agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni606Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-09-2006, 02:52   #1
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Güllerde çelik amatör bahçeciler tarafından her zaman alınabilmektedir. Çünkü her zaman köklenmektedir.Ancak en doğrusu soğuk aylarda Kasım-Şubat arası çelik almak.

Çelikleri çok keskin bir bıçakla almalıyız ki yara yeri çok temiz olsun. Çelik boyu ortalama 12-15 cm olmalıdır.Çelikler yarı odunsu dallardan alınmalıdır.

Name:  agagul.jpg
Views: 23058
Size:  6.6 KBÇelikler resimdeki gibi en az 4 göz içermeli. En alt ve üst gözün yarımşar santim alt ve üstünden 45 derece eğimli kesilmeli. Kesimde makasın veya bıçağın çelikte ezilme yapmamasına dikkat etmeli

En alttan en az iki gözün üzerindeki yapraklar temizlenir. Bu iki göz köklendirme ortamında kalacak şekilde dikim yapılır.

Çelikler bitki tamamen yapraksızken de alınabilir. Kural yine aynı.Üst ve alttan eğimli kesim. En az iki göz üzerinden dikim...

Toz köklendirme hormonu köklenme zamanını kısaltsa da kullanımı şart değildir.

Köklendirme ortamı olarak perlit veya kum kullanılabilir. Çeliği asla batırarak dikmeyin. Önce ortamda bir delik açın sonra o deliğe yerleştirin.Böylece gereksiz yaralanmanın önüne geçersiniz.

Diktiğiniz çelikleri daima nemli tutun. Üzerini de naylonla kapayın. Ancak havalandırmaya azami dikkat edin. Güneşli bir alanı tercih edin.

Çeliklerin alt kısmında önce halk arasında mühre denen kallus dokusu sonra kök oluşacaktır.

HakanG ve Bilge Kerem beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2006, 13:05   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Orjinal mesaj sahibi Mine Pakkaner

Ancak en doğrusu soğuk aylarda Kasım-Şubat arası çelik almak...

Çelikler bitki tamamen yapraksızken de alınabilir. Kural yine aynı.Üst ve alttan eğimli kesim. En az iki göz üzerinden dikim...

Diktiğiniz çelikleri daima nemli tutun. Üzerini de naylonla kapayın. Ancak havalandırmaya azami dikkat edin. Güneşli bir alanı tercih edin...

İyi günler Mine hanım,
Ben soğuk iklim şartlarının geçerli olduğu bir bölgede çelikle gül üretmek istiyorum. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çeliği geç sonbaharda mı (Kasım-Aralık) yoksa erken ilkbaharda mı (Şubat-Mart) alarak dikmeliyim.
İkinci bir sorum ise, eğer çelik alma zamanı kasım ayı olacak ise çelikleri nemli tutma, üzerini naylon kaplama ve havalandırma işlemlerini yapacakmıyım. Yani Kasım'da aldığım yapraksız çelikleri güneş alan bir yere dikmem ve ilkbahardan itibaren sulama ve diğer bakım işlerini yapmam yeterli olmaz mı?

uyartem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2006, 19:10   #3
Ela
Ağaç Dostu

Ela's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2006
çelikle gül üretimi

sitedeki gülle ilgili bütün yazıları okuyunca çok heveslendim doğruca yakındaki bir parktan ;bekçisinden izinle, hatta kendisiyle birlikte çeşitli tonlarda ve renklerde gül çelikleri aldım Mine Hanım'ın yeni gelenler gül yetiştirilmesinde anlatılan toprağına ;çeliklerimi ,dışarıda büyük bir saksıya diktim.Buraya kadar sorun yok; fakat malum önümüz kış benim çelikler Ankara'nın soğuğuna dayanır mı?çünkü bir yerde 16 derece bir yerde ise soğuk ortam diye okudum kafam karıştı.
minyatür gül çelikleri de aldım onlar içerde mi dursun?üstlerini naylonla örtmek yeterli gelir mi eğer dışarıda bırakırsak.Toprağın nemli olması isteniyor 3 günde bir sulama yeterli mi? size zahmet vericem şimdiden çok teşekkürler.

