agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni37Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 01-04-2015, 16:38   #1
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
belkibirgun54 / ceviz bahçesi chandler fernor fernette (Sakarya)

merhaba adım sefa
Sakarya Erenlerde ikamet ediyorum.
Siteye uzun süredir takip ediyorum. birkaç ay önce üye oldum .Ceviz bölümüne ait bütün yazıları okudum sayılır. Babamın önerisi ve kendi araştırmam neticesinde ceviz dikmeye karar verdim.
Daha önce Babam dönem dönem 10 dönüm kadar ceviz dikti. en Yaşlısı 18 yaşında falan Yalova 1-2 ve geneli sapanca cevizi dediğimiz cinsten oluşuyor.

Sitede okuduklarım ve araştırmam konusunda chandler ve tozlayıcı olarak fernette dikmeye karar verdim . Sakaryada birçok fidancı dolaştım ve tanıştıklarım bilgi aldığım kişiler oldu . birçoğunu fiyatlarının yüksek olmasından dolayı elemek zorunda kaldım 30-40 lira fiyat isteyenler dahi oldu Siteden okuduğum ve il dışından konuştuğum fiyatların çok üzerindeydi.

Sertifika fatura bir çoğunda yoktu.Balıkesirden birkaç firma ile görüştüm fiyatları gayet makuldü yalnız Mavi sertifika yoktu . Denizliden görüştüğüm fidancı vardı. benimde kasım ayına yetiştiremediğimden dolayı elindeki mavi sertifikalı fidanlar bitti sadece 70-80 cm boyunda fidanlar kaldı. fidanın küçük olmasından dolayı elemek zorunda kaldım.

Araştırma içerisindeyken.Siteden tanışmış olduğum tedhy 54 rumuzlu Sakaryada chandler dikmiş Murat arkadaşımızla tanıştım. Fidanları 3 yıl bakım sözleşmeli olarak ziraat Mühendisi İmdat Aktı abimiz ile gerçekleştirdiklerini duydum. kendisi ile irtibata geçtim ve bilgi alışverişinde bulundum. Bilgili olduğu düşüncesine vardım. fidan ücretleri Balıkesir Denizli Bursa yöresine göre fazla olsada yinede makul geldi. İmdat bey ile işi yapmamdaki en büyük etken samimi olması, bilgili olduğunu düşünmem, yakınımda ikametesi, Sakaryada dikmiş olduğu birçok fidanını olması, ileride ihtiyacım olduğunda ziraat mühendisi ile iletişim halinde olabilmem benim için yararlı olacaktı ve gerektiğinde bahçe ziyaretinde bulunacak olması.

Tarlayı normalde 10 dönüm olarak tek parça yapacaktım nasip olmadı bunun yerine 6+5=11 dönüm 2 parça olarak yapmam gerekti iki tarlanın uzaklıgıda evime 1 km .ikisi arası 2 km

İlk etapta dikim ve 3 yıl sözleşmeli düşünüyordum fakat bütçeyi zorlamamak adına ve her yıl benim kontrolümde olmasını gerektiğinde kendim yapmam maddi bir ağaç olmaktan ziyade fidanları daha iyi benimseyeceğimi seveceğimi düşündüm gerekirse aynı kişiye budama işini verebilirdim .Bunun sonucunda İmdat abi ile anlaşıp fidanları aldım.(iyide olmuş)

İki tarlada her yıl ekilen işlenen 4-5 yılda bir hayvan gübresi atılan tarla. İki tarladada toprak analizi yapılmadı ikisindede tarla başlarında 10-15 er yıllık ceviz var burada cevizin yetişeceğini düşündüğümden yapılmadı yapılsaydı iyi olurdu. fidanlar ilk yılını atlattıktan sonra toprak analizi yapıp gübre programı uygulamayı düşünüyorum.



aralık 15 gibi ekeceğim tarla konusundaki tereddütleri ortadan kalkıp fidanlar alındı.


Ocak 5 gibi ilk iş olarak fidan dikeceğim yerleri belirlemek oldu.

Babam ile birlikte 7x7 baklava dilimi olarak kireçle fidan dikim yerlerini belirledik.7x7 yapmamın sebebi tarlamızın birinin 7 metre sıra arası bırakmamız gerekiyordu diğerinine öyle yapalım standart olmasını düşündüm aslında benimsediğim 8x6 zamanla bu kararın ne denli iyi veya kötü olduğunu göreceğiz.

