agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Mercan Çiçeği (Russelia) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/4171.htm)

tabiat 11-12-2007 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taita (Mesaj 156045)
bende uzun suredir mercan cicegine bakiniyordum,taaaaki bu yaz tatilinde altinolukta bulana dek,
serada gorevli arkadasa cogaltmayi sordum, cok zor oldugunu, ilk baharda celik alindigini ve bunlari nerdeyse 1 seneye yakin kucuk plastik torbalarda kumlu bir toprak karisiminda tuttuklarini soyledi
diyelim bu toprakta tuttu,ve bu plastik muhafazayi kokleriyle doldurdu, saksiya ekiyoruz dedi, ama yine burdada olme ihtimali yuksekmis
peki bu bitkiyi kimler ve nasil uretiyorlar anlamis degilim
saygilar

Bu çiçek yetiştiren arkadaşların işlemleri abartarak insanların heveslerini kırmalarına sinir oluyorum. Evet mercanın köklenmesi uzun zaman alabilir ama çok aceleniz yoksa varsın zaman alsın. Sonuçta o sizin köklendirdiğiniz bir bitki olarak size mutluluk verecek. Bence asıl önemli olan çelikle üretim yaparken tek çelikle yetinmeyin. Pek çok çelik alın en azından birkaçı tutar. Birde öyle her çelik için ayrı plastik keseye gerek yok. Kumlu torf veya bulabilirseniz perlit doldurduğunuz küçük bir çilek kasasında bile onlarca çelik yetiştirebilirsiniz. Sonra köklenenleri saksıya alırsınız.

İremsıla 13-12-2007 12:48

merhaba;

Arkadaşlar bayram tatili için adanaya gidiyorum.komşularda mercan çiçeğini görmüştüm.şimdi ben dalından kırıp getirsem tutar mı dersiniz.:confused:

abk 25-02-2008 11:18

Bu bitkiyi nasıl temin edebilirim? Buralarda bulamadım.:(

hayalciciftci 25-04-2008 14:46

Ben de mercan çiçeğini yetiştirmeyi denedim ama maalesef kurudu. Eğer tekrar bulabilirsem çok mutlu olurum. Umarım yardımcı olabilecek birileri vardır

beyaz orkide 11-07-2008 09:46

Arkadaşlar mercan cıcekleri satışa cıkmış.Fıyatı ise 7.5ytl

teno07 20-07-2008 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beyaz orkide (Mesaj 257703)
Arkadaşlar mercan cıcekleri satışa cıkmış.Fıyatı ise 7.5ytl

nerede bulabiliriz?

teno07 01-08-2008 14:05

1 Eklenti(ler)
mine hanım bana önerdiğiniz üzere kurumuş olan yerleri budadım. bu aralar sanki biraz keyfi yerine gelir gibi oldu. dedim bir de doktoruna göstereyim , nasıl sizce yaşar mı?
her gün fısfısla suluyorum, bir de daha önceki saksısının içi çok yosunlanmıştı. ben de bu nedenle suyu çok seviyor sonucunu çıkardım. doğru mudur?
Eklenti 44231

teno07 31-08-2008 11:41

En son yine ben yazmışım, devam edeyim bari. Bu çiçeği yeni alanlara şimdiden söylemek istiyorum. Mercan suya bayılıyor. Eskiden nazik nazik fısfıslıyordum , şimdi hortuma uç aldım yağmurlama gibi yapıyor. Ooohhh şor şor suluyorum, dibini de saksının ağzına kadar suyla dolduruyorum. Sanırım böyle çok mutlu :D

pegasus79 03-09-2008 14:44

arkadaşlar merhaba,

Ankarada oturuyorum ve mercan çiçeği arıyorum eğer bildiğiniz bir satıcı ya da bana çoğaltabilecek bir hayırsever varsa çok sevinirim. Teşekkürler.

beyaz orkide 05-09-2008 09:12

İstanbulda serada gördüm ama onlar bana 25ytl dedı.Ama cokda güzeldi.

teno07 28-09-2008 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 171084)
Çok özel bir bakım istemiyor, bahçede çok güzel gelişiyor, bol güneş, güzel ve organik maddece zengin, humuslu geçirgen bir toprak ve bol düzenli sulama. Kısaca genel olarak diğer bitkilerin isteği gibi. Yaşlanan dalları dipten kesin. Sürgünleri orta yerinden kesmeyin. Saksıya alacaksanız, yüksek, geniş bir saksı seçin. Bol topraktan hoşlanıyor.

