agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Meleklerin boruları Brugmansia sp. (Angels Trumpet) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/7697.htm)

athena -asena 20-04-2015 19:46

3 Eklenti(ler)
Kisi kapali ortamda gecirenlerde uyanmaya basladi.

athena -asena 20-04-2015 19:48

4 Eklenti(ler)
Bağ evindekiler köklerinden filizlenmisler.

aydindeniz 21-04-2015 10:43

sanırım hatayda olmanın avantajını yaşıyorum. kış buradada çok sert çekmesine rağmen meleklerim tamamen hasarsız atlattılar. nerdeyse ağaç boyuna ulaşmış olanları yaklaşık bir ay önce iyice budadım. şu anda tekrar yapraklarla dolular ve çiçek tomurcukları iyice belirmiş durumda. başka bir yerdeki sarı meleğimi ise budamamıştım. üzeri tamamen çiçeklenmiş durumda. neyse meleklerini kaybedenler üzülmesin havalar iyice düzelince herkese çelik gönderirim.

sonkez 21-04-2015 13:04

Cok guzel bir haber sevgili aydindeniz :)

cengoakca 29-04-2015 15:21

Herkese selam.
İstanbul dayım.
Benim balkonum kuzey batıya bakıyor.Öğleden sonra akşama kadar güneş görüyor.
Bu çiçek balkonda bakılır mı?
Nereden bulabilirim?
Saygılar.

blume13 29-04-2015 15:37

bu bitki oldukça zararlı bir bitki. bizzat zararını görmüş ve yaşamış arkadaşım var. şaka yapmışlar. nasıl olduğunu buradan yazamayacağım fakat berbat halisünasyonlar gördüren hatta intihara götüren durumlar olduğunu duymuştum. merak edenler için internetten boru otu yazıp araşltırın. ****** olduğu haliyle değilde belirli işlemlerden geçtikten sonra zararlı hale geliyor. onu da yazmayacağım. merak edenler biraz araştırsın.

athena -asena 30-04-2015 00:24

6 yıldır bahçemde yaydığı güzel kokusu ve muhteşem görüntüsü var ben bir zararını görmedim. O kadar çok köklendirip ve çelik olarak ta dağıttım ki hiç zararını duymadım.

tarabyali 04-05-2015 14:05

meleklerin borulari

arkadaslar sizlerle bir konuyu paylasmak istedim 2014/2015 yili kisi türkiyede bayaga sert gecti ben istanbulun en soguk semtindeyim (tarabya)ben kisin avrupadaydim komsum benim bahcemin fotografini cekmis bana yolladi bahcede 20cm asan kar vardi bu kar birkac gün devam etti üc kok melek borularimi deneme amacli toprakta biraktim yaptigim üzerlerini toprakla kapatmak oldu hava almasi icin iki yana lastik hurtum koydum ve 4 hafta önce üzerindeki topraklari actim cok cok merakta ediyordum baktim kökler yesil su anda filizler cikmaga basladi bunuda denemis oldum artik melek borularini bahceden cikarip koruma altina almayacagim kökleri toprak seviyesinden keserek üzerlerini torfla diyilde toprakla kapatin isik alacak seffah naylonla kapatin naylon rüzgardan ucmamasi icin yanlarina tas koyum hicbirsey olmadan kisi atlatabilirsiniz naylonu secerken posta ambalaj naylonlari var naylon kücük kücük baloncuklarla yapilmis en iyi bununla yapiniz hava almasi icin naylonu delerek lastik hortum koyun ve sonuca ulasacaginizi saniyorum ben bu kisi atlattim hersey güzel yolunda problem yok saygilar...

tarabyali 10-05-2015 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1372424)
Bağ evindekiler köklerinden filizlenmisler.

bu böyle kesilmesi güzel güzelde kis icin kapatirsan birsey olmuyor iceriye almagada gerk yok iyi bir düsünce kolaygelsin

athena -asena 10-05-2015 17:57

Sayın Tarabyali ben aralık ayında kalp krizi geçirdim o aralarda havalar birden soğudu saramadım yoksa Ben dibine de fındık çonçisi koyup sarıyordum bir şey olmuyordu. 1 metreden kesip çeliklerden de çoğaltıyordum bu sene onuda yapamadım.Bağ evindekiler neyse kökünden patladılar ama evin bahçesindekiler de hala hareket yok.

