agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Gaura Çalısı (https://www.agaclar.net/forum/calilar/24331.htm)

Sevgi Durul 05-08-2011 23:43

2 Eklenti(ler)
Orta boy saksıda aldığım gauram, bahçede inanılmaz gelişti. Aldığımdan beri sürekli çiçekli. Son günlerde çiçeklerinde azalma söz konusu. Çiçek sapları ana bitkiden çok uzun ve çiçekler cılız.

Eklenti 238704

Eklenti 238705

üzüm 06-08-2011 17:21

Orhan Bey, Güler Hanım, Sayın SDurul, bilgiler için teşekkür ederim. Havaların biraz serinlemesini bekleyip, çiçeklenmezse yarı gölgeye taşıyacağım. :(

Sevgi Durul 23-09-2011 14:04

1 Eklenti(ler)
Uzun saplar üzerinde tek tük açmaya devam ediyor. Kötü bir görüntü oluştu.

Arkadaşlar, gauranın budanma zamanını ve şeklini yazabilir misiniz? Teşekkürler...

Eklenti 247483

cemo 23-09-2011 15:04

2 Eklenti(ler)
Bu bahar çelikten yetiştirdiğim gauralarım sürekli açıyorlar. Tam gün güneş altındalar.
Çok çabuk köklenen bir bitki. Perlite koyduğum çeliklerim, bahceye almama fırsat kalmadan açmaya başlamışlar.
Yanılmıyorsam, gecen seneden olanı sonbaharda budamıştım ben. Budancıkca çoşan bir bitki bence.
Sevgi ciğim, seneye senin gaurayı tanıyamazsın inan ki.
Fotoğraftakiler, bu bahar diktiğim 10 cm lik çeliklerin bugünkü hali.

Kiraz 23-09-2011 18:18

Benimki ful çiçek olmasa da bu hafta çok güzelleşti, alalı beri pek çiçeğini görmemiştim, şimdi iyi ki almışım diyorum.

Adalet Yağcı 23-09-2011 19:02

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 862227)
Uzun saplar üzerinde tek tük açmaya devam ediyor. Kötü bir görüntü oluştu.

Arkadaşlar, gauranın budanma zamanını ve şeklini yazabilir misiniz? Teşekkürler...

Sevgili Durul,
Gaura her ne kadar nazsız bir bitki olsa da, birazcık şımartılmaktan hoşlanıyor.
Benim gauramın bir ay önce geldiğimde, sadece uçlarda tek tük çiçeği görünüyordu.
Hemen çiçek saplarını budadım, bolca da suladım, şimdi pek keyifli, üzeri çiçek dolu.

Ben Mart başında budamıştım bu sene, hem de yerden 10 cm. bırakarak.

Eklenti 247545

Fotoğrafı iki gün önce çekmiştim.

jineop 23-09-2011 19:50

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 862343)
Sevgili Durul,
Gaura her ne kadar nazsız bir bitki olsa da, birazcık şımartılmaktan hoşlanıyor.
Benim gauramın bir ay önce geldiğimde, sadece uçlarda tek tük çiçeği görünüyordu.
Hemen çiçek saplarını budadım, bolca da suladım, şimdi pek keyifli, üzeri çiçek dolu.

Ben Mart başında budamıştım bu sene, hem de yerden 10 cm. bırakarak.
Fotoğrafı iki gün önce çekmiştim.

Gaura ilk bitkilerimden ve bu çiçek hakkında deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
İki kez buduyorum çünkü gövde çok çabuk odunlaşıyor, gevrekleşiyor ve düzensiz görünüm alıyor. İlk budamayı mart ayında bitki yeni uyanmaya başlarken yapıyorum. Odunsu kısımları nerdeyse tamamiyle kesiyorum. Sonra yaz başı ilk çiçeklenme bittikten sonra sadece uçlardan 10-15cm lik bir budama yapıyorum. Bu da sonbaharda bol çiçeklenmesini sağlıyor. Dona dayanıklı, susuzluğa dayanıklı, kumlu toprak seviyor. Fotoğraflar 4 gün öncesine ait.

Adalet Yağcı 23-09-2011 21:47

Alıntı:

Odunsu kısımları nerdeyse tamamiyle kesiyorum.
Sevgili Lir,
Benim gaura senin torunun biliyorsun :)

"odunsu kısımları tamamen buduyorum" derken, toprak üstünde kaç santim bırakıyorsun?
Ben tamamını budamaya korkmuştum.

jineop 23-09-2011 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 862419)
Sevgili Lir,
Benim gaura senin torunun biliyorsun :)

"odunsu kısımları tamamen buduyorum" derken, toprak üstünde kaç santim bırakıyorsun?
Ben tamamını budamaya korkmuştum.

