agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni1569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-06-2007, 21:14   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-08-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi küpeli Mesajı Göster
Sn. Mine Pakkaner..

Annanemin bahçesinde bol miktarda ortanca çiçeği vardı. Mavi açmasını istediği zaman köklerine "ÇİVİT" denen maddeyi toz halde iken koyardı. Sulama esnasında çivit zamanla toprağa karışır ve çiçeklerde mavi olurdu. Sizin bahsettiğiniz "alüminyum sülfat" maddesi çivit ile aynı şey midir?
"Aliminyüm sülfat" çivitmidir bilmiyorum ama, ortancaların çiçeklerini mavi yapmak için ÇİVİT (Lacivert rengine çalan toz boya) yöntemini kullandıklarından eminim...

Bir çok çiçekçi aynı şeyi söyledi..

Hatta buralarda bir yerlerde Mine hanım da aynı şeyden bahsettiğini okumuştum...

Düzenleyen ReaL : 07-06-2007 saat 21:15 Neden: "Yazım hatası"
ReaL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2007, 21:17   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-08-2006
Diğer illerde Ortancanın fiyatları ne kadar bilmiyorum ama, İzmir Koçtaş'ta 18 YTL olan bir Mavi Ortanca pazarda 5 YTL... (Boyu yarım metre civarında) Bu çiçeğe büyük paralar vermeyin, zira yetiştirilmesi o kadar zor değil...

Üç rengi de bir araya diktim, sanırım hata yaptım.. Olsun.. Böyle de güzel...

İzmir'de mavi 5 YTL (büyük olduğu için)
Beyaz ve pembeleri ise 1 YTL ye almıştım..

Eklenen Resimler

Sudenur beğendi.
ReaL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2007, 23:33   #3
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ReaL Mesajı Göster
Diğer illerde Ortancanın fiyatları ne kadar bilmiyorum ama, İzmir Koçtaş'ta 18 YTL olan bir Mavi Ortanca pazarda 5 YTL... (Boyu yarım metre civarında) Bu çiçeğe büyük paralar vermeyin, zira yetiştirilmesi o kadar zor değil...

Üç rengi de bir araya diktim, sanırım hata yaptım.. Olsun.. Böyle de güzel...

İzmir'de mavi 5 YTL (büyük olduğu için)
Beyaz ve pembeleri ise 1 YTL ye almıştım..
Şimdilik çok güzel görünüyor 3 renk ama ilerde ya maviden ya da beyaz ve pembeden vazgeçmeniz gerekecek

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 13:48   #4
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
sayın Mine hm. cevabınız için teşekkür ederim, 25 litre suya 400gr.alüminyum sülfat ekliyip iyice karıştırdıktan sonra toprağı sulanarak iyice şişmiş olan ortancaları bununla suluyorum, Demir sülfat saçıkıbrıs dedikleri mi oluyor? trşekkürler

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 01:17   #5
Ağaçsever

calcium's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2007
ortancadan çelikle üretmek istiyorum.ancak en iyi dönem ne zaman ??
ve hangi dallar daha kolay köklenir ??

calcium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 11:51   #6
peta

peta's Avatar

Giriş Tarihi: 08-06-2006
ortancamın yaprakları neden pörsüyüp kuruyor

Merhaba
Sanırım ortancam son günlerini yaşıyor.

Evde bir ortancam var. 8 ay önce çicekli iken satın aldım .3 ay bahçede tuttum .Sonrada 35cm derinliğinde ki saksıya aktarıp ev içine aldım. 3 kök halindeydi , ikisi tamamen kurudu. Son kökte bir göz faal durumda ama 4 yaprak oluşuyor 5 . yaprak oluşurken bir yaprak uçlarından pörsümeye başlayıp kuruyor .

