agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Çevreci Ev - Yer Kaynaklı Isı Pompası (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/6956.htm)

hosseda 03-01-2012 11:29

Evet ısınma en önemli konuymuş.

Biz sadece hafta sonları gittiğimiz için, ilk eve girdiğimizde bayağı soğuk bir ortam ile karşılaşıyoruz. Şömine ile tüm evi ısıtırsın dedi şömineyi yapan firma sahibi ama böyle bir şey yok. Şu kadar m2 yi ısıtır demelerine de inanmamak lazım. Ev tek göz olsa belki bu başarılabilir ancak tüm kapılar açılsa da şöminenin yandığı yer dışında ısınan bölüm olmuyor. Şömine en keyfli yanışıyla bile sadece bulunduğu yeri ( salonu) ısıtmakta bizde.
Diğer odalara elektrikli ısıtıcılar ile takviye yapmaktayız. Bu sene böyle geçecek ama gelecek sene döşenmiş kalorifer tesisatına gerekli ilaveleri yaparak evi kaloriferli hale getirmek zorunlu görünmekte. O takdirde şömine sadece keyf için yakılmış olacak.

Elektrikli kombi ile mesele çözülebilir ancak onun da masrafı sonradan ağır gelebilir diye endişem var. İlk yatırım maliyetine katlanıp sistemdeki suyu ısı pompası yardımıyla ısıtmak zaman içinde de güneş enerjisini takviye olarak devreye sokmak en akıllı yol herhalde.

Bir başka seçeneğimde banyodaki odun ve elektrikle çalışan termosifon. Odun yaktığımda çok kısa sürede 90 litre suyu 60-65 dereceye çıkarıyor. Ancak bu suyu kalorifer tesisatına aktaracak sistemi kuracak iyi bir tesisatçı bulmam lazım ki bu zor iş.

Odun yakmak devamlı çalışmanızı istiyor. Sabah külü temizliyorsunuz, ateşi yaktınız sonra hiç durmadan onu takip edeceksiniz. Hava kararmadan önce gece soğukta ayaza çıkmamak için ölçüsüne alıştığınız miktarda odunu evin içine taşımanız lazım. Meşe odunu harika bir yakıt. Gece yatarken sömineye atacağınız kalın bir odun sabaha kadar ateşi muhafaza ediyor şöminede. Ancak diğer zamanlarda zeytin odunu yakıyoruz çünkü meşe bol ateşle yanan bir odun olmadığından ısıyı istenilen miktarda yükseltemiyorsunuz.
(Odunu mutlaka yaz sonunda alıp depolamanın çok mühim olduğunu öğrendim. Kuru odun bulmak aksi halde çok zor, ben bir ton meşe- 1 ton zeytin yaz sonunda depolamıştım, korkmadan yakabiliyorum şu anda.). Ev ısınsa bu ısınma şeklinden gocunmamaktayım hatta açıkçası keyfte almaktayım. Odun köz haline geldiğinde içine 3-4 patates atmak veya mısır patlatma tenekesine iki avuç kestane koyup şöminenin içine onu sürmek yorgunluğu alıveriyor.

MeyveliTepe 03-01-2012 12:32

Aslında, ısıtma işini iki ayrı sistem olarak düşünmek gerekir.

Biri, evi ısıtma düzeneği. Yani kalorifer sistemi. Kapalı devre bir su dolaşım sisteminden ibaret. Tercihan ve uygulanma şansı varsa yerden ısıtma olmalı. Bu su dolaşım sisteminin iki ucu bir tankta buluşmalı. Diyelim ki yarım tonluk bir tank. İçinde bir ya da iki serpantin de olursa daha iyi. Bu tanklar, içindeki suda depolanmış ısıyı oldukça uzun bir süre kaybetmezler.

Bir an için bu tankın içinin sıcak su dolu olduğunu var sayalım. Evinizdeki bir termostat küçük bir pompaya kumanda ederek eviniz serinlediğinde pompayı çalıştırıp kalorifer sisteminde tanktaki sıcak suyu dolaştırmaya başlıyor, ve eviniz ısınıyor.

Diğeri, tanktaki su kalorifer sisteminde dolaştıkça, suda depolanmış ısı enerjisi evinize taşınmış oluyor. Dolayısıyla tanktaki suyun ısısı azalıyor. Bu ısıyı yerine koymanız, yani tankı ısıtmanız lazım. Bu noktada esneksiniz. Tankı ısıtmak için birden fazla yol var. Birini veya birden fazla metodu aynı anda uygulayabilirsiniz.

Tanktaki suyu ısıtabilmek için doğal olarak başka enerji kaynaklarına ihtiyacınız var. Bunlar neler olabilir? Isı pompası, güneş, rüzgar, resistans, odun yakarak ısıtma, fosil yakıt yakarak ısıtma vs.vs. Duruma, koşullara ve imkanlara göre hepsi olabilir.

Bir de, evinizi nasıl ısıtırsanız ısıtın, izolasyonunuz fazlasıyla iyi olsun, temel altını unutmayın :)

hosseda 03-01-2012 13:02

Bir ilave tesbit daha :

Isı problemimiz ilk gittiğimiz gün büyük. Ertesi gün ise sorun epeycene azalıyor. Yani bir gün dahi evde ateş yandığında ertesi akşama durum düzeliyor. Devamlı yaşasak böyle olmayacak belkide.

mrduran 03-01-2012 15:47

Merhaba efendim,

Romanya' da şömine gördüm, ilginç idi. Tam köşeye kondurulmuş, İki çıkışı var.

Bir çıkış sağdaki duvar içinden, duvarın ortasına kadar hafif yükselerek gidiyor, sonra ordan tekrar yükselmesine devam ederek solda şömine ana bacasına üst taraflardan bağlanıyor.

İkinci çıkış ta aynı şekilde sol taraftan bağlanır idi.