Kış bitiminde kalın odunsu bölge zaten kuru oluyor , dibten yan sürgünleri patlatmaya başlamış da oluyor. O zaman bu odunsu bölgeyi yan sürgünlerin hemen üst hizasından kesiyorum ablam. Beyazı ayrı güzel, beyaz kelebek gibi.

jineop 23-09-2011 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 843926)
Sizinki de azaldıysa panik yapmayayım.

Çok severek aldığım bir bitkiydi. Son zamanlarda bakımını da iyi yapmama rağmen çiçeklenmemesine üzülüyordum. Herhalde sıcaklar fazla geldi. :(

Sevgili üzüm onun için çöl bitkisi denilebilir. Güneşi çok seviyor. Çok suladıysanız ya da gölgedeyse yeşilliği artıyor, çiçeği azalıyor.

günebakan 23-09-2011 22:00

Bugün beyazı ve koyu pembe gaura gördüm onlarda çok güzel görünüyorlar:)

Sevgi Durul 24-09-2011 12:11

Arkadaşlar, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Mart ayında derin budama, çiçekleri geçtikten sonra çiçek saplarından budama yapılacak. O halde benim gauranın şu anda budanması gerekiyor.

jineop 24-09-2011 12:26

Budadıktan sonra çiçekleri kurut ve gelişi güzel bir yerlere at. Tohumdan bu şekilde 4 fidem var . Kolilere ek yapacağım onları:p

Güler 24-09-2011 17:39

Geçen hafta ben de gauraları budamak istedim ama o kadar çok çiçeklendiler ki kıyamadım. Oysa iki ay önce üzerlerinde tek tük çiçek kalmıştı.
Dağınık formunu daha çok seviyorum.

düşbahçesi 23-10-2011 22:04

Merhaba,

Ben de bugün aldığım gauraları çoğaltmak istiyorum .

Acaba çelikleme için odunsu dalları mı yoksa uçlardan taze dalları mı çelikleme için kullanmak gerekir.

Bir de seradaki görevli sıcak seviyor dedi. Buna göre çelikleri içeride mi tutmalı yoksa açık veya kapalı balkonda mı ?

Yardımlarınız için teşekkürler

Dansel 23-10-2011 22:37

Bugün Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde gördüm,çok hoşuma gitti.Uçuşan kelebekler gibiydi.Hatta'kelebek çalısı bu mu acaba?' dedim.Şİmdi,tesadüfen bu sayfaya girdim ve guara çalısı olduğunu öğrendim. Saksıda oluyorsa ekebilirim,görünüşleri çok güzel.

jineop 24-10-2011 07:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi düşbahçesi (Mesaj 872483)
Merhaba,

Ben de bugün aldığım gauraları çoğaltmak istiyorum .

Acaba çelikleme için odunsu dalları mı yoksa uçlardan taze dalları mı çelikleme için kullanmak gerekir.

Bir de seradaki görevli sıcak seviyor dedi. Buna göre çelikleri içeride mi tutmalı yoksa açık veya kapalı balkonda mı ?

Yardımlarınız için teşekkürler

Gaura o kadar hızlı büyüyor ki, çok yakında kök bile ayırabilirsiniz. Uç dallardan çiçeklerin bitimineki 4-5 cm kısım ideal çelik bölgesi. Çabuk çimlenme istiyorsanız içerde sera ortamında tutun. Sevgiler.

jineop 24-10-2011 07:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 872497)
Bugün Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde gördüm,çok hoşuma gitti.Uçuşan kelebekler gibiydi.Hatta'kelebek çalısı bu mu acaba?' dedim.Şİmdi,tesadüfen bu sayfaya girdim ve guara çalısı olduğunu öğrendim. Saksıda oluyorsa ekebilirim,görünüşleri çok güzel.

Saksıda rahat yetiştirebilirsiniz ama kolay odunlaşan dallarını ya sık sık budamanız ya da bonzaisini yapmanız gerekir. Sevgiler.

Sevgi Durul 24-10-2011 07:59

Ben de geçen hafta gauranın budadığım çeliklerini, toplu halde bahçenin bir köşesine diktim.

Tutarlarsa sonucu burada yazarım.

düşbahçesi 24-10-2011 21:07

Sevgili Lir,

Mesajınız için teşekkür ederim.

Pazar akşamı büyük bir telaşla kestim gauradan odunsu dalları ve getirdim buraya ( Tuzla'dan , Gayrettepe'ye ) . Artık, bahtıma ne çıkar bilinmez ama dediğiniz gibi evde sera ortamı yaptım çeliklerime, ya tutarsa diye diye :)))

Gauralarımı ancak haftasonu görebileceğim ve o zaman dediğiniz gibi çiçeklenmemiş dallardan deneyeceğim köklendirmeyi.