tarabyali 11-05-2015 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1377407)
Sayın Tarabyali ben aralık ayında kalp krizi geçirdim o aralarda havalar birden soğudu saramadım yoksa Ben dibine de fındık çonçisi koyup sarıyordum bir şey olmuyordu. 1 metreden kesip çeliklerden de çoğaltıyordum bu sene onuda yapamadım.Bağ evindekiler neyse kökünden patladılar ama evin bahçesindekiler de hala hareket yok.

sayin (athena -asena) öncelikle gecmis olsun allah sifa versin bende gecen yil 4+5 ay hastanelerden cikamadim hanimi bel fitigi amaliyati derken büyük sikinti yasadim neyse ikimizede gecmis olsun benim asil memleketim ordu biz ona findik kapsülü deriz iste o bana cok lagazim kis icin ama istanbul nereeeeee ordu nereeeeeeee findik kapsülü cok cok iyi maclamak icin sizde sorun yok bende artik bahceden kaldirmayacagim toprak hizasinda kesip üzerlerini kapatacagim su iki hafta önce türkiyede idim ben oradayken kisi bahcede geciren melekler filizlemislerdi bunuda ögrendik size kolay gelsin...

aydindeniz 11-05-2015 14:21

selam, datura ile brugmensia farklı bitkiler. datura daha çok otsu - çalı formunda bir bitki. anadoluda daturanın meyvalarını tedavide kullanan yanlış bir zihniyet var. özellikle karadeniz ve doğu anadolunun kuzey kesimlerinde acil servislere datura zehirlenmesi ile birçok hasta başvurur. meyvaları zehirli olmasına rağmen yemediğiniz sürece daturayı bile beslemenizde bir sakınca yoktur. melekleri ise farklı bir bitkidir. internetten sizin için bulduğum bir yazı:

Tatula ( datura) cinsi bitkiler patlıcangiller ( solanaceae ) familyasından olup on kadar türü bulunmaktadır.Tek ya da iki yıllık otsu bitkilerdirler. Daha önceleri ayni familyadan olan 'brugmansia' cinsi de bu türden sayılıyormuş.

Bazı datura türleri ( Datura stramonium,Datura inoxia,Datura metel ) yurdumuzda da doğal olarak yetişmektedir. Halk arasında bu bitkiye; boru çiçeği, şeytan elması, eşek hıyarı,dikenli elma,deli otu, dikenli ceviz..... gibi çok sayıda ad verilmiştir.

Tatulala yaz aylarında huni ( trompet ) şeklinde, beyaz,pembe ve mor renkli iri gösterişli çiçekler açar. Bazı türlerinin ise çiçekleri katmerlidir. İri olan yaprakları kötü kokuludur,meyve kapsülleri ise ceviz şeklinde ve dikenli olur.Yabani olarak yol kenarlarında yetişen daturanın .çok sayıda da kültür türleri ve çeşitleri üretilmiştir.

Tatula sıcak iklimleri sever,soğuğa karşı dayanıksızdır.Güneşli yerlerde ve nemli, humusça zengin topraklarda iyi gelişir.Kışın kuruyan bitki çoğu zaman ilkbaharda yeniden köklerinden filizlenerek hızla büyür.
Tatula tohumdan üretilir.Yetiştirilmesi kolay,bakım istemeyen bir çiçektir..

Tatula çok zehirli bir bitkidir,eldivenle tutulmalıdır.Yaprakları ve meyvesi ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Tatula ( Datura ), çalı türü bir süs bitkisi olan Meleklerin borazanı ya da meleklerin trompeti denilen Brugmansia ile karıştırılmaktadır.Bu iki bitkinin çiçekleri birbirine benzemesinden ileri gelmektedir.Ancak meleklerin borazanı bitkisinin çiçeklerinin ağzı yere bakar ( sarkıktır ) ve çok güzel kokuludur.

kaynak:Cittaslow Botanik Park: TATULA (Boru Çiçeği)

tarabyali 12-05-2015 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydindeniz (Mesaj 1377648)
selam, datura ile brugmensia farklı bitkiler. datura daha çok otsu - çalı formunda bir bitki. anadoluda daturanın meyvalarını tedavide kullanan yanlış bir zihniyet var. özellikle karadeniz ve doğu anadolunun kuzey kesimlerinde acil servislere datura zehirlenmesi ile birçok hasta başvurur. meyvaları zehirli olmasına rağmen yemediğiniz sürece daturayı bile beslemenizde bir sakınca yoktur. melekleri ise farklı bir bitkidir. internetten sizin için bulduğum bir yazı:

Tatula ( datura) cinsi bitkiler patlıcangiller ( solanaceae ) familyasından olup on kadar türü bulunmaktadır.Tek ya da iki yıllık otsu bitkilerdirler. Daha önceleri ayni familyadan olan 'brugmansia' cinsi de bu türden sayılıyormuş.