İyi bir duvar ustası sanırım bu işi kıvırır. Hele özel, açılı deliği olan tuğla yaptırılabilinir ise.

İki duvardan isınan bir ev düşünün. Bacadan uçup giden ısı yerine, duvarda hapsedilen ısı.

Saygılarımla lütfen.

hosseda 03-01-2012 17:31

Sayın mrduran,

Teşekkür ederim.

ustunizci 03-01-2012 18:59

Sayın Hoşseda,
Şömine ile, kalorifer sistemindeki suyu ısıtmayı düşündünüzmü? Fuar da görmüştüm. Öyle şömineler var. Mevcut şöminenize, ilave aparatlarla, bu hale dönüşebilirmi?
Evinizde radyatör varsa, ısı pompası önermiyorum.

ustunizci 03-01-2012 19:03

Bugün İzmir'de, plakalı eşanjör satan bir firma ile görüştüm. Isı Pompasından, ısınmanın dışında, kullanma suyu elde etme de kullanılacak bir alet. Fiyatlar, yaklaşık olarak, 1.000.- TL.den başlıyor, kapasite arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Görüştüğüm eleman, 55 derecelik çıkış suyu sıcaklığı, eşanjörden geçince, evi ısıtırmı soruma cevap veremedi. Patronumla görüşmelisiniz dedi. (Patron dükkanda yoktu.)
Bilgilerinize,

Zeytinci 03-01-2012 19:27

Döküm soba kullanıyorum
 
3 Eklenti(ler)
Sadece hafta sonları kullanıyorum. Eve vardığımda içerisi 13 derece C idi. Bir saat içerisinde 50 m2 salon 23 derece C oldu. He de ne ısınma...

135 kg döküm yerli soba. 1200 TL 'ye mal oldu geçen yıl.

Üzerinde çay demliyor, kestane kebabı ve buğulama balık pişiyor:)

Bacadan ısı kaybı yok denecek kadar.

Konfor bana dokunuyor. Sabahları külünü dökme, gündüz içine odun atma gibi eziyet oluyor. Hafta sonu işsiz olunca fazla dokunmuyor.

Sadece hafta sonu evini kullananlara tavsiye ederim.

hosseda 04-01-2012 11:44

Sayın Zeytinci,

Döküm sobanız pek güzel. Isınma sorunu da yaşatmaması ayrıca harika tabii.
Darısı başımıza.

Sayın ustuninci,

Kurulu şömineyi sulu hale getirmek zor. En başta onları incelemiş ancak uygun bulmamıştım evimiz için. Evimizde sadece kalorifer boruları döşeli, istenildiğinde radyatörlerin montajı yapılacak borulara ve banyoda yer alan ana girişe bağlanacak bir ısı üreticisi ile ev kaloriferli duruma geçmiş olacak.

Makul çözüm elektrikli kombi gibi... Zaman saatli bir kombinin istenilen günde devreye girmesi ile evin soğuk havası kırılacak, şömine ile de ısınma tamamlanacak.

ustunizci 04-01-2012 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 895486)

Sayın ustun inci,

Evimizde sadece kalorifer boruları döşeli, istenildiğinde radyatörlerin montajı yapılacak borulara ve banyoda yer alan ana girişe bağlanacak bir ısı üreticisi ile ev kaloriferli duruma geçmiş olacak.

Makul çözüm elektrikli kombi gibi... Zaman saatli bir kombinin istenilen günde devreye girmesi ile evin soğuk havası kırılacak, şömine ile de ısınma tamamlanacak.

Sayın Hoşseda, mesajınızı biraz kısalttım, umarım bozmamışımdır. Ben de ısıtma işimi sizin gibi aşamadan geçerek, tamamladım. Sanıyorum ki zemin döşemelerini de yaptırmışsınızdır. Bu nedenle yerden ısıtma borularını döşetmek, zahmetli ve masraflı olur. Bendeki ısı pompası, radyatörden ısıtma için yeterli oluyor ama, aman, aman, kemiklerimi ısıtamıyor. Bu nedenle, yerden ısıtma boruları döşenmediği zaman, ısı pompasını tavsiye edemiyorum. Bu tecrübe gösteriyorki, evin projesi hazırlanırken, iyi bir ısıtma projesine ihtiyaç varmış.

Elektrikli kombi ile ilgili olarak da, ilk kurulum maliyeti düşük sayılır. Ancak, İzmir'de, Olimpiyat köy de bir kaç arkadaşım, Fuel oil pahalı diye, elektrikli kombi takdırdılar. Fakat elektrik faturaları, aylık 700-800 TL.gibi geldiği için kullanamadılar. Tabi onlar sürekli oturuyorlar. Bilginize,

Zeytinci 04-01-2012 22:14

Sevgili arkadaşlar, devamlı oturulan evlerde mazotlu, elektrikli resistanslı ısınmalar pahalı ısınma çeşitleridir. Doğal gaz ısınması şu an ucuzdur.

Evinizin izolasyonlu olması tartışma götürmez bir gerçek. Meyvelitepe'nin kaleminde tüy bitti. Kızmadan darılmadan tecrübelerini aktarıyor.

Ucuz ısınmanın diğer bir yolu ısı pompası iledir. İster havadan ısı kazansın, ister sudan veya isterse topraktan. Isı pompası, yer kürenin mevcut enerjisini size bedava kullandırır. Havadan, sudan ve topraktan (seçtiğin tipe göre) enerji kazanırsın. Isı pompası sadece sistemindeki fanları ve gaz devridaimi için (kompresörü) çalıştırmak için şebekeden enerji çeker.

Güneş enerjisi bedavadır. Sıcak su deponuz (akümülatör) ve kalorifer tesisatınız varsa depoya topladığınız sıcak suyu dolaştırarak belirli oranda ucuz ısınabilirsiniz.

Paranız oranında bunlara yatırım yapılması doğrudur. Uzman bir tanıdığınıza veya tecrübeli dostlarınıza danışarak yatırım yapınız.

