agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Gül Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1482.htm)

Muallim 07-03-2011 15:38

Ben geçen sene mart ayında gül çeliği diktim,tuttu.Eylül ayında da çiçek açtı. İtinalı bakın aynı yıl içinde açar.

ahmettugr55 08-03-2011 19:32

bn de mart başında elikler yaptım bakalım burda okuduklarımı uyguladım forumda gelişmeleri paylaşacağım

alperfect 08-03-2011 19:44

Kasım ayıydı galiba birkaç tane gül tohumu buldum öylece evimde beklediler, tohumları ne zaman ekebilirim diye foruma baktım bir- iki hafta önce soğuk katlama için nemli beze sarıp buzdolabına koydum nisan ortasında ekmeyi düşünüyorum hadi hayırlısı

esracer 25-03-2011 13:12

Gül

2 Eklenti(ler)
Merhaba site sakinleri. Geçen sene aldığım Gül'lerim. ilk aldığımda çiçekliydi sonra çiçeğini döktü. bende kış ortası budama yaptım kuru bir çalı gibiydi sanki. 1 ay önceside yanmış çiftlik gübresi takviye ettim. şimdi çok güzel filizlendiler yapraklandılar. beni çok mutlu ettiler.:) Nazlı değiller bakımı zor değil edinmek isteyenler vakit kaybetmesin bence.

sevgice 25-03-2011 14:05

Merhaba arkadaslar elımde gecen seneden kalma gul tohumu var.Bızgu gıbı bohcanın ıcındekı elma cekırdegıne benzer tohumları nasıl cımlendıre bılırım. Ilk deneme basarısız oldu 15 gunu gecdı ama ses seda yok.Agzı kapaklı bır kaba torf ve bahce topragı karısımına ekdım ev ortamı 21 derece sıpreyle nemlendırdım ama olmadı .Aynı sekılde cın karanfılı de tutmadı.
nelere dıkkat etmek lazım.Tohumları suda bekletmek mı greklıydı acaba
Detaylı bılgı verebılırmısınız
tesekkurler

esracer 25-03-2011 21:06

Sayın Sevgice1981 Gülü neden tohumdan yetiştiriyorsunuz? Seralarda saksılarda hazır dikilmiş Gül'ler var çabuk filizlenip baharda açıyorlar. tohumla uzun süre beklemeniz gerek diye düşünüyorum, ve Çiçek açmalarıda baya uzun sürer.
yoksa deney mi yapıyorsunuz..:)

sevgice 25-03-2011 22:49

Sn esracer evet gulu satın alabılırız ama ben kendı urunum olsun ıstıyorum.hobi olarak...

nihat ertem 10-04-2011 20:32

Herkese merhaba
kasım ayında diktiğim çeliklerden (yaklaşık 50) sadece 5 tanesi şu an tutmuş gibi görünüyor.diğerleri yapraklandı sonra kurudu.iba da kullanmıştım.nerede hata yaptım bilmiyorum.çelikleme için kasım uygun mu?yardımcı olursanız çok sevinirim.

Nefin Nur 19-04-2011 05:35

günaydın arkadaşlar,

2 hafta önce sokaktaki sarmaşık gülden birkaç tane çelik almıştım ama tutacağını hiç düşünmemiştim,cumartesi günü bir baktım bir sürü yaprak çıkarmış ve çeliklerden birinde tomurcuk var,inanamadım, açarmı bilmiyorum ama şu anda çok şirin görünüyor,şimdi merak ettiğim şey çelikten ürettiğim güllerde aşılama yapmam gerekiyormu? Bir sürü sayfa okudum ama bu konuda tam olarak birşey bulamadım malesef ,yardımcı olursanız sevinirim

ligustrum 19-04-2011 07:18

Sayın Nefin Nur; Çeliğiniz güzel güzel sürsün.
Sarmaşık gülünüzdeki gibi goncalar açacaktır.
Çelikle üretimde aynı gül, tohumla üretimde ise az (çok) değişimler olur.
Çelikten ürettiğiniz güllerin aşı ihtiyacı yoktur.

