:  62.9 KB

Name:  images.jpg
Views: 1139
Size:  14.6 KB

Eski 07-12-2016, 16:14   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
"Ağaç kurdu" dediğin gövde kurdumudur? resim varsa atarmısın.

Böyle bir şey mi?

Eklenti 635022

Eklenti 635023
Evet Sn Lilium ta kendisidir.

Birkaç genç sürgünde rüzgarında etkisiyle kırılmalar olmuş.
Bir tanede ana gövdeye girmiş gördüm.
Çok yoğun bir popülasyon yok onun için kimyasal mücadele ile değil bir tel kullanarak bu zararlıları yok etmeye çalışacağım.
Yinede az da olsa kontrol gerekiyor.

Bu arada % 3 lük göztaşını attım dün itibariyle.
Sıcak havayı da bulmuşken aradan çıkarttım.

Eski 05-12-2016, 10:55   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-11-2016
Bütün ağaç sever dostlara sevgiler saygılar.2011 Aralık ayında ceviz fidanlarımı toprakla bulusturalı dolu dolu kocaman 5 sene geçmiş. Burda siz degerleri ağaç sever arkadasların paylaşımlarından çok şeyler öğrendik. Bu paylaşımlar sayesinde bizde yine bu işi yeni yapacak ağaç sever kardeşlerimize deneyimlerimiz sayesinde yardımcı olmaya calısacagiz.Benim şahsen kendi köyumdeki mütavizi bahçem insanlara örnek oldu.yeni yeni onlarca bahçe kuruldu.Köyde insanları meyve dikme konusunda elimden geldiğince yüreklendirmeye çalışıyorum. Ama ilk kural sevmek.doğayı sevmek, ağaçları sevmekle başlıyor. Sonra gerisi çorap söküğü gibi geliyor zaten...

kamil10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2016, 16:31   #8
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Söylediklerimin kanıtını belgeliyorsunuz.

Bir kez daha yazayım.

Chandler gövde kurduna çok hassastır bunun en büyük sebeplerinden biri de malçlama yapılmadan yani hayvan gübrelerinin içine larva bırakan zararlıları mantari hastalıkları bahçeye taşımış oluyorsunuz.
Hayvan gübresi atmayın demiyoruz atın çok faydalı yararlı fakat hayvan gübrelerini mutlaka yaz günü en az iki üç ay malçlama yapıp mantari hastalıklara karşıda ilaçlama yapıp ve içindeki haşere öldükten sonra bahçeye götürünüz.

Bilhassa chandler da İç kurdu çok önemsenmesi gereken bir konudur bir kaptırdın mı zararı çok büyük olur,

Alıntı:
Birkaç genç sürgünde rüzgarında etkisiyle kırılmalar olmuş.
Bir tanede ana gövdeye girmiş gördüm.
Tanım bilginiz olmadığı için kontrol ve gözlem yapamayınca en son fark ediyorsunuz buda çok geç oluyor, en büyük zararı fidanlar gençken yapıyor gövdeye girer için için içten zararı yapar ve bir süre sonra rüzgarında etkisiyle çat diye kırılır.

Eski 07-12-2016, 17:06   #9
Ağaç Dostu

Bende bu yıl son olarak hayvan gübresi uygulaması yaptım.
Bu tarz gübrelerde börtü böcek dana burnu gibi hayvanlar olabiliyor.
Önceki senelerde bir kaç ağaca müdahalede bulunmuştum bu yüzden.
Ben hayvan gübresi yerine kompoze ve sıvı gübre kullanmayı düşünüyorum.

Hem daha ekonomik hemde etkili.

Bu yıl gübre alacağımı belirttiğim için gübre aldığım arkadaşa ayıp olmasın diye kararımdan vazgeçmedim.

Ancak seneye kulanmayı düşünmüyorum.

Eski 16-10-2018, 12:14   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-10-2018

Chandler cevizi salkımda meyveler 1-4'lü olup ince kabuk, az pürüzlü, oval şekilli, bir çeşittir.

Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Aynı ekolojide Bilecik çeşidinden 1 hafta, Yalova çeşidinden 3 hafta sonra çiçeklenir. Geçit kuşağına kadar olan bölgelerde ilkbahar donlarını atlatabilen bir çeşittir. Tomurcuklarda verim %85-90 dır. Çok verimlidir. İç beyazlık oranı %90-100 dür. Orta kuvvette büyür. Yarı dik gelişir.8×4 dikime uygundur. Geç yapraklandığı için bakteriyel yanıklıktan etkilenmez.

-Meyve ağırlığı = 13 g
-İç ağırlığı = 6.5,7 gr
-İç oranı = % 49-52
-Yağ oranı = % 70
-Protein oranı = % 23
-Tozlayıcı = Franquette

Ceviz Fidanı - Fidanda Güvenilir İsim - Panç Fidancılık

dorukbt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2018, 12:18   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-10-2018

Chandler Bitkisi Kendi Tohumunda Dikilirse Nasıl Bir Sonuç Alınır?

Chandler çeşidi ağaçtan tohum alınarak ekilen bir ceviz kendi türünün özelliklerini taşımaz. Bu şekilde ortaya çıkan ceviz türü yabani olur. Bu ceviz türüne halk arasında çöğür denir. Çöğürün piyasa fiyatı normal ceviz fiyatından oldukça azdır.

Chandler Ceviz Üretimi Ülkemizde İhtiyacı Karşılıyor mu?

Ülkemizde chandler cevizi üretimi ihtiyacı karşılamamakta ve ithal edilmektedir. Bu meyvenin kalitesinde pazarlanmasında ve satılmasında herhangi bir sorunla karşılaşılmamaktadır.

Aşılı Ceviz Fidanı Üretimi ve Satışı | On Fidancılık

dorukbt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2019, 19:54   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-08-2011
Lightbulb Ceviz gövdesi

Bu resimdeki nesne cevize zarar verir mi

Eklenen Resimler

ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2016, 17:18   #13
Ağaç Dostu

SN Lilium bu arada bu gövde kurtlarını her yıl takip ederim aslında.
Ancak ağaç yapraklı iken fark edilmesi gerçekten zor.
Yaprakların döküldüğü şu günlerde hasar tespitleri çok daha belirgin oluyor.

Bende daha dikkatli bir şekilde ve en kısa sürede müdahale etmeye çalışıyorum.

Şüphesiz canlı yaşamının olduğu her yerde bu tarz zararlılar olacaktır.Bu kaçınılmaz bir sonuç.

Bize düşen bu zararlıları ve verdikleri hasarı en aza indirebilmek ve ilk evrede hemen müdahale edebilmek.

Erken teşhisle müdahale etmek işin püf noktası.Ve tabi yazdığınız gibi gübrelerde dezenfektasyon gibi önlemler de önem taşıyor.

En azından gübreden oluşan riski atmayarak engelleyebiliriz.

Böylece bir ihtimal ortadan kalkacaktır.

Eski 12-12-2016, 17:58   #14
Ağaç Dostu

Merhaba arkadaşlar

Bu hafta sonu itibariyle yeni fidanlarımı dikmiş bulunmaktayım.
30 ad Pedro ırkı ceviz diktim.
Bu defa dikim mesafelerini 8x8 mt olacak şekilde düzenledim.Açık köklü fidan tercih ettim.

Dikim sonrası hereklerini bağladım.
Hakim rüzgar yönünü baz alarak 150 ad leylandi fidanını rüzgar perdelemek amacıyla diktim.

Ayrıca bahçede bir iki dalda gördüğüm gövde kurtlarını imha ettim.
Ağaçları tek tek kontrol ettim.

Daha önceden yaptığım eksik ve hataları gözeterek işi sıkı tutuyorum.
Bakalım hayırlısı.Biz üzerimize düşeni yaptık.Gerisi Allah a kalmış.
İnşallah bu sefer daha güzel bir fidanlık yapmaya özen göstereceğim.