Ben 21 yıl önce satın aldığım evin neredeyse yarı fiyatına ısı pompalı split klima sistemi yaptırdım. Halen kullanılıyor. Su an fiyatlar ucuz sayılır. En azından evin yarı parası değil.:)

hosseda 25-01-2012 08:44

Bu sabah gazetede büyük bir ilan okudum. Şu anda ilanda ismi geçen üreticinin internet sahifesini incelemekteyim. Ürün reklamda bahsedilen güçte ise kimsenin tecrit sorunu kalmayacak demektir. Anlaşıldığı üzre, su yalıtımı için sürülerek uygulanan ürünlerin aynısı ve 2 mm lik tabaka halinde satıha sürülen bu ürün ile 4 cm lik poliüretan kaplamaların yaptığı işi yapacağı iddia edilmekte.

Kış başında teras çatıya su izolasyonunu tekrarladım. 20 litrelik tenekedeki ürünü büyük rulo ile sürüp geçiyorsunuz. Bir gün sonrada aynı işlemi şaşırtmalı dedikleri gibi ters yönde uyguladınızmı işlem tamamlanmış oluyor ve de son derece başarılı, damla sızıntı olmuyor, çatıda eğim de olduğu için tüm su yere borulardan iniyor. Şimdi bu ürün gerçekse yaşadık. İki günde tecrit sorunumuzda kalmayacak. Ben sprey poliüretan ile çatıya 3-4 cm. lik bir kaplama için araştırma yapmıştım. Kış geçince henüz çok yaygınlaşmamış olan bu işlemi yaptırmayı planlarken bu gelişme pek sevindirdi. ( Sadece İstanbul ve Ankara firmalarının yaptığı, bu iş için özel imal edilmiş kamyonların gelerek yapılacağını söylemişlerdi).

Ama 2 mm kalınlığında sürülecek hangi madde 4 cm kalınlığındaki tecrit maddesinin yaptığı işi yapabilecek onu tahayyül edememekteyim henüz.

MeyveliTepe 25-01-2012 09:35

Sn.Hosseda, linkini ya da ürün adını verebilirseniz incelemek isterim.

hosseda 25-01-2012 10:16

Üretici firmanın reklamını yapar duruma son vermek için adresi sildim.
( arama motoruna izotermal yazınca kolayca bulunuyor nasılsa)

MeyveliTepe 26-01-2012 14:27

Sn.Hosseda, Akşam biraz inceledim ve nihayet yazma fırsatı buluyorum.

Linkini verdiğiniz malzemenin ısı iletkenlik değeri 0,035 W/mK. Buna karşın;

Cam yünü 0,04
Taş yünü 0,04
XPS 0,029
Poliüretan 0,035
Mantar Levha (iyi kalitesi) 0,04

Bir malzemenin ısı yalıtım malzemesi sayılabilmesi için ısı iletkenliğinin 0,06'dan küçük olması gerekiyor.

Bu durumda bahsettiğiniz malzeme de bir ısı yalıtım malzemesi. Yukarıdaki listeye bakarsak cam yününden ve poliüretandan çok az daha iyi, buna karşın XPS'den daha kötü.

Ürünün tanıtımında 27 tane madde sıralamışlar.

Alıntı:

4- Klasik 4 cm. ve 32 desibel strafor kullanılan mantolamaya eşdeğer bir ısı yalıtımı sağlar. Kışın sıcak, yazın soğuk derdine son verir.
...
11- İzotermal 2-3mm. kalınlıkta uygulandığından yüzeye tamamen nüfuz eder, yüzeyde bütünleşir, asla çatlamaz ve kabarmaz.
Aslında biribiriyle doğrudan ilişkisi olmayan bu iki madde okunduğunda aklımızda otomatikman 2-3mm kalınlığındaki bu malzemenin 4cm kalınlığındaki poliüretan izolasyonuna eşdeğer olduğu imajını yaratıyor.

Bana göre tipik bir pazarlama yanılsatması.

Ürünün değerlerine bakılırsa ve kalınlıklar açısından mukayese edilirse, en iyi ısı iletkenlik değerine sahip olan 3cm kalınlığındaki XPS ile aynı değeri elde etmek için bu malzemeden 3,5cm gibi bir kalınlık sağlamalısınız.

4cm poliüretana eşdeğer izolasyon için de yine 4 cm gibi bir kalınlık gerekiyor.

Dolayısıyla bu malzeme başka malzemelere göre çok farklı bir ısı izolasyon değeri sağlamıyor.

Bu durumda terasınıza olabildiğince kalın bir uygulama yapmanız gerekiyor. Maliyet ve işçiliği buna göre mukayese etmek lazım.

Alternatif olarak, özellikle kışın daha faydalı olmak üzere, bu malzemeyi içerden tavanınıza sıva gibi uygulamayı önerebilirim. Böylece oda içinde ısınan havanın beton tavanı ısıtmasını azaltmış olursunuz. İnce kaplama için yukarıdan yapılacak bir uygulamaya göre size daha fazla getiri sağlar. Fakat yazın aynı etkiyi vermeyecektir.

Toplam değer açısından teras zeminini uygun ve yeterli kalınlıktaki malzeme ile kaplamanız tabii ki en iyisi.

hosseda 26-01-2012 17:02

Sayın MeyveliTepe,

Firmanın bir iddiası var, 2 mm. kalınlığında bu malzemeyi sürün, size 4 cm. kalınlığındaki malzemenin yaptığı izolasyonu yapsın. Yani 4 cm. kalınlığında sürmek söz konusu değil satıcıya göre. Mesela benim alan 50 m2 civarında,
3 teneke alırsam mesele hallolacakmış (1 teneke, 2mm kalınlıkla uygulandığında 17 m2 yer kapatacakmış).

