![]() |
Alıntı:
|
Selam.
Alanyada Starllice cok var gecen yaz tatile gittigimde yol kenarlarına dikili görüp şaşırmıştım:p bir kac sera gezme şansın olmuştu seralarda cok uygun fiyatı . İstanbul da oldukca pahalı olmasına şaşırıyorum .sanki yut dışından getiriyorlarmış gibi pazarlıyorlar |
bu başlıkta yazışılmayalı çok olmuş, umarım cevap alırım :(
sn iris41, uygun fiyat dediğiniz ne kadardı? siz yine bulmuşsunuz istanbul seralarında, ben onu da bulamıyorum. bulsam da dediğiniz givi pahalı olacaktır eminim. |
sevgili ilksenozturk alanya gezimde hala kızıyorum kendime 30 ytl ye bulup üşengecligimden almadıgım icin daha ufakları 20 ytl civarı olanlarıda vardı . istanbulda en basiti 75 den başlıyor bulsamda fiyat ucuk geliyor . yetiştirmek isteyenlere ufak bir tavsiye büyükce geniş bir salonunuz yoksa hic heveslenmeyin kışı dışarda yaşıyamaz saıcak iklim bitkisi
|
Yolu Yalova'ya düşen sevgili arkadaşlarım. Termal tesislerinin içindeki üretim serasında Starliçe bulabilirsiniz. 40 liraya üzeri çiçekli olarak satıyorlardı geçen yaz.
|
eğer bu çiçek muzgillerden ise ben kaç senedir bahçemde muz yetiştiriyorum düşünün..batı karadeniz çok soğuk olmuyor..eğer don olursa tamamen yapraklarını yitiriyor fakat ilkbaharda dip sürgünlerinden çatlıyor..o nedenle dış mekanda rahatlıkla yetişeceğini düşünüyorum..saygılar
|
merhabalar, ben yıllardır starliçe yetiştiriyorum çok güzel bi bitki,ayrıca muzdan daha dayanıklı bir bitki. isteyen arkadaşlara uygun fiyata gönderebilirim.
|
Hastalık ve Zararlılar
Sterliçya hastalık yönünden problemli bir bitki değildir. Mantari hastalık olarak kök çürüklüğü görülür. İlkbahar ve sonbaharda yapılan ilaçlama ile hastalıktan kurtulmak mümkündür. Sterliçya zararlıları ise toprak altı kurtlarıdır. İyi bir ilaçlama ile bu zararlıdan kurtulmak mümkündür. Fusarium spp.: Bölmeli miselli. tek hücreli mikrokonidılere. çok hücreli (bölmeli) makrokonilere ve dayanıklı klamidosporlara sahip olan. toprak ve tohumla taşınabilen bir fungustur. Pyhium spp.: Bölmesiz misellere ve sporangiyumlara sahip, eşeyli devresinde ise anteridium ve oogonyumlara sahip olan bir toprak fungusudur. Rhizoctonia spp.: Bölmeli, düzgün ve dik dallanan miselli, eşeyli devresinde nadiren basidiospor oluşturan, toprakta yaşayan ve tohumla da taşınabilen bir fungustur. Bu etmenlerin bir yıldan diğer yıla geçişleri, genellikle tarlada kalan hastalıklı bitki artıkları ile bazı türler de ise tohumla olmaktadır. Fusarium spp. miselleri ve klamidosporları ile, Pythium spp. oosporları ile ve Rhizoctonia spp. sklerotları ile kışlamaktadır. Yaşayış : Hastalık etmenleri, tek tek veya bir arada tohumun çimlenmesiyle başlayan ve bütün vejetasyon devresi süresince bitkileri enfekte ederler ve zarar meydana getirirler. Çimlenme ve çıkışı takiben fide devresinde kök çürüklüğü (çökerten) hastalığına sebep olurlar. Bu devrede hastalığa yakalanan fideler çoğunlukla tamamen kururlar. Canlı kalanlar ise, kök boğazı ve kılcal köklerindeki lokal yaralar ve çürümeler nedeniyle, ileriki devrelerde solgunluk hastalığına daha duyarlı hale gelmektedirler. Bulaşık bitkilerin, kol atma, çiçek ve meyve oluşumu devrelerinde tipik solgunluk belirtileri görülür. Bu devrede genellikle Fusarium türleri etkili patojen durumuna geçmektedirler. Tipik iletim demetleri lekelenmeleri ve kol uçlarından başlayan solgunluk sonucu önce yapraklarda daha sonra tüm bitkide çökme meydana gelmektedir. Bu bitkilerin kök boğazını çepeçevre saran şekilde açık ve koyu kahve renkli bir yanıklık ve bazı hallerde ise ayrıca bir zamklaşma görülür. Kültürel Önlemler : - Ekim nöbeti uygulanmasına özen gösterilmelidir. - Sırta dikim