Aşılı gül ne sebeple tercih edilir?
Yabani gül dediğimiz gül türünün
bazı özellikleri iyidir; kök yapısı güçlüdür. İyi gelişir, uzun sene yaşarlar, vs.
bazı özellikleri kötüdür; goncaları küçüktür, gösterişsizdir, çabuk solar, vs.
İşte bu yabani gül dediğimiz gül türünün (iyi) olan güçlü kök özelliği üzerine,
goncaları-rengi vs. güzel başka gül türü aşılanınca;
Kökü güçlü, goncası-rengi de güzel bir gül fidanımız oluyor.
Aşılı gül fidanı daha güçlü kökü olacak sebebiyle tercih ediliyor.

Çelikleriniz tutmuş sayılmaz sadece gözler sürmüş,
muhtemelen köklenenektir. Sizden beklediği; düzenli sulama ve
Aralık ayından önce "köklendi bu" diyerek yerinden sökülmemesi.
Sağlıcakla kalın.

Nefin Nur 19-04-2011 09:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 788418)

bazı özellikleri iyidir; kök yapısı güçlüdür. İyi gelişir, uzun sene yaşarlar, vs.

Sağlıcakla kalın.

vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim :p kaçgündür çeliklere bakıp ne yapacağımı bilememek beni çok üzüyordu, inşallah tutarlar balkonumu rengaren güllerle kaplamak istiyorum

Nefin Nur 20-04-2011 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 788418)

Sağlıcakla kalın.

sayın ligustrum,

birşey daha sorabilirmiyim, internette satışta olan çok güzel gül tohumları var,hatta bende almıştım, 40 tohumdan 35ini dikmiştim fakat tutmadı,bende yenilerini almayı düşünüyordum,

daha önce aşılama ile ilgili bilgileri okurken aşıda kullanılan gülün özelliklerini alacağı yazıyordu,yani diyelim ki tohumdan gül yetiştirmeyi başardım (zor ama..) bu gülü sağlıklı olsun diye aşıladım, büyüdüğü zaman tohumun özelliklerini mi taşır yoksa aşının özelliğini mi taşır

teşekkürler

Nefin Nur 20-04-2011 13:42

http://www.baldur-garten.de/kategori...sen/detail.jsf

http://www.baldur-garten.de/unterkat...sen/detail.jsf

http://www.baldur-garten.de/produkt/...%27/detail.jsf

birkaç örnek :)

ligustrum 20-04-2011 16:06

Sayın Nefin Nur; Gül tohumlarının çimlendirilmesi konusunda sitede
birkaç yerde bilgilere rastlamıştım.
Sn.ZekiYaylı'nın "Tohum Üretme Hakkında Ayrıntılı Bilgiler"
konu başlığında 2. sayfa 79 nolu mesajda bilgi mevcut.
Tohumlarınızı atmadınızsa:confused: tekrardan çimlendirmek için,
bir ufak kab içersine kumlu toprağa ekiniz.
3 ay buzdolabında (katlama) soğuklama ihtiyacını giderelim.
Daha sonrası için yapılacakları bu arada öğreniriz.

Tohumdan yetişecek gül fidelerinize aşı yapmak ihtiyacınız
olacağını sanmıyorum. Bir miktar değişiklik olabilir..
Belkide çok çok az olacaktır. Siz yine de aldıklarınızı çimlendirin.

Tohumdan üretmenin çok zor olacağı belli olduğuna göre;:(
Bu işi de iyice öğrenemeden yeni tohumlar almak risk gözüküyor.

Gül üretimi yapan veya ithal eden firmalardan,
(Aşılı olup olmadığı fidan gövdesi üzerinde belli oluyordur)
üzerinde goncasının rengini gördüğümüz, kokusunu hissettiğiniz
fidanı almak, velhâsıl en kestirme yol.

Ayrıca, Gülde aşı yapımı biz amatörlerce pek yaygın yapılmaz.
Çünkü dikeni vardır. Pek yaklaşanı uğraşanı olmaz.:confused:
Çelikle üretim herkesce uygulanandır.
Kasım- Aralık aylarında dikilen çeliğin tutmayanı da pek olmaz.

Aşı olayında: Kırmızı gül açan bir gül dalına, sarı gül açan bir gül dalından
"göz" alıp aşı yaparsak (nakil yaparsak); Bu yapıştırılan sarı güle ait göz,
büyüyünce sarı gül verecektir. Organ nakli gibi bir durum.

Yabani dediğimiz gülün kök yapısı çok kuvvetli olduğundan bu gülün
üzerine tohumdan yetiştireceğiniz gülden :D bir göz alıp aşı yapılırsa;
iyi gelişen uzun ömürlü gülünüz olur.

