agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Oya Ağacı (https://www.agaclar.net/forum/calilar/5917.htm)

acar060 06-09-2009 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acar060 (Mesaj 492714)
Oya ağacını dikeli 2 sene oldu evimin önüne sağlı sollu 2 tane diktim.İlk sene çok güzel çiçek açtılar.eylül aylarının başındayız ama halen çiçek açmadı.

Budama nasıl yapılır bilemediğim için ilk seneden çiçek açan yerlerin kuruları ağacın üzerinde duruyor bu bir sebep olabilirmi?

İlk sene çok az külleme olmasına rağmen çiçek açmıştı.Bu sene havalar çok sıcak olmadı yani güneşli hava çok azdı buda sebep olabilirmi?

Bir arkadasımla beraber aldık o nun oya ağacıda tüm gün güneş alan bir ortamda dikili oda çiçek açmadı

En son budama nasıl yapılır bu ağaçta nereler kesilir çiçek açıp kurumuş yerler kesilecekmi?

Teşekkür ederim sabırsızlıkla cevablarınızı bekliyorum.

Sert BUdama yapmayacağız yani bu ağacı kelaynak kuşu gibi bırakmayacağız anlamına geliyor herhalde.

Ferda Ülkümen 07-09-2009 03:42

Veritabanında, oya ağacının budama bilgilerini okudunuzmu?

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1157

acar060 07-09-2009 09:01

Tesekür Ederim

Okumamıştım çok yardımcı oldu.:)

bulentaltay 16-12-2009 12:56

Mine Hanım ve değerli arkadaşlar Merhaba;
Tijli oya ağacı fidanlarım var, boyları hızla uzamakta (yaklaşık 200 cm) ancak gövde kalınlığı ince...
fidan gövde kalınlığını arttırmak için neler yapılabilir acaba?
şimdiden teşekkürler..

Mine Pakkaner 01-01-2010 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulentaltay (Mesaj 547572)
Mine Hanım ve değerli arkadaşlar Merhaba;
Tijli oya ağacı fidanlarım var, boyları hızla uzamakta (yaklaşık 200 cm) ancak gövde kalınlığı ince...
fidan gövde kalınlığını arttırmak için neler yapılabilir acaba?
şimdiden teşekkürler..

Azotlu gübre vermeyin, potasyum ve fosfor verin. Tacı budayın. Gövde kalınlaşması oyada yaşa bağlıdır.

omar 25-02-2010 09:05

1 Eklenti(ler)
Bodur oya ağaçlarım(!) erken uyanıp, yapraklandılar.

Boyları 20 cm. kadar. Sanki bonzai olmaya meyilliler.

Eklenti 127020

botanik2009 14-03-2010 01:16

Benim oyalarımın kışın uç dalları kurumuş gibi göründüğü için biraz sertçe budadım , doğru mu yaptım bilmiyorum. baharda belli olur herhalde.

Nariel 14-03-2010 09:40

1 Eklenti(ler)
Benim oya ağacı da uyanıyor:

efesur 31-07-2010 12:36

oya ağacım küstü galiba

:(merhaba oya ağacımı dikeli üç sene oldu .diktiğimiz ilk sene çok güzel çiçekler açtı.iki senedir ise tık yok .neden acaba?düzgün budanıyor .ve herhangi bir hastalığı yok

kalambaklı 31-07-2010 14:21

Bir kaç fotoğrafını gönderirseniz yardımcı olacak arkadaşlar olacaktır.

Orhan Özbilgiç 29-11-2010 15:05

3 Eklenti(ler)
Oya Ağaçlarının çiçekli döneminde fidanlıktan iki farklı renk seçmiştim. O zamanlar repikajda idiler. Dün söküp rootballlayıp getidiler. Budama yapmamışlardı. Üzerinde çiçek tohumları duruyordu. Topiği okudum ve budadım. Ama sert bir budama olmadı. Sizlere danışıp, gerekirse tekrar budarım diye düşündüm. Zira Sayın Ferda Ülkümen' in verdiği link' e bir türlü ulaşamadım.

