agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Meleklerin boruları Brugmansia sp. (Angels Trumpet) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/7697.htm)

Günüm 09-08-2008 15:05

Datura çelikleri dikmiştim baharda. Çiçeklendiler. Gerçekten inanılmaz bir kokusu var çiçeklerinin. Tohum ektim ama çıkan fideler pek keyifli değiller..

Adalet Yağcı 09-08-2008 15:44

Merhaba arkadaşlar;

Değişik isimlerle anıldığı için ben ona sadece "Meleklerin Borazanı" demek istiyorum.

Bütün bahçemi söküp :( yeniden düzenlemek istiyorum ve bahçemde bu güzel ağaççığında bulunmasını çok istiyorum.

Şu sıralar çelik almak için çok uygun, bana bu güzellikten çelik verebilecek kimse varmı :eek:

Hadi şansım açık olur inşallah...

Herkese sevgiler...

otugay 09-08-2008 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 266840)
Sizdeki datura kokulu mu ?

Var, ancak kuvvetli değil.

Adalet Yağcı 01-09-2008 09:29

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar;

Ben nezamandır yana yana datura tohumları ararken bahçemin hemen kenarında kendiliğinden çıkan bu daturayı görmemişim :o

Çiçekleri beyaz açıyor iri ve gösterişli, hiç sulanmadığı halde yaprakları ve çiçekleri son derece sağlıklı görünüyor.

Demekki Sevgili Müge'ye sipariş ettiğim Daturalar ve Angel Trumpetlerim bana hiç sorun yaratmadan yetişecekler.

Çok sevindim :eek:

nisan0671 01-09-2008 11:01

Herkese merhaba, Adalet Hanım sizin adınıza sevindim. Perşembe günü sitede gezerken görmüş ve çok hayret etmiştim bu çiçeğe. Ne acaip demiştim kendi kendime ilk defa görüyordum çünkü. (bugün de sellukayla tanıştım :) ) Haftasonu annemlere Beypazarı'na gittiğimde akşamüstü anayoldaki benzincinin bahçesini göz ucuyla araştırırken karşıma bu brugmansia çıkmadı mı. orta boyda beyaz çiçekli geniş yapraklı yayılmış öylece duruyordu.
Sayın Balıkçı'nın dediği gibi arılar ağzı kapalı beyaz çiçeklere hücum etmişlerdi.
Heyecandan resim çekemedim. Benzinlik görevlisinden çelik istedim.Tohumdan yetiştirdik dediler. Zamanı gelince verecekler.. Akşam evde heyecanla anlatırken babamdan tarifime göre aynı çiçekten başka bir yerde de olduğunu öğrendim. Maalesef Ankara'ya eli boş döndüm ama babam sağolsun ilgilenecek. Alabilirse çelik tohum alacak. İnşallah ben de önce kendime yetiştirerek brugmansia isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim. Sevgiler

nisan0671 02-09-2008 20:13

Evet çok iyi oldu. tohumları hemen ekebilir miyiz?İyi akşamlar

Günüm 02-09-2008 20:17

Bir-iki tanesini ekebilirsiniz. Fideleri havalar soğuduğunda içeri alın derim ben. Kalanını Mart ayına saklayın ki o sene çiçek açsın.

Adalet Yağcı 21-11-2008 08:20

Alıntı:

Acaba Brugmansia Solanaceae (Angels Trumpet) çeliği veya tohumu bulan varmı bir ara herkes aramış ama çelik alabilmişlermi belli değil varsa bende rica edecektim
Bizimtohumlarımız geleli bir hayli oldu, ancak baharda ekmeyi düşünüyoruz, beklemek isterseniz çelik için yaz ortasını belki de sonunu bulur.
Ozaman tekrar hatırlatın.

Alıntı:

lütfen banada bir çelik verebilirmisiniz arkadaşlar,inşallah unutmazsınız
Belki de tohum araştırmanız gerekiyor, bu şekilde önümüzdeki yaza Datura yetiştiremezsiniz.
En iyisi mesajları takip edin, geçmişe dönük olarak okuyun, nasıl sipariş verilmişse o şekilde iletişime geçin, sevgili Müge ile.
Sevgiler.

gurcooo 30-11-2008 20:36

Bugün komşumun Angels trumpetinden 3 çelik aldım, açık kavuniçi rengi suya koydum bakalım köklenecek mi?

gurcooo 15-12-2008 14:52

4 Eklenti(ler)
Merhaba, sanırım Brugmansialarım köklendi. Dere toprağına ektikten sonra böyle yaprak verdiler. :)

arger 23-12-2008 20:04

Brugmansia hakkında.