Askerde olan arkadaşımızın bahçesi ilede şimdilik ben ilgileniyorum 34 fidan da onun bahçesine

6 dönüm olan 111 fidan
5 dönüm olan 98 fidan
toplam 243 fidan


chandler 220
fernor 13 (İmdat aktı tavsiyesi)
fernette 10


Fidan çukurlarını elle kazmanın iyi olacağını bildiğimden denedim fakat deneme sonucunda yapılamayacağını anladım. Traktörün arkasına takılan burgu ile toplam 243 fidan cukuru kazıldı. Fidan çukurlarına 600 gr leonardid 200 gr dap gübre uygulandı 1 ay çukurlar acık kaldı

Şubat 4 dikim işlemine babam ,ben ve İmdat abinin ayarladığı 2 kişi geldi. Aşı yeri toprak üzerinde kalacak sekilde dikimi yapıp diplerini çiğnedik . rüzgar yönünü hesaba katıp tozlayıcıları koymayı düşünüyordum fakat çokta başarılı olduk diyemiyecegim aralara koyduk.

Chandler ve fernor fidanları 140-160 cm Fernette fidanları 10 adet 90-100 cm civarında İmdat abinin personelinden 1 kişi kök budaması yaptı neredeyse bütün saçak kökleri kesti uygunu öyleymiş benim bildiğim bir konu değil.

Fidanların dikiminden can suyu vermedik 2 gün sonra şiddetli yağmurlar yağdı .

Fidanları boyamayı düşündüğümü söyledim gerek yok gözleri boyanmasın rahat filiz vermesi acısından ve arasına mısır ekeceğimizden güneşten çok fazla etkilenmeyeceğini söyledi benimde aklıma yattı. Anlaşmamızda olmamasına rağmen Mayıs 10 gibi tepe budamalarını yaptıracağını ve kontrole geleceğini söyledi .sagolsun her görüşmemizde iyi niyetle yardımcı oluyor ileride faydasını göreceğimi umuyorum ve umarım iyi niyetlerimiz yıllarca sürer sevgi saygı ortamı oluşur.

11 dönüm kendime 2 dönüm kadarda arkadaşıma gerçekleştirdiğimiz ceviz bahçesi bitmiş oldu.

Fidan fatura ve belgeleri geldi 11 dönüm olarak ilçe tarım müdürlüğüne ceviz desteği için başvuruda bulunduk haziran ayında belli olacak .dönüm basına 150-200 tl olarak biliyorum. zaman gelince alabilirsek görecez .



Sulama konusunda sn.Çamtepe ile yazışmamız oldu kendisine bilgi alışverişinden dolayı teşekkür ederim.ş 6 dönüm olan tarlanın başında 15 metrelik kuyu var 11 metreden su veriyor su bitme gibi bir sıkıntı yaşamadık komşu tarlalar ile birlikte 20 dönüm kadar tarlayı yağmurlama olarak sulayabiliyoruz. Damlama sulama düşünüyorum depodan kendi akarı ile yapmayı düşündüm fakat cok fazla yukarıya kaldırmam gerekiyor tarlanın 160 metre boyu var. 2,5 hp lik 1,5'' çıkışlı motorlar var onlar ile aklıma yatıyor kullanmadım suyu çekermi bilemiyeceğim. elimizde mevcut olan pancar motoru bu iş için fazla büyük .ayrıca ayarlı damlatıcıların tarlayı ikiye bölsem dahi baştaki fidan ile sondaki fidan arasındaki debiyi ayarlamanın güç olduğunu öğrendim.Site üyelerinden burjuva1981 isimli üyemiz güzel bir paylaşım yapmış bu konuda(http://www.agaclar.net/forum/badem/7...tm#post1327763) 4 metre kadar yukarıya depo ile mümkün olacağı düşüncesi oluştu .

sistemin videosu

https://www.youtube.com/watch?v=-Z2IWscLg6Y




tarla 6 dönüm düz ova kot farkı hiç yok 11 metrede su var. 4 sıra ceviz uzunluk 160 metre sırada 23 fidan var. fidan araları 7 metre baklava dilimi ekili.




Arkadaşıma dikim yaptığımız tarlanın yan tarafındada bizim cevizimiz var arası 12 metre, arasına meyva ekmeyi önerdim hafta sonu izne gelme ihtimali var gelirse 25 kadar karışık meyva fidanı dikmeyi planlıyoruz.henüz fidanları almadım fakat ceviz aldığım kişiden almayı düşünüyorum önerebileceğiniz meyva olursa memnun olurum benim düşündüklerim elma armut şeftali kayısı kiraz vişne erik . tarlaya gelip giderken evimize götürebileceğimiz meyvalığımız olur ve belki birileri koparırda dua eder.


Damla dulama konusunda fikir verirseniz memnun olurum ve yapmam gereken unuttuğum bir şey varsa fikir verebilirmisiniz.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen belkibirgun54 : 06-04-2015 saat 09:28
belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025