Bazı datura türleri ( Datura stramonium,Datura inoxia,Datura metel ) yurdumuzda da doğal olarak yetişmektedir. Halk arasında bu bitkiye; boru çiçeği, şeytan elması, eşek hıyarı,dikenli elma,deli otu, dikenli ceviz..... gibi çok sayıda ad verilmiştir.

Tatulala yaz aylarında huni ( trompet ) şeklinde, beyaz,pembe ve mor renkli iri gösterişli çiçekler açar. Bazı türlerinin ise çiçekleri katmerlidir. İri olan yaprakları kötü kokuludur,meyve kapsülleri ise ceviz şeklinde ve dikenli olur.Yabani olarak yol kenarlarında yetişen daturanın .çok sayıda da kültür türleri ve çeşitleri üretilmiştir.

Tatula sıcak iklimleri sever,soğuğa karşı dayanıksızdır.Güneşli yerlerde ve nemli, humusça zengin topraklarda iyi gelişir.Kışın kuruyan bitki çoğu zaman ilkbaharda yeniden köklerinden filizlenerek hızla büyür.
Tatula tohumdan üretilir.Yetiştirilmesi kolay,bakım istemeyen bir çiçektir..

Tatula çok zehirli bir bitkidir,eldivenle tutulmalıdır.Yaprakları ve meyvesi ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Tatula ( Datura ), çalı türü bir süs bitkisi olan Meleklerin borazanı ya da meleklerin trompeti denilen Brugmansia ile karıştırılmaktadır.Bu iki bitkinin çiçekleri birbirine benzemesinden ileri gelmektedir.Ancak meleklerin borazanı bitkisinin çiçeklerinin ağzı yere bakar ( sarkıktır ) ve çok güzel kokuludur.

kaynak:Cittaslow Botanik Park: TATULA (Boru Çiçeği)

bu bir uzman tavsiyeleri tesekkürler...

athena -asena 19-05-2015 23:14

1 Eklenti(ler)
Brugmansia da yapraklanmaya başladı.

david72 20-05-2015 09:43

Brugmansia çeliği gönderebilecek kimse varsa çok duacı olurum, Ankara da bahçede kışın ise kapalı balkonda bakmayı amaçlıyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim

Lonicera 20-05-2015 12:44

1 Eklenti(ler)
Nihayet tohumları olgunlaştı. Pembe olanın tohumu çok az oldu.Yoğun kokulu sarı ise daha fazla. Katmerli beyazı zorladım ama tohumlar baklası içinde gelişemeyip çürümüşler.

hercai73 20-05-2015 16:04

benim satın aldığım tohuma hic benzemiyor galiba türü değişik

Lonicera 20-05-2015 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hercai73 (Mesaj 1380367)
benim satın aldığım tohuma hic benzemiyor galiba türü değişik

Sizin satın almış olduğunuz tohum belki dışındaki süngerimsi dokudan ayıklanıp satışa sunulmuştur. İçinde küçük mercimek benzeri tohum mevcut. O siyah süngerimsi dokuyu çıkarınca tohumun özüne ulaşılıyor. Brugmansia' nın tüm tohumları bu şekilde, türle alakası yok. Ama bazı satıcılar Datura' yı da melek borazanı olarak satışa sunabiliyorlar. Bunun pek çok örneğini bizzat yaşadım.

Lonicera 21-05-2015 14:42

1 Eklenti(ler)
Kışı içeride geçiren pembe azıcık sıcağı görünce çalışmaya başladı.

Lonicera 03-06-2015 14:15

1 Eklenti(ler)
Nihayet....Geçtiğimiz yıllarda kokusu yoktu hiç pembesinin. Ama dün akşam tek çiçek her tarafı kokuya boğmuş resmen. Sanırım akşam gün batımından sonra iyice belirginleşiyor kokuları. Gerçi sarı için farketmiyor hiç. 7/24 kokarım diyor:))

athena -asena 03-06-2015 19:34

Pembesi akşamları çok güzel kokuyor.

