agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

Lonicera 17-07-2014 13:09

1 Eklenti(ler)
Şimdiden tohum bağlamaya başladı. Nasip olursa bu yılki etkinlikte dağıtmayı istiyorum.

prıtt 17-07-2014 13:21

Bende kara kara düşünüyorum balkonuna ki 5 melisa yi kışın ne yapacağım diye. Aksaray da Kış i evde çıkarabilir mi bilmiyorum.

Lonicera 17-07-2014 13:27

Bence ev içinde çıkarır. Ama en büyük problem sulama. Saksı içerisinde kaybedilen bitkilerin pek çoğu sulama sıklığı ile oluşan problemlerden kaynaklı oluyor. Soğuktan üst kısmı donsa bile kök kısmı sağlam kalıyor. Elbette üzerinde uzun süre bekleyen kar ve buz olmazsa.

prıtt 17-07-2014 15:34

Ama melisa suyu çok seviyor. geçen sene evde kışı çıkaramayan bitkimin susuz kaldığından şüphelenmiştim.

Lonicera 17-07-2014 15:51

Bitkinizin bulunduğu ortam onun dinlenmesine müsaade etmeyecek bir sıcaklıkta olup da aktif büyüme sürecini devam ettirirse elbette normal sulama yapılabilir. Ama kış dinlenmesine girerse sürekli sulama ile bitkinizi kaybetme riskiniz yüksek.

prıtt 27-08-2014 19:29

Arkadaslar bu yıl tatilde büyük bir çalı nın üzerinden tohum keselerini topladım. Bu tohumları nasıl muhafaza edebilirim .keselerinden çıkarayım mi

polemos 27-08-2014 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1315648)
Arkadaslar bu yıl tatilde büyük bir çalı nın üzerinden tohum keselerini topladım. Bu tohumları nasıl muhafaza edebilirim .keselerinden çıkarayım mi

Bence çıkarmadan saklayın

prıtt 29-08-2014 10:24

çürüme olur mu aceba demiştim ama.

musk 29-08-2014 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1316066)
çürüme olur mu aceba demiştim ama.

Bir peçete içine hava alacak sekilde koyun. Biraz kuruduktan sonra dökülür, **** ovalayarak içinden çıkarabilirsiniz. Susam seklinde tohumlar.

İsmail Kuzucu 29-08-2014 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanyaman (Mesaj 1306786)
böcekleri halletim ilaç aldım kullandım. ancak yaprakların buruşarak kurumasına çözüm bulamıyorum. yeni çıkan filizlerde bile form bozukluğu oluşu kuruyo. çaresizim.

O yaprakları koparıp atın. İlaçta fazla gelmiş olabilir. Çok hassas yaprakları var çünkü. Birde bitkinin uç dalları yatmaya başlayınca hemen sulamasını yapın. Bitki kendini toparlamaya başlar, üzülmeye hiç gerek yok.

İsmail Kuzucu 29-08-2014 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1315648)

Tohumlar siyah rengini almış ise keselerden çıkartıp saklamasını yapın. Çimlenme özelliği azalmamış olur.

yavuzsc 05-09-2014 20:13

Yapraklarda Sararma

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Merhaba;
Melisam çok güzel çiçeklendi. Gün boyu güneş alan bir yerde duruyor. Ancak yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı. Açılan çiçeklerde çok zayıf daha açmadan dökülüyorlar. Geçen haftalarda pamuklu bit olduğu için ilaçlamıştım acaba ondan mı olmuştur . Önerileriniz nedir. Teşekkürler..

İsmail Kuzucu 20-09-2014 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuzsc (Mesaj 1317742)
Arkadaşlar Merhaba;
Melisam çok güzel çiçeklendi. Gün boyu güneş alan bir yerde duruyor. Ancak yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı. Açılan çiçeklerde çok zayıf daha açmadan dökülüyorlar. Geçen haftalarda pamuklu bit olduğu için ilaçlamıştım acaba ondan mı olmuştur . Önerileriniz nedir. Teşekkürler..

