agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

limon 06-09-2007 13:15

Dryes, nasıl kokuyor ama? ;)
(Kaç paraya aldınız? Yeşilvadi biraz pahalıcadır ama kaliteli bitkiler satar.)

Hakan KINACI 06-09-2007 13:18

Teşekkür ederim Sn.Kudret :)) İnşallah çiçeklerinide görürüm :))

GLCN 06-09-2007 13:46

136 VE 139 nolu mesajlardaki melisalar farklımı?Yoksa aynı türmü?

Hakan KINACI 06-09-2007 13:51

Sn.GLCN, sanırım farklı, benim melisamın yaprakları ince ve çok narin duruyor diğerinin ise yaprakları dolgun ve kalın görünüyor.

dryes 06-09-2007 15:22

Sevgili GLCN boyu ilk aldığımda 60 cm civarıydı şu an 80 cm yi geçmiş vaziyette. Dizginleyemiyorum almış başını gidiyor. Dip sürgünleri de cabası...

dryes 06-09-2007 15:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 149983)
Dryes, nasıl kokuyor ama? ;)
(Kaç paraya aldınız? Yeşilvadi biraz pahalıcadır ama kaliteli bitkiler satar.)

Olağanüstü koktuğunu Kemer-Tekirova 'da tatildeyken farketmiştim ; ama yanıbaşımda olunda apayrı bi güzelliği var. Yeşilvadide ilginç bi olay geldi başıma: görevli bayana melissa diye sordum "yok" dedi . Ben de "Zekeriyaköy'deki şubenize gidicem " deyince sağa sola biraz bakındı ve buldu. Fiyatı 5 ytl ama sanırım sonuncuyu aldım. İlgilenen arkadaşlar Zekeriyaköy şubesine sorabilirler.
tel: 212 202 95 55-56-57
Tarabya tel: 212 299 16 82 ----299 38 06
Tohum almayı düşünen olursa: http://www.jungleseeds.co.uk adresinden bulabilirler.

GLCN 06-09-2007 16:14

Açıklama yapan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.Kokularınız daim olsun:)))çokta palahı değilmiş ayrıca gayet uygun bir fiyat bence..bilmem limon ne der..:D

limon 06-09-2007 21:53

Limon ben yine kazıklanmışım der ;)
Ben taaaa yazın başında 1 tanecik sopa halindeki çeliği 5 YTL ye almıştım. 3 tane 15 YTL tutmuştu.

Penelophe 06-09-2007 22:40

Kudret, benim melisa hala aynı durumda, tek bir yaprak bile çıkarmadı.:(
Ama kurumadı da, yeniden filizlenir mi acaba?

Kudret 06-09-2007 22:52

Kurumadı ise filizlenir Sn Penelophe. Dayanıklı bir bitkidir. Alttaki yaprakları aşağı doğru çekerek sıyırın. Sıyrılan yerlerden yeni sürgünler vericektir. Çay yapmak için sıyırdığım yaprakların yerinden, sürgünler ve daha güzel ve güçlü yapraklar veriyor.

Penelophe 07-09-2007 00:56

Zaten şu anda hiç yaprağı yok.:(
Bütün yaprakları kurudu bende sıyırdım.
Ama dediğim gibi hala canlı gövdesi.
Bekleyelim bakalım.
Teşekkür ederim.

bravis 07-09-2007 08:02

Sayın Penelohe,

aynen benim melisamın da yaprakları kurumuş ve bende sıyırmıştım ama tekrar canlanmadı maalesef. Dikkatli olun lütfen!...

lerdemir 17-09-2007 14:17

Merhabalar,

denizden'in yollamış olduğu tohumlardan bir miktarını işyerindeki bitki sever bir arkadaşıma verdim.

Çimlendirmeyi denemek istiyor.

Bu arada, melisa'nın toprak isteğinin tam olarak ne olduğunu sordu (killi toprak, kumlu toprak, vb)

Ne cevap verelim? :D

bravis 18-09-2007 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 153674)
Merhabalar,

denizden'in yollamış olduğu tohumlardan bir miktarını işyerindeki bitki sever bir arkadaşıma verdim.

Çimlendirmeyi denemek istiyor.

Bu arada, melisa'nın toprak isteğinin tam olarak ne olduğunu sordu (killi toprak, kumlu toprak, vb)

Ne cevap verelim? :D

Cevap;
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bravis (Mesaj 142520)
Cultivation and uses
Cestrum nocturnum is grown in subtropical regions as an ornamental plant for its strongly-scented flowers. It grows best in average to moist soil that is light and sandy, with a neutral pH of 6.6 to 7.5, and is hardy to hardiness zone 10a.Feed bi-weekly with a weak dilution of seaweed and fish emulsion fertilizer.

Bu şekilde bir bilgi buldum. Nemli, kumlu ve hafif toprakta olması önemlidir diyor. Az miktarda deniz gübreli solüsyon ile haftada 1 kere besleyin diyor.

Selahattin Bey,
Ph ı 6.6-7.5 arası olan toprak iyidir demiş. Bu toprak nasıl bir topraktır? ben melisamı düz, katkısız (kum **** normal toprak) torf a dikmeyi planlıyorum. sizce doğru olur mu?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 142533)
pH 6,5-7,5 demek normal bahçe toprağı demektir. Şöyle fazla ot çıkarmayacak bahçe toprağını torf ile karıştırıp kullanın.

Saygılar...

lerdemir 18-09-2007 12:34

Bravis çok teşekkür ederim.

Nitelikli bir arama yapmamışım.