2 Eklenti(ler)
Sakarya'da oturuyorum 2.5 yıdır brugmansia yetiştiriyorum ve ticari amaçla yapıyorum. Şu anda elimde 11 pempe ve 3 sarı renkte olmak üzere 14 tane çiçeğim var. 2,5 yıllık 1 tane 1.5 yıllık 12 tane 1 tanede yeni diktim.
Yetiştirmesi çok kolay ama bakımı biraz zor olabilir çünkü çok su isterler nemli toprağı severler çiçeğim büyüklüğüne göre su ihtiyacını karşılamak lazım , direk olarak güneşi görmezse daha iyi yetişir.Kış aylarında buzlanma olduğu zaman korumak lazım çiçek zarar görüyor.İyi bir bakım yapıldığı zaman yılda 2-3 sefer çiçek açar ve kokusu muhteşem benim açımdan.

Adalet Yağcı 08-02-2009 11:20

Ocak 22 de ektiğim datura tohumlarım çimlenmeye başladı.
Ancak aynı tarihte ektiğim Brugmansia larda bir gelişme yok henüz, beklemedeyim.
Elinde Datura tohumu olan arkadaşlar, tohumlarınızı toprakla buluşturma zamanı geldi, oda sıcaklığında torfa ekin ve nemini muhafaza etmesini sağlayın, onbeşgünde çimlenme başlıyor.

Passion 08-02-2009 12:29

Bunu duyduğuma çok sevindim Adalet hanım :). Çünkü ben de dün akşam bir miktar datura tohumu ıslatıp bugün ekip denemeye karar vermiştim.

Adalet Yağcı 08-02-2009 19:59

Sevgili Passion, aydınlık ve sıcak bir ortamda olmasını sağlarsanız onbeş gün sabırla mutlaka çimleneceklerdir.

Adalet Yağcı 20-02-2009 09:27

22 Ocakta daturalarla birlikte ektiğim Angel trompetlerim nihayet kendilerini gösterdiler, yaklaşık bir ayda çimlendiler oda sıcaklığında.
Şimdilik 8 tohumdan 4 tanesi çimlendi, darısı diğerlerine.
Hâlâ tohumlarınızı ekmediyseniz acele edin, demekki zamanı gelmiş.

81 nolu mesajda sayın Arger'in söylediği gibi özel bir bakıma ihtiyaç duymuyor, benim 66 nolu mesajımdaki datura kendiliğinden çıkmıştı, hayatı boyunca su yüzü görmedi zavallıcık, yine de son derece mutluydu yol kenarında, aklıma geldikçe dışarı çıkıp su vermiştim.
Aynı bitkinin bu sene de orada olup olmayacağını bilmiyorum, küçük bir bitkiydi ve aynı yıl bolca çiçek verdi.

nisan0671 20-02-2009 11:18

Merhaba Adalet ablam, Datura ve brugmansiaları nasıl diktiğini anlatır mısın? Yukarıdaki bir mesajda Sayın Passion "ıslatıp dikeceğim demiş.Islatmak mı lazım?

Adalet Yağcı 20-02-2009 11:21

Sevgili Nisan'cığım, evet ılık suya ıslatıp bir gün beklettim, suyu oda sıcaklığında muhafaza ettim.
Biraz geç çimleniyorlar ama tam zamanı kaçırmayın.

Passion 20-02-2009 14:07

1 Eklenti(ler)
8 şubatta 2 çeşit datura ektim. Bir çeşidi ,siyah minik tohumları vardı, 2 gün önce 4 tohumdan üçü çimlendi. Yani 10. günde topraktan kafalarını çıkardılar.
Eklenti 63708deyim.

Diğeri domates tohumunun biraz daha iricesiydi. Şekil olarak da domates tohumuna benziyor . Henüz onda bir çimlenme belirtisi yok.Şu anda 12. gün

Adalet Yağcı 04-03-2009 14:41

1 Eklenti(ler)
Angel Trompet(Brugmansia)lerimden altı tanesi çimlendi, tohumlar iri bir karpuz çekirdeğinden daha büyüktüler, sanırım bu cins ağaç oluyor.

Tek sorunu çimlenme başladığında tohum kabuğunu atamayışında yaşıyorum, tohum kapsülünü sık sık fısfıs yaparak yumuşatmaya çalışıyorum, bir tanesini kendim çekeyim kurtarayım derken kotiledon yaprakta gitti, neyse ki, zarar görmemiş esas yapraklar büyümeye devam ediyor.

feriha 04-03-2009 14:53

Tohumları ıslattıktan sonra kabuğunu soyarak mı çimlendiriyorsunuz Adalet hanım?