Evet arkadaşlar! Ne dersiniz biraz daha traşlamam gerekir mi?
Yardımcı olursanız sevinirim.:)

Eklenti 182064

Eklenti 182065

Eklenti 182066

Nariel 29-11-2010 15:19

Okulumun kampüsünde her sene oyalar aşırı derin budanıyor. Neredeyse hiç dal bırakmıyorlar, sadece ana gövde kalıyor. Her defasında içim gidiyor ama bahardaki çiçek açışlarını görmelisiniz. Çok fazla budak verip çiçekle donanıyorlar. Sizin budamanız çok hafif kalmış gördüklerimin yanında. Geçtiğimiz kış ben de saksıdaki oyamı çok derin budadım ve bu bahar sonuç muhteşem oldu. Paintte okuldakileri nasıl budadıklarını göstermek için çizim hazırlamaya çalışacağım.

omar 29-11-2010 15:21

Sn. Orhan bey,

Bence bekleyin. Bahçenizde yaşillenip, çiçeklensin. O zaman ki formuna ve ağacınızın talebine göre budarsınız.

Orhan Özbilgiç 29-11-2010 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 720587)
Okulumun kampüsünde her sene oyalar aşırı derin budanıyor. Neredeyse hiç dal bırakmıyorlar, sadece ana gövde kalıyor. Her defasında içim gidiyor ama bahardaki çiçek açışlarını görmelisiniz. Çok fazla budak verip çiçekle donanıyorlar. Sizin budamanız çok hafif kalmış gördüklerimin yanında. Geçtiğimiz kış ben de saksıdaki oyamı çok derin budadım ve bu bahar sonuç muhteşem oldu. Paintte okuldakileri nasıl budadıklarını göstermek için çizim hazırlamaya çalışacağım.

omar Sn. Orhan bey,

Bence bekleyin. Bahçenizde yaşillenip, çiçeklensin. O zaman ki formuna ve ağacınızın talebine göre budarsınız.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu kadar kısa sürede çözüm önerisi beklemiyordum. Sağolun arkadaşlar.

Sevgili Nariel;
Çizimi merakla bekleyeceğim.;)

Hhatice 29-11-2010 15:31

Benim oya ağacım çok minik kıyıpta budayamadım .Budama yapsam mı yoksa budama vakti geçti mi?

Nariel 29-11-2010 15:40

2 Eklenti(ler)
İşte bu şekilde derin buduyorlar ve her sene çiçek bolluğu yaşanıyor:

Eklenti 182100

Ve inanamazsınız ama aşağıdaki çiçekli oya kışın aynı çizdiğim gibi kelaynak durumundaydı. Bir bahar döneminde verdi bütün bu dalları.

Eklenti 182101

Orhan Özbilgiç 29-11-2010 15:51

[QUOTE=Nariel;720604]İşte bu şekilde derin buduyorlar ve her sene çiçek bolluğu yaşanıyor:

Ve inanamazsınız ama aşağıdaki çiçekli oya kışın aynı çizdiğim gibi kelaynak durumundaydı. Bir bahar döneminde verdi bütün bu dalları.

Teşekkürler Nariel. Yarına kadar gelebilecek önerilerin ve senin önerinin bir sentezini yapıp, budayacağım.:) Sonucu yine fotoğraflarım.;)

Not: Benimkilerden biri fotoğrafladığın ağaçların çiçek renginde. Ço hoşmuş!

Eser İlhan 29-11-2010 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 720604)
İşte bu şekilde derin buduyorlar ve her sene çiçek bolluğu yaşanıyor

Sevgili Nariel, tam ben de oyalarımı şimdi mi budasam yoksa bahar başında mı diye düşünüyordum ki, siz yazdınız.
Oyaların budanma ayını hatırlıyor musunuz??