Gün boyu güneş görüyor ise her gün mutlaka sulamanız gerekli. Saksıda ise alt kabı dolacak kadar su eklerseniz 2 gün yeterli olacaktır. Ayrıca azotlu ve fosforlu gübre takviyesi ile bitkiye destekte bulunabilirsiniz.

İsmail Kuzucu 20-09-2014 17:48

3 Eklenti(ler)
Balkondaki melisa tüm mahalleyi parfümleyecek kadar çiçeklendi :p

Eklenti 518117

Eklenti 518118

Eklenti 518119

Laleci_03 20-09-2014 18:40

5 Eklenti(ler)
Muhteşem kokusu balkondan bütün evi sarıyor :eek:

prıtt 22-09-2014 10:26

Son denemelerimde melisalar suda çok çabuk kökleniyor fakat onları toprakla buluşturduğumda durumları kötülüyor ve kuruyorlar. Aceba bunun için nasıl bir yöntem uygulamamız lazım. Tohumdan yetişenler aynı toprakta gayet sağlıklı iken diğerlerinde böyle bir sıkıntı var.

Suya azar azar toprak eklemeyi düşünüyorum belirli aralıklarla aceba bu şekilde olurmu?.

İsmail Kuzucu 22-09-2014 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1320731)
Son denemelerimde melisalar suda çok çabuk kökleniyor fakat onları toprakla buluşturduğumda durumları kötülüyor ve kuruyorlar. Aceba bunun için nasıl bir yöntem uygulamamız lazım. Tohumdan yetişenler aynı toprakta gayet sağlıklı iken diğerlerinde böyle bir sıkıntı var.

Suya azar azar toprak eklemeyi düşünüyorum belirli aralıklarla aceba bu şekilde olurmu?.

Yeni kökler çok hassas olduğu topraktan etkilenirler. İlk önce küçük bir saksıya yarıya kadar torf koyun, daha sonra fideyi köklerine zarar vermeyecek çekilde bu torfun üzerine koyup saksıyı torf ile tamamlayın.

Torf steril olduğu için kökler sağlam kalacaktır. Bu saksıda gelişen kökler toprağa aldığınız zaman etkilenmeyecektir.

Bu yüzden direk küçük saksılara çelikleri ekmek her zaman avantajlıdır.

cörekotu 27-09-2014 15:24

Arkadaslar merhaba, iki adet melisa celigim geldi ve köklendiler, ikisini bir saksiya diktim fakat biraz zor tuttugunu ögrendim acaba simdi nasil bakmaliyim onlara kac günde bir su vereyim bilgi verebilirmisiniz; tesekkürler...

bernacyhn 28-09-2014 13:18

Benim melisam balkonda duruyor. Onu bu yazın bir tanıdıktan yaklaşık 15 santim iken almıştık. Bir müddet yerine alışamadı sonradan epey hızlı bir şekilde gelişti. Neredeyse her yaprağın dibinden yeni sürgün veriyor. Her çıkan yaprak biraz daha büyük oluyor sanki. Mevsimi olmadığı için çiçeğini göremedik ama seneye görürüz umarım.

prıtt 28-09-2014 18:55

Merhaba Sn. Bernacyhn, bende sizin gibi çok seviyorum melisayı balkonumda en az 5-6 tane melisave ve 10 kadarda çelik var. Benimkiler şu anda müthiş çiçeklendi ama bunun için NPK 20.20.20 gübreyi araştırmanızı öneririm. Ben bu gübrenin farkını çiçeklenmesinde fazlasıyla gördüm bu sene.

bernacyhn 30-09-2014 18:26

Merhaba Sayın Prıtt, melisayı aldığım kişi toprağını koyun gübresiyle zenginleştirmiş. O nedenle herhangi bir gübreleme yapmadım. Ancak seneye baharda eğer saksı değişiminden çok etkilenmiyorsa - bunun araştırmasını yapacağım- saksısını değiştirirken yeniden gübreleme yapmayı planlıyorum. Npk gübresi var elimde hali hazırda. Ancak değerleri çok fark olmamakla birlikte biraz daha düşük. Bitkimin genel durumuna göre söylediğiniz gibi npk ile gübreleyeceğim. Daha sık aralıklarla gübrelemem gerekebilir ama o da sorun değil.

