![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Kızılçanak (Calycanthus floridus)
Arkadaşlar bu bitkiye internette gezinirken rastladım, hakkında biraz araştırma yaptım. Sn. Murat Pilevneli sitesi olan bahcevan.com'da şu şekilde bahsediyor; "Merhaba, Calycanthaceae ailesinden olan Calycanthus‘un Türkçesi Kadeh Çiçeği imiş. Sizin sorduğunuz bitki, Calycanthus floridus Türkiyede Kızılçanak diye biliniyor. İngilizce ismi baharat çalısı (yapraklar kırılınca baharatlı bir koku verirmiş), tatlı çalı ya da çilek çalısı (çiçeklerin kokusu, ananas, çilek ya da muz karışımı bir şeymiş ben koklamadım). ![]() ![]() Dikim için en uygun yer evinize girerken kapı önü, ya da Nisan Mayıs aylarında açtığı zaman, yakınında vakit geçirebileceğiniz yerler olmalıymış. Garip şekilli meyvelerini sonbahara doğru verip, üretilebileceği tohumları yapraklarını döküp, meyveler kahverengileştikten sonra üretime hazır hale geliştirirmiş (bitki, tohum dışında, çelikleme ile de üretilebiliyor). ![]() Her sene çiçeklerin iyi gelişimi için, çiçeklendikten sonra bitkinin budanması lazım. İlkbahar manolyası, mimoza ya da leylak gibi. Bu sayede sözünü ettiğiniz zehirli meyvelerin oluşturduğu tohumların gelişimini de engellemiş olursunuz. ( kedi, köpekler değil esas tavşanlar bu bitkiye bayılırmış…) Bitki manolya, kamelya gibi toprakta yüksek ph oranını seviyor. Kızılçanağın dikileceği toprak biraz rutubetli, ortamda güneşli ya da yarı gölgeli olmalıymış. Tam gölgede bitki gelişebiliyor ama o kokulu çiçeklerini açamazmış. Siz saksıda yetiştirmek için de bu şartları hazırlamanız lazım. ![]() Kırmızı-bordo renkli çiçeklerin sarılarıda varmış. Bu türün ismi de Calycanthus floridus ‘Athens’. Dilerseniz renk olsun diye bu bitkiyi de sizin bitkinin yanına yerleştirebilirsiniz." KAYNAK Benim çok hoşuma gitti bu çalı, bahçesinde yetiştirenlerimiz var mı acaba? Bursada bulabilir miyim bu bitkiden bir araştırma yapsam iyi olacak. Yeni bitkimiz hayırlı ve uğurlu olsun ![]() Sevgiler ![]() Düzenleyen Sebahattin Sargın : 10-03-2010 saat 20:54 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|