Sağlıcakla kalın.

Nefin Nur 20-04-2011 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 789260)
Sayın Nefin Nur; Gül tohumlarının çimlendirilmesi konusunda sitede
birkaç yerde bilgilere rastlamıştım.
Sn.ZekiYaylı'nın "Tohum Üretme Hakkında Ayrıntılı Bilgiler"
konu başlığında 2. sayfa 79 nolu mesajda bilgi mevcut.
Tohumlarınızı atmadınızsa:confused: tekrardan çimlendirmek için,
bir ufak kab içersine kumlu toprağa ekiniz.
3 ay buzdolabında (katlama) soğuklama ihtiyacını giderelim.
Daha sonrası için yapılacakları bu arada öğreniriz.

Tohumdan yetişecek gül fidelerinize aşı yapmak ihtiyacınız
olacağını sanmıyorum. Bir miktar değişiklik olabilir..
Belkide çok çok az olacaktır. Siz yine de aldıklarınızı çimlendirin.

Tohumdan üretmenin çok zor olacağı belli olduğuna göre;:(
Bu işi de iyice öğrenemeden yeni tohumlar almak risk gözüküyor.

Gül üretimi yapan veya ithal eden firmalardan,
(Aşılı olup olmadığı fidan gövdesi üzerinde belli oluyordur)
üzerinde goncasının rengini gördüğümüz, kokusunu hissettiğiniz
fidanı almak, velhâsıl en kestirme yol.

Ayrıca, Gülde aşı yapımı biz amatörlerce pek yaygın yapılmaz.
Çünkü dikeni vardır. Pek yaklaşanı uğraşanı olmaz.:confused:
Çelikle üretim herkesce uygulanandır.
Kasım- Aralık aylarında dikilen çeliğin tutmayanı da pek olmaz.

Aşı olayında: Kırmızı gül açan bir gül dalına, sarı gül açan bir gül dalından
"göz" alıp aşı yaparsak (nakil yaparsak); Bu yapıştırılan sarı güle ait göz,
büyüyünce sarı gül verecektir. Organ nakli gibi bir durum.

Yabani dediğimiz gülün kök yapısı çok kuvvetli olduğundan bu gülün
üzerine tohumdan yetiştireceğiniz gülden :D bir göz alıp aşı yapılırsa;
iyi gelişen uzun ömürlü gülünüz olur.

Sağlıcakla kalın.

sayın ligustrum

kalan 5 gül ağacı tohumlarımı 3-4 hafta önce ıslak pamuğun içine koydum,sonra poşete koydum ve bu halde buzdolabında bekliyor,bakalım artık tutacakmı, keşke büyüseler ve bende burda resimlerini yayınlasam,isteyen arkadaşlara çelikler göndersem :p süper olur,
toplantı yapılsa bende katılsam ve gelen arkadaşlara gül fideleri hediye etsem yeni arkadaşlarım olsa ;)

inşallah zamanla hepsi olur,

saygılar

Araxlea 23-04-2011 21:07

Merhablar arkadaslar , Gülden nasıl çelik alındığını biliyorum bi kaç sefer farklı farklı yerlere ektiğimde oldu fakat hiç biri tutmadı. Ben saksıda çelikten gül yetiştirmek istiyorum. Merak ettiğim nokta ise toprağı tam olarak nasıl olmalı ve gübre vb. koyacaksak bunun toprağa oranı ne olmalıdır. Bu konu hakkında bilgi verebilecek arkadaslar olursa sevinirim.

Mete Tiren 23-04-2011 21:31

Sn Araxlea bitkiler tam olarak köklenme aşamasında (tohumdan ya da çelikten) kendi bünyelerindeki besini tüketirler. Bunun için gübreye ihtiyaç köklenmeden sonra olacaktır. Gül köklendirmede perli veyahut milli toprak kullanan bir kaç tanıdığım sera var. Hepsi kendilerine göre iyi sonuç alıyorlar. Eğer perlitte köklendirme yaparsanız köklendikten sonra çeliklerinizi toprağa almak zorundasınız.Eğer yer değiştirmiycekseniz bitkinin ihtiyacı olan besinleri suyla vermelisinizki zor bir iştir en iyi olanı milli toprak ve ya perlitte çimlendirip ardından toprağa geçirmek. Çeliklerinizi gözün bir santim kadar altından 45 derecelik bir açıyla kesip ekerseniz mantar gibi bazı hastalıklarıda önlemiş olursunuz.
Saygılar