Ortanca güneş alan bir odada ama tam güneşin altında değil

Onu sağlıklı hale getirmek istiyorum .Bu mevsimde saksıdan bahçeye alsam faydası olur mu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Bulunduğum şehirde gece gündüz ısı farkı çok yüksek , akşam 17-21 saatleri arası şiddetli rüzgar var , çiçeği aktarmayı düşündüğüm bahçemde saat 11-17 saatleri arasında güneş alıyor.

peta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 16:46   #7
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peta Mesajı Göster
Merhaba
Sanırım ortancam son günlerini yaşıyor.

Evde bir ortancam var. 8 ay önce çicekli iken satın aldım .3 ay bahçede tuttum .Sonrada 35cm derinliğinde ki saksıya aktarıp ev içine aldım. 3 kök halindeydi , ikisi tamamen kurudu. Son kökte bir göz faal durumda ama 4 yaprak oluşuyor 5 . yaprak oluşurken bir yaprak uçlarından pörsümeye başlayıp kuruyor .

Ortanca güneş alan bir odada ama tam güneşin altında değil

Onu sağlıklı hale getirmek istiyorum .Bu mevsimde saksıdan bahçeye alsam faydası olur mu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Bulunduğum şehirde gece gündüz ısı farkı çok yüksek , akşam 17-21 saatleri arası şiddetli rüzgar var , çiçeği aktarmayı düşündüğüm bahçemde saat 11-17 saatleri arasında güneş alıyor.

Ortanca evde olmaz hemen bahçeye geri dikin zavallıyı Özgürlükten alıp hapsetmişsiniz yaşamaz tabi. Ortanca gölgeyi sever ayrıca. Bahçede gölge bir yere dikin güzelce gübreleyin bol sulayın düzelecektir. Kolay gelsin...

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 15:32   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Red face

Merhaba! Benim 3 yıllık bir mavi ortancam var. Artık çok büyüdü ve çeliklendirmek istiyorum. Fakat bunu nasıl yapıcamı ve ne zaman yapıcamı bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Geçenlerde bir yakınımdan duymuştum. Çelikleri dere kumu karıştırılmış toprağa dikilirse çabuk kök salıyormuş. ama ne kadar doğru bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Çok tşekkür ederim.

urse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 14:53   #9
Yeni Üye

ayutku's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2008
Galeri: 1
soğuk almazmı?

ortanca iklim olarak içanadolu iklimini seviyormu ?yani bahçede olursa soğuk almazmı? buraların havası kışın çok sert olur? şimdiden ilginize teşekkür ederim

Yağfur beğendi.

Düzenleyen ayutku : 31-10-2008 saat 15:12 Neden: aceba kelimesini çok kullanmışım
ayutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 23:12   #10
peta

peta's Avatar

Giriş Tarihi: 08-06-2006
2 gün düşündükten sonra Limonun sözünü dinleyip 4 yaprağı kalan ortancamı saksıdan karasal iklimin kucağındaki bahçeme aktardım. Yanına da bir büyük kapla su koydum..... Nemlesin diye.....

Gariban son günlerini en azından özgür geçirsin değil mi diye bahçeye aktardım ve son 4 yaprakta 8 saat içinde kurudu gitti

Düzenleyen peta : 18-05-2007 saat 12:56 Neden: son durum
peta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 00:11   #11
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peta Mesajı Göster
2 gün düşündükten sonra Limonun sözünü dinleyip 4 yaprağı kalan ortancamı saksıdan karasal iklimin kucağındaki bahçeme aktardım. Yanına da bir büyük kapla su koydum..... Nemlesin diye.....

Gariban son günlerini en azından özgür geçirsin değil mi diye bahçeye aktardım ve son 4 yaprakta 8 saat içinde kurudu gitti
İthal ortanca diye satılanların bizim iklimimize uygun olmadığını düşünüyorum. Çok erken çiçeklenip çok erken yaprak döküyorlar. Yerli ortancalar daha yeni tomurcuklanıyorken onlar yaprak dökmeye başlıyorlar. Bir dahaki sene iklim koşullarına ayak uydurup yerli ortancalarla aynı gelişmeleri gösteriyorlar. Sizinki yaprak dökse de eğer köklerinde bir sorun yoksa tekrar yaprak verecektir diye düşünüyorum. Bu arada benim bahçem de karasal iklimin kucağında sayılır. Gündüz 25 dereceyken gece 8-9 dereceye düşüyor. Ortancalarım gayet sağlıklı Ama dediğim gibi ithalleri ilk diktiğimde adapte sorunu yaşadılar.

