agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni74Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 30-01-2012, 00:24   #11
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Mevsim itibarı ile bu konu çok popüler olacak. Ben de müsaadenizle bir soru sormak istiyorum.

Biliyorsunuz, yerli çeşitlerimizin çoğu dal uçlarında meyve vermekte. Yani uzayıp giden bir daldan eğer ufak yan dallar türemediyse sadece bir "grup" meyve alabiliyoruz.

Doğrudur yerli çeşitlerimizde uç dallar verim veriyor. Yalnız bazı uzayıp giden dallar gelecek yıl uyanmayan gözler ve cıplak bir gövde oluşturuyor, işte bu tür dalları gelişimlerine göre belli mesefelerden vurmak gerekir ki, hem ağaç taç yapısını küçültmüş oluruz hem yan gözler uyansın, bazen aynı yıl da uyanan gözde meyva verebiliyorlar vermeseler bile gelecek yıl bu oluşan gözlerden bir önceki yıldan çok daha fazla meyva alırsın.

Yani dal uçlarında meyve veren cevizlerden uç alma yaptığımızda kabaca o dalın vereceği meyveyi o sene için öldürmüş oluyoruz. Tabi önümüzdeki sene budanan bu daldan muhtemelen yeni dallar açılacağından bir sonraki sene için bir yatırım oluyor.

Evet aynen öyle, Budanmayan uzayıp giden bir dalda iki veya üç meyva, budanan dalda uyanan gözlerin her birinde iki ya da üç meyva ve daha küçük bir taç yapısı.

Sn. Lilium'un ağaçları Pedro ve Chandler diye biliyorum, dolayısı ile hep yan dallardan verimli çeşitler. Peki yerli çeşitlerimiz için (Yalova, Şebin, vs.) modifye lider budama ve 1/3 oranında uç alma halen geçerli bir budama tarzı mıdır?

Chandler kadar olmasada hele ki, pedro kadar hiç olamaz, evet uç alma kuruyan üst üste geçmiş dalları almak yerli cinslerimiz içinde gereklidir. Yalnız 1/3 oranına ben katılmıyorum, bu oranı ağaçın gelişimine göre budayıcı tespit eder. Gelişi güzel 1/3 diye bir şey olamaz.

Kaynaklardan okuduklarım geçerli olduğunu söylüyor ama ürün alma isteğimiz ile budama arasındaki dengeyi nasıl kurmalıyız?

Zor bir soru, ama önemli bir konu, şöyle anlatmaya çalışayım, Ürün budamaları ağaçın gelişimine göre yapılmalıdır, her (ceviz) ağaçın ürün budaması aynı değildir. Budayıcı ağaçı iyi tanımalı, iyi bir budayıcı ağacın yanına geldiği zaman nasıl bir budama yapacağını bilmelidir.

Ürün budamalarında daima, dinç gelişen ağaç daha hafif, zayıf gelişen ağaç daha sert, orta gelişen ağaç da orta derecelerde budanmalıdır. Bunu tam olarak anlatabilmek anlayabilmek için iyi bir budayıcıyı ve ağacı ağacın gelişimini görerek gözlemleyerek ağacı göstererek anlayabilir ve anlatabiliriz, fotoğraflar videolardan tam olarak anlayabilmek yetersiz kalıyor.

Aşağıdaki resimden de anlatmaya çalışayım. 1 numaralı dalın tepe budamasını yapmazsan ucunda bir iki meyva yapar ve geri kısım çıplak kalır. İki numaralı dal da geçen yıl vurulmamış ama (nedenini bilemem ama mutlaka vardır bir nedeni)o bir şekilde yan gözleri uyanmış ve bu gözlerde bu yıl meyva yapar. Şimdi terciğinizi yapın uç dalda bir iki meyvamı yoksa bu uyanan gözlerin her birinde bir iki meyva mı?

Name:  DSC03229.jpg
Views: 5749
Size:  62.2 KB

Alıntı:
Bu videoların bir de ceviz versiyonu olsa ne güzel olur.
Bu yaz belki oda olur.

Çamtepe beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025