agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

Selahattin Yılmaz 23-04-2007 23:10

Bence bu güzelim ortancayı aceleciliğinize kurban vermeyin. Temmuz-ağustos aylarında bol nemli a torf-perlit veya oasis gibi bir köklendirme ortamında köklendirebilirisiniz. Şimdi keserek hem çiçeksiz kalmayın hem de çeliklerinizi israf etmeyin...

MSaygin 24-04-2007 08:34

Temmuz Ağustos aylarında buralar hep 40C üzeri, eğer bu sorun teşkil etmezse, dediğiniz gibi yapayım.Aynen sizin belirttiğiniz gibi güzelim çiçeği aceleciliğime kurban vermekten de korkuyorum bir yandan.

Teşekkürler,

Balıkcı 24-04-2007 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 97932)
O zaman şöyle yapayım; 2 dal uygun yerden kesip deneyeyim, kalanı da güz sonunda yaparım, bu arada da çiçeğin derli toplu şekilde keyfini sürerim :)

Önce, hiçbir konuda uzman olmadığımı belirtmeliyim.

Sonra fikrimi söyleyeyim.

Kırmızı ile işaretlenmiş yerler kesim için uygun görünmüyor.
Hiç olmazsa kesilecek dalda bir göz kalsın ki daha sonra oradan sürebilsin.

O ortancadan bende de vardı, bahçede, diğerleri gibi sonbahar veya ilkbaharda tomurcuklar patlamadan kesip daldırırdım.Böylece hem daldırdığım çelikler tutardı hem de kesilen ana gövde daha kuvvetli filizler verirdi.

MSaygin 24-04-2007 11:17

Çok teşekkürler Mahir Bey, acemilik işte, üzerinde göz bırakmayı değil, en çok nasıl parça alırımı düşünmüştüm ben, bunu da not ediyorum aklımın bir köşesine.Yukarıdaki parçalarda göz görünüyor aslında ama bilinçli yaptığım bir şey değil.Bu durumda uygun zamanda yaz sonu, güz başı gibi, gözleri de gözeterek alırım ben çeliklerimi.

Ali H. ALI 24-04-2007 14:21

Iyi gunler mehmet bey, Mahir beyin dedigi dogru, sonbahardan sonra budanan surgunler, daldirilip baharda yeni fidanlar elde edilir. Buna ragmen, bahardan yazin ilk ayini kadar bir cok bitkiden surgun alinip yeni fidan uretilebilir.
Ortancada isaretlediginiz 2 numarali dali kesip deneyebilirsiniz, sanirin 15 cm uzunlugunda iki surgun elde edebilirsiniz. 15 cm lik surgunun 3/1 topraga gomulecek topraga gomulecek yerin uzerinde, yaprak varsa budanir. Toprak uzerinde kalcak olan surgunun uzerinde, en az iki tomurcuk olsun. Surgunlerin topraga giercek ucunu 45 derecelik bir aci ile budayip, koklendirme tozunuz varsa celiklerinizi ona batirip, yari yariya torf ve dere kumu karisimimina dikip yari golge bir yerde tutunuz. Topragin surekli nemli kalmasina dikkat ediniz.
5-6 hafta icerisinde ortancalariniz koklenmeye basliyacaktir.

Not: her seyinizi hazir ettikten sonra, en son ortanca uzerinden, mumkunse aksam uzeri, celikleri alip hic bekletmeden dikiniz.
Bol sanslar kolay gelsin.

MSaygin 24-04-2007 19:29

Çok teşekkürler, farklı farklı öneriler duymak, yeni bir şeyler öğrenmek çok keyifli.O zaman, tek daldan 2 sürgün deneyeceğim şimdi, bitkiyi en az hafifletecek bir yerden.Sonbaharda da yeni denemeler yaparım, hem hangisi daha verimli oluyor bunu da test etmiş oluruz.

Selamlar,

Güler 30-04-2007 08:28

MİNE HANIM iyi günler, benim bahçemde de 25 kök ortanca var. Bunların bir kısmı 5 6 senelık bir kısmı 2 3 senelık. Pembe ve mavi olarak almıştım bazı maviler değişikliğe uğradı, açık pembe oldular. vitamin olarak saçı kıbrıs verdim. mavileştirmek için de dış basından okuduğum gibi alümınyum sulfat tedavisi yaptım 15 gün sonra tekrar yapacağım geç mi kaldım? yapraklar daha ufak, pembeleştirmek için de kireç tozunu toprağa karıştırıp suladım bunlar kafi mi? beni aydınlatırsanız veya başka usuller var ise bildirirseniz mutlu olurum.

