agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1270.htm)

asiveblu 18-05-2009 20:37

ful çiçeğini nereden nasıl bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim

Yılmaz Yalçın 18-05-2009 21:55

Sayın Asivebru,
Benim full yaseminim yarın geliyor :)gerçekten ilginç ve albenisi yüksek bir yasemin çeşidi.Yaseminin her çeşidi hemen hemen var bende.Ama full (grand duke) egzotik bir bitki.Eğer Eskişehir'de yaşıyorsanız saksıya dikmenizi ve kışın oda sıcaklığında ve güneş alan bir yere koymanızı öneririm.Kış sıcaklığına hassas bir tür.Şimdi nerden bulabilirime cevap;Sitede Mutlu Bey var ona sipariş verirseniz kargoyla bir iki gün içinde yolluyor.

celalsungur 18-05-2009 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 24452)
Ful, herdem yeşil çalı. Ancak soğukta yaprak döküyor.Akdeniz ve Ege şartlarında dış mekanda, diğer bölgelerimizde ise kaplı fidan olarak kışın içeriye almak suretiyle yetiştirilebilir.Akdeniz ve Ege'de de sert kışlardan korumak gerekir. Bizde katmerli türleri bilinir.
Haziran ayında çiçeklenmeye başlar.Güneş ve hafif gölge yerleri sever.Bol humuslu, yaprak çürüntülü,süzek toprakları severler.İlkbaharda ve yazın bol sulanır. Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir.Gübreleme: NPK 20-20-20 gübre 1 lt suya 1 çay kaşığı ölçüde 15 günde bir verilir.
İlaçlama: Gerektiğinde arap sabunlu bit ilacı tarifi haftada bir uygulanır. İlaçlama yaparken gonca bir kağıt külah ile örtülür ki ilaç goncalarda leke yapmasın.
Çoğaltılması: Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir.
Çelik alırken izlenecek yol:
- keskin makas ile tepeden 10-15 cm kesilir,
- çelikler aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutulur,
- perlit, kum veya dezenfekte edilmiş torf içinde köklendirilir,
- Oksijenli sulu solüsyonla da sulanır.
Taze sürgünlerde ökçeli çelikleme yöntemi (bakınız çizim) uygulanır.

Ful çelikleri uzun zaman alsa da doğrudan su içinde de köklenebilir.

Lerdemir, Mine Hanım çelik alma dahil,tüm sorulara cevap vermiş.

celalsungur 18-05-2009 22:37

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 417107)
buda ayrı bir cins elinde olna var mı ?
Eklenti 77175

Bendekinin yaprakları buna benziyor Oğuzhan.

velveteen 19-05-2009 15:50

2 Eklenti(ler)
Merhaba, geçen sene anneannemin hediye ettiği bir fulum var. Henüz bir kış baktım ve bahar itibarıyle 2 yerden uzadı gitti. Şimdiye kadar müdahele edemedim ancak bende toplu çalımsı bir görüntüsü olsun istiyorum. Budamak için çok mu geç kaldım?

Elimdeki kaynaklara baktım ama şeklini düzeltmek için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. En uzun 2 sürgün budanmalı ama nereye kadar ve gövdeyi canlandırmak şekillendirmek için ne yapmalı? İşaretlediğim bölge zaten pek kuru görünüyor.

Sayın lerdemir ağır budamalara karşı daha iyi tepki verdiğini söylemiş ful un, ama ne kadar ağır? :) Yardımcı olursanız sevinirim.

Oğuzhan 20-05-2009 11:03

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 424736)
Bendekinin yaprakları buna benziyor Oğuzhan.

Sizdeki sanırım sarmaşık tür olandan.Yalın kat açar.Yıldız gibi.Kokusu güzeldir.

lerdemir 20-05-2009 11:44

1 Eklenti(ler)
Evet, ben de Sn.Oğuzhan ile aynı fikirdeyim Sn.celalsungur.

MutluKutlu'nun bana gönderdiği bir ful yasemini var -ful üzerine yasemin aşılanması ile oluşan-, onunla aynı özellikleri gösteriyor sizin fotoğraftaki yapraklar ve yeni sürgün oluşumları.