mine hanım merhabalar.
mercan çiçeğim büyüdükçe büyüdü. O kadar uzadı ki artık yerlerde sürünüyor. budamam lazım sanırım. zaman uygun mu ? bir de kökten mi budayacağım sadece uçlarından kırıklarını mı alayım :D

pegasus79 16-10-2008 22:23

Kuruyan Tomurcuklar

Herkese tekrar merhaba,

Mercan çiçeklerimin tomurcukları daha açmadan kuruyorlar. Bir kez daha olmuştu sık sulamaya başlayınca düzeldi ama şimdi saksının altı zaten su dolu ve onu emene kadar az az sulayım demiştim ama işe yaramıyor. Ne yapmalıyım ne olur bilen arkadaşlar yardım etsinler çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.

fatmadundar 16-10-2008 22:42

Sevgili Pegasus, mercan güneş ve sıcağı sever. Ankara soğudu artık. İçeri, ya da kapalı balkona güneş gören bir yere aldınız mı?
Sonra ne kadar suyu sevse de dibinde su kalan saksının suyunu uzaklaştırmak gerekir. Çünkü hava alamayacağı için hastalanacaktır.
Aynı zamanda mevsim itibariyle dinlenmeye geçecektir. Eğer kökü sağlam ise üzülmeyin, baharı bekleyin. Ben daha önce Ankaradayken mercan yetiştirdiğim zaman sonbaharda attığı tomurcuk (içerde, camın önünde) bütün kış susam büyüklüğünde durmuş ve baharda gelişimini tamamlayıp açmıştı.

Günüm 16-10-2008 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi teno07 (Mesaj 292159)
mine hanım merhabalar.
mercan çiçeğim büyüdükçe büyüdü. O kadar uzadı ki artık yerlerde sürünüyor. budamam lazım sanırım. zaman uygun mu ? bir de kökten mi budayacağım sadece uçlarından kırıklarını mı alayım :D

Sevgili teno07,
uzayan dallarını kesmeden yanına koyacağınız bir başka saksının toprağına daldırın.
Bir süre sonra yepyeni bir saksı mercan çalınız olacak. Anaç olanı da daldırdığınız yerden kesersiniz yavru köklenince. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.

pegasus79 17-10-2008 18:13

Çok teşekkür ederim. Evet zaten hava soğuduğundan beri içeride mutfakta camın önünde duruyor ama dediğiniz gibi suyu boşaltmadığım için olabilir. Peki bir sorum daha var şimdi suyu boşaltsam toprak ıslak olduğu için suladığımda yine dolacak. acaba biraz seyrek sulasam da toprağın nemli kalmasını beklesem mi?

fatmadundar 18-10-2008 15:02

Evet, bundan sonra bahara kadar daha seyrek, toprağı kurudukça sulamalısınız. Gelişmesi durduğu için fazla suya gereksinim duymayacaktır.

aysefiliz 24-10-2008 21:27

Ben de çok seviyorum Mercan'ı..sanıyorum sıcak iklim bitkisi ..ben ilk kez Didim'deki çiçek pazarlarında gördüm..bizim yazlıkta hemen herkesin bahçesinde var ama Istanbul'da hiç görmedim.

pegasus79 14-11-2008 08:41

Sevgili fatmadundar,

Çiçek vermesi durdu fakat yeni dallar, yapraklar vermeye devam ediyor yani gelişimi pek durmuş sayılmaz. Yine de toprağın kurumasını beklemem gerekir mi?

pegasus79 14-11-2008 08:42

Sevgili aysefiliz,

Ben de Ankara'da hiç görmemiştim ama Antalyadan isteyip evimde deneme arzusundaydım. Geldiğinden beri mutfağımda çok güzel gelişti hala da büyüyor. Bence o kadar seviyorsanız siz de sipariş edin, evin sıcağı ve neminde yaşıyor.

COYOTE 24-05-2009 22:28

Yaz geldi, benim mercan çiçeği s evdam depreşti yine:D:D

Koyu yeşil 27-05-2009 13:32

1 Eklenti(ler)
Sarı ve kırmızı mercanlarım iki ayrı saksıdaydı. Saksının dibini kesip toprağa gömdüm. Etrafına da sedir ormanından bulduğum ölü bir ağaç gövdesini geçiriverdim. Bir de beyaz mercan bulsam, aramalardayım hala.

İklimsiz 04-07-2009 15:29

1 Eklenti(ler)
Başlığa hareket gelsin biraz:p

Mercanım açtı. Beyazı da var ama kırmızı daha cazip geliyor.

Sarısıda mı var?

Eklenti 90715

Orkun Kırcı 23-09-2009 21:17

Mercancılara bende katıldım. Bayram ziyaretine gittiğim bir akrabamdan köklü bir çelik alıp diktim. İnşallah beni üzmez.

FIRUZAN 24-09-2009 14:19

mercan

1 Eklenti(ler)
Merhaba
bende bahçemin kısmen güneş gören yerine mercanımı diktim.Çok kibar bir çiçek ancak çok çiçeklenmiyor ne yapabiliriz acaba ?Besin takviyesi olarak.

