agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

some_at 13-05-2009 15:48

İyi günler sevgili melissa severler.
Geçen cumartesi mumçiçeğimin enfes kokusuna bir rakip çıktı acaba ne olabilir?
Arkadaşlar parfümmü sıktın çiçeğe dediler. Gerçek kokusu olduğuna inandırmak ertesi güne kaldı :D

Zeytinci 13-05-2009 21:47

Sn. Some at,

Normalde çiçeklenmesi ağustos ve kasım arasıdır.
İklim değişikliğinden mi etkilendi?
İçeride mi bulunuyor yoksa dışarıda bahçede mi?
Koku mum çiçeğinden geliyor olmasın?
Bir yanlış tespit olmasın?
Bir fotoğrafını ekler misiniz mümkünse, lütfen.:)

some_at 14-05-2009 13:33

Resmini yakında yüklüyeceğim :)

S-L-İ-H-A 14-05-2009 15:16

Selam Arkadaşlar,
Bir şaşırtıcı bilgide benden.Antalya'dan gelen melissa fidesinin üzerinde okadar çok çiçek tohumu var ki anlatamam.Acaba yaprak da ben mi yanılıyorum diye düşündüm.Alt taraftaki fideler büyüyorlar(yandan çıkan dallar).Onlar normal bilinen yapraklar.
Minik melissalar da çok yavaş büyümeye devam ediyorlar.Darısı onların başına.

S-L-İ-H-A 14-05-2009 16:05

Arkadaşlar,çiçek tomurcuğu demek istemiştim.

some_at 14-05-2009 16:17

Bende tohumu sandım. Sanırım sizin ve benim melissamdaki çiçek tomurcukları ağustosu beklemeye gerek olmuyacağını gösteriyor.

S-L-İ-H-A 14-05-2009 20:06

2 Eklenti(ler)
Melissaların tomurcukları.

bluejean1 16-05-2009 20:55

Merhaba arkadaşlar;
Halamdan melissa çiçeği aldım saksısı ile.1.30 2 ay kadar oluyor.Saksısı gayet büyük ve çiçekte büyük :) Yaprakları sararıyor koparıyorum.Dalından sürekli yeni filizler veriyor.Yeni yeni yaprak kısımları çıkarıyor ama o kadar sık ki her dalında.En merak ettiğim şey ne zaman tohum ve çiçek vericek.Çiçeği beyaz kokulu açıyormuş.Çok merak ediyorum ve 4 gözle bekliyorum.Bakımı hakkında biraz bilgi verirsenizde çok iyi olur..
Teşekkür ederim arkadaşlar

Zeytinci 18-05-2009 20:23

Sn. Bluejean1,

Çiçeklenme Ağustos'da başlar Ekim sonuna kadar sürer.
Tohum verme çiçeklenme sonrası başlar Nisan ayına kadar sürer.
Haftada 1 sulamak yeterli. Suyu süzen kumlu toprak sever. Yanmış en az 3 yıllık koyun keçi gübresini sever.
Çiçeği küçük yıldız şeklinde olup krem rengidir. Gündüz çiçekler kapanır akşam açılıp koku yayar.
Kolay gelsin.

Zeytinci 18-05-2009 20:28

Sn. S-L-I-H-A,

Fotoğraflardaki tomurcuk tanımın bu yılın yeni sürgünleri.
Alt fotoğrağ ise fulu olduğundan belli olmuyor ama çiçeğe benzettim. Bu mevsim çiçeklenme için erken. Antalya'da iyi güneş alıp erken çiçeklenmeye başlamış olabilir mi?

S-L-İ-H-A 18-05-2009 22:09

Sayın Zeytinci;
Beşgün öncesine kadar kaloriferler yanıyordu.Okula giderken balkona çıkarıp ,gelince tekrar içeri alıyordum.Üç gündür hep balkondalar.Şu an okadar çok tomurcuklandıki anlatamam.Kışı serada geçirmiş olabilir.Çünkü yaprakları sanki hiç dökülmemiş gibiydi.Yeni sürgünler belli.Buradada şaşırdı sanki.İyide oldu.Çok yakında açacaklar,bundan artık eminim.
Selamlar.

bluejean1 19-05-2009 11:52

S-L-İ-H-A
Cevabın için çok teşekkür ederim.İnşallah benimkinin de çiçeklendiği zamanları görücem :):)
Saygılar sizede kolay gelsin...

Zeytinci 19-05-2009 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi S-L-İ-H-A (Mesaj 424695)
Sayın Zeytinci;
Çünkü yaprakları sanki hiç dökülmemiş gibiydi.Yeni sürgünler belli.Buradada şaşırdı sanki.İyide oldu.Çok yakında açacaklar,bundan artık eminim.
Selamlar.