Sn.velveteen,
Fulünüz, tercih ettiğiniz biçime göre aşırı kontrolsüz uzamış.

"...Budamak için çok mu geç kaldım?..." demişsiniz. Şekil açısından soruyorsanız evet, ama geri dönülemez değil. Mevsim ve zaman açısından diyorsanız, zaten fulün tam da coşkun bir biçimde serpildiği bir mevsimdeyiz.
Yalnızca emin olamadığım bir husus var, o da şimdi budarsak, çiçeklenmesine ket vurur muyuz onu bilemiyorum.

Ben kıştan çıkarken derin budamıştım fulümü. Sonrasında da çalı biçiminde kontrollü büyümeyi sağlamak üzere hep tepe sürgünlerini çimdiklemek suretiyle alttan dallandırdım fulümü.

Bu akşam eve döndüğümde fotoğraf eklemek şart oldu artık.

Fulde kuru görünen gövde ve dallardan yeni yeni sürgünler çıkarttığını çokça gördüm. O yüzden, şekil olarak istediğiniz bölgenin dışına taşmadıysa budamayabilirsiniz, ancak canlılığından emin olmak için dilerseniz kuruduğunu düşündüğünü yerin en uç noktasından yarım santim kadarlık bir kısmını kırın, bakın, eğer ortası canlı ise bitki o noktada kurumamıştır.

Yukarıda bahsettiğim çekincelerim baki olmakla beraber, budamaya yönelik olarak, aşağıda beyaz çizgilerle işaretlediğim yerlerden budayacak kadar ağır bir budamadan bahsediyordum.

Eklenti 79801

Not: Fotoğrafı büyütünce, fotoğrafta bize göre sağdaki yeşil yapraklı uzun dalda beyaz çizgi ile işaretlediğim noktanın 2-3 cm aşağısında yeni sürgün vermek üzere fulünüzün birden fazla açıdan patladığını gördüm. O gösterdiğim yerken korkusuzca budarsanız tam da o noktadan yeni dallar ve yapraklar sürecektir.

Budama sonrasında, çalı biçimini temin etmek üzere tepe sürgünü çimdiklemesini uygulamayı unutmayın. Bu işleme yönelik olarak Gardenya başlığındaki son yazım işinize yarayabilir.

velveteen 21-05-2009 20:24

Sayın lerdemir çok teşekkürler.. İçim acıdı ama dediğiniz gibi budadım. Hatta en soldaki dalı daha derin budadım. Hemen hemen hepsi aynı seviyede olsun diye ve gövdeden çıkacak yeni oluşumları cesaretlendirmek için. Şu an bakmaya dayanamıyorum. En kısa zamanda yeşerir umuyorum. Teşekkürler yardımlarınız için..

lerdemir 21-05-2009 20:47

Sert Budama Sonrasında Tepe Sürgünü Çimdiklenerek Biçim Verilen Ful

4 Eklenti(ler)
Sn.velveteen,

"Bakmaya dayanamamanız" daha uzun sürmesin diye size, benim size önerdiğim şekilde çok sert budadıktan sonra söylediğim şekilde özenle kontrollü büyümesini sağladığım fulümün fotoğrafını yarın sabah seyrinize sunacağım.

Bu arada, Sn.Oğuzhan'ın bahsettiği ve Sn.celalsungur'un da fotoğrafladığı ful yasemininden bendeki de daha boyuna bakmadan çiçek açmaya çalışıyor galiba. Bu akşam az önce farkettiğim çiçek oluşumları şöyle:

Önce o oluşumları, sonrasında da bitkinin genel görünümünü aşağıda ilginize sunarım:

Eklenti 80335

Eklenti 80336

Eklenti 80337

Eklenti 80338

lerdemir 22-05-2009 08:25

Sert Budama Sonrasında Tepe Sürgünü Çimdiklenerek Dolgun Çalı Biçimi Verilen Ful

5 Eklenti(ler)
Sn.velveteen,

İşte, "bakmaya dayanamamanız" daha uzun sürmesin diye size, benim size önerdiğim şekilde çok sert budadıktan sonra söylediğim şekilde özenle kontrollü büyümesini sağladığım fulümün fotoğrafı!