Ben ilk defa edindiğim için kokusunu bilmiyorum malesef. Çiçeklenme dönemi için sabırsızlanıyorum.

prıtt 30-09-2014 18:55

Benim Melisa o kadar yoğun koku yaymaya başladıki inanin o güzel koku artık rahatsız ediyor. Ama yavaş yavaştan sarar maya başladı yaprakları. şu anda Cam balkonda sanırım soğuktan oluyor. Evde de hemen yapraklarını döküyor ne yapacağımı bilemedim. Kapalı alandan hiç hoşlanmıyor sanirim.

İsmail Kuzucu 30-09-2014 19:21

Sararmalar yer değişiminde, azot eksikliğinde ve çok susuz kaldığı zaman oluyor. Geçen sene - derecelere indiği zaman içeriye almaya başlamıştık yapraklar yeşildi. Sararmalar alt yapraklardan başladıysa azot eksikliği başlamış demektir.

Saksı değişimi için belirli bir zaman kökler toprağı sıkmaya başladığı zaman gölge bir alanda yapabilirsiniz. Npk gübrelemesini senede 4 sulama olarak kullanmanız yeterli olacaktır.

Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı gübre kullanılırsa çiçeklenme zamanı daha çok uzuyor. Yani çiçekler 1 ay duruyorsa bu süre 1,5 ay oluyor.

Yazdıklarım 3-5 çiçek üzerinde denenmiş fikirler değildir. Her sene 100 adet melisa üzerinde uygulanan çözümlerdir :)

prıtt 01-10-2014 17:25

2 Eklenti(ler)
Sn. İsmail Kuzucu azotlu gübre vermemi önerirmisiniz.Sulamayı azalttım Sararma azot eksikliği değil gibi geliyor bana çünkü 1 hafta önce cam balkona aldım dışarısı soğudu diye. Odaya almak istedim ama daha önce e ortamınıda sevmedi. Bu kış elimdeki melisalar ölürse artık pes edeceğim ve melisa bakmayacağım.

Orhan Özbilgiç 07-10-2014 19:42

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1283052)
Evet sadece bir tanesi tuttu. Ve bugün bahçeye, yeni yerine diktim. Üzerinde çiçek tomurcukları var. Bakalım toprağa adapte olabilecek mi?

Eklenti 492053

Eklenti 492054

Artık, ''bir çalım var' diyebilirim. Tabiiki kışın örterek, ve dibini malçlayarak korumaya alacağım.
Cestrum Elegans'ın bugünkü durumu.

Eklenti 519985

Eklenti 519986

Eklenti 519987

İsmail Kuzucu 08-10-2014 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1322521)
Sn. İsmail Kuzucu azotlu gübre vermemi önerirmisiniz.Sulamayı azalttım Sararma azot eksikliği değil gibi geliyor bana çünkü 1 hafta önce cam balkona aldım dışarısı soğudu diye. Odaya almak istedim ama daha önce e ortamınıda sevmedi. Bu kış elimdeki melisalar ölürse artık pes edeceğim ve melisa bakmayacağım.

İlk resimdeki fidanlar gayet güzel. Fazla güneş görmüyor mu yaprakları fazla büyük gibi geldi bana. Birde yaprakların uçları sararmış gibi, yapraklar ıslandığı zaman güneş altında duruyor mu? Durmuyorsa potasyum eksikliği olabilir.

2. fotoğraftaki çelikleri havalar fazla soğumadan içeriye alın onlar hemen etkilenirler soğuklardan. En önemlisi ektiğiniz şişelerin altına fazlaca delik açın ki altta hiç bir zaman su birikmesin. Birde şişeleri folyo ile sararsanız kökler hem güneş görmez hemde su ihtiyacı fazla olmaz.