yapılmalı ve sulama esnasında kök boğazına suyun değmemesine dikkat edilmelidir. Bitkilerin suyu ark içerisinden sızarak alabileceği şekilde karıklar oluşturulmalıdır. - Toprağın fiziki yapısını düzeltmek, bitkilerde iyi bir gelişmeyi ve patojen etmenlere karşı yararlı mikroorganizma yoğunluğunun artmasını sağlamak için tarlaya iyi yanmış çiftlik gübresi verilmeli ve yeşil gübre uygulaması yapılmalıdır. - Toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır. - Hastalığa dayanıklı çeşitler yetiştirilmelidir. - Hastalığa yakalanmış bitkiler sökülerek imha edilmelidir. Uygulamalar toprak boşken yapılır. Bu amaçla aşağıdaki önerilerden biri toprağın dezenfeksiyonu için uygulanır. - Solarizasyon+önerilen toprak fumigantlarının düşük dozlarının kombi¬nasyonu - Solarizasyon+Yaş tavuk gübresi (1 ton/da) - Solarizasyon+Yaş sığır gübresi (4 ton/da) Bu uygulamaların başarılı olması için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir: - Bu uygulamalar sıcak yaz aylarına sahip olan bölgelerde temmuz ve ağustos aylarında başarılı olmaktadır. - Uygulama süresi 4 haftadan az olmamak üzere 8-10 haftaya kadar uzatılabilir. - Uygulama boyunca toprağın tavda tutulması sağlanmalıdır. - Şeffaf plastik örtünün delinmemesine özen gösterilmelidir. - Uygulama sonrası toprağın yüzeysel (10-15 cm) işlenmesi sağlan¬malıdır. kimyasal dersen TERRACLOR SÜPER X EC Aktif madde: Etridiazole (66 gr/lt) + Pentachloronitrobenzene (248 gr/lt) |
böyle güzel bir çiçeğin paylaşanı neden az acaba? şaşırmamak elde değil.
|
merak
benim merak ettiğim birkaç tohum bir saksıyamı dikiliyor ki böyle çok dallı oluyor yoksa kendimi sürgün veriyor yanlardan ayrıca çiçekleriniz ne durumda
|
acaba bu bitkinin birkaç tohumu aynı saksıyamı dikilecekki böyle çok sürgünlü olsun.yoksa tek tohum tek saksıya dikip kendiliğindenmi yanlardan sürgün veriyor
|
2 Eklenti(ler)
Starliçe çiçeğini açtı...
|
Sn. kelebek çalısı. Bu güzeli tohumdanmı yetiştirdiniz yoksa fıde olarak mı alıp dikdiniz.Kaç yıl sonra bu muhteşem yüzünü göserdi acaba. Maşallah...
Teşekkürler.. |
Sn. sevgice,
beğeniniz için teşekkürler. Bu bitki fide olarak alınıp, toprağa dikildi. Fide ise Köyceğiz Palmiye Merkezinden. Üç senedir, her sezon açar. Yalnız dönem dönem yaprak yapısı ve form yönünden bozulmalar yaşayabiliyor. Çözemedim sorununu. Şimdi de hoş bir çiçek ile süpriz yaptı böyle, iki tane daha geliyor arkasından. Bazen üzüyor, bazen de sevindiriyor böyle. |
2 Eklenti(ler)
Nur Korkmaz Hn mın Hayal Bahçem serasından çektiğim Starliçe(Strelitzia) fotoğraflarını başlığa katkı olacağını düşünerek ekliyorum.İyi seyirler dilerim...........
|
Dev starliçe..
1 Eklenti(ler)
Fotoğraf tropikal bir seradan.. Çiçeği kurumuştu..
Oğlum 7 yaşında, büyüklüğünü düşünün artık.. |
Güzelim.
4 Eklenti(ler)
Yaprakları çok kötüleşmişti. Tam kaybettim artık dediğim anda beni sevindirdi : ) Mutluluğumu paylaşmak istedim.
Eklenti 295335 Eklenti 295336 Eklenti 295337 Eklenti 295338 |
ben de tohumdan yetiştirmeye calışıyorum ama aylardır çimlenme bı yana tohumda bi değişiklik de olmadı hızlı çimlenme için ne yapılabılır??
|
Arkadaşlar İstanbul da köklü olarak bu güzeli bulacağım adres var mı elinizde? Tohumdan bekleyemem ben(çook sabırsızım da :D )
|
Alıntı:
Bağlantı ve iletişim bilgileri için buraya uğrayınız. |
Arkadaşlar ben bu bitki konusunda çok yeniyim. Zor zor bulup aldığım starliçe de bundan kısa süre önce unlu yaprak bitleri gördüm. Forumda yaprak bitleri konusundaki bilgileri okudum ve uyguladım. Fakat bu sefer de yapraklarda sararmalar başladı. Ayrıca bazı yapraklarda lokal kurumalar var. Ne yapmalıyım. Lütfen yardım edin.
|
2 Eklenti(ler)
|
ARKADAŞLAR.