Zahmet verdim...

bravis 19-09-2007 14:55

Rica ederim lerdemir...

bahar66 20-09-2007 07:21

Sevgili Arkadaşlar,

Cahilliğimi affedin de, bu melisadan nasıl tohum alıyorsunuz? Rica etsem, tohum alabilmiş birisi bana da açıklayabilir mi? Yoksa zamanı gelmedi mi acaba. Ancak benimki hafiften yapraklarını sarartmaya ve dökmeye başladı bile.

limon 20-09-2007 15:30

Bahar Hanım, ilk kez melisa sahibi olan biri olarak gördüklerimi paylaşabilirim. Melisamın çiçekleri döküldükten sonra, dalların tepelerinde şu sıralar minik top top tohum oluşturmaya başladılar. Ama henüz toplanacak durumda değiller, kurumadılar.

abk 21-09-2007 09:23

Son dönemde (yazlıktan ayrılınca) çiçeklerimi kontrol edememiştim.Komşum bahçeyi suluyordu.Sanırım o da pek fırsat bulamamış bu iş için.Dün yazlığa gittiğimde melisamın kuruduğunu gördüm.Diğer çiçeklerim sağlıklı.Bu kadarcık zamanda melisam kuruduğuna göre,diğer çiçeklerim kışı nasıl çıkaracak bilmiyorum.Moralim bozuldu.

Hakan KINACI 21-09-2007 09:32

Ben de Melisamı havalar biraz serinledi diye balkondan içeri aldım. Ancak şimdi her gün bir yaprağının sarardığını görüyorum. Son gönderdiğim resimde ki filizleri çok fazla gelişmedi ama yapraklar çok canlı ve yeşiller.
Saramalar alt kısım yapraklarda aceba sebebi ne olabilir?

bahar66 21-09-2007 09:45

Teşekkür ederim, Limon.

Benimkinde de aynen küçük tohum benzeri şeyler oluşuyor gibi ama bir şekilde ben onları toplamayı başaramıyorum. Kuruyamadan kararıp yok oluyorlar sanki.

Neyse biraz daha bekleyelim bakalım. Paylaşımınız için teşekkür ederim. :)

oyaağacı 23-09-2007 22:04

http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1190577266
İşte benim mis kokulu melisam.Akşamları yanında çayınızı yudumlamak isteyeceğiniz hoş kokulu bir arkadaş ;) .

celalsungur 27-09-2007 16:53

Melisalar dış mekan bitkisimi iç mekan bitkisimi?
Çok koksun diye karanlık hol'e koydum.Çiçekleri çok dökülüyor.Işık yetersizliğinden olabilirmi?

Kudret 27-09-2007 20:31

Celal abi merhaba.
Aslında dış mekan bitkisi, ancak kışın soğuğa dayanıklı olmadığı için havalar soğumaya başladığında korunaklı bir yere alırsanız iyi olur (Tabi Akdeniz ve Ege harici bölgeler için). Ayrıca güneş gören bir yere koymanız iyi olacaktır.

hoyadag 27-09-2007 23:11

Arkadaşlar, herkese merhaba,

Mum çiçeği forumunun dışında pek yazmadığımdan tanımayan arkadaşlara kısaca kendimi tanıtayım, Thy yollarında elektronik teknisyenliği yapıyorum, aslen Denizli'liyim, İstanbul'da ikamet ediyorum. Yarışmacı arkadaşlara başarılar...

Afedersiniz kendimi kaptırdım galiba, mum çiçeğine ve bitkilere olan düşkünlüğüm sebebiyle işyerinde istihza ile karşılanmaya başlanmıştım ki teknisyen bir arkadaşım imdadıma yetişti. Kendisi yeni bir ev aldı ve bahçesi için benden melisa rica etti. Tüm acemiliğime rağmen konu bitkiler olduğunda herkes bana koşar oldu burada.

Ben de herzaman olduğu gibi agaclar.net'teki siz değerli arkadaşlarıma müracaat ediyorum. Elinde melisa tohumu, olmadı çelik, veyahut fide bulunan arkadaşlarımdan rica da bulunabilir miyim acaba.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim,

En güzel günler dileklerimle, selamlar, sevgiler...

Selahattin Yılmaz 27-09-2007 23:25

Melisa çiçeğinin Bursa'daki meraklıları izine Hürriyette Tarım İl Müdürlüğünün karşısında Üçler Tohum da rastladım haberiniz ola, ayrıca sanırım misi köyde köy köprüyü geçince soldaki kahvenin bahçesinde de saksıdaki melisa çiçeği...

Kudret 27-09-2007 23:25

Sevgili hoyadag, melisanın hangi türünü istetiğinizi belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırız.

hoyadag 28-09-2007 02:47

Kudret bey, aradığım tür, açık yeşil çiçekleri olan, kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan, Cestrum nocturnum.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Kudret 28-09-2007 19:45

Sevgili hoyadag,
O zaman şöyle söyleyeyim. Bu türden çelikleme yapıcam kış sonu isterseniz gönderebilirim **** Yalova'ya gelirseniz bir tane hediye ederim.
Kargoyla göndermek isterdim ama büyük saksıdalar:(

hoyadag 28-09-2007 22:30

Teşekkürler Kudret bey, o zaman sizden ricam kış sonunda benim için 2 adet çelik ayırmanız olacak, tabi mümkünse. İlginiz için çok teşekkür ederim, doğrusu şimdiden kokusunu merak ediyorum.

Aslında kokulu tüm bitkilere hayranım, sırf bu nedenle her zaman bahçeli bir evim olmasını hayal etmişimdir. Ancak sanırım yanlış meslek seçmişim, zira yanlızca büyük şehirlerde çalışmama imkan tanıyor. İstanbul'da bahçeli bir ev bulmanın zorluğunu takdir edersiniz. Ama umudumu kesmedim, umut fakirin ekmeğidir derler.

Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum, selamlar, sevgiler...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025