Eğer denilenler uygulamada şaşmıyorsa çok hesaplı ve pratik bir izolasyon malzemesi.
( Su izolasyonunda likit membran kalın muşambaların yaptığı işi hemen hemen yapıyor. Bu malzeme içinde iddia edilen şey aynı anladığım kadarıyla.)

Teşekkür ederim ilginize.

(Not : Üreticinin İzmir bayisinin sitesinden kopyaladığım ifadeyi aynen olmak üzere aşağıya ekliyorum :
" İzotermal ısı yalıtım kaplaması yaklaşık 2 mm. kalınlıkta bir kaplama ile 4 cm'lik 32 densite strafora eşdeğer ısı yalıtım sağlar."

MeyveliTepe 26-01-2012 18:31

1 Eklenti(ler)
Eklenti 265909

Sn.Hosseda, kendi sitelerinde yayınladıkları Yıldız Teknik Üniversitesinin analiz raporuna göre ısı iletkenlik değeri 0,035 W/mK.

Bu rapordaki değer 0,00175 W/mK yazsaydı söyledikleri doğru olurdu.

Alıntı:

İzotermal ısı yalıtım kaplaması yaklaşık 2 mm. kalınlıkta bir kaplama ile 4 cm'lik 32 densite strafora eşdeğer ısı yalıtım sağlar.
diyen satıcıları bu söylemini nasıl destekliyor? Nasıl bir ölçüm varmış elinde?

Yurdum satıcısı, normaldir, nelerini görüyoruz deyip geçeceğim ama, bir sürü insana yanlış masraf ettirecekler.

hosseda 27-01-2012 09:27

Sayın MeyveliTepe,
Yetkili kurumun yaptığı analiz raporunda numune hakkında bilgi olma şartı yokmudur. Yani getirilen örneğe test uygulayan kurum düzenlediği raporda teste tabi tuttuğu örnek hakkında da açıklama yapmak zorunda değilmidir. Yukarıda yer alan raporun sonuç bölünümde üretici ünvanı var, malzemenin adı var, cinsi var ancak teste tabi tutulan miktar hakkında açık bir bilgi yok. Yani testte şu denemezmiydi ( getirilen numune ..... m2 lik alana ..... mm kalınlığında sürülmüş yalıtım malzemesidir... gibi).

Ancak numune olarak götürülen malzemenin istenilsede 4 cm kalınlığa yükseltilmesi (sürülmek yoluyla) pratikte mümkün görünmemekte. Yani ürünün üstün tarafları olduğu teste bakılırsa açık ama ne kadar üstün o meçhul...

MeyveliTepe 27-01-2012 09:40

Sn.Hosseda,

Anladığım kadarıyla firma numune vererek üniversite laboratuarına çeşitli ölçümler yaptırmış. Normalde evet, ne miktarda numune verildi, hatta neyin içinde verildi gibi şeylerin de yazması lazım ama yazmamışlar. Bunun dışında yanma sınıfı ve yapışma ile ilgili de ölçümler gördüm.

Isı iletkenlik değerine göre bu malzemenin diğer yalıtım levhalarından üstün olma şansı hiç yok. Değer bakımından benzer ya da yaklaşık, ama sonuçtaki hacim malzeme kalınlığı ile sağlanamadığı taktirde toplam ısı iletkenlik direnci elde edilemiyor.

İki önceki mesajımda yazdığım gibi, ille bu malzemeyi kullanacaksanız ve 3-4 santim malzeme kalınlığına çıkılamıyosa içten uygulamanızın size nisbeten faydası olur.

(bu arada fırsat bulursam firma merkezini arayıp teknik biriyle görüşsem ve nasıl oluyor da 2mm sürülerek benzer birim değere sahip 4cm kalınlığındaki başka malzeme ile aynı izolasyona sahip oluyormuş sorsam diyorum)

MeyveliTepe 28-01-2012 00:11

Firmanın üretim sorumlusuyla görüştüm. Epey uzun konuştuk. Aynı iddiada bulundu. İddiasını kanıtlayacak herhangi bir hesap şekli sunamadı. Fabrikalarının bahçesinde biri kendi ürünleriyle izolasyon, biri klasik mantolama diğeri de izolasyonsuz tesis ettikleri üç beton odada elektrik sobası yakarak belirli bir sıcaklığa ne kadar zamanda geldiğini ölçüyorlarmış.

Hesap konusunda ısrar edince beni başka bir ürüne yönlendirdiler. O sitede talep ettiğim hesapların olduğunu söylediler. "tamguc" isimli bu sitede thermoshield isimli ürünün satılmakta olduğunu gördüm. Bu ürünün bazı dökümanlarını koymuşlar siteye. Fakat kendileri çevirmeyip google translater ile çeviri yaptırdıktan sonra oraya koydukları için tek bir cümle bile anlaşılmıyordu.

Neyse, esas ürünün thermoshield olduğu belli olunca başka kaynaklardan hızlıca incelemeye çalıştım.

ABD kökenli bir ürün ve teknoloji olan ThermoShield, içi hava dolu mikroskobik seramik küreciklerin reçine ile biribirine bağlanmasıyla elde edilen, sıvı, boya şeklinde uygulanan bir ürün.

Ürünün kendisinin ısı geçirgenlik katsayısı ve sağladığı direncin bir önemi yok. Hava dolu seramik küreciklerden dolayı birim değer olarak ısı iletkenlik katsayısı fena değil ama boya gibi sürüldüğünde bu sebepten dolayı herhangi bir izolasyon değeri yok.

Ürünün esas etkisi (söylendiğine göre) %86 oranında IR ışınımlarını yansıtması.

Kullanım şekillerini de epey incelediğimde, mantıken de olması gerektiği gibi düşük yoğunluktaki bir ortamdan yüksek yoğunluktaki bir ortama doğru yayılan IR ışınımlarının tekrar düşük yoğunluklu ortama geri yansıtması üzerine kurulu.

Bu sebeple, dış yüzey, çatı ve iç yüzeylerde kullanılacak ürünleri var.

