![]() |
Laden, tavşanak, tavşancıl (Cistus, Rock rose)
2 Eklenti(ler)
Tavşanak
Bir hayalim var ; ithal bitki modasını değiştirip daha güzel ve uygun olan yerel türleri peyzaj a kazandırmak. yerli malı yurdun malı herkez onu kullanmalı yani. Bu amaçla doğayada zarar vermeden peyzaj a uygun türlerde bir kereliğine tohum çelik fide alıp üretmek gayesindeyim. ilk piyasaya sürmek istediğim tavşanak olarak bilinen mükemmel bir çalı türü bakalım hak verecekmisiniz. resimler Eklenti 122412 Eklenti 122414 özellikleri yaprak ve çiçekleri hoş kokulu yaz kış yeşil su isteği az taşlık alanlardada yetişebilir. Ayrıca orjin beyden aldığım mesajda bilgiler içeriyor. Alıntı:
|
aromatik yağda içeriyor hoş kokulu genel ismi Laden çalı formunda çok güzel bir bitki. bi ara tohumlarını toplamıştım staj yaparken ama çimlendiremedim :(
karaselvi denizlinin neresindensin? |
stoklar arttırılmış satışlar başlamıştır.
|
cistus salviifolius
2 Eklenti(ler)
Uzun zaman sonra cistus/rock rose/laden isimleri ile tanıdığım, bildiğim ama bir türlü denk getirip alamadığım laden bitkisinden biri beyaz biri pembe iki adet aldım geçtiğimiz hafta sonu. Adaçayı yapraklı laden olarak geçiyor bu tür.
Pembe olanının çiçeği çok güzel bence. Sanki kağıt gibi, önce buruşturulmuş, sonra el ile açılıp düzeltilmeye çalışılmış gibi :) |
Kaya gülü (Cistus, Rock Rose)
5 Eklenti(ler)
Bol çiçekli güzel bir çalı.
İnternette alt türüne göre -10 ila -15 derece civarına kadar dayandığı söylenmekte. Kuraklığa dayanıklı. Tohum veriyor. Henüz hakkında çok fazla bilgim yok ama zamanla öğreniriz. :) Cistus purpureus: Eklenti 340157 Eklenti 340154 Cistus ladaniferus: Eklenti 340155 Bunun tam alt türünü bilmiyorum: Eklenti 340156 Cistus albidus: Eklenti 340158 |
Özellikle Akdenizvari iklimleri çok sevdiği yazıyor.
Topladığım az miktarda tohumu Ankara Toplantısı'nda arkadaşlara ulaştırma şansım oldu. Umarım çimlenebilirler. :) İnternette tohum kapsüllerinin su geçirmez olduğu yazıyor. Bu sayede toprakta uzun süre bekleyebiliyorlarmış. Orman yangını gibi bir durum olduğundaysa sıcaklık ile tohum kapsülleri çatlıyormuş, ve kısa zaman içinde çimlenerek yangın sonrası ormanın tekrar yeşermesine katkıda bulunuyormuş. Bu durumda sanırım evde çimlendirmek için tohum kapsülünü zedelemek gerekebilir. |
Bizim buralardaki dağlarda çok olur bu bitkiden.. Daha çok serin, ormanlık alanları seviyor diye düşünüyorum.. Ama fotoğraftakiler bahçede, yabani bir tür olmasa gerek.. Belki de benzettim..
Özellikle lila rengi çok güzel, çiçekleri kağıt gibi.. Umarım çabuk ve sorunsuz çimlenir ;) |
Yaprakları da çok hoş kokuyor değil mi arkadaşlar?
|
Alıntı:
|
Bilgi için teşekkür ederim.
Birini zedeleyip deneyeyim bakalım. |
Seattle çevresinde peyzaj düzenlemelerinde çok kullanılıyordu. Oranın iklimi yarı-Akdeniz iklimi diye geçiyor. Yazın kurak, 2 ay hiç yağış yok. Ve de oranın bahçecilik kültüründe bahçe sulamak diye bir şey de pek yok. :) (Çimleri bile sulamıyorlar, bütün yaz sapsarı oluyor, sonbaharda yeşerir zaten diye önemsemiyorlar.) Bu çiçek bu susuz dönemleri başarıyla atlatıyor.
Yaprak kokusunu bilmiyorum, dikkat etmemişim. |
3 Eklenti(ler)
Bahçe toprağındaki gelişimleri güzel oldu. Yaz aylarında gelişimlerini durdurmuş gibiydiler, ama sonbahar ve kışı çok sevmiş olmalılar ki tomurcuklanmaları dahi gerçekleşmiş.
Çiçeklenmeleri yakındır. ;) Eklenti 372125 Eklenti 372126 Eklenti 372127 |
aaa bizim buralarda doğal olarak zeytinliklerde yetişir.halk arasında pamukluk ismiyle bilinir. yaprakları biraz tüylü gibidir. çok çabuk çoğalan,zeytin arazisi olanlar birde parayla koca tarlaları adam tutup temizletiler.
|
Buralarda (Trabzon-Şalpazarı)güneye bakan ve kurak yerlerde o kadar çok var ki.Biz bu bitkiye "yevşen" diyoruz. Son derece arsız bir bitki.Eğer mücadele etmezseniz fındıklıklarda hızla yayılıyor. Zamanla fındıklıkları iyice zayıf düşürüyor. Söküp söküp yaktığımız çok olmuştur.İsteyen varsa gelip istediği kadar alsın.
|
Aynen arkadaşlar,Kozak Yaylası'nın doğal bitkilerinden biridir.Fıstık çamlarının arasında oldukça boldur.Bizim de söküp temizlediğimiz bir bitki.Yöremizde adına -pamuklaa- denir.Reçinelidir.
|
3 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
Merhabalar elinde tohumu olan var mıdır ?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025