Tüm melisalarınız rahatça kışı geçirecektir, sıkıntı yapmayın. Bahara girincede saksı değişimi ve gübreleme yaparsınız.

prıtt 09-10-2014 09:55

İsmail Bey, malesef balkonum güneş almıyor. Her ay düzenli NPK 20.20.20 sularına karıştırarak veriyorum. Aslında büyük olanlar hallerinden memnun gibiler şu anda çiçekten görülmüyor. Balkonuda camla kapattırdım Fazla donlarda odaya alacağım bakalım ne olacak. Çelikler içinde dediklerinizi uygulayacağım. Teşekkürler.

salihcan 11-10-2014 09:39

Arkadaşlar melisanın tohumlarının olgunlaştıgını nasıl anlayabilirm ? şimdiden teşekür ederim :D

İsmail Kuzucu 26-10-2014 09:18

Tohum keseleri beyaz olduğu zaman kopartabilirsiniz. İçindeki siyah tohumları ayırıp saklamanız daha iyi olacaktır.

lilpar76 29-10-2014 06:28

2 Eklenti(ler)
Dün pazardan yasemin zann edip aldığım bitkinin aslında melisa çalısı olduğunu sayın salihcanın bahçe sayfama dün gece yazdığı mesajdan öyrendim. Bu sabah forumda melisa ile ilgili araştırma yaparken, bahçemde bu yazdan beri seve-seve beslediyim, daha bir bitkimin de isminin Cestrum eleqans olduğunu öyrenmiş oldum. Kırmızı çiçek açan bu bitkimin yeni uzayan dallarının uç kısmı yumuşacık ve hafif kırmızımsı tüylü, uç yaprakları da yaz sıcakları geçtikten sonra kırmızımsı çıkmaya başladı. Yazda iki kez çiçek açtı, yine de tomurcukluyor kibi.
Bitkimin şimdiki durumu, ama çiçeklerini yazda çekmiştim.

İsmail Kuzucu 30-10-2014 19:41

3 Eklenti(ler)
Melisanın tohum keseleri.

Eklenti 524181

Eklenti 524182

Eklenti 524183

YeniBON 04-11-2014 23:54

Çelikten yetiştirme.

İki tanesi benim balkonumda, iki tanesi arkadaşımın terasında olan dört adet melisayı yaz başında tüpteki fidanlardan alarak büyük saksılara ektim. Bir tanesi farklı, üç tanesi farklı fidancıdan. Dört tanesi de büyüdü yaklaşık 1 mt.'yi geçen boydalar. Ağustos ayından itibaren çiçeklenip koku vermeye başladılar. Bir tanesin de iyi büyük ve fazla tohum keseleri var. Diğerlerin de az ve küçük olarak.

Bu fidanlardan çelik alarak çoğaltmak istiyorum. Fidanlardan iki tanesini ışık gören kapalı ortama alabilirim. İki tanesini yarı ışık gören bir ortama alabilirim. Alacağım çelikleri ışık alan kapalı ortamda köklendirmek ve sonrasın da dört farklı ortam da saksılamak istiyorum.

Konu başlığı altında ki bilgilere birinci sayfadan itibaren baktığım da çelikle üretim ve budama konusun da üyelerimizin farklı tarihler paylaştığını gördüm.

Güney Marmara bölgesin de uygun olan budama ve çelikten yetiştirme zamanı ne olmalıdır?

bozo3726 01-01-2015 18:40

kolonya ağacı

1 Eklenti(ler)
Antalya da sokaklarda ağaç halinide yetişen bu bitkinye ve salgıladığı o muhteşem kokusuna bayıldım Şubat tatilinde çelik olarak çok sayıda kesip konya ya getirdim evde ayni kokuyu vermeye devam ediyor.

Orhan Özbilgiç 01-01-2015 19:59

2 Eklenti(ler)
Her sene, kış koruması amacıyla, Melisayı yapraklarıyla beraber, çuvala sarıyordum. Baharda, yapraklarla birlikte gövdesini de köküne kadar çürümüş olarak buluyordum.:( Tabi ki, yeni bir tane satın alıyordum.

Bu yıl farklı bir yöntem uyguladım. Tüm koruma gerektiren bitkilerimi, samanla malçladım. Bazılarını yine sarıp sarmaladım. Melisayı ise, neredeyse samana boğdum. :p

Bakalım sonuç ne olacak? Nisan da gidince göreceğim...

