agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni18Beğeniler
  • 2 Gönderen jineop
  • 1 Gönderen jineop
  • 3 Gönderen Orhan Özbilgiç
  • 1 Gönderen Orhan Özbilgiç
  • 1 Gönderen
  • 4 Gönderen
  • 2 Gönderen ciceksever70
  • 1 Gönderen jineop
  • 1 Gönderen Lonicera
  • 1 Gönderen Lonicera
  • 1 Gönderen ERKEN48

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 01-06-2008, 12:55   #1
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Kızılçanak (Calycanthus floridus)

Arkadaşlar bu bitkiye internette gezinirken rastladım, hakkında biraz araştırma yaptım. Sn. Murat Pilevneli sitesi olan bahcevan.com'da şu şekilde bahsediyor;

"Merhaba,
Calycanthaceae ailesinden olan Calycanthus‘un Türkçesi Kadeh Çiçeği imiş. Sizin sorduğunuz bitki, Calycanthus floridus Türkiyede Kızılçanak diye biliniyor. İngilizce ismi baharat çalısı (yapraklar kırılınca baharatlı bir koku verirmiş), tatlı çalı ya da çilek çalısı (çiçeklerin kokusu, ananas, çilek ya da muz karışımı bir şeymiş ben koklamadım).

Name:  Kizilcanak1.jpg
Views: 6485
Size:  69.9 KB
Name:  Kizilcanak 2.jpg
Views: 5080
Size:  65.4 KB

Dikim için en uygun yer evinize girerken kapı önü, ya da Nisan Mayıs aylarında açtığı zaman, yakınında vakit geçirebileceğiniz yerler olmalıymış.
Garip şekilli meyvelerini sonbahara doğru verip, üretilebileceği tohumları yapraklarını döküp, meyveler kahverengileştikten sonra üretime hazır hale geliştirirmiş (bitki, tohum dışında, çelikleme ile de üretilebiliyor).

Name:  Kizilcanak-meyvesi.jpg
Views: 4888
Size:  66.3 KB

Her sene çiçeklerin iyi gelişimi için, çiçeklendikten sonra bitkinin budanması lazım. İlkbahar manolyası, mimoza ya da leylak gibi. Bu sayede sözünü ettiğiniz zehirli meyvelerin oluşturduğu tohumların gelişimini de engellemiş olursunuz. ( kedi, köpekler değil esas tavşanlar bu bitkiye bayılırmış…)
Bitki manolya, kamelya gibi toprakta yüksek ph oranını seviyor.
Kızılçanağın dikileceği toprak biraz rutubetli, ortamda güneşli ya da yarı gölgeli olmalıymış.
Tam gölgede bitki gelişebiliyor ama o kokulu çiçeklerini açamazmış. Siz saksıda yetiştirmek için de bu şartları hazırlamanız lazım.
Name:  168687129_1f4f1b61d5.jpg
Views: 4771
Size:  33.7 KB
Kırmızı-bordo renkli çiçeklerin sarılarıda varmış. Bu türün ismi de Calycanthus floridus ‘Athens’. Dilerseniz renk olsun diye bu bitkiyi de sizin bitkinin yanına yerleştirebilirsiniz."

KAYNAK

Benim çok hoşuma gitti bu çalı, bahçesinde yetiştirenlerimiz var mı acaba? Bursada bulabilir miyim bu bitkiden bir araştırma yapsam iyi olacak. Yeni bitkimiz hayırlı ve uğurlu olsun

Sevgiler

Düzenleyen Sebahattin Sargın : 10-03-2010 saat 20:54
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025