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 12:44   #4
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu
...çeliklerimi ,dışarıda büyük bir saksıya diktim.Buraya kadar sorun yok; fakat malum önümüz kış benim çelikler Ankara'nın soğuğuna dayanır mı?çünkü bir yerde 16 derece bir yerde ise soğuk ortam diye okudum kafam karıştı.
minyatür gül çelikleri de aldım onlar içerde mi dursun?üstlerini naylonla örtmek yeterli gelir mi eğer dışarıda bırakırsak.Toprağın nemli olması isteniyor 3 günde bir sulama yeterli mi? size zahmet vericem şimdiden çok teşekkürler.
Ankara'da saksınızı içeriye almanız gerekebilir. Sulamada sabit bir gün aralığı vermek imkansız,bu harcınızın su tutma kapasitesi, havalandırmanız, çeliklerin su tüketimi vs. gibi konularla ilgili, en güvenilir yöntem elinizle kontrol edip ihtiyacı varsa sulamak.

sinbas beğendi.
Eski 29-10-2006, 12:35   #5
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uyartem
...
Ben soğuk iklim şartlarının geçerli olduğu bir bölgede çelikle gül üretmek istiyorum. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çeliği geç sonbaharda mı (Kasım-Aralık) yoksa erken ilkbaharda mı (Şubat-Mart) alarak dikmeliyim.
İkinci bir sorum ise, eğer çelik alma zamanı kasım ayı olacak ise çelikleri nemli tutma, üzerini naylon kaplama ve havalandırma işlemlerini yapacakmıyım. Yani Kasım'da aldığım yapraksız çelikleri güneş alan bir yere dikmem ve ilkbahardan itibaren sulama ve diğer bakım işlerini yapmam yeterli olmaz mı?
Deneyin Uyartem. Şimdi de çelik alın, Şubat -Mart'ta da. Böylece en fazla randımanı nasıl elde edeceğinizi görürsünüz. Çelikleri Kasımda alacaksanız örtü altına almak zorundasınız. Kurumamaları için de mutlaka nemlendireceksiniz, havalandıracaksınız vs. Mart ayında dışarıya doğtudan kuma çelikleyebilirsiniz.

sinbas beğendi.
Eski 29-10-2006, 17:10   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Mine hanım teşekkür ederim..

uyartem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 21:50   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2010
arkadaşlar çelik üretiminde kullanılan bazıasitler vs kullanılıyormuş bana ayrıntılarını ve nereden temin edceğimi yazarmısınız.. teşekürler

lutfu19 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2010, 09:43   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-07-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lutfu19 Mesajı Göster
arkadaşlar çelik üretiminde kullanılan bazıasitler vs kullanılıyormuş bana ayrıntılarını ve nereden temin edceğimi yazarmısınız.. teşekürler
Sayın lutfu,

Bahsettiğiniz asit IBA (İndiol butirik asit) bunun toz şeklinde olanı da var ancak ben her ikisini de denemiş birisi olarak tercihimi söylersem bunlara hiç gerek derim.Bunları kullandığım zaman daha az verim aldığımı dahi söyliyebilirim.Bana göre gül çeliklemede önemli olan çelikleme sonrası toprağı iyice sıkıştırıp hava almasını önlemek.Ben diyelim ki ekim ayında çelikledim şubat martta dallanmaya başlasada şaşırtmıyorum.O yılı yerinde geçirtiyorum fakat toprağını hazırlarken köklenme seviyesine besince zengin karışım yapıyorum üst kısım toprağı da köklendirme ortamı için uygun karışımdan hazırlıyorum.Biraz karışık oldu ama anlıyamadıysanız sorabilirsiniz.
Kolay gelsin

karavan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026