Eklenti 531263

Eklenti 531264

İsmail Kuzucu 01-01-2015 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1344441)
Her sene, kış koruması amacıyla, Melisayı yapraklarıyla beraber, çuvala sarıyordum. Baharda, yapraklarla birlikte gövdesini de köküne kadar çürümüş olarak buluyordum.:( Tabi ki, yeni bir tane satın alıyordum.

Bu yıl farklı bir yöntem uyguladım. Tüm koruma gerektiren bitkilerimi, samanla malçladım. Bazılarını yine sarıp sarmaladım. Melisayı ise, neredeyse samana boğdum. :p

Bakalım sonuç ne olacak? Nisan da gidince göreceğim...

2-3 gündür etkili olan rüzgarlar melisaların olduğu seranın örtüsünü açmış. Yaklaşık hava sıcaklığı -3 dereceyi görmüştü. Rüzgarla olan etkisini düşününce bayağı etkilenmeleri gerekliydi. Hepsi sağlıklı şekilde duruyordu.

Bitkiyi sarmak yerine saksıyı sudan korumanız mümkün değil mi? Çünkü nemli toprak soğuktan çok çabuk etkileniyor, kuru toprakta ise don olsa bile bitki o kadar etkilenmişyor.

Orhan Özbilgiç 01-01-2015 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1344446)

Bitkiyi sarmak yerine saksıyı sudan korumanız mümkün değil mi?

Çünkü nemli toprak soğuktan çok çabuk etkileniyor, kuru toprakta ise don olsa bile bitki o kadar etkilenmişyor.

Haklısınız. Dipte biriken suyun donması nedeniyle, ilk yetiştirdiğim ve üç yaşına kadar koruyabildiğim melisayı kaybetmiştim.

Yalnız, çalı yaseminim dışındaki tüm çalılarım gibi, melisam da toprağa dikili, üstelik tam da yağmur oluğu olmayan, balkon çatısının saçak dibinde. Kuzey rüzgalarına kapalı ender yerlerden biri olduğu için, oraya dikiyorum. Bu yüzden dibinde su durmasının önüne geçmek zor oluyor.

Neyse, bakalım bu yöntem çözüm olacak mı?

prıtt 02-01-2015 09:08

3 Eklenti(ler)
Sn. Orhan Özbilgiç, Sİzin bu yönteminizin işe yarayıp yaramayacağının takipçisi olacağım.

Ben melisalar için ne yaptım ise kışı bir türlü çıkartamadılar. Serada olmadı, evde kapalı alanda yine olmadı. Bu sene bakalım cam balkon yaptırdım ve şu ana kadar bir sıkıntı yok gibi ama yapraklarda hafif sararma başladı. Bakalım 3-4 daha sabredebilecekler mi? Eğer bu defa da hüsrana uğrarsam bu defa melisadan vazgeçeceğim.

Orhan Özbilgiç 02-01-2015 13:59

Sayın prıtt;
Aksaray melisa'nın dışarıda kışı geçiremeyeceği bir iklime sahip. Bu nedenle; melisalarınız için en güzelini yaptığınızı düşünüyorum.

Yalnız, yapraklardaki sararma, topraktaki bir mineral eksikliğinden gibi duruyor. Onu ilgili başlıkta sorsanız! Mutlaka bir çözüm önereceklerdir.
Saygılarımla.

prıtt 02-01-2015 14:07

Sn. Orhan Özbilgiç; durumun mineral eksikliğinden ziyade bana güneş almamasından gibi geliyor. Balkonum hiç güneş görmüyor.

Forumda konunun uzmanı Sn. İsmail Kuzucu da durumla ilgili yorum yapar zannediyorum :) . Sağolsun melisalar konusunda bizi devamlı bilgilendirdi.

İsmail Kuzucu 02-01-2015 14:42

Yaprak uçlarında sararma ve kenarlara doğru yayılması potasyum eksikliği, yeni yaprakların çıkması veya yavaş büyümesi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir.

Güneşten olacağını zannetmiyorum, öyle olsaydı dallar çok ince kalıp düzgün şekilde sürgün vermezdi.

Birde saksılarınızı değiştirken biraz daha büyük saksı kullanın. Değişim zamanında yanmış hayvan gübresi kullanabilirsiniz. Umarım yararlı olabilmişimdir..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025