Eski 18-05-2007, 22:37   #12
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Galeri: 373
Selamlar;

Artık benimde bir ortancam var. Ve sizlerle paylaşmak istedim

Saygılar.

Eklenen Resimler

cemilsisik beğendi.
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 00:28   #13
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Selamlar;

Çiçeğimin yaprakları çok az görünüyor, bu normal mi?

Saygılar.

Eski 19-05-2007, 12:11   #14
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
Selamlar;

Çiçeğimin yaprakları çok az görünüyor, bu normal mi?

Saygılar.
Sanırım taze fide olduğu için.Çiçeği kuruduktan sonra tepeyi kes. Sonra dallanır.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 12:14   #15
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Sanırım taze fide olduğu için.Çiçeği kuruduktan sonra tepeyi kes. Sonra dallanır.
Selamlar;

Çok teşekkürler Elgofi.
Çiçek tamamne açıp, kurusun hemen keseceğim

saygılar

Eski 19-05-2007, 21:06   #16
Ağaç Dostu

limon's Avatar

"Evet, budama denince en önemli bölüme geldik. Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir." diyor http://bahcevan.com/?p=104

bahçedeyiz beğendi.
Eski 19-05-2007, 21:37   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-12-2006
Galeri: 5
Ben her sene çiçekleri geçince buduyorum, çünkü çok büyümüş oluyorlar ve budadıktan sonra taze dallar veriyorlar. Baharda budamak için bırakırsam; hala gidemedim neredeyse açacaklar!
Geçen seneki resimleri:

Eklenen Resimler

abk, SerDag, feyzagul ve 1 kişi beğendi.
Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 21:52   #18
Ağaç Dostu

Teşekkürler qxyl;
Bir türlü toparlanıp gidemedik, bahçemi komşular suluyorlar.

Eski 19-05-2007, 22:29   #19
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Şu "ilkbaharda yeni sürgünler çıkınca budanır" meselesine benim de kafam takıldı aslında. Yeni sürgün çıkınca neresini budamamız lazım. Geçen seneden kalan kurumuş çiçekleri mi? Yeni sürgünlere ben hayatta kıyıp ta elleyemem. Bir de ben kurumuş çiçek bırakamam Kurumuş yaprak ve çiçekleri kendim bile farketmeden toparlayıveriyorum. Hatta şu anda manolyam geçen seneki yapraklarını döküp yeni filizler vermeye başladı. Şeytan diyor bütün kuruyan yapraklarını topla

Eski 19-05-2007, 22:34   #20
Ağaç Dostu

Açmak üzere olduklarını, artık budama yapılamayacağını anlatmak için yazdım. İki aydır gidemedim, ne halde olduklarını bilmiyorum ki?
Gidebilmek için son sür'at hazırlanıyorum, annemin-babamın doktor randevuları bittiği gün yola çıkacağız. ****** resimlerini çekeceğim.

Eski 19-05-2007, 22:43   #21
Ağaç Dostu

Sevgili limon;
Söylediğin gibi yeni sürgünleri budamak mantıksız bence. Çünkü o yeni sürgün uçları tomurcuk veriyor. Zaten kurumuş çiçekleriyle uzamış dalların görüntüsü de güzel olmuyor, çiçekleri geçince biraz temizlik istiyor. Budamayı da çok derin yapmıyorum ben. Resimdeki ortancalarım yirmi senedir oradalar, donlardan hiç zarar görmediler.
ve de; ağustos ayında budamayı yapınca kestiğiniz dalları çelik olarak kullanıp, yeni ortancalara sahip oluyorsunuz!