Sn. S-L-İ-H-A,
Çiftliklerde tavukları günde iki kez yumurtlatmak için geceleyin ışıkları yakıp, müzik eşliğinde yemlendiklerini duymuştum. Zavallılar biz insanoğlunun elinde neler çekiyordu kimbilir.

Bir an bunu hatırladım. Umarım böyle bir işkence edilmemiştir Melisanıza.:)
Galiba mevsimin ilk çiçeğini siz göreceksiniz.:cool:
Bizler de şaşıracağız. Fotoğraflarını bekleyelim.

Zeytinci 19-05-2009 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aychim (Mesaj 418880)
Merhaba,
Bu bitki 1,5 yaşındaki bir çocukla aynı ortamda bulunabilir mi?
Not: Melisayı balkonda tutacağım.

Sn. aychim,

Sn. Mine hanımın size yanıtını bir bilen başlığında okudum. Oğul otu ile karıştırıldığı için ve sarılıcı tanımı yapıldığından tereddüt oluşabiliyor.

Melissa çalı formunda insan boyunda bir bitki. Sarmaşık gibi sarılmıyor.
Çocuklar merak edip yaprak yer mi bilemem. Parfümün adının ''Poison'' olması zehirli olduğu için midir onuda bilemem.Karar sizin.

monser 19-05-2009 16:17

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 425030)
Sn. S-L-İ-H-A,
Çiftliklerde tavukları günde iki kez yumurtlatmak için geceleyin ışıkları yakıp, müzik eşliğinde yemlendiklerini duymuştum. Zavallılar biz insanoğlunun elinde neler çekiyordu kimbilir.

Bir an bunu hatırladım. Umarım böyle bir işkence edilmemiştir Melisanıza.:)
Galiba mevsimin ilk çiçeğini siz göreceksiniz.:cool:
Bizler de şaşıracağız. Fotoğraflarını bekleyelim.

Peki sn Zeytinci,
Bende merak ettim şimdi bu ayda çiçeklenirse, bizimkiler çiçek açarken tohumlanma döneminemi girecek? yani biraz feleği şaşmış olmayacakmı? :D
Son mesajınızda "melisanız az gelişmiş biraz" dediniz kendisi biraz alındı galiba bir anda atağa kalktı :rolleyes: saygılar,sevgiler....

Zeytinci 19-05-2009 18:13

Sn. Monser,

Sn. S-L-I-H-A'nın çiçeği açarsa bize bir bilgi öğretecek. Aylar değil, bulunduğu iklim mi önemli?
Ayrıca bizimle dalga geçeçek, sizinkiler açmadı mı diye.
Bizimkiler çiçeklenirken o tohuma durabilir, dediğiniz gibi... :confused:
Sabır sabır ya sabır.

Sizinki biraz utanmış ve alınmış eleştirilerimizden. Saksı toprağı mikroorganizmaları sıcaklarla beraber sürgünlenmesini teşvik etti sanırım. (Yanlış ise hocalar düzeltsin lütfen :) ) Odunsu gövdeyi herek gibi kullanabilirsiniz artık.

limon 19-05-2009 19:03

Snowman den aldığım Melisa da bol tomurcukta, havalar sıcak giderse haftaya açar gibi. Belki sera ortamında yetiştiği için erken çiçeklenecekler. Önceki yıl sopa halinde fidesini alıp, dışarıdaki saksıya diktiğim fide, sizin yazdığınız gibi Ağustos ayı ortalarında açmıştı. Ama itiraf etmeliyim ki erken açacak olması sevindirdi beni :)

Zeytinci 19-05-2009 20:37

Sn. Limon,

Beklentiniz gerçekleşirse çiçeklenmenin iklim ve yerleşim yerine göre değiştiği sonucuna varacağız sanırım.
Saygılar.

kaktüs 20-05-2009 10:12

4 gündür şehir dışındaydım... Akşama eve geldiğimde çiçeklerim susamıştıır diyerek balkona bir daldım... Ve şok geçirdim. Bu koku, bu koku hayır canım olamaz bu mevsimde diyordum bir yandan...

Bir baktım benim melissa da çiçek açmış.. Gece tüm balkonu kokusu sarmış.

dilhana 20-05-2009 11:03

Ben de bir yakınımın bahçesinde 2 tane kocaman (ağaç gibi olmuş) Melissa olduğunu ve üzerinde hala tohumlar olduğunun farkına vardım..:confused::o

Bakmak ve görmek arasındaki farkı bir kez daha anlamış oldum..
Ve utandım Sevgili Zeytinciye yaptığım manevi baskıdan ötürü..:o

Burnumun dibinde varmış ve ben ona bakıyor ama görmüyormuşum....