Sizin ihtiyacınıza göre thermoshield ürünü nasıl kullanılırı düşünürsek;

- Yazın teras betonunun ısınıp evi de istenmeyen bir şekilde ısıtmaması için teras zeminine,
- Kışın içerde ısınan havayı tavandan kaçırmamak için tavana

uygulamanız gerekiyor. İçerde ve dışarıda uygulanacak ürünler arasında muhtemelen yapısal bazı farklılıklar var ki, ayrı ürünler olarak satılıyor.

Epey döküman karıştırdım ama farklı izolasyon metodlarıyla hesap yoluyla doyurucu bir karşılaştırmaya rastlamadım. Buna rağmen dikkate değer bir literatür oluşturmaya başlamış.

Konuştuğunuz firmanın ürününün thermoshield'dan yola çıktığı belli. Ancak gerek knowhow, gerek üretim kalitesi ve malzeme olarak ne kadar yakın olduğu belli değil.

Kolay gelsin.

hosseda 01-02-2012 17:32

Sayın MeyveliTepe,

Yazacak fırsat olmadı bir kaç gündür. Tavsiyeniz doğrultusunda bahar başında ürünün beyaz renkte olanı ile hem teras çatıyı hemde iç tavanları boyamak niyetindeyim. Son yazınızdan ürünün denemeye değer olduğu çıkmakta. Su bazlı bir ürünmüş bu sebepten içeride de kulllanmaktan çekinmeyeceğim.

(17 kg teneke için yaklaşık 200 TL. gibi bir fiat verilmişti. Malumat olarak ilave ediyorum.)

Tekrar teşekkürler.

Bu arada evin ısıtılması ile alakalı başka bir araştırma peşindeyim.
Banyoya hem elektrik hemde odun yakarak ısıtılabilen eski tarz termosifon koyduk. Bu termosifonu geçen haftaya kadar sadece elektrikle kullanabilmiştik çünkü borulardan tütme yapmaktaydı odun yakınca. Nihayet boruları halledebildim ve odun yaktım döküm ocağında. Çok güzel oldu. Tüm banyo ısındığı gibi evin arka tarafına da yansıdı sıcaklık ancak elektrikle kontrol altında olan su sıcaklığını, odun yakınca kontrol etmek güçleşti, bir kaç defa sıcak suyu boşa akıtarak derecenin 80 leri aşmasını önleyebildim.

Evde kalorifer için tesisat döşeli halde. Bir mühendis tanıdıkla konuştum, açık imbisat deposu ile termosifonu kalorifer tesisatına bağlayabileceğimi ve takılacak peteklere ısınacak suyun gönderilebileceğini alınacak bir iki önlem sonrası sistemin evin ısıtılmasına büyük katkı yapabileceğini öğrendim. Bu işi yapabilecek iyi bir tesisatçı usta aramaktayım. Becerebilirsem bu işi şömine yanında evde ikinci bir ısı kaynağı da yaratmış olacağım ki ısınma sorunu tamamıyla halledilmiş olacak tabii odun ikmali derdi biraz daha artacak...

Zeytinci 01-02-2012 21:49

Sn. Hoşseda,

Konuya atladım, lütfen bağışlayın.

İyice ikna olmadan o kimyasalı kullanmayın, şöyle ki;

Isı üç yolla iletilir. İletim (temas metallerdeki gibi), taşınım (sıvı ve gaz ile taşınarak) ve de ışınım (sıcak cisimden gelen elektromanyetik dalgalar ile; radyasyon) ile çarptıkları yerde ısıya dönüşür.

1- Meyvelitepe'inin incelemesine dayanarak izolasyonu seramik küreciklerin içerisindeki hava sağlıyor. Hava ne kadar çoksa izolasyon o kadar iyidir. Ama film şeklinde sürülen kimyasalın içerisine ne kadar hava sığdıracaksınız ki? İletim ve taşınıma göre bundan daha iyi yalıtımlar var.

2- Boya radyasyonu iyi yansıtıyormuş %86. Bundan sizin fazla oranda yararlanabilmeniz için ışınımı soğuran mat ve siyah yüzeyli eşyalarınızın olması gerekir.
Radyasyondan yararlanmak için boya ile kendinize eziyet etmeyiniz.

En güzeli soba;)

Termosifonu kalorifere bağlamak ve onu sürekli odunla beslemek size eziyet olmaz mı?

Saygılar.

hosseda 02-02-2012 09:53

Teşekkürler sayın Zeytinci uyarınıza, daha derin araştırmadan kullanmayacağım.

Termosifon konusuna gelirsek, onu hakkı ile tesisata bağlatabileyim ve randıman versin odun atmak bana eziyet değil büyük keyf olacaktır. 10 cm çapında odun girecek ağzı var döküm ocağının. Baca da çok güzel çekmekte, kapağını kapatınca iki tane meşe 3 saat idare eder tahminimce. Şömineye devamlı taşımaktayım nasılsa odunu arada da ona atarım. Yeterki sağlığım yerinde olsun, hiç üşenmem.

MeyveliTepe 02-02-2012 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 906590)
Sn. Hoşseda,

1- Meyvelitepe'inin incelemesine dayanarak izolasyonu seramik küreciklerin içerisindeki hava sağlıyor. Hava ne kadar çoksa izolasyon o kadar iyidir. Ama film şeklinde sürülen kimyasalın içerisine ne kadar hava sığdıracaksınız ki? İletim ve taşınıma göre bundan daha iyi yalıtımlar var.

2- Boya radyasyonu iyi yansıtıyormuş %86. Bundan sizin fazla oranda yararlanabilmeniz için ışınımı soğuran mat ve siyah yüzeyli eşyalarınızın olması gerekir.
Radyasyondan yararlanmak için boya ile kendinize eziyet etmeyiniz.

Sn.Zeytinci, bu malzemenin, 1-2 mm kalınlıkla seramik küreciklerinin içindeki hava ile izolasyon sağlaması mümkün değil. Bunun için kalınlığın 3-4 santime çıkması lazım.