Günüm 24-09-2009 17:21

Kısmen güneş bu çiçeğe yetmez sevgili Firuzan. Güney cepheye bakan ve hep güneş altında cam kenarında duruyor benimkiler. Çok su seven bir çiçek. Ben altındaki tabağa hep su dolduruyorum. Sizdekinin toprağı çok kuru göründü bana. Yeni diktiyseniz dikkat edin, kuruyabilir.

FIRUZAN 24-09-2009 18:26

Toprak ıslak aslında şu sıralar bulunduğum bölgede Burhaniye'de poyraz rüzgarı hakim olduğu için üstü kuru görünüyor .Yaklaşık 2 aydır saksıdaydı ve güneş gören yerdeydi.Demektir ki yeri değişecek teşekkür ederim.

lastmohikan 10-10-2009 00:09

bugünden itibaren benimde mercan çiçeğim var.

acemifüsun 10-10-2009 00:18

Güle güle büyütün:)

ahmet salih 10-10-2009 16:00

1 Eklenti(ler)
Benim minik ,sarı ve beyazını bulursam üçünü bir araya dikmeyi planlıyorum.

lastmohikan 10-10-2009 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 509211)
Güle güle büyütün:)

teşekkür ederim büyütünce çoğaltırızçoğaltıncada dağıtırız nasipse.

Adalet Yağcı 26-10-2009 12:36

2 Eklenti(ler)
Bir benzin istasyonunda gördüğüm dev mercan çiçeğini tüm mercanseverler için fotoğrafladım.
Şimdiye kadar hiç bu kadar büyük bir mercan görmemiştim.

acemifüsun 26-10-2009 14:06

Sevgili Adalet Hanım iyi ki fotoğraflamışsınız, harika,başka bir şey diyemiyorum:)

Adalet Yağcı 26-10-2009 15:52

Sevgili Füsun, yanımda makinam yoktu telefonla çektim ama bir de makina ile çekmek istiyorum.
Gerçekten çok görkemli bir şeydi, kapladığı alan 2 m² idi, yükseklik ise bir metreden fazla.

günebakan 27-11-2009 17:54

Adalaet hanımcığım bizim oralar da yani sizin oralarda mercan çiçeği oldukça fazla ve kolay yetişen bir çalı yanılmıyorsam.
Sağolsun kayınvalidem de memleketten gelirken getirmiş bana :)

lastmohikan 29-11-2009 22:47

işte budur hayallerimin mercan çiçeği şöyle dallarını havuza doğru eğmiş ne güzel görünürdü...

eylülce 14-04-2010 17:48

mercan çiçeği hakkında

herkese iyi günler dileyerek başlamak istiyorum ben yeni üye oldum yıllardan beri evimde çiçek yetiştirmek benim en büyük hobim izmirde ikamet ediyorum bayındır istikametinden torbalı üzerinden izmire gelirken yol üzerinde bulunan seralara uğrayarak yolculuk ediyorduk bu seralardan birinde oldukça bakımsız bir mercan bularak ucuz bir fiyata alarak eve getirdim, saksısını ve toprağını değiştirdikten kısa bir süre sonra çiçek coştu belki abartısız binlerce küçük kırmızı çiçekler açtı çiçekler solmaya başladıktan sonra ay kısmından yeni bir sürgün verdi bu sürgün şu an itibariyle 14.04.2010 tarihinde 2 metreyi buldu şu günlerde yeni çiçek vermesini bekliyorum. Teşekkür ederim

Hhatice 14-04-2010 18:01

Sevgili Eylülce hoşgeldiniz .formda üyelerin kendini tanıttığı bölüm var kendinizi tanıtırmısınız?
Mercan çiçeğiniz tohum verdi mi?

Adalet Hanım harika bir mercan paylaştığınız için teşekkür ederim .

Orkun Kırcı 14-04-2010 22:18

1 Eklenti(ler)
Son durum budur...

ilksenozturk 15-04-2010 12:50

ben de sn mutlu kutludan beyaz ve kırmızı alıp aynı saksıya diktim. kargoda çok fazla hırpalanmışlardı, çok ezilip büzülmüştü. rengi kahverengileşti, çiçeğim ölüyor dedim :( havalar çok belirsiz gittiği için bir süre daha bocaladı, şimdi yeniden çiçeğe durdu her ikisi de. çiçekleri çok gür gelmeyecek, seyrek olacak belli. ama zamanla toparlayacağını umuyorum.
çiçeklenince fotoğraflarını paylaşırım.

fizban 06-08-2010 12:45

Arkadaşlar,

Russelia larımın 2.ci kez çiçeklenmesinde daha başarılı olabildim ve üzerileri çiçek dolu.

Bir evvelki dönemde tohumlaşma olmadı, ya da ben erken budadım.

Neyi nasıl yapmalıyım ki bu tohumları bir şekilde sizlerle paylaşayım??

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025