Araxlea 24-04-2011 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metetrn (Mesaj 791170)
Sn Araxlea bitkiler tam olarak köklenme aşamasında (tohumdan ya da çelikten) kendi bünyelerindeki besini tüketirler. Bunun için gübreye ihtiyaç köklenmeden sonra olacaktır. Gül köklendirmede perli veyahut milli toprak kullanan bir kaç tanıdığım sera var. Hepsi kendilerine göre iyi sonuç alıyorlar. Eğer perlitte köklendirme yaparsanız köklendikten sonra çeliklerinizi toprağa almak zorundasınız.Eğer yer değiştirmiycekseniz bitkinin ihtiyacı olan besinleri suyla vermelisinizki zor bir iştir en iyi olanı milli toprak ve ya perlitte çimlendirip ardından toprağa geçirmek. Çeliklerinizi gözün bir santim kadar altından 45 derecelik bir açıyla kesip ekerseniz mantar gibi bazı hastalıklarıda önlemiş olursunuz.
Saygılar

Peki milli toprak derken tam olarak nasıl bi toprağı kastetdiniz anlamış değilim acıklarmısınız :confused:

halihazirda 08-05-2011 16:20

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=3155&page=2 başlığında tohumdan gül çalışmaları yapan arkadaşların deneyimleri mevcuttur. Ben de 7 8 ay önce merak sardım tohumdan gül yetiştirme konusuna. 7 ay önce ektiğim tohumlar daha yeni filizlendi. Hiçbir soğuk katlama vs uygulamadım tohumları sadece toprağa ektim. Galiba 30 35 tane tohum attım bunların 7 tanesi yeşerdi 1 tanesi soldu. Filizlenmelerini görmek bile güzel birşey umarım diğerler solmaz :(..

Mete Sinan 15-05-2011 10:01

Merhaba. Bahçemde nisan başından kasım sonuna kadar sürekli çiçek açan bir gül var. Ona başka bir gül aşılasam anacın yediveren özelliğini taşır mı?
Teşekkürler, saygılarımla.

Mete Tiren 17-05-2011 13:28

Aşıladığınız gül aynı özellikte kalır anacın özelliğini almaz.Ancak gülünüzden başka bir güle aşı yaparsanız o aşılanan dal aynı özellikte açar. Saygılar

Mete Sinan 17-05-2011 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metetrn (Mesaj 805351)
Aşıladığınız gül aynı özellikte kalır anacın özelliğini almaz.Ancak gülünüzden başka bir güle aşı yaparsanız o aşılanan dal aynı özellikte açar. Saygılar

Teşekkürler metetrn. Yediveren diye aldığım güllerden hiç biri yediveren çıkmadı. Belki de yetiştirme tarzımdan kaynaklanıyordur. Bahsettiğim gül ise hiç bir zaman tomurcuk eksik etmiyor. Saygılarımla.

sakagun 26-05-2011 09:04

1 Eklenti(ler)
Sayın Balıkçı'nın hediyesi Peygamber gülüm ilk defa bu sene açtı. Keşke kokusunu da göndermek mümkün olsa.

Araxlea 26-05-2011 19:19

Söyle anlatayım dediginiz sekilde yaklasık 15-20 cm boylarında celikler alıyorum sürekli.. Gecen kıştan beri Direk topraga ektigim hic bi celik tutmadı Fakat 3 hafta once is yerindeki dinlenme odasına (günes gören ve ılık bi ortam) bir plastik bardagın icinde celik koydum ( yalnız ben celikleri kestikten sora üzerindeki bütün dallarıda buduyorum acaba dogrumudur ? ) hic bir dal olmayan celikte dal acmaya basladı ama kökü hala aynı bu asamadan sonra yapabilecegim en iyi sey nedir söylermisiniz ?

Lunlun 26-05-2011 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Araxlea (Mesaj 811020)
Söyle anlatayım dediginiz sekilde yaklasık 15-20 cm boylarında celikler alıyorum sürekli.. Gecen kıştan beri Direk topraga ektigim hic bi celik tutmadı Fakat 3 hafta once is yerindeki dinlenme odasına (günes gören ve ılık bi ortam) bir plastik bardagın icinde celik koydum ( yalnız ben celikleri kestikten sora üzerindeki bütün dallarıda buduyorum acaba dogrumudur ? ) hic bir dal olmayan celikte dal acmaya basladı ama kökü hala aynı bu asamadan sonra yapabilecegim en iyi sey nedir söylermisiniz ?

