![]() |
kırçan (dikenucu)
dikenucu da derlermiş bu bitkiye.
samsunlular da kırçan derlerdi. bitkinin uç kısmında yeşil/kırmızı arası uzanan kıvrık sap kısımları yenir. kavurması yapılır bol sarımsaklı hafif ekşimsi bir tadı olur ama çok çok güzeldir. bitki olarak tanıyan bilen var mı? fotoğraflarını ekleyebilecek olan? tanıyıp tanıtalım mı bu bitkiyi?;) |
1 Eklenti(ler)
|
Melucan deriz biz ;) (Ordu dolayları)
|
Alıntı:
çok küçükken toplardık biz bu bitkiden, ama gövdesini ve nasıl bir bitki olduğunu hatırlayamıyorum. sn çiftçi5234, fotoğraf var mıdır sizde? |
Bende yok ama netten bakayım
|
1 Eklenti(ler)
Bitkisi
|
diken ucu bahar aylarında , istanbul'da fatih çarşamba pazarında satılıyor .
|
Bitkiyi geçen yıl ordulu bir arkadaş sayesinde tanıdım. Onların tarifleri doğrultusunda yemeğinide yaptık, çok güzeldi. Bu son baharda bahçemin birkaç yüzmetre uzağında olan melovcanları budadım. Baharda daha güzel çıksınlar diye. Kısmet olursa yeniden sürgün vermeye başladığında fotoğraflayıp bu bölüme eklerim.
|
Hoşgıran yemeği falan var duydunuz mu ?
|
Hayır öyle bir isim duymadım. Benim öğrendiğim diken ucu kavurması.
|
Yok yani o başka bir ottan olan yemek :D
|
Hayır duymadım, belki benim bildiğim farklı bir ot olabilir. Ot hakkında blginiz varsa yazın lütfen.
|
1 Eklenti(ler)
Hoşkıran
|
Bizde bu otun adı sirken, fakat biz bunu yemiyoruz.
|
Denersiniz belki, ıspanak gibi yapılıyor :)
|
Alıntı:
ikinci olarak isterseniz bu ikinci ot için ayrı bir başlık açıp tanıtalım. bu başlıkta sadece kırçan olsun, karışmasın bilgiler... |
Merhaba,
Samsun'da yaprak sarmasının üzerine kırçanları döşerler, hiç doğramadan. Güzel bir tat ve harika bir ekşilik katar dolmaya. Yalnız toplaması gerçekten çok zor çünkü taze sürgünler genelde yukarlarda oluyor, dikenli bir bitki olduğu için de yukarılara ulaşırken epey canınız yanıyor. O nedenle Samsun'da pazarda oldukça pahalı ve az miktarda satılırdı. Doğu Karadeniz'de hemen her bölgede bilinir. |
4 Eklenti(ler)
Bahçemin yakınındaki kırçanların bu günkü hali. Nisan başından itibaren yeni sürgünler verecek ve biz toplayacağız.
|
Hadi bir isimde benden olsun. ****** uydurma değil bizde bu bitkiye sılcan deriz. Taze uçları gayet güzel olur. Yapraklı kısımlarını ise keçiler sever.
|
Biz de bu çalıya kuş evin diyoruz dilimiz gerçekten çok zengin :D Evin kelimesi de tohum demek :) Heralde yabani olarak yetiştiği için kuş tohumu demişler bu çalıya bizim buralarda ;) Yemeği yapılır ve ayrıyeten biz çapa yaparken taze uçlarını kırıp yeriz mayhoş ekşimsi bi tadı var :p
|
küçükken her gün toplar ve anneme kavurmasnı (soğanlı) yaptırırdım.İnanılmaz güzeldi.Şimdi parayla zor buluyoruz.Köylüler maalesef kökünü kuruttular herşeyin olduğu gibi
|
Bizim samsundaki köyde çok var.Genelde ormanlarda,fındık bahçelerinin pürüz kısımlarında bulunur.Çiğde yenir veya kavurması yapılır.Bitkinin yenen kısmı 10 cm-25 cm arasıdır.Bitkiyi sökemezsiniz.Ağaç kökü gibi kuvvetlidir.Meyvesi kırmızı renklidir ve
meyvesinin büyüklüğü 0.5 cm-1 cm arasıdır.Yanlış bilmiyorsam meyveleri zehirlidir.Dikenlidir.Gövdesi metrelerce uzayabilir.Ve kabakgiller gibi sarıcı anteni bulunmaktadır.Çok yıllıktır.Çok arsızdır.Hatta istilacı bir türdür. Pahallıdır.Kilosu 20 tl küsür. |
smilax deniyor sanırım.Latince ismini bilmiyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025