Adalet Yağcı 05-03-2009 07:43

Hayır, kabuğunu soymadım, çimlendirdikten sonra kabuğu atması için kabuk kısmını fısfısla nemlendirdim sık sık.

Passion 05-03-2009 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Passion (Mesaj 364230)
8 şubatta 2 çeşit datura ektim. Bir çeşidi ,siyah minik tohumları vardı, 2 gün önce 4 tohumdan üçü çimlendi. Yani 10. günde topraktan kafalarını çıkardılar.
Eklenti 63708deyim.

Diğeri domates tohumunun biraz daha iricesiydi. Şekil olarak da domates tohumuna benziyor . Henüz onda bir çimlenme belirtisi yok.Şu anda 12. gün

Geçenlerde toprağı eşeledim. Tohumlar olduğu gibi duruyordu. Çıkarıp oksijenli suda beklettim sonra tekrar ektim. Hala bir kıpırtı yok . Niye hala beklediklerini anlamadım :confused: .

feriha 05-03-2009 14:32

Sn karınca70 çiçek tohumları satış başlığında:

Brugmansia çimlendirme bilgileri:

Tohumları sıcak suda minimum 24 saat ıslatmalı; ancak bu süre 48 saati geçmemeli. Daha sonra dış kabuğu tohumu incitmeden dikkatlice soymak gerekiyor. Satıcı bunu tırnaklarıyla yaptığını not etmiş bana. Daha sonra 6-7 milim derinliğe drenajı iyi bir toprağa ekmek gerekiyor. Ekilen yer ılık ve aydınlık bir yer olması gerekiyor. Toprak ıslak olmayacak ama nemli olacak. Çimlenme 2-6 hafta içinde gerçekleşiyor.

Brugmansialar kök kısmı koruyucu torf/gübre/saman ile korunması durumunda dona dayanıklı (kökten yeniden sürgün verir)

şeklinde bilgi vermiş. Ben tam tutturamadım. Soyduğum tohumun birini çürüttüm. biri çimlendi kışın üst kısmı dondu yeni sürgün veriyor. Diğerlerini bugünlerde tekrar çimlendirmeyi deneyeceğim.

feriha 05-03-2009 14:45

1 Eklenti(ler)
Üst dalları donan Brugmansia kapalı balkonda yeniden yeşeriyor
Eklenti 65601

kaktüs 28-04-2009 15:50

Fas'ta evlerin bahçesinde gördüm bu bitkiyi ilk seferinde. Her zamanki alışkanlıkla bitki acaba kokuyor mudur diye burnumu götürürken rehber beni engelledi, "zehirlidir" diye.

O günden sonra Fas'taki diğer bitkileri koklamaya çekindim..

Adalet Yağcı 12-06-2009 09:30

Sevgili Feriha, kışın üzerine kar yağmadığı halde mi dondu, kapalı balkonda diyorsunuz.
Öyle ise benim onyedi kök burgmansiam tehlikede, kışı nasıl geçirecekler, bir çare düşünmek lazım, saksılarla taşımak da zor.

iris41 12-06-2009 18:57

Selam.
Tek kelimeyle muhteşem bir cicek.
İstanbulda kışın dona dayanamaz sanırım :( sarılarına bayıldım icimden of cekmek geldi

Günüm 12-06-2009 19:57

Çiçekleri inanılmaz güzel kokuyor. Anlatılmaz bir kokusu var. Sabun gibi, parfüm gibi.
Koklaya koklaya soldurduk çiçeği.

feriha 12-06-2009 20:18

Adalet hanım kapalı balkona almamıştım. Terasta kalın şefaf naylonla korumaya aldığım kısımda tutuyordum. Yapraklar buruşmaya başlayınca hemen kapalı balkona taşıdım. Dediğiniz gibi büyükçe bir saksı olunca geciktirdim taşıma işini. O sırada soğuk vurmuş. Baharda ısınır artık diyip tekrar taşındık terasa ve yeniden soğuklar geldi. Bitkimi kaybettim. Tohumdan yeniden çimlendirmeye çalışıyorum.

Adalet Yağcı 12-06-2009 21:38

Üzüldüm Feriha hanım, çimlenmede sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum, bunlar bahçede ağaç oluyor biliyorsunuz, bunu nasıl başaracağız bakalım.
Şimdilik benimkilerde bir sorun yok, ne zaman çiçek açarlar bilmiyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025