Teorisine göre bu malzemenin izolasyon sağlama şekli IR yansıtılması. Gerçekten %86 oranında yansıtıyor ise bir mantığı var.

Bu bakımdan diğer izolasyon yöntemlerinden farklı ve aslında biribirine alternatif değil.

Zeytinci 02-02-2012 18:32

Sn. Meyvelitepe,

Kalın uygulama pratik olmadığı (diyelim ki oldu ekonomik olmaz) için bu boyanın ısı iletimine karşın etkin olmadığı anlaşılıyor.

Geriye IR ışınımı kalıyor. Önce güneş ışınımlarının içeriye girmesi (veya evde ışınım yapan cisim olmalı) ve boyanan yüzeyden eşyalara yansıması grekiyor.

Eşyaların da ışınımı soğuracak (emecek) ve yüzeyinde ısıya dönüşecek cins ve renkte olması lazım. Burada zevk öne çıkıyor.

Mat ve koyu renkli eşyaları kaç kişi beğenir. Varsayalım beğeniyoruz, o zaman yazın ne yapacağız? Eşyaları mı değiştireceğiz?

Satıcısı bir anlatsa da yanılıyor muyuz, anlayalım.

gazeteci28 07-02-2012 20:54

Sera ısıtmasına öneriniz nedir
 
Arkadaşlar yazılanları okudum. Meyveli Tepe'nin bloğundaki çalışmalarını da inceledim. Ağaçlar nette ısı pompalarıyla sera konusuna değinmesek olmaz diye düşünerek kendimden örnek vermek istiyorum.
Daha büyük ve küçük alanlarda sözkonusu olabilir.

Topraksız tarımla ilgili çalışma yapıyorum. En büyük sorunum ısı. Şimdilik soğuklardan şikayetim var ama bahar aylarından sonra sıcaklardan şikayet etmeye başlayacağız.

Sera ile ilgili bilgiler:
Sera taban alanı 405 m2. (Kare şeklinde)
Seranın yanında kuyu var. Kuyu suyunun ısısı 13C (Derece)
Seranın içinde havuzlarda oluşturdum ve havuzda 30 ton su var. ısısı 8 derece civarında oluyor.
Havuzun ebatları 18,5m X 5m X 0,3 metre
Havuzun üstü straforlarla kaplı ve straforların arasında 1-2 cm lik boşluklar var.
Seranın içindeki havuz alanı 250 m2
Sorumum şu: Kuyu suyunun ısısından faydalanarak seranın içindeki suyun ısısını 15-20 derece arasında olmasını istiyorum.

Ne dersiniz?

Zeytinci 07-02-2012 21:33

Sn. Gazeteci28,

Kuyu suyu, sıcaklığını kendi derinlik seviyesindeki toprağın ısısından alarak 13 derece olarak dengelemektedir.

Teorik olarak havuz suyunu kuyu içerisine gönderip tekrar havuza bir pompa ile geri alırsanız toprağın sabit ısınından isftifade edersiniz.

Burada sıkıntı kuyu içerisinde hangi hacimde suyun tutulabileceği bilgisidir. Suyun kuyudan kaçma riski vardır. Kuyudaki su hacmi az ise enerji tasarrufu az olur. Konuyu tanıdığınız bir uzmana inceletmeniz gerekir.

gazeteci28 09-02-2012 10:48

Sn Zeytinci,
Kuyunun içine plastik hortumdan serpantin yaparak ısı transferini düşündüm.
Bu başlık altında evle ilgili geniş bir tartışma yapıldı. Serayla ilgili de üretici firmaların önerileri varsa ya da tecrübe eden arkadaşların tecrübelerini paylaşmak mümkünse seracılık sektörüne maliyetleri düşürme noktasında ciddi katkılar olacaktır.

Zeytinci 09-02-2012 19:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 909593)
Sn Zeytinci,
Kuyunun içine plastik hortumdan serpantin yaparak ısı transferini düşündüm.

Plastik hortum kötü bir iletkendir. Kuyu içindeki su hacminin büyük olmadığını düşünüyorum. Bu iş verimsiz olur.

Kuyudaki belirli miktardaki suyun düzenli bir geliri var ve kendisini 13 derecelik topraktan (kaynaktan) gelen su ile tazeliyorsa kuyu içine eşanjör (ısı değiştirici) yerleştirerek istifade edebilirsin. Uzman birine inceletin.

MeyveliTepe 10-02-2012 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 908913)
Arkadaşlar yazılanları okudum. Meyveli Tepe'nin bloğundaki çalışmalarını da inceledim. Ağaçlar nette ısı pompalarıyla sera konusuna değinmesek olmaz diye düşünerek kendimden örnek vermek istiyorum.
Daha büyük ve küçük alanlarda sözkonusu olabilir.

Topraksız tarımla ilgili çalışma yapıyorum. En büyük sorunum ısı. Şimdilik soğuklardan şikayetim var ama bahar aylarından sonra sıcaklardan şikayet etmeye başlayacağız.

Sera ile ilgili bilgiler:
Sera taban alanı 405 m2. (Kare şeklinde)
Seranın yanında kuyu var. Kuyu suyunun ısısı 13C (Derece)
Seranın içinde havuzlarda oluşturdum ve havuzda 30 ton su var. ısısı 8 derece civarında oluyor.
Havuzun ebatları 18,5m X 5m X 0,3 metre
Havuzun üstü straforlarla kaplı ve straforların arasında 1-2 cm lik boşluklar var.
Seranın içindeki havuz alanı 250 m2
Sorumum şu: Kuyu suyunun ısısından faydalanarak seranın içindeki suyun ısısını 15-20 derece arasında olmasını istiyorum.

Ne dersiniz?