Nariel 29-11-2010 16:02

Bir dakika, ben "dün sökülüp bahçenize getirildiği" konusunu şimdi farkettim. Bu durumda derin budama yapmayıp bu halde bırakmanız daha iyi olacaktır bence,aşırı budamayı ve aynı zamanda köklerinin oynamasını kaldıramayabilir. Bu sene böyle dursun ve yerine alışsın, seneye derin budama yaparsınız.

Orhan Özbilgiç 29-11-2010 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 720619)
Bir dakika, ben "dün sökülüp bahçenize getirildiği" konusunu şimdi farkettim. Bu durumda derin budama yapmayıp bu halde bırakmanız daha iyi olacaktır bence,aşırı budamayı ve aynı zamanda köklerinin oynamasını kaldıramayabilir. Bu sene böyle dursun ve yerine alışsın, seneye derin budama yaparsınız.

Sevgili Nariel;
Çok teşekkürederim. Bu önerinizi son derece mantıklı buldum. Artık benim için budama sorunu bu sene için çözümlenmiştir.:)

Nariel 29-11-2010 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 720615)
Sevgili Nariel, tam ben de oyalarımı şimdi mi budasam yoksa bahar başında mı diye düşünüyordum ki, siz yazdınız.
Oyaların budanma ayını hatırlıyor musunuz??

Kışın budadıklarını hatırlıyorum ama ay olarak hatırlayamadım. Budadıklarında buraya gelip haber veririm.

Eser İlhan 29-11-2010 16:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 720621)
Kışın budadıklarını hatırlıyorum ama ay olarak hatırlayamadım. Budadıklarında buraya gelip haber veririm.

Bu ifadenizden henüz budamadıklarını çıkarıyorum. Ben şubat-mart gibi budamayı düşünüyordum. Siz de unutmaz haber verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler :))

uzman16 29-11-2010 20:35

Ben oya ağaçlarımı çiçeklenmesi geçtikten 1 ay kadar sonra, sanırım Ekim ayı sonunda budadım. Sevgili Limon çiçekleri geçince budadığını yazmıştı.

Eser İlhan 29-11-2010 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 378416)
Oya ( Lagerstromia indica) Oya ağacı Hindistan kökenli (İndica) dolayısıyla oradaki koşullarda iyi yetişir ve gelişir. Diğer deyimle; Sıcak- Nemli bir ortam ister.
Budaması 1 yıllık sürgünler 10 cm cıvarında bırakılarak üstü kesilir (ağır budama) Budama zamanı Sahil kesimlerinde Şubat-Mart, İç kesimlerde Mart-Nisan gibi yapılır.

Başlığı geriye doğru okudum ve sayın kgursan'ın yukardaki satırlarını buldum. Oya ağaçları bahçede en son uyanan ağaçlar.Bu yüzden budamayı şubat sonu -mart gibi yapmaya karar verdim. Sonuçlarını yaza hepbirlikte göreceğiz.

melek mutlu 15-03-2011 21:40

sayın mt55 eyer uygunsa oya ağacı varsa bana gönderebilirmisinizsaygılar

Zeytin agaci 03-04-2011 19:37

Merhaba,
Oya agacinin köklerinin zamanla zarar vermemesi icin duvara, yola (kayrak tasi) mesafesi asgari ne kadar olmali? Oyam terasta dikilmeyi bekliyor.
Sevgiler, selamlar.

kamelyavadisi 06-04-2011 10:37

kamelya

Merhaba;
Aldığın kamelyaları sayfanda görmeği arzu ediyorum. Umarım bizimle paylaşırsın. Sağlıcakla kalınız.

Nariel 09-04-2011 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 720633)
Bu ifadenizden henüz budamadıklarını çıkarıyorum. Ben şubat-mart gibi budamayı düşünüyordum. Siz de unutmaz haber verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler :))

Oya ağaçları İstanbul'da geçtiğimiz hafta, yani nisan başında budandı. Haberiniz olsun.

pria 09-04-2011 22:49

Oya ağacı en sevdiğim ağaççıklardandır..
20 yıl önce Tekirdağ'da bir yazlık sitenin ilk yıllarında yöneticilik yaparken 5 dekar bahçeyi bolca bunlarla doldurmuştum..

