![]() |
Gerçekten yetiştirmesi zor bir bitki. İlk yılında açan kırmızı ormangülüm 2 yıldır açmıyor. Yaprakları da keyifsiz gelişiyor. Anladığım kadarıyla toprak ph'ı na yaban mersini kadar duyarlı. Mutlaka açelya toprağı kullanmanızı öneririm.
|
Merhaba,
Almanyaya bir ziyaretim sırasında gördüğüm ormangülü beni hayran bırakmıştı. Ankara ile iliminin yakın olduğunu düşünerek bira araştırma yaptım.Söylenen fiyatlar açıkçası beni korkuttu başta.. Ve sonra karadeniz bölgesinde üreticilerini buldum :) 5o cm lik fideleri 5 tl den satıyorlar. Sarı(yaprak döken) ve mor(yaprak dökmeyen) iki cinsini alacağım. Biz yakında siparişini vereceğiz. Benim elime geçmeden sizlere referans olmak istemem :) |
Pardon!! Tekrar kontrol ettim fideler 70 cm miş :) Şehir Giresun..
|
1 Eklenti(ler)
Bahçe yolumdaki mor orman gülleri; Geçen senede çekmiştim resimleri galeriye yüklemiştim.
|
Bu orman gülü nden ne zaman çelik alsak tutar. Yoksa çelikle degil köklümü satın almak gerekli
teşekkurler |
Batum'dan orman gülleri
3 Eklenti(ler)
Gerçekten etkileyici bitkiler.
|
Çok çok güzeller.
|
Teşekkürler.Sizin galerinizde harika.
|
esabri bunlar ormangülü degil bildigimiz acelya . orman gülleri en sevdigim bitkilerden bende sarısı var giresundan getirttim oldukca hoş kokulu .
|
3 Eklenti(ler)
Karadeniz yaylalarından orman gülü manzaraları
1. Foto Elevit yaylasından sarı komar(orman gülü) 2. 3. Foto Şavşat Karagölden mor orman gülü |
4 Eklenti(ler)
Rhododendron schlippenbachii (Royal Azalea) tohumlarını ebay'dan satın aldım. Tohumları çok minik. Pembe renkli. Mor renkli olanından da vardı. Orijin Türkiye diye yazıyordu. Biraz araştırınca, Karadenizdeki orman gülleri olduğunu anladım. Bendeki tohumları daha ekmedim. Daha önce tohumdan yetiştiren var mı acaba?
|
Denemek için 5-6 tane Rhododendron schlippenbachii (Royal Azalea) tohumunu vermikülit benzeri (taneleri daha ince) bir çimlendirme ortamına serptim. Üzerini hemen hemen hiç örtmedim. Sürekli nemli ve sıcak sera ortamında tutuyorum. 4 tanesi çimlendi.
Tohumdan da oluyormuş. Yanlız zamanlaması kötü. İlk baharda ekseydim daha iyiydi. Kışın gelişebilecekler mi bilmiyorum. |
selam arkadaşlar anladıgım kadar herkez bu orman gülerini yetiştirmekten korkuyo.ben her rengini balkonda yetiştiriyorum çok zor çiçek.açelya topragı sever.gölge yerleri sever güneşte yaprakları yanar kararır .iki günde bi sulamak lazım ayriyetten her aksam .yaprak larını fıs fısla.nemlendirmek lazım .yük sek rakımda yasadıkları için,hergün nemli kalıyolar,her sene sak sısını bir numara büyültün .küçük saksıda alıpta baya büyük sak sıya eker seniz,o saksıyı kökle dolduranaya kadar çiçek acmazlar,
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu arada benim iki tane rhododendron`umda sorun var. Bir tanesini gecen yil sekle girsin diye budamistik bu kis bir dali tamamen yapraksiz kaldi, yaprakli olan dalda da kahverengilesme var. Saglikli olan yaninda ekili bitkide de kahverengilesme basladi. |
Alıntı:
Cifine gerçekten bal arısı hatta bonbus arısıda konmaz. Deli bal komar kekik ve kestane karışımıdır. Deliliğinin kestaneden geldiği söylenir memlekette. Mor çiçekli komarların özellikle nisan mayıs aylarında çiçeklerini koparıp dibinden emerek içinde oluşan balı (polenli su karışımı) yerdik. Çifini bırakın emmek kokusu dahi baş ağırtır. |
1 Eklenti(ler)
Pembe çiçekli Orman gülüm tamamen açtı. İlk kez bir orman gülü çiçeği gördüm. Daha öncekileri hep kurutmuştum.:mad:
Eklenti 298497 |
maktaş bahçende orman gülü varmı
|
Alıntı:
hala arazınızde orman gülü varmı ??? |
kafanız karışmasın.
giresun espiye'de yaşıyorum bizim köyümüzde kendiliğinden yetişen bir bitki mor orman gülü.bazı arkadaşlar zehirli demiş ben çocukluğumda mor çiçeklerini yerdik. bişeyde olmazdı severdikte.