Sn.Gazeteci28,

Kuyudaki suyun ısısı kafi gelseydi ve bu suyu kuyu ve havuzlar arasında çevirdiğinizde kuyudaki suyun ısısı kuyuda tekrar kazanılıyor olsaydı, ısı pompasına filan ihtiyaç duymadan basit bir pompa işe işi halledebilirdiniz.

Sanırım böyle bir durum yok. Bu durumda suyu ısıtmanız gerekiyor. Suyu ısıtabilmek için ısı pompası çok iyi bir çözüm.

Ancak, ısı pompasının verimli olarak çalışabilmesinin koşullarına bir bakalım.

Isı pompaları, kaynak tarafından 1-2 derecelik de olsa ısı farkı alırlar. Bu farkı kondansatör ve evaperatör vasıtasıyla ısıtarak kullanım tarafına aktarırlar.

Yani, kaynak tarafındaki bir kaynağın (toprak-jeotermal, su, hava, sıcak fermentasyon ortamı vb.) gerekli ısı farkını sürekli olarak ısı pompasına sağlayabilmesi gerekir.

Kuyunuzun içindeki su miktarını ve kuyunun karakterini yazmamışsınız. Söz gelimi, kuyuda da bir 30 m3 su bulunduğunu var sayalım. Bu suyu bir pompa ile çekerseniz aynı hızla ve aynı ısıyla tazelenip tazelenmeyeceği çok önemli bir ayrım. Ya da, ısı pompasının kaynak tarafı ısı değiştiricisini kuyuya yerleştirdiğinizde, ısı değiştirici borularda dolaşan sıvı, pompanın geri dönüşünde 1-2 derece soğumuş olarak gelecek. Kuyudaki su bu kaybı hemen telafi edilip ısı pompasına giden suyu sürekli olarak dönen suyun 1-2 derece üstüne çıkarabilecek mi?

Bu sağlanabilecekse olur. Sağlanamaz ise, pompa ısı farkını alamaz duruma gelir, kuyudaki su sürekli olarak soğur ve çok verimsiz çalışmaya başlar.

Su kaynakları olarak genelde göl, deniz, akarsular ya da debisi yüksek kuyular kullanılır. Su kütlesi çok yüksektir. Bu şekilde alınan ısının kaynağın doğal davranışı ile yerine gelmesi mümkün olmaktadır.

Dolayısıyı ile durumunuza bu bakış açısıyla bakmalısınız. Kuyunuz anlattığım şekilde ısı tazelenmesini sağlayacak özellikte değilse kullanmamalısınız. Bunun yerine, bahçeniz müsait ise toprak kaynaklı yapabilirsiniz. Olmadı, hava kaynaklı düşünebilirsiniz. Artık hava kaynaklı ve eskiye göre daha verimli makineler görünmeye başladı. Kaynak tarafı yatırımı olmadığı için ilk yatırımı da daha düşük. Muhtelif markalar var, COP değeri 4.0'ın üzerindeki makinaları fiyat/performans bakımından incelerseniz bir ihtimal hesabınıza uygun bir tane bulabilirsiniz.

gazeteci28 12-02-2012 19:07

Sayın Zeytinci ve Meyveli Tepe verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Kuyu yeraltı suyunun üstünde. Yakınında dere geçiyor. Dere yatağı uzun yıllar önce kuyunun olduğu yerden geçtiğini hafriyat çalışmalarından anlaşılıyor.
Yeraltı suyu daima akıyor ve kuyunun suyunu boşaltmak ya da azalması sözkonusu değil. Derenin kotunun altında bulunuyor. Ağustos ayında bile 2 metre su derinliği vardı.
Şu anki su derinliği yaklaşık 3-4 metre.
Kuyunun çapı 1 metre.
Isıda dışarıda eksi olmasına ve kuyunun ağzı açık olmasına rağmen 13 derecede.
Seranın içindeki havuzlardaki su ise 8 derecede.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.

MeyveliTepe 12-02-2012 19:41

Bahsettiğiniz koşullarda kuyuda bulunan su miktarı az. Bu suyun sabit 13 derecede olması ilginç.

Şöyle bir senaryo düşünelim. Bir boruyu kuyunun dibine, diğer bir boruyu da dereye uzatsanız. 1KW gücündeki bir pompa kuyudan suyu çekip dereye verse kuyu boşalır mı, seviyesi hep aynı mı kalır?

Seviyesinin hep aynı kalacağını var sayarsak (ki bundan emin olmalısınız, yoksa yatırım boşa gider) kuyudan aldığınız suyu ısı pompasından geçirerek dereye verdiğinizde, ısı pompası sürekli ısı farkı yakalayacağından verimli olarak çalışır.

Isı pompasının, ısınmış suyu havuza verip, yine havuzdan ısı pompasına bir de dönüş borusu döşediğinizde, havuzdaki ısı sensörleri vasıtasıyla havuz suyunu 3-4 derecelik telöranslar içinde sabit tutabilirsiniz. Söz gelimi, 22-18 gibi. Havuz 22 dereceye ulaştığında ısı pompası durur, 18'e indiğinde devreye girer gibi.

Tekrar hatırlatayım. Buradaki en riskli durum kuyu ile ilgili yaptığınız varsayımdır.

gazeteci28 12-02-2012 22:02

Sayın MeyveliTepe,
Bu kuyu gibi Belediyenin de keson kuyuları var. Bu sistemle 40 bin nüfuslu ilçenin içme suyu karşılanıyor. Yeraltı suyu var. Bahsetmiş olduğumuz yerden hafriyat alındı ve büyük bir alan göl oldu.
Yeraltı suyu akıp gidiyor denize doğru. Bundan dolayı dışarıda hava 0'a yakın iken kuyunun su sıcaklığı devamlı 13 derecede. Kuyunun kotu derenin kotundan aşağıda.
Isı pompaları şimdilik benim için pahalı bir yöntem olarak görünüyor. Daha uygun çözümler olur mu ne dersiniz?