Evet sevgili Zeytinci...üstad olarak sizden talimat bekliyorum...
Kendimi affettirmek için neler yapabilirim (tohumları toplama, bekletme(?)
ve sonrasında paylaşım için.)

Hayatında ilk kez(40 yıl önce ilkokuldaki fasulye tohumu hariç) tohum ekip, çimlendiren biri olarak bu kadar kısa sürede aynı bitkinin tohumunu paylaşmak her kula nasip olmaz sanırım :D

S-L-İ-H-A 20-05-2009 18:30

Sevgili Melissa Severler;
Çiçekler açmaya başladı.Hemde birdenbire.Birkaç gün daha sürer diye bekliyordum.Rüzgardan içeri aldım ki kızım içeriden seslendi ,''Anne burada kokan ne?''Melissaları incelemeye aldık.Açmışlar.Ne güzel bir koku...Hele buralarda bu güzel kokuyu duymak ....Tarifi mümkün değil arkadaşlar.

Zeytinci 20-05-2009 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilhana (Mesaj 425621)
Evet sevgili Zeytinci...üstad olarak sizden talimat bekliyorum...

Üstadlık yerlerde sürünüyor sevgili Dilhana...:o
Baksanıza bizimkiler ağustos böceği...:mad:
İstabuldan, Kayseriden kokular geliyor.
Kokulu iletişimi kim icat edecek? Şoktayım...:p

S-L-İ-H-A 20-05-2009 22:24

3 Eklenti(ler)
Sayın Zeytinci,
Bizimki acemi şansı.Bizler ,bu kokuları mevsimine denk gelirse sayılı günlerde koklayabiliyorduk .İnsanın kendi evinde ve de burda duyması ayrı bir zevk.Kendimi tatile çıkmış gibi hissediyorum.İşte resimleri.

Zeytinci 20-05-2009 22:56

Nazar değmesin, maaşallah. Şanslısınız. O da en az sizin kadar şanşlı.
Mevsimin ilk göz ağrısı.
Bütün komikler (:):cool::eek:) feda olsun.

Çiçeklenme periyodu uzun olacak. Tahminim sizin elinizde ekim ortasına kadar çiçeklenecek.

maviperi 23-05-2009 11:04

2 Eklenti(ler)
merhaba...
aranıza yeni katıldım.verdiğiniz bilgiler ve faydalı paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.benimde bir parfüm çalısı melisam var.hediye olarak geldi. ben pek çiçek bakmaktan anlamam ,sayenizde bu işi yürütebileceğimi sanıyorum.melisamın bir resmini paylaşmak isterim sizinle.daha dün açmaya başladı ve ev bütün gece mis gibi koktu.çok mutluyum:)saygılarımla

Zeytinci 25-05-2009 09:30

İzmir de çiçeğe kavuştu sonunda.

Şaşırmaya devam.... Doğa da şaşırıyor galiba. Hayra alamet olsun.:)

Melissa, tohumların annesi, çiçeklenmeye başlamış. Sürpriz oldu, hafta sonu.:D

Gülbahçe davut durağında bir sokak sanki parfümlenmiş. Melissa ve hanımeli kokuları birbirine karışmış.;)

dilhana 25-05-2009 14:13

Sn.Zeytinci ;
Ben topladığım tohumları ne yapayım, nasıl dağıtayım diye sizden cevap beklerken,

Melissaların mevsim dışı çiçeklenmesi ortalığı birbirine kattı.:))
Bir heyecan..bir mutluluk oluşturdu hepimizde...

Bunu bizzat yaşayanlara ne mutlu..ama bizler de sizin kadar heyecanlandık, mutlu olduk..:)

Geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen İzmir toplantısına ilk kez katılıp, Avustralya'dan gelen ve Bonsai konusunda bilgilerini bizimle paylaşan Sn.Ali Bey , Sn. Mine Pakkaner ve diğer değerli forum üyeleri ile tanışma mutluluğuna eriştim....

Forumlarda okuduklarımdan öğrendiğim toplantı adeti olarak ...ben de toplantıya giderken paylaşmak için Melissa tohumlarını yanıma aldım.