Bana yardım edebilecek kimse yok mu??? |
Alıntı:
En dıştaki yapraklar mı sadece? bitkiyi genel görsek... Sterlizia da pek yanlış yapamazsınız... bazıları güneş yanığı gibi duruyor asıl sararma normal olabilir de. |
Tarım ilçeden arkadaşlar malathion önermişti. Ama ben yaprak bitleri konusunda da bahsi geçen arap sabunu-zeytinyağı-su karışımını uygulamıştım ilk. 3 hafta aradan sonra malathion u uyguladım. 2hafta arayla da olsa ağır mı geldi acaba? Bitkiye direkt güneş ışığı gelmiyor. Bir de ilaçlamaya rağmen bit sorunu bitmedi. 1-2 HAFTA ARAYLA YUMURTADAN ÇIKANLAR TEKRAR GÖRÜNÜYOR.
|
Bitkiyi şimdilik diğer çiçeklerden ayırdım. Salondaki orkidelere de geçmesin diye.
|
Arap sabunu çok bazik (kalavi) o yakmış olbilir kökleri de..A.
|
Starliçe bitkimin GENEL GÖRÜNTÜSÜ
4 Eklenti(ler)
Mavi perde her zaman kapalı oluyor.Oraya güneş de vurmuyor.
|
Yeni yapraklar çok sağlıklı gibi(tabi 2-3 haftada bir çıkan bitleri saymazsak). Kuruyan yapraklar köke yakın eski olanlar. Fakat yenileri de böcekler sarıyor işte. BİR DE SAYIN PRAECOX BU KURUYAN YAPRAKLARI KESSEM NE OLUR?
|
Çiçekleri tıpkı kuşu andıran ilginç ve güzel bir bitki - tropik kuşları andırmıyor mu?;) İsmiyle müsemma Cennet Kuşu:)
Strelitzia reginae - Bird of Paradise - YouTube |
Selamlar,
Ziyaret ettiğim yerde sokakta bu çiçekten var çokca. Hiçbirinde tohum göremedim. Tohumu nerede oluyor bu çiçeğin acaba? |
neredeyse 20 tane değişik çiçekli bitkiden hiçbirisinde tohum yoktu, bir tane dal alıp yaklaşık 15 saatlik uçak yolculuğundan sonra eve getirdim. arıtılmış suya asprin atıp koydum, inşallah köklenir.
Başka tavsiyesi olan var mı? teşekkürler |
Alıntı:
Tohumunu ben de merak ettim ve internette ararken karşılaştığım sonuçları paylamak istiyorum. Aşağıda vereceğim bağlantılarda hem yetiştirme koşulları ile ilgili bilgiler hem de çiçeğinin ve tohum kapsüllerinin resimleri de mevcut, sayfaları inceleyebilirsiniz: Plants & Fungi: Strelitzia reginae (bird-of-paradise flower) - Species profile from Kew Sow the seeds of success with Illumine Training Seed capsules of Strelitzia nicolai | Flickr - Photo Sharing! Common name: bird-of-paradise - Strelitzia reginae Jungle Garden: Strelitzia reginae The Farm: Drysdale Farm - Strelitzia Reginae Seed Hatta yolum öyle bir siteye düştü ki, bu ve bazı başka bitkilerin fosil resimleri bile vardı,;) yani fosil - fitolit- rizom falan filan birşeyler yazıyordu, oturup incelemek lazım, sayfanın altlarına doğru 8 nolu resim: ScienceDirect.com - Review of Palaeobotany and Palynology - The morphology, systematic position and inferred biology of Spirematospermum ? An extinct genus of Zingiberales |
5 Eklenti(ler)
Google görseller sonucu için bir tık: ;)
Strelitzia reginae seed - Google'da Ara Resimlerde de görülebileceği gibi bir meyve oluşumundan bahsediliyor. O artık nasıl birşey ise, meyve kısmı kuruyunca tohumlar onun içinde oluyormuş. Bazı türlerde çiçek verebileceği olgunluğa ulaşması birkaç yılı buluyormuş, yani her Turna Gagası bitkisinde hemen çiçek göremeyebiliriz sanırım. Ben de bu sitelerin yalancısıyım, elin ecnebisi böyle fetva vermiş:) |
Merhaba bu çiçeğin tohumlarini nereden temin edebiliriz. Internette satisini yapan 2 site buldum ancak stoklarinda tukenmis durumda..