Sizinki bundan da daha dolgun olacak emin olun.

NOT: Budama sonrasında elinizde kalan yarı odunsu dalları uygun boylarda kesip çelik olarak köklendirmeye başladınız değil mi? :) Ziyan etmeyin cânım ful dallarını.

Eklenti 80480

Eklenti 80481

Eklenti 80482

Eklenti 80483

Eklenti 80484

velveteen 23-05-2009 09:44

:)) Evet ilk yaprakları bir çıkartsak içim rahatlayacak da.. Umuyorum bu şekilde dolgun bir görüntüye ulaşır benimkide..

Evet suda tutuyorum bir gecedir çelikleri. Şimdi hepsini fulun saksısına saplayacağım. Daha yeşil, daha dolgun durur saksım dedim. Bir taşla 2 kuş :)

Yardımlarınız için çok teşekkürler. İnşallah ilerde daha şekilli fotoğraflarını ekleyeceğim fulumun..

Aziz Fayda 23-05-2009 10:59

Arkadaşlar,

Ben de sarmaşık şklinde arap yasemini var ve yaprakları çok canlı. Hemen hemen 7-8 saat direkt güneş görüyor olup 45 lik saksıda. Ama çiçek verimi hiç yok gibi. Sebebi ne olabilir ?

Aziz FAYDA

Oğuzhan 23-05-2009 11:00

Sevgili Lerdemir ,
Maşallah formu güzel olmuş.Yakında çiçek açar .Sanki sol filizde tomurcuk var gibi .:)

Oğuzhan 23-05-2009 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aziz Fayda (Mesaj 428504)
Arkadaşlar,

Ben de sarmaşık şklinde arap yasemini var ve yaprakları çok canlı. Hemen hemen 7-8 saat direkt güneş görüyor olup 45 lik saksıda. Ama çiçek verimi hiç yok gibi. Sebebi ne olabilir ?

Aziz FAYDA

Tepelerini kırın filizlensin.Yeni filizlerden çiçek açar .Bir de gübre ilavesi yapın.

lerdemir 23-05-2009 15:15

Sevgili Oğuzhan,

Bu ful, tam olarak nerelerinden gonca açıyor?

Ben, yukarıya doğru boylanmasın diye hep tepe sürgünlerini buduyorum ya, olası goncaları engellemiş mi oluyorum yoksa böylelikle?

Yılmaz Yalçın 23-05-2009 21:16

Sayın Lerdemir,
Benim full hep tepeden tomurcuk veriyor. Hatta şuanda 2 adet çiçeği var tepeden açtı.Oyüzden genelde yan dallardan budama yapılması daha uygun olur diye düşünüyorum.Resim koyabilirsem yarın resmini koyarım çiçeğin

Oğuzhan 23-05-2009 23:00

Tepelerden gonca veriyor.Her yeni filiz yeni bir tomurcuk.Bence formu iyi artık tepe filizleri almayın.

lerdemir 24-05-2009 00:33

Anlaşıldı arkadaşlar. Şimdi tepe sürgünlerine tam özgürlük zamanı demek ki.

İlgi ve desteğiniz için teşekkürler Sn.Oğuzhan ve Sn.kubat_izmirli.

O zaman?

Sürgünler fora!

:)

Oğuzhan 29-05-2009 00:05

Buda benim bebişim .Filiz ablası tanıdın mı ? :)

2 Eklenti(ler)
Eklenti 82200
Eklenti 82201

Aziz Fayda 29-05-2009 07:19

Sayın Oğuzhan,
İlginize ve cevabınıza teşekkür ederim. Bugün tekrar incelediğimde bir çok yerinden filiz sürmüş.

lerdemir 29-05-2009 08:18

Oğuzhan,

Gerçi, konu başlığımızı dağıtıyorum ama yine de sorum var:

Bildiğimiz yasemin çiçeğine göre daha dayanıklı imiş bu yasemin fulünün çiçekleri, öyle mi gerçekten de?