Sayın Araxlea,
Forumda bir yerlerde okumuştum, belki de bu başlığın ilk sayfalarındadır: Özetle deniyor ki, çelikler hemen kök sistemi oluşturmuyor, yaklaşık bir sene kadar yerinden kaldırmadan beklemek gerekiyor. Çelik üzerinde oluşan ilk yaprakları kesmek gerekiyormuş ama sizin çelikler zaten yapraklı ise onu ne yapmak gerek bilemiyorum, bu konuda birşeyler yazılmış mı hatırlayamadım.

Kendi uygulamam şöyle; Aralık, Şubat, Mart, Mayıs aylarında farklı güllerden farklı uzunluklarda çelikler aldım, bazılarını direk bahçeye bazılarını saksıya diktim. Aralık ve Şubat aylarında alıp bahçeye diktiklerimin hepsi yeşil ve sağlıklı görünüyorlar. Diğer aylarda aldıklarımı saksılara dikmiştim ve yarısından çoğunu kaybettim, elimde kalanlar yabani gül benzeri olan çelikler. Hiç birine sulamak dışında dokunmuyorum, kök olmuş mu diye bakmıyorum, açıkçası zarar vermekten korkuyorum. :) Bence bu başlıktaki ilk sayfalara bir bakın ve denemelere mutlaka devam edin. :) Belki ilerde çelik değiş tokuşu yapabiliriz, kim bilir. Saygılar

Araxlea 28-05-2011 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lunlun (Mesaj 811157)
Sayın Araxlea,
Forumda bir yerlerde okumuştum, belki de bu başlığın ilk sayfalarındadır: Özetle deniyor ki, çelikler hemen kök sistemi oluşturmuyor, yaklaşık bir sene kadar yerinden kaldırmadan beklemek gerekiyor. Çelik üzerinde oluşan ilk yaprakları kesmek gerekiyormuş ama sizin çelikler zaten yapraklı ise onu ne yapmak gerek bilemiyorum, bu konuda birşeyler yazılmış mı hatırlayamadım.

Kendi uygulamam şöyle; Aralık, Şubat, Mart, Mayıs aylarında farklı güllerden farklı uzunluklarda çelikler aldım, bazılarını direk bahçeye bazılarını saksıya diktim. Aralık ve Şubat aylarında alıp bahçeye diktiklerimin hepsi yeşil ve sağlıklı görünüyorlar. Diğer aylarda aldıklarımı saksılara dikmiştim ve yarısından çoğunu kaybettim, elimde kalanlar yabani gül benzeri olan çelikler. Hiç birine sulamak dışında dokunmuyorum, kök olmuş mu diye bakmıyorum, açıkçası zarar vermekten korkuyorum. :) Bence bu başlıktaki ilk sayfalara bir bakın ve denemelere mutlaka devam edin. :) Belki ilerde çelik değiş tokuşu yapabiliriz, kim bilir. Saygılar

Gercekten merak ediyorum güllerin dikilmesinde neden Aralık ile Mayıs arası tercih ediliyor diger aylarda farklı tekniklerle gül yetistirmek mümkün değilmidir acaba ? Yalnız sunuda deneyimlerimle gördüm bahceye dikilen celikler saksıdakilerden daha cok verimli oluyor. Ve sendede öyle olmuş :)
Elbette çelik değiş tokusu yapabiliriz hayırlısıyla acsında güllerimiz (:

athena -asena 31-05-2011 19:28

1 Eklenti(ler)
Bahçemden gül resimleri;

himone 06-06-2011 23:57

arkadaşlar forumu okudum ve anlamadığım birşeyler var. Mesel birisi kasım ayında yaprakları gökülünce çelik al diyor. Başkası ise yapraksız çelik al diyor. Birisi kasım ayında çelik alınca bahçeye dikebilirsin diyor. Başkası ise bahçeye dikme diyor. Lütfen çelikle gül üretimini bilen birisi şu sorularımı yanıtlayabilir mi?
1- Ankara için çelik Kasım-Aralık aylarında mı alınmalı yoksa Şubat-Mart ayında mı?
2- Kasım-Aralık da aldığımız çelikleri Ankara'da hemen bahçeye mi dikmeliyiz yoksa evde gölge bir yere ( veya evde güneşli bir yere) mi dikmeliyiz? Naylonla üzerini nerede örtmeniz gerekli yani bahçede mi evde mi?
3- Aynı sorular Şubat-Mart içinde geçerli?
Şimdiden teşekkür ederim...