Tabi siz değerli forum üyelerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Sevgi ve selamlarımla.

Eski 13-12-2016, 11:11   #15
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Bu defa dikim mesafelerini 8x8 mt olacak şekilde düzenledim.Açık köklü fidan tercih ettim.
Vallah üşenmezsen sök 8x6 yap hem bir kaç tane daha fazla ekmiş olursun, pedro 8x6 ya daha uygun.

Eski 13-12-2016, 16:46   #16
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Vallah üşenmezsen sök 8x6 yap hem bir kaç tane daha fazla ekmiş olursun, pedro 8x6 ya daha uygun.
Sn LİLİUM

Daha önce 8x4 mt olan bu ufak parcayı 8x8 e çevirdim.

Eksik olan fidanları tamamladım.

7x7 bir pedro bahçesi görmüstüm.Kumsal çay kenarı kuvvetli bir toprak yapısı vardı

8 yaşında 7x7 olan mesafeler kapanmıstı.Ben bu son 8x8 mt olan yeri özellikle bu şekilde dizayn ettim.

Her ne kadar pedro gelişimini tamamlayabilmek için ağır bir budama istesede kuvvetli toprakarda çok çabuk gelişebilen bir çeşit.

Tavsiyelerinizi kesinlikle değerlendiriyorum.Ancak tekrar söküp düzenleme yapmayı düşünmüyorum.

Bu şekilde yola devam etmeyi düşünüyorum.

Geçen yıl ektiğim ve baharda üçünü göz üzerinden kestiğim 10 ad fidanım neredeyse ,3 mt den daha dazla büyüdü.
Bu sene ilkbaharda 150 cm ve üzerinden taçlandırmak istiyorum.

Bu ağaçların tepe vurmalarını ne kadar mesaferden yapmamı tavsiye edersiniz.

Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Selamlar...

Eski 14-12-2016, 10:06   #17
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-02-2014
Alıntı:
Merhaba arkadaşlar

Bu hafta sonu itibariyle yeni fidanlarımı dikmiş bulunmaktayım.

Dikim sonrası hereklerini bağladım.
Hakim rüzgar yönünü baz alarak 150 ad leylandi fidanını rüzgar perdelemek amacıyla diktim.

Ayrıca bahçede bir iki dalda gördüğüm gövde kurtlarını imha ettim.
Ağaçları tek tek kontrol ettim.

Daha önceden yaptığım eksik ve hataları gözeterek işi sıkı tutuyorum.
Bakalım hayırlısı.Biz üzerimize düşeni yaptık.Gerisi Allah a kalmış.
İnşallah bu sefer daha güzel bir fidanlık yapmaya özen göstereceğim.

Tabi siz değerli forum üyelerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Sevgi ve selamlarımla.
çok iyi yapmışsınız 8*8 tam karar bence

kararsız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2016, 22:21   #18
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Taçlandırmalar da 150 nin üzerine pek çıkmayın, taç yapısının yüksekliğinin avantajları da var dezavantajları da var,
Yüksek bir taç yapısında kültürel işlemede faydasını görürsünüz fakat ilaçlama da hasatta zorlanırsınız.

Alıntı:
Bu ağaçların tepe vurmalarını ne kadar mesaferden yapmamı tavsiye edersiniz.
Tepe kesimleri genelde fidanın gelişimiyle de ilgilidir, 3 mt gibi gelişim göstermişse ve 1.50 lerden taçlandırma yapacaksan 2 - 2.20 lerden tepe kesimi yapabilirsin,

Eski 01-02-2017, 00:08   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-04-2015
Ceviz aşılama konusunda bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.
Ağaçlar yanlış budama sonucu 30-50 cm gövde uzunluğundan sonra aşırı şekilde dal yapısına geçiyor, bu yıl nasipse aşılama yöntemi ile çeşit değiştireceğim, ben ağaçların tek gövde üzerinde sürgün vermesi için yükseklik az olsada ana gövde üzerinden aşılama yaptırmak istiyorum, aşıyı yapacak usta mutlaka nefes dalı bırakmalıyız diyor, nefes dalı bıraktığımızda bazı ağaçlar üzerinde 4-10 arasında dal var, bu dallar daha sonra gövde üzerinde çürümeye neden olmaz mı? nefes dalı bırakmadan aşının tutma olasılığın düşük olacağını gövde yapısı alçak olduğu için ağaçta kuruma meydana gelebileceğini söylüyor aşıcım. Bu konudaki bilgi ve tecrubelerinizden faydalanmak isterim. Teşekürler....