Mine Pakkaner 30-04-2007 08:55

Güler, ortancanızı mavileştirmek için 15 günde bir alüminyum sülfat vermeye devam edin. Yalnız çok kaçırırsanız rengi morumsu olur. Demir sülfat vererek de hem ortanca yapraklarındaki sararmayı giderirsiniz.

Pembe için kireç kullanabilirsiniz. Yalnız bu tarım kireci olmalı. Çapa ile toprağa karıştırıp sulamak gerekir. Bahçe marketlerde ithal ortanca mavileştirici gübreler de bulunmakta.

Güler 30-04-2007 12:48

sayın Mine hm. cevabınız için teşekkür ederim, 25 litre suya 400gr.alüminyum sülfat ekliyip iyice karıştırdıktan sonra toprağı sulanarak iyice şişmiş olan ortancaları bununla suluyorum, Demir sülfat saçıkıbrıs dedikleri mi oluyor? trşekkürler

küpeli 30-04-2007 20:27

Sayın msaygın çok güzel bir çiçeğiniz olmuş güle güle büyütün. Yazılanlar arasında aklıma takılan bişey oldu sormak istiyorum. Sn. Ali H. Ali çelikleri niçin akşam vaktinde alacak arkadaşımız acaba ? Çok merak ettim. Sizin uygulayıp tuttuğunuz bi taktikmi yoksa bilimsel bi açıklaması varmı? Şimdiden teşekkürler..

limon 02-05-2007 14:26

Sayın MSaygın hevesinizi kırmak istemem ama ben de geçen sene yapı marketten büyük boy aynı sizin resimdeki ortancalardan 3 değişik renkte almıştım. Bunlar ithal çiçekler... Yerli ortancalar daha yeni tomurcuklanırken bunlar çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başlıyorlar. Yani yaz boyunca çiçekli olmuyorlar maalesef. Ve seneye yerli ortancalarınız olarak hayatlarına devam ediyorlar :rolleyes: Bahçeme ektim ve şu anda bol yapraklandılar tomurcukları bile yok henüz. Çelikten üretim içinse uygun zaman değil. Ortanca pek öyle nazlı sayılacak bir çiçek değil bence...
Şimdi benim de merak ettiğim çiçeği de bildiğimiz ortanca gibi mi açacak yoksa sizin resminizdeki gibi benim de satın aldığımdaki gibi mi açacak? Yaz başında görürüz sanırım..
Sevgiler...

Ali H. ALI 02-05-2007 15:10

Iyi gunler sayin Kupeli, Celikler aksam uzeri alinirsa tutma sansi daha yuksek oluyor. Sicak bir gun ortasinda alinmis celikler sicaktan olumsuz etkileniyor. aksam uzeri alinan celikler ise, gunduz gibi sicak olmiyan, gecede yeni yasamlarina daha iyi basliyorlar.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

ceviz ağacı 03-05-2007 09:54

2 Eklenti(ler)
Bende mavi ve beyaz ortanca aldım ama bahçeye ektikten sonra mavinin rengi pembeye dönmeye başladı

limon 03-05-2007 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceviz ağacı (Mesaj 100917)
Bende mavi ve beyaz ortanca aldım ama bahçeye ektikten sonra mavinin rengi pembeye dönmeye başladı

Kocaman çiçek bir sene sonra küçücük pembe; aldığınız mor; mavi, pembe ya da beyaz olabilir. “Ama nasıl olur ben aldım, ben diktim. Rengi nasıl değişir” diye bunalımlara girmeyin. Ortanca topraktaki “ph” değerine yani asit oranına göre sonradan renklenir. Toprak ne kadar kireçliyse pembe beyaz; bunun tam zıttı, ne kadar asitliyse yani simsiyah besince zenginse, o kadar mavi mor olur. Aslında maviyi demir sülfat, paslı demir suları ya da renklendirici çivit ilaveleriyle de yapabilirsiniz, size kalmış.

Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir.
Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır. Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?. Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.

Murat Pilevneli.
bahcevan.com

limon 03-05-2007 12:56

Ben birisini sirke ilaveli suyla suladım bakalım rengi nasıl açacak?