Eski 19-05-2007, 22:49   #22
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Çok güzeller Ferda Hanım. Benimkiler ikinci yazını yaşayacaklar henüz. Ben de sizin gibi derin budamayı düşünmüyorum. Bozulan çiçekleri alırım ucundan o kadar. Uzun hallerini seviyorum ortancaların. Annenize babanıza sağlıklar dilerim. Umarım çok keyifli bir yaz geçirirsiniz. İyi geceler...

Eski 19-05-2007, 22:56   #23
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Bence de mantıksız. Ben çiçeğini dökünce, çiçeğin olduğu dalını budayacağım. Alttan yeni sürgünler verir gibime geliyor.

Eski 19-05-2007, 22:59   #24
Ağaç Dostu

Bozulan çiçekleri ucundan değil, vazoya koyacakmış gibi kesin. Yani kesilen dalda 2-3 göz bırakın. İyi geceler.

Eski 19-05-2007, 23:10   #25
Ağaç Dostu

Seninki çok ufak qxyl, bence kuruyunca onu ucundan kes.

Eski 22-05-2007, 12:43   #26
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
Bugün pazardan 2 tane daha fide aldım, onlar daha da ufak,miniş miniş şeyler, çiçek tomurcuk yok üzerlerinde
Ne güzel
Ben de Ankara-Ulus'ta hal'den ortanca fideleri alacağım ama iki aydır gelsinler diye bekliyorum. Nisandayken Mayısta gelecek demişlerdi, ama hala yok bakalım. Satarken renklerini biliyorlar mı acaba?

Eski 22-05-2007, 13:59   #27
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Ne güzel
Ben de Ankara-Ulus'ta hal'den ortanca fideleri alacağım ama iki aydır gelsinler diye bekliyorum. Nisandayken Mayısta gelecek demişlerdi, ama hala yok bakalım. Satarken renklerini biliyorlar mı acaba?
Alıntı:
Ortancanın donla arası nasıl biliyor musunuz?
Bahçede tam ortanca dikilesi bir yer var. Hem gölgelik, hem de orda çiçek çiçek olursa ortamı baya güzelleştirecek. Yalnız malum Ankara kışlarında bol bol don olur. Gerçi malesef küresel ısınmayla her sene azalıyor ama..
Selamlar;
Açmamış olanların renkleri bilinmiyor diye biliyorum. Dona dayanmayacağını biliyorum ablamlar karamanda orada bahçede yetiştiremiyorlar. Sizde saksıya ekin

Saygılar.

Eski 25-05-2007, 00:12   #28
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Selamlar;
Açmamış olanların renkleri bilinmiyor diye biliyorum. Dona dayanmayacağını biliyorum ablamlar karamanda orada bahçede yetiştiremiyorlar. Sizde saksıya ekin

Saygılar.
Teşekkür ederim. Ortanca köşesi hayalim suya düşüyor yani

Eski 25-05-2007, 00:20   #29
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Neden suya düşsün ki, sende balkona saksılara ek, çok soğuklarda içeri alırsın

Hem balkonda açan süper ortancalar, benim balkonda var fazlalaştırmaya çalışıyorum.

Aşkamüstleri süper geçiyor

Eski 25-05-2007, 12:37   #30
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Alıntı:
Ben İstanbul'un Karadeniz kıyısında oturuyorum. Kışın özellikle geceleri oldukça sert geçiyor (Don ve kırağı çok oluyor) ve rüzgarımız hiç eksik olmuyor. Ortancalarım bahçede yazın güneşi direkt almayan yerlerde. Hiç bir sorunla karşılaşmadım. Ortanca saksıda yerde olduğu kadar gelişemiyor, cılız kalıyor. Bence bahçenize dikin bir kök deneyin derim. Çiçeğinizin durumuna göre seneye ne kadar dikeceğinize karar verirsiniz.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025