Bir öneri: Ful için ayrı bir başlık varken yasemin fulü denilen bu ful ile yasemin melezine ayrı bir başlık açılabilir belki...

fizban 29-05-2009 11:19

Soru bana sorulmamış ama yine de cevaplamak istedim.
Evet. Çiçekler daha dayanıklılar.
Çiçeklenme bittiği zaman hemen diplerinden kesiyorum. Tekrar filizlenme başlıyor ve yeni bir çiçeklenme evresi başlıyor.

Oğuzhan 29-05-2009 13:30

Evet aynen öyle oluyor.Çiçekleri daha dayanıklı.

lerdemir 29-05-2009 13:50

Sn.fizban,

Oğuzhan'ın ikinci fotoğrafının üzerinde tam olarak nereden kestiğinizi işaretleyebilir misiniz?

Yılmaz Yalçın 30-05-2009 12:59

1 Eklenti(ler)
Full'üm bu ay 2. kez çiçeklendi:)oldukça hoş kokusu var domates ve paslı çivi ile besliyorum:)hızlı çiçeklenme oluyor bu sayede.Tek sorum şu;bu ekte fotoğrafta yolladıgım çiçek 1 hafta önce açtı ve alt çiçekleri hafif pembemsi renkte benim bildigim full beyaz açardı bi sorun mu var çiçeğimde?Acaba bu çiçeği ne zaman domatese saplamalıyım odada sergilemek için?

lerdemir 01-06-2009 09:38

Sn.kubat_izmirli,

Goncadan çiçeğe dönüp de tam açtığında da mı böyle hafif pembemsi renkler vardı, yoksa günler ilerledikçe mi renklendi?

Ben de kırık beyaz renk dışında bir renkte açan ful görmemiştim. Sadece bir kaç günden sonra rengi hafifçe koyulaşmaya başlar, sonra da kahverengileşir, kurur benim bildiğim kadarıyla.

Ayrıca, çiçeği tam olarak açıp da dolgun görüntüsüne ulaştığında almıştım ben domatese.
Siz de öyle yaparsanız bir sakınca olacağını sanmam.

omar 01-06-2009 11:59

1 Eklenti(ler)
Sn. kubat_izmirli,

Sizin sorununuzu ben Ankara'da sonbahar günlerinde yaşıyorum. Havaların daha serin olduğu günlerde açan çiçekler pembe gibi oluyor ve yaz günlerindeki ömürleri olmuyor. İlerliyen günlerde sanırım düzelir.

Benim ful de yeni filizleri ile yaza MERHABA diyor;

Eklenti 82881

lerdemir 01-06-2009 12:11

Maaşallah coşmuş.

Bendeki ikinci ful de aynı bu durumda.

Sizden bir de bitkinin genel görüntüsünü alabilir miyiz?

Şimdi bu sürgünlere hiç dokunmayacaksınız değil mi omar? Ben, toplu çalı biçimine ulaşabilmek için hep tepe sürgünlerini çimdikliyordum; muhtemel çiçeklenmeye de ket vuruyormuşum meğer :)

omar 01-06-2009 12:28

Sn. lerdemir

Yeni genel görüntüsü yanımda yok. Yarın çeker ve yüklerim.

Şimdi boyu yaklaşık 150 cm. kadar. Ben budamayı sonbaharda, çiçeklenme bitince yapıyorum. İstediğim şekle yakın olarak tüm dallarını kesiyorum ve bir daha dokunmuyorum.

Sn.lerdemir bildiğiniz gibi İzmir'de ful çok var, ve ben toplu şekline hiç raslamadım. Çünkü çok çabuk uzuyor. Hatta tamamen özgür bırakılıyor :rolleyes: Çimdiklemenizde çiçeklenmesini engeller (Sürgün uçlarından çiçeklendiği için)

omar 01-06-2009 12:51

2 Eklenti(ler)
Size geçen yıldan 2 fotoğraf eklemek istedim, gönlümüz açılsın diye... :)

Ben genelde 150 cm. civarında buduyorum ki yanından geçerken veya hemen yanında oturduğum zaman çiçekler ~ burun seviyesinde bulunsunlar.