alparslan 07-06-2011 06:51

5 Eklenti(ler)
sn himone,siz gülü çelikten yetiştiren arkadaşların tecrübelerini okumalısınız.ama şunu söylemeliyim ki burada herkesin kendine göre bir tecrübesi var.kasım aralık gibi mi çelik alıp yetiştirmek istiyorsunuz yoksa şubat mart gibi mi.bahçede mi yoksa başka bir ortamda mı.önemli olan sizin işinize hangisinin geldiği.ben de bu forumda yazılan tecrübeleri okudum okudum kafam karıştı ve kalkıp denemeye karar verdim.öyle gidip bahçelerden çelik falan toplamadım.sonbaharda ekim kasım gibi,büyük siteler güllerini budayıp çöpe atıyorlar.ben de onları alıp bahçeme getiriyorum ve 15-20 cm uzunluğunda 3-4 göz kalacak şekilde yapraklarını buduyarak çelikler hazırlıyorum.kimisi serçe parmak kalınlığında kimisi baş parmak kalınlığında kimisi de daha kalın.öyle kafama göre takılıyorum ,bundan çelik olmaz deyip çöpe atmıyorum,hepsine bir şans tanıyorum, herhangi bir kimyasal madde de kullanmıyorum.sonbahar da çelikleri toprağa dikmenin faydası ,çeliğin önünde uzun bir yağışlı mevsimin olması.mart nisan ayında yaparsanız ki ben hiç yapmadım,yaz dönemi ankara da çok sıcak geçiyor.sürekli sulamanız gerekebilir.belki kış dönemine göre tutma şansı daha az olabilir baharda çeliklemenin.bence en iyisi sonbahar.size kendi bahçemde 2 sene önce toprakda köklendirdiğim ve bu sene bahçeme diktiğim ayrıca da geçtiğimiz sonbaharda toprağa çeliklediğim bir kaç resim gönderiyorum.korkmayın ve kalkıp tecrübe edin.iyi günler dilerim

Mete Tiren 07-06-2011 07:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 817781)
arkadaşlar forumu okudum ve anlamadığım birşeyler var. Mesel birisi kasım ayında yaprakları gökülünce çelik al diyor. Başkası ise yapraksız çelik al diyor. Birisi kasım ayında çelik alınca bahçeye dikebilirsin diyor. Başkası ise bahçeye dikme diyor. Lütfen çelikle gül üretimini bilen birisi şu sorularımı yanıtlayabilir mi?
1- Ankara için çelik Kasım-Aralık aylarında mı alınmalı yoksa Şubat-Mart ayında mı?
2- Kasım-Aralık da aldığımız çelikleri Ankara'da hemen bahçeye mi dikmeliyiz yoksa evde gölge bir yere ( veya evde güneşli bir yere) mi dikmeliyiz? Naylonla üzerini nerede örtmeniz gerekli yani bahçede mi evde mi?

Sn himone çeliklerin üzerinde fazla olmamak kaydıyla yaprak kalması köklenmeye teşvik edici bir unsur.(Bakınız pratik gül bahçesi kitabına)Çelik almada da şunu tavsiye edebilirim Ankara ikliminin sertlik derecesini ankarada yaşamadığım için bilmediğimden filizler patlamadan bir ay kadar önce çeliklerinizi alabilirsiniz.Havalar aşırı soğuk değilse bahçenizde çelikleyebilirsiniz. Fakat havalar hala çok soğuk ise mecburen korunaklı bir yere almanız lazım. Saygılar

himone 07-06-2011 11:03

Teşekkürler cevaplarınız için. Kasım'ın sonu gibi çelikleri alıp bahçeme dikeceğim. Birde Mart ayın'da aynısını yapacağım. Artık hangileri tutarsa...

alparslan 08-06-2011 08:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 818010)
Teşekkürler cevaplarınız için. Kasım'ın sonu gibi çelikleri alıp bahçeme dikeceğim. Birde Mart ayın'da aynısını yapacağım. Artık hangileri tutarsa...

kasım da aldıklarınız kesin tutar:)

aydoner 09-06-2011 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baki Berk Kayalar (Mesaj 16877)
Tutsunlar, ondan sonra gül bonsaisinin alası olurlar. Tabakla güzel görünmelerine rağmen şimdiden tabağa koymak pek uygun değil gibime geliyor.