Pembe..eflatun ve beyaz oyalar..
Orada oturduğum 10 yıl içinde pembe ve eflatun olanları 3 metre boylandığı halde beyaz olanı 1,5 metreyi geçmedi..
Oyaların beyazı bambaşkadır..nedense beyaz olanını park-bahçelerde pek göremiyorum İstanbul'da..sanırım beyazı biraz müşkükpesent ve nadir..

Oya ağacı olanların yaptığı en büyük yanlış şudur:Sakın bunların tozunu gidereyim,yıkayayım deyipte güneşin olduğu saatlerde hortumla yapraklarını yıkamayın..çok hassastırlar mantara karşı..Hemen yaprakları beyazımsı bir mantar kaplamaya başlar ve telafisi biraz zordur..

Eser İlhan 10-04-2011 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 782880)
Oya ağaçları İstanbul'da geçtiğimiz hafta, yani nisan başında budandı. Haberiniz olsun.

Teşekkürler. Ben de budadım ağaçlarımı şimdi keyifle yaprak ve çiçeklerini bekliyorum (Her ne kadar henüz erken olsa da ;) )

sevgice 18-04-2011 17:27

Oya agaci tohum cimlendirme

Merhaba. Oya agaci tohumu kac gun surede cimlenir ve nasil ekilir acaba. Yaklasik bir bucuk hafta oldu 3 tohum ekdim ama hic bir kipirdanma yok. Ev sicakligi 21 derece arada petek ustun de aliyorum.Kolay cimlensin diye.

Yardimci olabilcek var mi aramizda. Cok tesekkur ederim...

uzman16 18-04-2011 18:31

Oya ağaçlarım sürgün vermeye başladı.

Uysal01 19-04-2011 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgice1981 (Mesaj 788087)
Merhaba. Oya agaci tohumu kac gun surede cimlenir ve nasil ekilir acaba. Yaklasik bir bucuk hafta oldu 3 tohum ekdim ama hic bir kipirdanma yok. Ev sicakligi 21 derece arada petek ustun de aliyorum.Kolay cimlensin diye.

Yardimci olabilcek var mi aramizda. Cok tesekkur ederim...

Yaklaşık üç haftada çimlenmesi gerek,peteklerin üzerine koymasanız iyi olur,çok ısı zarar verebilir.Nemini koruyun.
Tohum sayısıda az,inşallah çimlenirler.

dkc 27-05-2011 20:57

oya ağacı ne zaman çiçek açıyor acaba

Eser İlhan 27-05-2011 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dkc (Mesaj 811811)
oya ağacı ne zaman çiçek açıyor acaba

Temmmuz ortası - Ağustos gibi...

dkc 27-05-2011 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 811815)
Temmmuz ortası - Ağustos gibi...

teşekkür ederim

omar 02-06-2011 08:21

Bu sabah çok keyifliyim...

Yetiştirdiğim bodur oyalar (beyaz ve bordo) yeni sürgünler vermeye başlamış!
Ankara'da hava serin ve yağışlı geçince uyanmaları daha da geç oldu.
Ben de ümidimi kesmiş, kurudular diye hayıflanıyordum.
Ve bu sabah süpriz...

Jezebel 24-07-2011 06:27

2 Eklenti(ler)
Benim pembe oyamın bu yıl ilk çiçekleri açtı.

Eklenti 236094

,

Eklenti 236095

.

Orhan Özbilgiç 19-08-2011 17:20

3 Eklenti(ler)
Nihayet oya ağaçlarımın ikincisi olan toz pembe çiçekli olanıda açtı. İlk açan şeker pembe idi.

Eklenti 241597

Eklenti 241600

Eklenti 241598

gultar 19-08-2011 19:01

Oya ağacı çelikten üretilir mi? Başaran varsa ben de denemek istiyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025