Ama sarısı daha yüksek rakımda oluyordu bize'de uzaktı yaylaya giderken ağaçların ladın koknar ağaçlarıyla birleştiği rakımda karşılaşırdık büyüklerimiz zehirli olduğunu söylerlerdi hayvanların sarı yaban gülüne sunmasını engellerlerdi. köyümüzde kendiliğinden yetişiyor arsızda bir bitki hızlı çoğalıyor kökünüde sökmek zor oluyor fındık bahçesinden arının bal yapması yönünden güzel bir flora.;) |
Komar (odunumsu yapıda ise) çok dayanıklı bir ağaçtır.Bazen baltayla bile kesilmez.Zifin, kumar, komar gibi isimler almakla birlikte çoğu aynı köktendir.Avu da denir.Sarı olanları büyükbaş hayvanları zehirlermiş.Yapraklarından ekmek yapımında yararlanırız.(Bileki taşına dizip üstüne mısır ekmeği için hamur konulur.) Şöyle birşey ekleyeyim, şu bahçe fırınlarını ısıtmak için çok iyi iş görür ;)
Birde dörtlük ; Gel çikalum dağlara, Dağlar olsun evumuz, Her komardan bir yaprak, Olsun kiremitumuz.. ;) |
Çok güzel bir çiçek her yerde yetişse çeşke.
Derdimi yazacağım da Komar yapraklarına Okurken aksın yaşlar da nayino Düşsün yanaklarına |
Bu sayfaları okuduktan sonra keşke genç komarlardan söküp getirseymişim diye düşündüm.Fakat 15 saat otobus yolculuğundan sonra yaşaması az ihtimal :(
|
15 20 gün önceden dikilse ancak dayanır o yola.
|
Birde sökeceğim râkım 2400, dikeceğim râkım 020 :D
|
Arkadaşlar ben 3 ,4 defa denedim giresundan getirttim olmuyor istanbulun ikliminde malesef bırakın dogal ortamında mutlu mesut yaşasın komarcıklar ;)
|
2 Eklenti(ler)
Bu sene Eflatun çiçekli orman gülüm, birçok meyve ağacı gibi şaşırıp, çiçeklenmeye başladı. Zira Vişne ağacımda çiçeklendi.
Bu fotoğrafları 4 aralıkta, İstanbul'a dönmezden bir gün önce çektim. İnşallah tomurcuklarının hepsini açmayıp, birazını mayıs ayına bırakırda, o zamanda keyfini çıkarırız.:) Eklenti 355102 Eklenti 355103 |
merhabalar ben sayfanıza yeni katıldım, ben orta karadenizliyim ve burada yaşıyorum. orman gülü( bizim yöresel tabirimizle sarı ağu, mor ağu) denizden 10km yüksekte ağaçlık alanlarda kendiliğinden yetişir. kokusu ve görüntüsü muhteşemdir. bulunduğu ormandan kökünden merkeze getirdim kurumadı ama büyümedi de bundan sonra karadeniz ormanlarında doğal olarak yetişen bitkilerden görsel olarak bu sayfada paylaşmak istiyorum.
|
Buyrunuz paylaşın lütfen
|
Orman Gulu
3 Eklenti(ler)
Arkadaslar, asagidaki fotograflari ilk cektigimde bu cali hakkinda hicbir bilgim yoktu, arastirirken cevabi burada buldugumu zannediyorum. Ben daha once hic Orman Gulu Calisini gormedigim icin biraz tereddutluyum. Henuz acmamis ama Sizce bu Orman Gulumu? Ben cok benzettim.Aydinlatirsaniz cok sevinirim.
Fotografin cekildigi tarih: 02 Ocak 2013 Yer: Botanik Park, Bruksel/ BELCIKA. |
Evet ormangülü bunlar,bizim buralarda yaygın olarak ormanlarda kendiliğinden yetişiyor.Yüksek rakımı ve bol yağmur istiyor.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Kendi çektiğim bir fotoğrafı paylaşmak istedim,tam seçilmiyor olabilir ama pembe gözükenler orman gülü ormanın büyük çoğunu sarmışlar:p
|
5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, dun Parkta fotograflarini cektigim Orman Gulu, yeni yeni acmaya baslamis.
|
2 Eklenti(ler)
Orman gülleri bu yıl şaşırdı mı ne?
Genellikle nisan-mayıs aylarında açarlar diye biliyorum. Benimkilerden biri, taaa kasım sonlarında açmaya başlamıştı.:eek: Eklenti 368884 Eklenti 368885 |
Sayin Orhan Ozbilgic, bu sene burada kis genellikle soguk ve yagisli gecti. Dun parkta Orman Gullerini hemen hemen acmis gorunce bende cok sasirdim dogrusu.
Sizin Orman Gulleride cok guzel gorunuyor MasaAllah. |
3 Eklenti(ler)
Arkadaslar, buradaki bazi Orman Gulleri cicek acti, bazilarinda henuz tomurcukta ve cok yavas gelisiyorlar. Asagidaki fotograflari 2 gun once cektim.
|
İstanbulda yaşatamadım ben.:o
|
Bende İstanbulda yaşatamadım,bıkmadan yetiştirmeye çalışıyorum,çiçek fuar'ından tekrar aldım bakalım bunu yaşatabilecekmiyim, toprakla buluşunca dört beş ay sonra yavaş yavaş kuruyorlar,bu defa dikeceğim yerin toprağını genişçe bir şekilde değiştirmeyi düşünüyorum.
|
Bence nemli ortam seviyolar, İstanbul havası kurak geliyor sanırım, inşallah yetiştirirsiniz.
|
Toprakta sorun yok hava nemli puslu olmalı karedeniz iklimi ni araştırmalısınız komar ancak bu şekilde bakılabilir.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025