Umarım bu bitkide başarırım artık köklendirmeyi !

Dansel 18-12-2011 18:18

Arkadaşlar,
benim gaura çalısını dün geceki fırtına budamış:))
Topraktan yaklaşık 3-4 parmak kadar üstten kırılmış.İki parça olan kırık dalları hemen yanına diktim ama yanlış yaptım sanırım. Küçük çelikler yapıp kapalı balkonda köklendirmem daha mı iyi olur? Ayrıca geride kalan köklü bitki sürgün verir mi?

Güler 19-12-2011 17:58

Çelik yapmadım ama bir iki kere ben de kısa budamıştım, yeniden daha çok olarak fışkırdılar. Merak etmeyin sizinkiler de çoğalır.

Dansel 19-12-2011 19:08

Sağolun Güler hanım,rahatladım.gündüz kırılan dallardan kısa çelikler yapıp daldırdım.Tutarsa dağıtılacak ne çok gaura çalısı olacak :)

kelebek çalısı 03-03-2012 19:32

2 Eklenti(ler)
Gauralar çiçeksiz halleri ile bile çok güzeller. Bir defa açtıktan sonra, çok uzun süre çiçekli kalıyorlar. Çiçeklenme geçer geçmez budama yapıyorum, ve kısa süre içinde ikinci çiçeklenmeyi yapıyorlar. Bütün bir yaz sürecek görsel şölen için şimdilerde hazırlanıyorlar.

yarenimex 04-03-2012 18:04

Soğuğa dayanıklı,kolay kökleniyor,uzun süre çiçekli ve harika bir görüntü..
Tam da budama zamanı..Güllerime kardeş olmak üzere çelik gönderebilecek bir arkadaş olursa çok memnun olurum..

penguenn 16-03-2012 12:40

4 Eklenti(ler)
Ben de çok seviyorum. Bir çok peyzaj çalışmalarında çokça kullandığımız bir bitki. çiçekliyken bile sık sık budamakta hiç sakınca yok. Çok daha bol ve güzel çiçek açıyor.Yaz boyunca çiçekleri üzerinde kalıyor. Ege'de bile kışın biraz keyfi kaçıyor ama baharla beraber tekrar toparlanıyor. Budadığımız çiçekler kurutulduğunda da başka güzel.

kelebek çalısı 17-03-2012 18:18

Gaura daldırma

Gaura çalılarından birinin yanında 15cm boyunda topraktan çıkan bir dal farkettim. Aklıma ilk gelen, gauradan bir tohum çimlenmiş olabilir mi diye düşünmek oldu. Toprak yaş ve yabani otlarla yoğun şekilde kaplı olduğundan, küçük el küreğini alarak hemen yerinden almak istedim. Bu sırada farkettim ki uzunca bir dal toprağa kendiliğinden dalmış ve bu benim almaya çalıştığım, dalın toprakta köklenmesi sonucu ayrı bir kök oluşturma yoluna gitmiş. Gerçi çok küçük, üç adet 2cm lik kök atmış henüz. Ama ben yine de çimlendirme torfunun içine aldım bu dalı, suladım ve gölgeye aldığım saksı da tutup tutmayacağını şimdi heyecanla beklemekteyim.

Bakalım artık tutarsa, önümüzdeki sene bu şekilde gauraları çoğaltmayı hedefliyorum. Adi daldırma methodu benim için çelik almaktan daha pratik olacaktır. Umarım tutar.

serkan_istanbul 17-03-2012 19:25

Bu gidişle terasımda yer kalmayacak guarada alacağım.

kelebek çalısı 04-04-2012 22:35

1 Eklenti(ler)
Gaura çalılarının üzeri çiçek tomurcukları ile dolu. Bakalım ilk çiçek ne zaman açacak.

Daldırma yaptığım gaura ise gölgede, torflu saksıda hayatından memnun gibi, tutacak sanırım.

Tomurcuklardan birini fotoğrafladım.

Adalet Yağcı 04-04-2012 22:38

Çok güzeller, şölen başlıyor desenize.
Bendekiler daha uyanmadı, Girne ısındı tabi, Kasım sonuna kadar pembe kelebeklerinizi izlersiniz.

kelebek çalısı 04-04-2012 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 940910)
Çok güzeller, şölen başlıyor desenize.
Bendekiler daha uyanmadı, Girne ısındı tabi, Kasım sonuna kadar pembe kelebeklerinizi izlersiniz.