Ben bir bahçıvandan öğrendiğim şeyi aktarayım. Adam 11.ayın 15. inde gül çeliklerini toprağa bırakın, ertesi bahar çiçek açar dedi. Hakikat aynen öyle oldu, %98 çeliklerim tuttu. Siz tutup uzun(40-50 cm kadar) yabani çelikleri dikin. Sonra bunların uçlarından çıkan sürgünlere birkaç bodur(minyatür) gül aşılayın. Aşı tuttuktan sonra küçük kaba alabilirsiniz. Bonsai şekli verilir, bolda çiçek açar!

aydoner 09-06-2011 14:28

Ha bu dönemde gül açmış taze çeliklere de ihtimam gösterirseniz tutar. Problem olmaz.

aydoner 09-06-2011 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 817781)

Her şekilde çelikleri kasımda alın, ve bunları bahçeniz varsa direkt bahçeye dikin. Bulabilirseniz dışarda kalan 2-3 gözü de ahır gübresiyle kapatın. kış bitip bahar geldiğinde çiçekler size gülümseyecektir. Şubat mart aylarında aldığınız çeliklerin ancak %35'i tutar, aynı başaı için özel şartlar(sisleme, özel ortam) gereklidir. Naylona vs hiç ihtiyaç yok, çünkü gül dona dayanıklıdır.
Bir de bahçenizde mutlaka aşılayabileceğiniz basit türlerden birkaç tane olsun. çiçekçi ya da komşuda gördüğünüz alımlı çeşitleri hemen aşılar, bahçenizi rengarenk cennete çevirirsiniz. Benim 50 çeşide yakın oluşmuştu, askerlik, iş hayatı gitti hepsi.

aydoner 09-06-2011 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Araxlea (Mesaj 812224)
Gercekten merak ediyorum güllerin dikilmesinde neden Aralık ile Mayıs arası tercih ediliyor diger aylarda farklı tekniklerle gül yetistirmek mümkün değilmidir acaba ? Yalnız sunuda deneyimlerimle gördüm bahceye dikilen celikler saksıdakilerden daha cok verimli oluyor. Ve sendede öyle olmuş :)
Elbette çelik değiş tokusu yapabiliriz hayırlısıyla acsında güllerimiz (:

Gül oldukça basit köklenen bir türümüz. Kasımda alınan çelikler iki ayda kallus adı verilen köklenmenin başlangıcı olan mantar dokuyu oluşturuyor. Şubat-mart döneminde ortalık ısındığında ise kökler tam teşekkül edip çiçekleri nisanda açıyor. Siz martta çeliği alıp toprağa koyduğunuzda su rejimi iyi olmuyor, sıcaklık kurutuyor vs üçte ikisi gidiyor.
Ama sera ortamında sisleme vs mümkünse perlit-torf karışımıyla 12 ay çelik köklendirebilirsiniz.
Hatta haziran ayında kardeşim gittiği yerlere benim çiçeklerden götürmüştü, gülün görünümü bozulunca vazodan alıp iyi toprağa dikmiş, tamamı tutmuştu.

bmfidan 21-06-2011 21:17

İnternetten aldığım gül tohumlarını denemek amacıyla toprağa ektim bakalım sonuç ne olacak?

himone 23-06-2011 22:27

Teşekkürler aydoner bey cevabınız için...

esracer 25-06-2011 03:28

Gül Beyaz ve Sarı

5 Eklenti(ler)
Beyaz ve Sarı Gül

ilyasz 26-06-2011 23:20

selam,
benim gül çiçeklerimin üzerinde lekler olusuyor. Pembe ve beyaz gülümde vardi simdi kirmiziya da bulasti.
3 gülümde tirmanici gül cinsinden.

Yaprakta kara leke vardi onun icin mantar ilaclamasi gecti ama bunlara bir çözüm bulamadim.
eminönündeki satıclara sordum onlar ellerinde var olan ilaci satma derdinde.

Bu bir hastalik midir yoksa yetersiz beslenme midir.

tesekkurler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025