![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ilk etepta Güneş enerjili panelide düşünmedimde değil düşündüm amacım en az maliyetli ve isteğimiz doğrultuda yarar fayda görmek, güneş panalinden istediğim gibi daha doğrusu istediğim zamanda istediğim enerjiyi alamayabilirim düşüncesiyle vaz geçtim, Güneş panelinden güneş varken yararlanabilirim fakat bu güneşin ısı yüksekliği düşüklüğü kurutma süreni uzatır kısaltır gibi faktörlerle uğraşmak istemedim ayrıca bize daha çok gerekli olan hasat zamanında güneşin olmadığı nemli yağışlı puslu havalarda kurutma sağlaması güneşin var olduğu iyi havalarda yere sersenizde olur. Yere sersenizde olur diyorum ama az bir ürününüz varsa bunu sağlamak kolay oluyor ürününüz çok ve alan sıkıntınız varsa ve havalar yağışlı nemliyse ürününüzü mahvetmek işten bile değil bir yıllık emeğiniz heba olur gider, o nedenle bu gibi sıkıntılar yaşamamak riske etmemek için kurutma şart gibi. Bölgemiz çeltik üretim bölgesi önceleri üreticiler ürünlerini biçerdi günlerce yollara yayarak kurutmaya çalışırlar yolları işgal ederler yollardan geçemezdik bu işin küçük bir sorunuydu asıl iş yağışlı havalara denk gelmişse yandı keten helva ürün kurumaz ört kapa topla aç karıştır tekrar yay kuruma uzuyor randıman düşüklüğüne sebebiyet veriyor, daha sonra çeltik kurutmalar imal edildi şimdi çiftçi ürünü biçiyor kurutuyor çuvallıyor deposuna koyuyor randumanlar oldukça yükseldi. Bu cevizde neden olmasın düşüncesiyle düşünmeye başladım biraz sistem değişikliğiyle olabilirliğine kanaat getirdim ve yapmaya başladım. Çeltikte ısı değerleri daha yüksek cevizde bu kadar ısı gerekli değil ısı değerlerinin 30-35 olması (hatta daha düşük) yeterli daha yüksek değerler cevizin yağlı oluşu sebebiyle elverişli olmaz. Isı ayarınıda fan ve termostat sayesinde aynı derecede tutabileceğim, örneğin: 30.1 - 30.2 aralığında tutabileceğim. Isı yüksek değere geldiğinde fan duracak dolayısıyla ısı aktarımı duracak ısı düştüğünde fan çalışarak ısı aktarımı yaparak aynı ısıda sağlıklı kurutma olacak. Dolayısıyla kurutma süremide saat olarak belirleyeceğim ya da bileceğim. En azından şunu bileceğim bugün hasat ettiklerimi yarım saat bilemedin bir saatte soyma makinasından geçirip gece kurutmaya atıp sabah çuvallayabileceğim. Ceviz kurutma yapmaya başlamadan önce ısıtma sorununda bir kaç seçeneğim vardı bahsettiğiniz gibi biri güneş baneli, biri elektirikli, diğeriyse katı yakıtlı sistem, güneş panelini bahsettiğim nedenlerden eledim, elektiriklisi ocağıma incir ağacı diker detaşla ortaklık kurmam gerekir düşüncesiyle onuda eledim, katı yakıtlı hem maliyetli hem sürekli takip etmem gerektiğinden onuda eledim, aklım yağ sobasına yattı maliyeti az ve takip istemez düşüncesiyle onu uyguladım aynı kalolifer sistemi kazanın içine koyduğum borular ısınacak ve buradan gecen hava fan sayesinde hazneye ulaşacak biraz daha geliştirerek sadece boruların içinden gecen havayı değil kazanın dış ısınan havasının da ziyan olmasını istemedim onuda ikinci bir kazanla aynı fanla hazneye gitmesini sağladım enerji kaybım sadece dumanın çıktığı borudan olacak. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|