Orada isteyenlerle paylaştım..
Hem toplantı, hem de paylaşılan bilgiler çok güzeldi..Çok çok şey öğrendim..
Bonsai de çok muhteşem bir şey..
Yakında o da denenecek.... :))

Zeytinci 25-05-2009 16:02

Sn. Dilhana,

Melissanın bonsai'si mi? Kalın çelikten? Olabilir sanıyorum. Air layering metodu ilginç, denenebilir. Sizin elinizde mutlaka coşar...:)

Maalesef bu toplantılara katılamıyorum. Çünkü C.tesi ve Pazarı iple çekiyorum.
Otomatik sulamaya acilen geçmem gerek. Gül bahçesi, mevsimlikler ve baharat bahçesi, uçuyoruz kısacası.:D

dilhana 25-05-2009 22:57

O da ne demek?? :( :confused: :confused:
Air layering???:confused:

Çok çalışmam gerek...çook !!
öğrenecek çook şey var...
Ama olsun çok da olsa...bir yerden başlamak gerek ....:)

TuruncuHis 25-05-2009 23:01

Ben de o dağıttığınız tohumları az önce ektim sevgili dilhana :D Gece gece nereden estiyse ekim yapmak :D Bir kısmını da komşulara ayırdım.
Haziran ayındaki toplantıya dek çimlenirlerse, kendime yine bir fide ayırıp, gerisini dağıtacağım.
Tekrar teşekkürler...

günebakan 25-05-2009 23:08

Bende dün ektim sizden aldığım melisa tohumlarını bakalım çimlenecekmi gerçi benim kapalı balkonum sera gibi:)

dilhana 25-05-2009 23:41

Güzel günlerde sağlıkla mutlulukla büyütün...:))
Burda mevsimi şaşırıp açan çiçeklerin kokularını okudukça çoşkuya kapılıyor insan değil mi...??

Sabredeceğiz sanırım..
Ama bir gün gelecek...biz de yazacağız kokularını satırlarımıza ..(inşallah)

maviperi 26-05-2009 17:20

merhaba,
ben dediğim gibi hiç anlamıyorum çiçek bakımından.melisanın mevsimi açma zamanı ne zaman aslına bakarsanız bunu bile bilmiyorum:(utanarak itiraf ediyorum ama şuan melisam çiçeklendi ve gece onun o mithiş kokusuyla huzur buluyorum.aranızda olmak çok güzel.paylaşımlarınız ve verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.Saygılarımla.

Zeytinci 27-05-2009 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilhana (Mesaj 430367)
Air layering???:confused:

Air layering, Sn. Ali H.Ali'nin bonsai başlığında uyguladığı bir yöntem. Bonsai yapılacak dalı bitkinin üzerinde kölkendirip ana bitkiden ayırıp bonsai çalışılması.

Komşunuz izin verirse kalınca bir dal üzerinde yapılabileceğini düşünüyorum. Siz yine ilgili başlığa bir göz atınız.:)
Tohumdan yetiştirdik de bonsai'si kaldı... :dilli:

giz3m 27-05-2009 12:40

Sayın Zeytinci göndermiş olduğunuz melisa tohumları nihayet çimleniyor fakat 2 tanecik. Toprağı biraz karıştırdım (yapmadan duramam) başka yok. Acaba tam olarak ne kadar sürede çimleniyorlar... Benimkiler 25 gün oluyo sanırım...

Zeytinci 27-05-2009 15:30

Sn. giz3m,

Gün ışığından mahrum etmeyin. Ve ılık yerde bulunsun. Mutfak ve güneş alan bir yer filizlenme hızı için idealdir. Tohumlar derinde olmasın. Çok sulama sonucu çürütmeyin.

Merak etmeyin diğerleri de çimlenir:)

Zeytinci 27-05-2009 15:37

[QUOTE=maviperi;430888]merhaba,
aranızda olmak çok güzel.paylaşımlarınız ve verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.QUOTE]

Sn Maviperi,

Peri gibi, başlığa ve aramıza hoşgeldin:)
Büyük harflere ve noktalamalara dikkat ediyoruz. Forum kuralı...
Paylaşımlarını bekliyoruz.
Sevgiyle kalın.

maviperi 28-05-2009 12:01

Sn.Zeytinci,
Çok teşekkür ederim,hoşbuldum.Uyarınız için ayrıca teşekkür ederim,elimden geldiğince dikkatli olmaya çalışacağım.Saygılarımla...

monser 29-05-2009 11:38

S.n Maviperi hoşgeldiniz,
Yanlız burasını İzmir'liler ele geçirmeye başladı biz azınlıkta kaldık. :) Bu arada s.n Zeytinci,
tüm İzmir'lilerin kokuları yayılırken sizin yavrucaklar neden hala uyanmadı? kafam karışmaya başladı.Sağlıkla kalın.

maviperi 29-05-2009 12:15

Sn.Monser,
Teşekkür ederim hoşbuldum.Melisamın güzel kokusu artık pek kalmadı,açan tüm çiçekleri yavaş yavaş dökülüyor:(yeni gelende yok arkalarında:(üzgünüm.Saygılarımla...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025