Merhaba Sn. Adalet Yağcı,

teşekkür ediyorum, çok güzel boylandılar ve sağlıklı, güçlü sürgünler verdiler bu sene. Hastalığı, zararlısı da yok, pembe kelebekler uçuşacak gerçekten bahçemin o köşesinde :)

Sevgi Durul 04-04-2012 22:49

Sayın kelebek çalısı çok güzeller. İklim yönünden şanslısınız.

Sevgili Adalet hanım, bendekiler de uyanmadı. Halâ ümit var mı dersiniz?

Adalet Yağcı 04-04-2012 22:56

Tabii canım, merak etmeyin, bu sene hava çok soğuk gitti, kış uzun sürdü.
On güne kalmaz güzel yapraklarını görürüz inşallah.

kelebek çalısı 16-04-2012 19:10

3 Eklenti(ler)
Gaura çalısı için, uzamış bir dalı, toprak altına daldırma yöntemiyle köklendirmek başarılı bir sonuç veriyormuş. Daha önce belirttiğim gibi Gauralardan birinde bu durum kendiliğinden oluşmuş ve ben bunu kırılmış dal zannedip çektiğimde topraktan sökülüp çıkmıştı. Minik köklenmeleri görünce hemen torflu saksıya aldığım dal bugün artık tutmuş bir fide sayılır. Fotoğrafını ekliyorum.

Bu arada gaura çalısının bu seneki ilk çiçeğini dün görmek kısmet oldu :) Onu da ekliyorum. Görmemişin gaurası çiçek açmış diyebilirsiniz :D

Kiraz 16-04-2012 20:08

Bu baharda, kıştan sonra kuru dallar halinde kalan gaurayı, yerden bir karış yukarıdan budadım. Daha derin budamaya korktum, bazı bitkiler derin budayınca, alttan sürgün veremiyor (bir lavanta denemesinden sonra anlamıştım). Geçen gün, toprak hizasından yeni yapraklar çıktığını gördüm, demek ki daha derin budayabilirmişim.

Sevgi Durul 16-04-2012 20:15

Sevgili Kiraz, benim fotoğrafını yüklediğim gaura halâ uyanmadı. Sizinkinin uyanmasına sevindim. Mümkünse toprak hizasından hayata merhaba diyen, yeni sürgünleri fotoğraflayabilir misiniz?

Ben sonbaharda budamıştım, şu anda iki karıştan fazla uzunluktalar. Şimdiden sonra tekrar budamam uygun olur mu?

Kiraz 16-04-2012 20:23

Sevgili Sdurul, ben de merakla bekliyordum, üstelik yer de değiştirmiştim ama iki gün önce yaprakları gördüm. İlk fırsatta fotoğraflayacağım (en geç cuma günü).

Üst kısımlar kuru ise zaten kestikçe anlarsınız, biraz kısaltın isterseniz, zaten uynamamış.

jineop 16-04-2012 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 948170)
Sevgili Sdurul, ben de merakla bekliyordum, üstelik yer de değiştirmiştim ama iki gün önce yaprakları gördüm. İlk fırsatta fotoğraflayacağım (en geç cuma günü).

Üst kısımlar kuru ise zaten kestikçe anlarsınız, biraz kısaltın isterseniz, zaten uynamamış.

Gaura çok çabuk odunsu kalın dallara sahip oluyor. Derin gençlik budaması yapılmazsa kalın gövde çirkin görünüyor. Bu bölge bir müddet sonra yapraksız kalıyor.
Sevgili Kiraz önce yaklaşık 1 karış kalacak şekilde buduyorum. Sonra yanlardan ve alttan sürgünlerin biraz büyümesini bekliyorum. Sonra o az budadığım kalın dalları iyice kısaltıyorum. Sevgiler.

jineop 16-04-2012 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 948162)
Sevgili Kiraz, benim fotoğrafını yüklediğim gaura halâ uyanmadı. Sizinkinin uyanmasına sevindim. Mümkünse toprak hizasından hayata merhaba diyen, yeni sürgünleri fotoğraflayabilir misiniz?

Ben sonbaharda budamıştım, şu anda iki karıştan fazla uzunluktalar. Şimdiden sonra tekrar budamam uygun olur mu?

Gaura yeni yeni uyanıyor. Seninkiler 1-2 hafta içinde uyanır, için rahat olsun.

kelebek çalısı 25-04-2012 21:49

4 Eklenti(ler)
Gaura çalısının boyu sanırım daha uzamayacaktır. Çiçek açan mızrakların boyu aldı başını gitti, görüleceği üzere.

140 cm' e ulaşan bu boyu, budamaya borçlu olduğumu biliyorum. Budanan bitki daha sağlıkla gelişiyor ve kuvvetleniyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025