agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   kırçan (dikenucu) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/29644.htm)

ilksenozturk 03-01-2013 09:00

kırçan (dikenucu)
 
dikenucu da derlermiş bu bitkiye.
samsunlular da kırçan derlerdi.

bitkinin uç kısmında yeşil/kırmızı arası uzanan kıvrık sap kısımları yenir.
kavurması yapılır bol sarımsaklı
hafif ekşimsi bir tadı olur ama çok çok güzeldir.

bitki olarak tanıyan bilen var mı?
fotoğraflarını ekleyebilecek olan?
tanıyıp tanıtalım mı bu bitkiyi?;)

ilksenozturk 03-01-2013 09:07

1 Eklenti(ler)
bloglardan bulduğum bir fotoğraf

Muhterem'le Afiyetle: DİKEN UCU KAVURMASI

çiftçi5234 03-01-2013 14:41

Melucan deriz biz ;) (Ordu dolayları)

ilksenozturk 03-01-2013 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 1079796)
Melucan deriz biz ;) (Ordu dolayları)

melucan veya melevcan da dendiğini de internetten araştırıken bulmuştum. dilimiz o kadar zengin ki...

çok küçükken toplardık biz bu bitkiden, ama gövdesini ve nasıl bir bitki olduğunu hatırlayamıyorum.

sn çiftçi5234, fotoğraf var mıdır sizde?

çiftçi5234 03-01-2013 15:49

Bende yok ama netten bakayım

çiftçi5234 03-01-2013 15:54

1 Eklenti(ler)
Bitkisi

yigit666 03-01-2013 16:32

diken ucu bahar aylarında , istanbul'da fatih çarşamba pazarında satılıyor .

sarin 03-01-2013 17:26

Bitkiyi geçen yıl ordulu bir arkadaş sayesinde tanıdım. Onların tarifleri doğrultusunda yemeğinide yaptık, çok güzeldi. Bu son baharda bahçemin birkaç yüzmetre uzağında olan melovcanları budadım. Baharda daha güzel çıksınlar diye. Kısmet olursa yeniden sürgün vermeye başladığında fotoğraflayıp bu bölüme eklerim.

çiftçi5234 03-01-2013 17:33

Hoşgıran yemeği falan var duydunuz mu ?

sarin 03-01-2013 17:42

Hayır öyle bir isim duymadım. Benim öğrendiğim diken ucu kavurması.

çiftçi5234 03-01-2013 17:48

Yok yani o başka bir ottan olan yemek :D

sarin 03-01-2013 17:53

Hayır duymadım, belki benim bildiğim farklı bir ot olabilir. Ot hakkında blginiz varsa yazın lütfen.

çiftçi5234 03-01-2013 17:57

1 Eklenti(ler)
Hoşkıran

sarin 03-01-2013 18:01

Bizde bu otun adı sirken, fakat biz bunu yemiyoruz.

çiftçi5234 03-01-2013 18:02

Denersiniz belki, ıspanak gibi yapılıyor :)

ilksenozturk 04-01-2013 07:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 1079907)
Denersiniz belki, ıspanak gibi yapılıyor :)

sn çiftçi5234 öncelikle fotoğraf için teşekkürler, internette bulduklarımızdan emin olamadığım için bilen/ tanıyan birinin eklemesini istemiştim

ikinci olarak isterseniz bu ikinci ot için ayrı bir başlık açıp tanıtalım. bu başlıkta sadece kırçan olsun, karışmasın bilgiler...

jeozuu 04-01-2013 14:41

Merhaba,
Samsun'da yaprak sarmasının üzerine kırçanları döşerler, hiç doğramadan. Güzel bir tat ve harika bir ekşilik katar dolmaya. Yalnız toplaması gerçekten çok zor çünkü taze sürgünler genelde yukarlarda oluyor, dikenli bir bitki olduğu için de yukarılara ulaşırken epey canınız yanıyor. O nedenle Samsun'da pazarda oldukça pahalı ve az miktarda satılırdı. Doğu Karadeniz'de hemen her bölgede bilinir.

sarin 05-01-2013 17:28

4 Eklenti(ler)
Bahçemin yakınındaki kırçanların bu günkü hali. Nisan başından itibaren yeni sürgünler verecek ve biz toplayacağız.

ERKEN48 06-01-2013 19:38

Hadi bir isimde benden olsun. ****** uydurma değil bizde bu bitkiye sılcan deriz. Taze uçları gayet güzel olur. Yapraklı kısımlarını ise keçiler sever.

bay tömürcek 06-01-2013 21:51

Biz de bu çalıya kuş evin diyoruz dilimiz gerçekten çok zengin :D Evin kelimesi de tohum demek :) Heralde yabani olarak yetiştiği için kuş tohumu demişler bu çalıya bizim buralarda ;) Yemeği yapılır ve ayrıyeten biz çapa yaparken taze uçlarını kırıp yeriz mayhoş ekşimsi bi tadı var :p

muratcolak 26-05-2017 15:10

küçükken her gün toplar ve anneme kavurmasnı (soğanlı) yaptırırdım.İnanılmaz güzeldi.Şimdi parayla zor buluyoruz.Köylüler maalesef kökünü kuruttular herşeyin olduğu gibi

Kerem Örenç 17-12-2017 20:44

Bizim samsundaki köyde çok var.Genelde ormanlarda,fındık bahçelerinin pürüz kısımlarında bulunur.Çiğde yenir veya kavurması yapılır.Bitkinin yenen kısmı 10 cm-25 cm arasıdır.Bitkiyi sökemezsiniz.Ağaç kökü gibi kuvvetlidir.Meyvesi kırmızı renklidir ve
meyvesinin büyüklüğü 0.5 cm-1 cm arasıdır.Yanlış bilmiyorsam meyveleri zehirlidir.Dikenlidir.Gövdesi metrelerce uzayabilir.Ve kabakgiller gibi sarıcı anteni bulunmaktadır.Çok yıllıktır.Çok arsızdır.Hatta istilacı bir türdür.
Pahallıdır.Kilosu 20 tl küsür.

ksantip 08-05-2018 16:01

smilax deniyor sanırım.Latince ismini bilmiyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025