|
Alıntı:
ben ebaydan 2,50 dolara ücretsiz kargo 10 tohum satın aldım ebayda bulunabilirsiniz. |
Merhaba, ben starliçe tohumlarını temin ettim fakat bir türlü çimlendiremedim. Bu işin sırrı nedir acaba? Perlit içerisnde 6 ayı geçgin mini seralarda beklettim fakat 6. ay sonun da tohumların içlerinin çürüdüğünü fark ettim. Nerede yanlış yaptığım ile ilgili yorumlarınızı ve bu sürecin doğru yolunu sizlerden bekliyorum lütfen:))
|
Selam arkadarlar ben forum a yeni katıldım bu çiçeğin patates gibi kökleri var ben zamanında çok yetiştirdim Yurtdışında Uzak doğuda
|
Nasıl çimlendirilir ?
Tohumun tepesindeki tüylü kısmı elinizle temizleyip, 2 saat ya da bir gece suda bekletin. Hazırladığınız nemli dere kumuna tohumu kumun içine bastırarak ekin. Tohumun siyah kısmının bir bölümü kumun üstünden görülebilsin yani tamamen gömmeyin. Ekim yaptığınız saksıyı 23-26 C derecede karanlıkta tutarak ışık almasını engelleyin. Bunun için ışık almayan kapalı mini sera uygulaması da yapabilirsiniz. Çimlendirmenin hızlı olmasını istiyorsanız eğer saksıya alttan ısıtma verebilirsiniz. Mesela evinizde ısı yayan vcd, dvd gibi bir aletin üzerine koyabilirsiniz fakat bunu yaparken alete su kaçmamasına dikkat edin. Bu aşamadan sonra her 7 günde bir tohumu kontrol edin, herhangi bir patlama, kök atımı ya da çimlenme olan tohumu derhal alıp, hazırlamış olduğunuz geçirgen, kumlu, torflu toprağa ekin. Strelitzia’lar filizlenmeden önce kök atarlar. Bu nedenle, kullandığınız toprak ve torfun steril olması, köklerin mantar ve küf kapmadan sağlıklı gelişmelerini sağlar. Buna destek olmak ve kök çürümesini engellemek için, çimlendirmeden saksıya aldığınız bitkiyi ışık alan ortalama 23-26°C, havadar bir yere taşıyın. Asıl yeşil filizli çimlenme 7 gün içerisinde gerçekleşecektir. Bu süreç hazırladığınız ortamın ideal olmasını ve nem değerlerine dayalı olarak 6 aya kadar uzayabilir. Yüksek nem, temiz hava, filtrelenmiş uzun süreli güneş ışığı bu süreci hızlandıracaktır. Çimlenen bitkileri, 4 cm olduklarında ayrı ayrı saksılara taşıyın. Strelitzia dona karşı duyarlıdır. Dona karşı koruyun, kalıcı yerine son donlardan sonra taşıyın. Her bitki gibi, geliştikçe dona karşı hassasiyeti azalır bu nedenle, erişkin olana dek dikkatli olmakta fayda vardır. **************** Strelitzia'lar; geçirgen, nem tutuculuğu yüksek ve bol gübreli topraklardan hoşlanırlar. Hazırladığınız toprağa organik gübre takviyesinden sonra katacağınız 1 - 2 litre lava taşı - ponza toprağınızın hem geçirgenliğini artıracak hem de nem ve gübre tutumunu artıracaktır. Kök gelişimini destekleyen yapısı ile toprağı, hem oksijenli tutacak hem de gerekli mineralleri bitkiye sağlayacaktır. Strelitzia'nın gelişme dönemi olan yaz aylarında, ayda bir uygulayacağınız gübreleme, bitkiyi coşturmaya yeter. Gübrelenmeye çok iyi tepki verir, kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Bitki istediğiniz boya yaklaşınca büyümesini sınırlandırmak için gübrelemeyi bahar ve yaz aylarında 2'şer kez yaparak bitkiyi kontrol altında tutabilirsiniz. Kaynak: www.zengardentr.com |
sevgili starliçeciler herkese merhaba
benim de yaklaşık 4 yıl önce bir seradan almış olduğum bir starliçem var, 3 sezon açtı geçtiğimiz yaz açmadı, ben de bugün köklerini kontrol etmek istedim ve toprağını tamaen boşalttım, kalın kalın (havuç büyüklüğünde) birsürü kök yapmış ve hepsi de birbirine girmiş, neredeyse arapsaçı gibi olmuş, yaşlı kökleri biraz temizleyeyim dedim ama, çok da koparamadım.. sormak istediğim şu bu kalın kökleri birbirinden ayırıp başka saksılara diksem çoğaltabilir miyim, bir de ayırma işleminde nasıl davranmalıyım? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025