Zeytinci 13-02-2012 19:26

Sn gazeteci28,

30 tonluk havuzunuzda 8 derecede suyunuz var.
3 ton'luk kuyunuzda da 13 derece varsayalım geliri düzenli suyunuz var.

Havuz'unuzu kuyu suyu ile 15-20 decere yapamazsınız. Her şey yolunda (kuyu suyu düşündüğünüz gibi) giderse kuyuya serpantin atarak havuz suyunu pompa ile serpantinden geçirip 13 derece yaparsınız. 13 derece kuyu suyu ısıyı geldiği topraktan (galeri) aldığından istikrarlıdır.

15 -20 derece için ilave ısıtmaya ihtiyacınız olacak.

MeyveliTepe 13-02-2012 19:53

Evet, bir şekilde ısıtma yapmadan havuzlarınızda 20 derece su elde edemezsiniz. İşletme maliyeti ve yatırımı geri ödeme süresi bakımından en verimli araç ısı pompasıdır.

Fakat, şayet uğraşabilecek durumda iseniz iki yöntem önerebilirim.

Biri katı yakıtlı kalorifer sistemi. Sistemde odun, kömür gibi bir yakıt yakmanız gerekiyor. Doğrudan havuzdaki suyu ısıtarak çevirmeniz en etkilisi olur. Bu durumda kuyudaki suyun bir işlevi olmayacak. Havuzdaki suyun ısısında tam bir kontrol yapamazsınız. Her ne kadar bir sensör yardımıyla su dolaşımını kesseniz bile, ısı düştüğünde kazanın kapasitesi havuzu hemen istediğiniz noktaya çıkaramaz. Doğal olarak bu sistem yazın soğutmada işinizi görmez.

Bir diğer imkan güneş enerjisi panelleri. Seranız güneye bakıyorsa ve kışın yeterli ışıma süreniz varsa cebri sirkülasyonlu bir sistem ile havuzunuzu ısıtabilirsiniz. Fakat yine düzensiz olacaktır.

Böyle bir ısıtma düzeni yaparsanız yazın soğutma için kuyudaki ya da deredeki (tercihan) suyun ısısından yararlanabilirsiniz (şayet kuyu veya deredeki su yeterince soğuksa).

Bu arada, havuzlarınız en çok suya değen katı yüzeylerden (yan duvarlar ve tabandan) ısı kaybederler. Bu yüzeylere ısı izolasyonu yaparsanız enerjiyi daha verimli kullanırsınız.

gazeteci28 14-02-2012 22:12

Sayın Meyveli Tepe ve Zeytinci'ye
Sizlere çok teşekkür ederim.
Bende sizinle aynı noktaya geldim.
Kuyunun suyunda sorun yok ama cebri yöntemle suyu havuza basmanın maliyeti yüksek olduğundan (eşanjör'le bile) ilkel bir yöntem yaptım. Bugünlerde sistemi devreye alacağım ve resimlerini sizlerle paylaşacağım.

ustunizci 01-03-2012 18:56

Isı pompası almayı düşünen arkadaşların bilgisine,

.................................................. ...Isı Pompasının.............Evin Toplam
.................................................. ......harcaması................harcaması
Kasım 2011 ayı harcamam ......................170.- TL..................250.- TL.
Aralık 2011 ayı harcamam....................... 170.- TL..................270.- TL.
Ocak 2012 ayı harcamam....................... 303.- TL................. 380.- TL.
Şubat 2012 ayı harcamam....................... 240.- TL..................322.- TL.
Mart 2012 ayı harcamam....................... 183.- TL..................324.- TL.
Nisan 2012 ayı harcamam....................... 24.- TL..................185.- TL.
Mayıs 2012 ayı harcamam.......................................... ..........105.- TL.
2011-2012 kışında harcamalarım..............1.090.- TL. .....ve....1.836.-TL. olarak gerçekleşmiştir.

.................................................. .............Evin toplam
.................................................. ..............harcaması
Ekim 2012 ayı harcamam..................................59.- TL.
Kasım 2012 ayı harcamam.................................263.- TL.
Aralık 2012 ayı harcamam..................................435.- TL.
Ocak 2013 ayı harcamam...................................329.- TL.
Şubat 2013 ayı harcamam.................................309.- TL.
Mart 2013 ayı harcamam...................................180.- TL.
Nisan 2013 ayı harcamam..................................125.- TL. 1.700.- TL.
Mayıs 2013 ayı harcamam...................................50.- TL.
Haziran 2013 ayı harcamam..................................15.- TL.
Temmuz 2013 ayı harcamam.................................14.- TL.
Ağustos 2013 ayı harcamam..................................14.- TL.
Eylül 2013 ayı harcamam.......................................21.- TL.
Ekim 2013 ayı harcamam......................................62.- TL. 1.876.- TL. (Toplam)

kimyager147 02-11-2012 10:23

Sayın Ustunizci ısı pompasını kaç paraya mal ettiniz.
Sisteminize ne türlü parçalar dahil.

ustunizci 13-11-2012 19:15

Sayın Kimyager, (mesajınızı yeni gördüm)

ben, Ağustos 2011 ayında 12 KW.lık havadan suya, monoblok, ısı pompasını 12.000.- TL.ye almış, montajı içinde yaklaşık 250.- TL. masraf etmiştim. Montajını (devreye alma işi hariç) kendim yapmıştım. monoblok yerine, iç ünite ve dış ünite ayrı olan cihaz alınırsa, montaj işi pahalı oluyor. Benim gibi amatör kişiler de montajı yapamazmış. Bu yıl, bir ay önce bir arkadaşıma benim kullandığım cihazın 16 KW.lık modelini 14.000.- TL.ye aldık. O arkadaşın sistemine de bir şey dahil değil.
Benim kurduğum sisteme de herhangi bir şey dahil değil. Radyatörleri ayrıca aldım. Kullanım için sıcak su almıyoruz.

Kolay gelsin.

kimyager147 14-11-2012 15:50

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025