MSaygin 04-05-2007 09:42

Yeni mesajları kaçırmışım gözden :(

Benim aldığım ortanca Tarsus'ta üretiliyormuş, belki tohumları vs. ithaldir ama bunlar burada üretilmiş, seney ne olacak hiç bilemiyorum tabi, göreceğiz :)
Yaz boyunca çiçeksiz klma konusunda dediğinizde haklısınız sanırım, yavaş yavaş dökülmeye başladılar, bizimkiler de daha yeni tomurcuklanıyor.Yine de aynı şekilde gelecek bahara da erkenden çiçeklenirse daha iyi aslında, sürekli ortanca olur balkonda, bahar başından yaz sonuna :)

Renkle ilgili deneme yapmak için bazı saksılara saksı başına 1 kapak kadar sıvı demir döktüm ben suyla karıştırıp, göreceğiz bakalım.

Ferda Ülkümen 04-05-2007 11:39

Limon'un anlattıklarını ben de yaşadım, mart ayında bol çiçekli aldığım ortanca yazın hiç açmadı. Artık açma mevsimi gelmeden ortanca almıyorum.

limon 04-05-2007 12:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 101214)
Yeni mesajları kaçırmışım gözden :(

Benim aldığım ortanca Trasus'ta üretiliyormuş, belki tohumları vs. ithaldir ama bunlar burada üretilmiş, seney ne olacak hiç bilemiyorum tabi, göreceğiz :)
Yaz boyunca çiçeksiz klma konusunda dediğinizde haklısınız sanırım, yavaş yavaş dökülmeye başladılar, bizimkiler de daha yeni tomurcuklanıyor.Yine de aynı şekilde gelecek bahara da erkenden çiçeklenirse daha iyi aslında, sürekli ortanca olur balkonda, bahar başından yaz sonuna :)

Renkle ilgili deneme yapmak için bazı saksılara saksı başına 1 kapak kadar sıvı demir döktüm ben suyla karıştırıp, göreceğiz bakalım.

Üzgünüm MSaygın ama baharda çiçeklenmediler. Diğer ortancalarımla aynı durumdalar. Bol yapraklı ve sanki çok yakında tomurcuk verecekmiş gibi gönüyorlar. Ben yazın çiçeklenmelerine karşı değilim de çiçekleri tek tek mi açacak yoksa bildiğimiz ortanca gibi mi onu merak ediyorum. Açınca fotoğrafını paylaşıcam...

Tabi benim İstanbul'da sizinse Adana'da olduğunuzu gözönüne alırsak durum değişecekir sanırım.

calcium 08-05-2007 00:17

ortancadan çelikle üretmek istiyorum.ancak en iyi dönem ne zaman ??
ve hangi dallar daha kolay köklenir ??

limon 09-05-2007 22:59

Havaların iki gündür aşırı sıcak olmasından dolayı ortancalarım benim yanıltmadılar ve tomurcuklandılar. Ama açacak kadar değiller henüz.

peta 13-05-2007 10:51

ortancamın yaprakları neden pörsüyüp kuruyor
 
Merhaba
Sanırım ortancam son günlerini yaşıyor.

Evde bir ortancam var. 8 ay önce çicekli iken satın aldım .3 ay bahçede tuttum .Sonrada 35cm derinliğinde ki saksıya aktarıp ev içine aldım. 3 kök halindeydi , ikisi tamamen kurudu. Son kökte bir göz faal durumda ama 4 yaprak oluşuyor 5 . yaprak oluşurken bir yaprak uçlarından pörsümeye başlayıp kuruyor .

Ortanca güneş alan bir odada ama tam güneşin altında değil

Onu sağlıklı hale getirmek istiyorum .Bu mevsimde saksıdan bahçeye alsam faydası olur mu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Bulunduğum şehirde gece gündüz ısı farkı çok yüksek , akşam 17-21 saatleri arası şiddetli rüzgar var , çiçeği aktarmayı düşündüğüm bahçemde saat 11-17 saatleri arasında güneş alıyor.

limon 13-05-2007 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi peta (Mesaj 103760)
Merhaba
Sanırım ortancam son günlerini yaşıyor.