kaya373 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2017, 00:28   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-04-2015
Aşı

Aşı yapılacak ağaçlar180 tane ve 8 yaşındalar, şekil olarak genelde aynı şekildeler. fernor ile çeşit değişimi yapacağım, aşı kalemi konusunda from üyesi bir arkadaşımız yardımcı olacak, fakat tozlayıcı olarak ronde aşı kalemi temin edemiyorum, bu konuda yardımcı olabilecek tavsiyede bulunabilecek arkadaşların yorum ve bilgi aktarımlarını bekliyorum, şimdiden teşekürler. [attach]Name:  20161213_131204üeaüea.jpg
Views: 2143
Size:  67.1 KB[/attach]

Eklenen Resimler

Düzenleyen kaya373 : 03-02-2017 saat 01:23 Neden: bilgi ekleme
kaya373 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2017, 21:18   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-03-2016
Sayın kaya373;

Aşıcının dediği doğru, ancak sizin ağaçlar 8 yaşında kurumanın söz konusu olmadığını düşünüyorum.Ağaçta enerji birikimi 1 metre üzerinde yoğunlaştığı bilinmekte, o yüzden aşının tutma olasılığı düşmektedir.30-50 cm den aşılamanın dezavantajlarından biride hayvanların erişme mesafesinde olması.Yüksekten yapılması halinde 1 adet nefes dalı bırakmanın avantajları ise, kuruma riskine,aşıdaki aşırı sürgün gelişimine birde sonbaharda erken uykuya yatmasına olanak sağlar. Yan dallar kesilirse,söylediğiniz gibi çürümeye karşı motorlu testerenin kestiği ölü dokular perdahlama yapılarak sıcak aşı macunu ile kapatarak önlem alabilirsiniz.Aşılamadan sonra yabani sürgünler hızla çoğalacaktır aşının tutmaması ihtimaline karşı 2-3 adet ilk sürgünlerden bırak geri kalanını sürekli temizle, aşı tuttuktan sonra bıraktıklarını temizleyebilirsin.Yalnız 8.aydan sonraki yabani sürgünleri temizleme ki; aşı sürgünleri pişkinleşsin sonbahar erken donlarından zarar görmesin.Bu yıl gübreyi mümkünse hiç verme,sulamayı da minimum düzeyde yapmanı tavsiye ederim.Bizim ağaçlar hiç sulanmaz her hafta gittiğimde aşılar çok hızlı büyüyor her yerinden bağladığım halde birkaç dalı rüzgardan kırıldı.

Resimden gördüğümüz kadarıyle bahçeniz nemli bölgede veya kabuklu bitler
gövdeyi sarmış.Size tavsiyem aşıdan önce en azından 1,5 metre ye kadar bordo bulamacı atın ki; gövdede yuvalanan zararlı ve yumurtalarından kurtulun.Kesilen dalları bahçenizden uzaklaştırın.

Çeşit değişimi yapacağınız cinsi,sonbahar erken ilkbahar geç donları iklimsel faktörleri bahçenin konumunu göz önünde bulundurarak yapmışsınızdır umarım.Gelişimlerden paylaşım yaparsanız, görüş ve tavsiyelerle yardımcı olmaya çalışırız.Hasadınız bol ve bereketli, sağlık mutluluğunuz daim olsun.Hayırlı akşamlar.

coskunsarıkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2017, 14:39   #22
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-08-2011
bu tahlil sonucu hakında yorum alabilirmiyim

Eklenen Resimler

ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2017, 10:23   #23
Ağaçsever

barba1981's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ramazanaydın Mesajı Göster
bu tahlil sonucu hakında yorum alabilirmiyim

Bu tahlil çok basit detaylar yok bunda bence detaylı bir analiz yaptırınız.

barba1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2017, 14:50   #24
Ağaç Dostu

kırkdilim's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2007
'Chandler'larda gözler kabardı.Geçtiğimiz 2 yılda 22-23 Nisan geceleri don olmuştu.Bakalım bu yıl Nisanı sorunsuz atlatabilecekler mi!

