![]() |
|
![]() |
#35 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Parkta bulduğum bir Arap Fulünden çelik aldım bugün, alttaki kocaman yapraklarını kopardım. Şimdi suda bekliyor. Hemen toprağa almalı mıyım? (Bu arada dal ve yaprağın ezilmiş halinin kokusu inanılmaz derecede kötü, hala kendime gelemedim.) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariel, Bu şekilde tutması zor gibi... İmkanınız var ise; bitkinin toprak ile buluştuğu yerden 3-5 cm altından keserek veya kopartarak alın. Bu kısım açık renkli ve genelde 1-2 adet kök vardır, hemen dikebilirsiniz. Kendini çabuk toparlıyor. Aydınlık - yarı gölgede süratle boy atar. Bol şanslar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Passion, belki kimine kötü geliyordur, kimini ise etkilemiyordur. Koparırken dalı hırpalamak zorunda kaldım, elimi ve bitkiyi kokladığımda, kokladığıma pişman oldum. Çeliğin büyük yapraklarını koparırken de çok kötü koktu, hatta acaba dikmesem mi diye düşünüyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Ağaç Dostu
|
Yaprakları ve çiçeği benziyor.Boyları henüz daha yeni mi ekildiler acaba çok kısa görünüyor. Benim ki şu anda yaklaşık 1.5 metre hatta budamasaydım daha da uzayacaktı. Walla benim de kafam karıştı bu koku meselesinden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Ağaç Dostu
|
İsterseniz hemen bir yaprak kırıp dibini koklayın ![]() Neyseki fulün yanında ıtır da bulup almıştım, onun limoni kokusu rahatlattı ![]() Gidip gelip Arap fulünü tekrar koklasam mı diye düşünüyorum da, cesaret edemiyorum. (Bu arada söyleyeyim, kokarağacın kokusuna bayılmıştım salatalığa benziyor deyip ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
|
Bu başlığın ilk sayfasındaki fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ben bu bitkiyi ağaç formunda görmüştüm 1992'de Mersin'in Anamur ilçesinin bitişiğindeki Bozyazı ilçesinin Tekmen köyünde. Günboyu Akdeniz güneşinin altında kalan, yazlar her tarafı öbek öbek çiçek tomarları ile kaplı idi; üstelik de makiden biraz daha yüksekçe idi, 1.80 boyundaki birisinin burnu hizasında bir sürü çiçeğini kökladığını hatırlıyorum. Uzaklarından bile geçerçen - özellikle de geceleri- kafanızı çevirtir, kokusunun kaynağını buldurmak için bağırır durur... Öyle baskındır kokusu. Ama dalları ve yaprakları kırılınca sevimsiz bir koku oluyor. Benzerlik şurada; ORTANCA yaprağının da kokusunu sevmeyen kişi, bu bitkinin özsuyunun kokusunu da sevmiyor! Düzenleyen lerdemir : 06-09-2008 saat 11:52 Neden: Nariel'in hatırlatması üzerine il-ilçe bilgisi düzeltmesi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Ağaç Dostu
|
Sayın lerdemir, zaten bitkiyi ilk gördüğümde ortancaya benzetmiştim, yakından bakınca aklıma bu sitede öğrenmiş olduğum Arap fulü geldi. (Bu arada Bozyazı Anamur'un ilçesi değil, Anamur ile beraber Mersin'in ilçesidir ![]() Birçok güzel özelliği olan bitkilerin, genellikle savunma mekanizması olarak bulunurduğu hoş olmayan özellikleri de oluyor. Gül ve dikeni gibi. Ya da görünümü çok güzel ve leziz olan bitkilerin zehirli olması gibi. Bu tezatın sebeplerinden biri bu olabilir.. Yarın toprağa dikeyim ben bunu, umarım ilerde güzel kokulu çiçekleri ile kendini affettirir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
O kadar kötü kokmuyor.Çiçeğe ayıp etmeyelim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Ağaç Dostu
|
Ben yaprağını, dalını değil, çiçeğini koklarım (inşallah) ![]() ![]() Passion, Çok teşekkür ederim, inşallah herşey gönlünce olur. Arzu Kasapoğlu, Biz karşılıksız vermek istiyoruz, kadir bilenlerden Allah razı olsun. Çok teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaç Dostu
|
Evet Oğuzhan, senin çiçeğin annesi de benim çiçek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Ağaç Dostu
|
İzmir seyahatim sırasında tesadüfen bulduğum bir başka ful çeşidi. Ama maalesef büyütemedim, kurudu. Birde bunun kokusunu duysaydınız... ![]() Diğer fulden farkı; yapraklarının daha küçük ve koyu yeşil olması, genç yaprak sapları ile sürgün uçlarında mor tüylerin bulunması. Çiçek şekli, rengi ve kokusu için herhangi bir fikrim yok; açtıramadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Omar, Sanırım bu çiçek Clerodendrum bungei , yani bu durumda Clerodendrum fragrans' la isimlerine bakaraka aynı cinsin farklı türü diyebiliriz . ![]() Aynı çiçekten bu sayfada da var . http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=479&page=41 bakınız 1207 numaralı mesajdaki 1. resim. Bu çiçekten bizim bahçemizde vardı. Kokulu bir çiçekti. Sonra ben onu çok beğenmedim o dönem , ya da yerini değiştirmek için sökmeye çalıstım. Toprağa sıkıca sarılmış kökleri olduğunu ve zor söktüğümü hatırlıyorum. Şu anda bahçede yok o çiçekten. Soğuğa da dayanıklı bir bitki. Arap fulüne göre gövdesi daha odunumsu. Kokusu ve çiçeği öyle ben de iz bırakacak türden olsaydı sökmezdim. Şu anda bile pişmanlık duymuyorum söktüğüm için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Passion, Teşekkürler size, beni bilgilendirdiğiniz için. Rahatladığımı söylemem gerek; çok üzülmüştüm. Yazınızdan çıkardığım sonuçla çok fazla bir kaybım olmamış. Belki bir bitkinin yok olmasına duyduğum hüzün dışında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2009
|
bugün bir kaçtane full çeliği geldi tutar mı bilmiyorum mevsimi mi bilgisi olanlar yazsın lütfen |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|