Evde bir ortancam var. 8 ay önce çicekli iken satın aldım .3 ay bahçede tuttum .Sonrada 35cm derinliğinde ki saksıya aktarıp ev içine aldım. 3 kök halindeydi , ikisi tamamen kurudu. Son kökte bir göz faal durumda ama 4 yaprak oluşuyor 5 . yaprak oluşurken bir yaprak uçlarından pörsümeye başlayıp kuruyor .

Ortanca güneş alan bir odada ama tam güneşin altında değil

Onu sağlıklı hale getirmek istiyorum .Bu mevsimde saksıdan bahçeye alsam faydası olur mu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Bulunduğum şehirde gece gündüz ısı farkı çok yüksek , akşam 17-21 saatleri arası şiddetli rüzgar var , çiçeği aktarmayı düşündüğüm bahçemde saat 11-17 saatleri arasında güneş alıyor.


Ortanca evde olmaz hemen bahçeye geri dikin zavallıyı :) Özgürlükten alıp hapsetmişsiniz yaşamaz tabi. Ortanca gölgeyi sever ayrıca. Bahçede gölge bir yere dikin güzelce gübreleyin bol sulayın düzelecektir. Kolay gelsin...

urse 16-05-2007 14:32

Merhaba! Benim 3 yıllık bir mavi ortancam var. Artık çok büyüdü ve çeliklendirmek istiyorum. Fakat bunu nasıl yapıcamı ve ne zaman yapıcamı bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Geçenlerde bir yakınımdan duymuştum. Çelikleri dere kumu karıştırılmış toprağa dikilirse çabuk kök salıyormuş. ama ne kadar doğru bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Çok tşekkür ederim.

peta 16-05-2007 22:12

2 gün düşündükten sonra Limonun sözünü dinleyip 4 yaprağı kalan ortancamı saksıdan karasal iklimin kucağındaki bahçeme aktardım. Yanına da bir büyük kapla su koydum..... Nemlesin diye.....

Gariban son günlerini en azından özgür geçirsin değil mi diye bahçeye aktardım ve son 4 yaprakta 8 saat içinde kurudu gitti :(

Penelophe 18-05-2007 21:37

1 Eklenti(ler)
Selamlar;

Artık benimde bir ortancam var. Ve sizlerle paylaşmak istedim :)

Saygılar.

limon 18-05-2007 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi peta (Mesaj 105008)
2 gün düşündükten sonra Limonun sözünü dinleyip 4 yaprağı kalan ortancamı saksıdan karasal iklimin kucağındaki bahçeme aktardım. Yanına da bir büyük kapla su koydum..... Nemlesin diye.....

Gariban son günlerini en azından özgür geçirsin değil mi diye bahçeye aktardım ve son 4 yaprakta 8 saat içinde kurudu gitti :(

İthal ortanca diye satılanların bizim iklimimize uygun olmadığını düşünüyorum. Çok erken çiçeklenip çok erken yaprak döküyorlar. Yerli ortancalar daha yeni tomurcuklanıyorken onlar yaprak dökmeye başlıyorlar. Bir dahaki sene iklim koşullarına ayak uydurup yerli ortancalarla aynı gelişmeleri gösteriyorlar. Sizinki yaprak dökse de eğer köklerinde bir sorun yoksa tekrar yaprak verecektir diye düşünüyorum. Bu arada benim bahçem de karasal iklimin kucağında sayılır. Gündüz 25 dereceyken gece 8-9 dereceye düşüyor. Ortancalarım gayet sağlıklı :) Ama dediğim gibi ithalleri ilk diktiğimde adapte sorunu yaşadılar.

Penelophe 18-05-2007 23:28

Selamlar;

Çiçeğimin yaprakları çok az görünüyor, bu normal mi?

Saygılar.

Oğuzhan 19-05-2007 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 105779)
Selamlar;

Çiçeğimin yaprakları çok az görünüyor, bu normal mi?

Saygılar.

Sanırım taze fide olduğu için.Çiçeği kuruduktan sonra tepeyi kes. Sonra dallanır.

Penelophe 19-05-2007 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 105912)
Sanırım taze fide olduğu için.Çiçeği kuruduktan sonra tepeyi kes. Sonra dallanır.

Selamlar;

Çok teşekkürler Elgofi.
Çiçek tamamne açıp, kurusun hemen keseceğim :)

saygılar

limon 19-05-2007 20:06

"Evet, budama denince en önemli bölüme geldik. Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir." diyor http://bahcevan.com/?p=104


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025