Eklenti 82910 Eklenti 82913

Yılmaz Yalçın 01-06-2009 12:55

Sayın Omar,
Cevap için sağolun.Benim full'ü yeni aldım antalyadan 3 hafta önce geldi geldiğinde üzerinde tomurcuklar vardı acaba istanbulun iklimine uyum sağlayamadıgından mı çiçekleri az kokulu ve pembemsi olmuştur acaba?
Bir de full'üm dışarda bahçede duruyor gece gündüz bu aralar istanbul geceleri serin oluyor içeri mi alsam geceleri full'ümü?

omar 01-06-2009 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kubat_izmirli (Mesaj 434869)
Sayın Omar,
Cevap için sağolun.Benim full'ü yeni aldım antalyadan 3 hafta önce geldi geldiğinde üzerinde tomurcuklar vardı acaba istanbulun iklimine uyum sağlayamadıgından mı çiçekleri az kokulu ve pembemsi olmuştur acaba?
Bir de full'üm dışarda bahçede duruyor gece gündüz bu aralar istanbul geceleri serin oluyor içeri mi alsam geceleri full'ümü?

Artık yaz geldi. :D

Dışarda kalsın iklime alışsın. Merak etmeyin sorun olmaz. Benim fulum 1 aydır dışarıda.

lerdemir 01-06-2009 15:34

Sn.omar,

Vallahi çok acımasızsınız! :(
:p

Şaka bir yana, burada verilen tavsiyelerden sonra ben de tepe sürgünlerini budamaktan vazgeçtim. En kısa zamanda gonca görebilmek umuduyla. Sulamayı da azalttım haliyle...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omar (Mesaj 434865)
Size geçen yıldan 2 fotoğraf eklemek istedim, gönlümüz açılsın diye... :)

Ben genelde 150 cm. civarında buduyorum ki yanından geçerken veya hemen yanında oturduğum zaman çiçekler ~ burun seviyesinde bulunsunlar.

Deneyimli fulcü arkadaşlar;

İstanbul için, fullerde çiçeklenme vakti midir? Yoksa daha henüz erken midir?
Vakit bu vakitse eğer, fosfor ağırlıklı besin vereyim diyorum da...

omar 01-06-2009 16:04

Sn. lerdemir,

İstanbul'u bilemiyorum ama Ankara'da geçen yıl ilk çiçeği 23 Temmuz da görmüşüm. :(

İstanbul nem ve ısı avantajı ile belki size önce çiçeklenme sağlıyabilir.

lerdemir 01-06-2009 16:12

Sanırım aşırıya kaçmadan fosfor ağırlıklı besine geçsem ve de sulamayı azaltsam uygun olacak...

Yılmaz Yalçın 01-06-2009 21:03

Benim full Antalya'dan geldiği ve orada çiçeklenme erken oldugu için İstanbul'da da sanırım daha full çiçeklenme dönemi gelmediği için açan tomurcuklar pembe ve kokusuz oldu:(Sanırım yeniden tomurcuklanır fullüm:)Çiçeklenmesi için suyu mu azaltmalıyım 2 günde bir su verıyorum

Passion 01-06-2009 21:31

1 Eklenti(ler)
Bu da benim Ful.

Eklenti 83021

omar 02-06-2009 08:50

1 Eklenti(ler)
Sn.Passion,

Size bir önerim var;
Eklenti 83124
2 no'lu yan sürgünü 1 no'lu ana gövdeye spiral olarak dolasanız, 2 no.da kırmızı çizgi seviyesine ulaşınca 3 no.lu bölgede TAÇ oluşturmaya çalışsanız !? Nasıl olur?

Ben taktım bi kere TİJLİ bitkilere...:D

lerdemir 02-06-2009 10:28

Tabi bu arada, 2 numaralı sürgün, 3 numaralı noktaya ulaşana kadar gövdelerden yanlara doğru çıkacak tüm yan sürgünleri de büyümeden budamalı...

Tijli hastaları belli oluyor, değil mi? :)

omar 02-06-2009 10:36

1 Eklenti(ler)
#1142 mesajdaki ful 2008 yazının ilk çiçekleri idi..

Fulümün şu an ki görüntüsü
Eklenti 83135

Bu yıl ben de "Tijli form" yapmak istiyorum. Umarım başarılı oluruz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025