Lonicera 05-06-2015 12:25

1 Eklenti(ler)
İnsan kafasından büyük:))) Bu kadar iri olmasını karakafes otundan yaptığım çaya bağlıyorum. Tam bir potasyum deposu bu ot. 3.günü, hala mis gibi kokuyor.

Lonicera 05-06-2015 20:10

1 Eklenti(ler)
Şimdi şu meleği satın alsanız pembe diye ve bu renk açsa ne düşünürsünüz?

Lonicera 05-06-2015 20:13

1 Eklenti(ler)
Tabii ki satıcı tarafından kandırıldım dersiniz. Kim olsa aynı şeyi düşünür. İşin doğrusu hiç de öyle değil aslında. 2 saat sonra çekilen bu resim kenarlardan pembeleşmeye başladığını gösteriyor. İlk açtığında kremsi beyaza çalan renk saatler sonra pembe, bir kaç gün sonra neredeyse kırmızı oluyor.

athena -asena 05-06-2015 23:06

Sayın Lonicera tam rengini alınca tekrar fotoğrafını paylaşırmısınız.

Lonicera 06-06-2015 11:40

1 Eklenti(ler)
Tamı tamına 13 saat sonraki hali. Renge bakar mısın? Bu gece veya sabaha karşı ağzını açıp kokusunu salmaya başlar. İşte o zaman biraz daha pembemsi oluyor. Daha sonra renk giderek açılıyor.

Lonicera 08-06-2015 11:32

1 Eklenti(ler)
Ağzı açılmış ve koku vermeye başlamış hali. 4.günü.

sındırgılı 12-06-2015 09:02

1 Eklenti(ler)
Bizimkiler kıştan yoğun hasarlı çıktılar. Fakat, Sn.MUtludan aldıklarımda yavaş yavaş büyümeye başladılar. 1. Resimler, Kışı hasarlı atlatanlar

sındırgılı 12-06-2015 09:05

1 Eklenti(ler)
Bu da hala Sürgün verecek..

sındırgılı 12-06-2015 09:08

1 Eklenti(ler)
Beyazım da kendine geldi :Double Çiçekli..

sındırgılı 12-06-2015 09:12

1 Eklenti(ler)
Yeniler ;

sındırgılı 12-06-2015 09:19

1 Eklenti(ler)
Mazide kalan anlar ; Fotoğrafı gösterip sen geçen sene bu kadar heybetliydin deyip ayağa kalkmasına çalışıyorum..

günebakan 12-06-2015 10:52

Beyaz olduğunu düşündüğüm melek borazını (zira daha çiçeğini görmedim) yaprak döküyor neden olabilir acaba?

sındırgılı 12-06-2015 13:57

Köklerinde problem Olmasın..

h_dogan 13-06-2015 07:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 1386969)
Beyaz olduğunu düşündüğüm melek borazını (zira daha çiçeğini görmedim) yaprak döküyor neden olabilir acaba?

Aşırı sulama veya çok az sulama, kırmızı örümcek, unlu bit... :)

Fotoğraf yükleyebilirseniz daha iyi bir çözüm üretebiliriz.

günebakan 13-06-2015 08:26

2 Eklenti(ler)
İşte yapraklarını döken borazanı bakalım ne hata yapıyormuşum ayrıca bu sene ilk defa kırmızı örümcek yok çok şükür:)

Eklenti 558970

Eklenti 558971

h_dogan 13-06-2015 09:17

Yetersiz ışık, bu mevsimde daha fazla güneş ışığı alan bir yere almalısınız.

günebakan 13-06-2015 14:14

Tamam teşekkürler :)

Muda 13-06-2015 16:59

1 Eklenti(ler)
Yaprak dökülmesinin bendeki sebeplerinden biri kırmızı örümcek. Ancak ev içinde olması yerine balkonda çok daha güzel oluyorlar. Kışın mecburen ev içine almış olduğum meleklerin borazanlarını yapraklarını kopartarak ve ilaçlayarak balkona çıkardım. Şu anda her yerinden güçlü ve sağlam yaprak çıkartmaya başladılar. Ancak birkaç defa arka arkaya ilaçlama yapmak gerekiyor.

Her ikisi de sarı çiçekli.

Eklenti 559049

günebakan 13-06-2015 17:02

Geçen sene kapalı balkonda iken kırmızı örümcekten çok zor kurtarmıştım şimdi apartman içinde camın önünde dururyor kırmızı örümcek yok ama yaprak döküyor bakalım nasıl gönlünü yapacağız:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025