Artık dikeceksem fernor dikiyorum.Onlarda henüz gözler şişmedi.Bugün baktım,Ilgaz'ı gören yüzlerinde kararmalar var.Canım sıkıldı.

Eklenen Resimler

kırkdilim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2017, 14:09   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-12-2015
kayseride akdeniz ikliminin karasal iklime geçiş noktasının sonunda 1400 rakımlı tarlama 350 adet badem, 30 adette ceviz diktim. Cevizlere fernor, fernette, kaman 1, kaman 5, şebin, bileceik türlerinden hangisini aşılasam daha iyi olur? Okuduklarıma göre Fernor yüksek rakımlara en uygun çeşit görünüyor.

feast3874 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2017, 13:09   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-05-2015
merhaba arkadaşlar,
fernor 3yıllık cevizlerim. 1 mayıs tomurcuk'tu 15 mayıs itibari ile yapraklandı.sizce bu durum geç değilmidir.bu zamandan sonra üzerinde meyve olurmu ?değerli yorumlarınızı bekliyorum

nacidulus. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2017, 23:51   #27
Ağaç Dostu

Sayın nacidulus;

Bahçenizi fernor yaptığınıza göre chandler olmayacağından emin olmalısınız. Bu yıl mevsim normallerinin altında seyretti hava sıcaklıkları. Doğru tozlayıcıların varsa bahçende (fernette ile birlikte ronde veya meylannaise) neden olmasın. iyi akşamlar

Eski 17-05-2017, 10:12   #28
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi coskunsarıkaya Mesajı Göster
Sayın nacidulus;

Bahçenizi fernor yaptığınıza göre chandler olmayacağından emin olmalısınız. Bu yıl mevsim normallerinin altında seyretti hava sıcaklıkları. Doğru tozlayıcıların varsa bahçende (fernette ile birlikte ronde veya meylannaise) neden olmasın. iyi akşamlar
Sayın coskunsarıkaya;
yorumlarınız için teşekkür ederim.BURSA ilçelerine nisan sonlarına doğru kar yagmıştı.keles tarafına kar,benim olduğun Orhaneli'ye kar yağmamasına rağmen aşırı derecede soğuk olmuştu.eski tabir ettiğimiz cevizler erken uyandığı için yapraklar ve erkek çicekler kırağı ve dondan simsiyah oldu.Fakat benim fernor ağaclarım yeni tomurcuk olmaya başlamıştı.Kırağıdan ve gözlemlediğim kadarıyla dondan etkilenmeğini tahmin ediyorum.Erkek çicek acarsa göreceğiz insallah.Tomurcukların kırağıdan ve dondan etkilenme olasılığı nedir sizce?

Eski 17-05-2017, 22:06   #29
Ağaç Dostu

Sayın nacidulus;

Sizin de söylediğiniz gibi tomurcuklar kırağı ve dondan zarar görse idi uyanma olmazdı. Ceviz ağaçları +7 c nin altına düştüğü zaman uyuma moduna girerler. Erkek çiçek olsa idi tomurcuk patlamadan onlar oluşurdu. Bu yıl erkek çiçek beklemek anlamsız. Gelecek yıllarda erkek çiçek oluşur, ancak sizin ağaçlarınızı tatmin edecek tozlama yapmayacağını bilmenizi isterim İyi akşamlar.

Eski 24-05-2017, 14:58   #30
Ağaçsever

bactocold ürününü cevizlerde kullanan arkadaşlar varmıdır?varsa bilgi verebilirsiniz.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025