agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu kozalaklar hangi türe ait? (Sormadan önce ilk mesajı okuyun) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/6459.htm)

mrucaksavar 24-05-2008 22:43

bir kozalak sorusu da benden

1 Eklenti(ler)
Merhabalar ,
istanbul polonezkoyde asagidaki kozolagi buldum ve ne kozalagi oldugunu merak ediyorum,icinden cikacak tohumlari da ekip buyutmeyi dusunuyorum, uc sorum olacak ;

1- bu kozalak ne kozalagidir
2- bu kozalagin acilmasi icin biseyler yapmam gerekir mi ya da kirip icinden tohumlari ekebilir miyim
3- agactan kozalak koparip tohum cikarmak konusunda nelere dikkat etmek gerekir (kuru ve acilmamis kozalaklari mi secmek gerekir ya da yesil acilmamislardan da tohum cikarip ekebilir miyim )

simdiden ilgilenip cevap vermeye tenezzul edenlere cok tesekkurler

Emre Albayrak 25-05-2008 03:34

Pinus pinaster (Sahil çamı) olduğunu düşünüyorum.. Kozalağın açılması için (kozalak olgunluğa erişmiş ise) sıcak ortamda tutmanız yeterli.. Çıkan tohumları nasıl çimlendireceğiniz sahil çamı başlığında sanırım mevcuttur..

tomurcuk054 08-06-2008 00:19

Güneşe koy açılır

cemal.S 12-06-2008 15:27

Merhabalar !

Olgunlaşmış ve sanki güneşte kendi haline bırakırsanız açılacak gibi duruyor. Yeşil açılmamış kozalaklar henüz olgunlaşmamıştır. Bana göre bekleyin son baharda bol bol polenez köyde olurlar sanırım. Çimlendirme konusu sanırım ilgili sayfada bulabilirsiniz.

Tenezülmü yapmayın hepimiz burdayız baksanıza biz bir aileyiz.

Saygıyla.

mrucaksavar 14-06-2008 12:42

cevaplar icin tesekkurler ,
hangi kozalagin disi hangisinin erkek oldugunu , kozalagin olgunlasip olgunlasmadigini nasil anlayabiliriz. Bizim okulun bahcesinde yeni cikmis yesil kozalaklar var,ama goruntu itibariyle daha olgunlasmamis gibi duruyor, tekrar gidersen resimlerini cekecegim, sanirim ladin ve goknar olabilirler. bu kozalaklari toplama zamani hakkinda da bilgi alabilir miyim.

cemal.S 20-06-2008 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrucaksavar (Mesaj 248541)
cevaplar icin tesekkurler ,
Bu kozalaklari toplama zamani hakkinda da bilgi alabilir miyim.

Sanırım çevrinizi iyi gözlemlerseniz birileri toplayacaktır. Sizde o fırsatı kaçırmayın. Bu gibi ayrıntılar için iyi bir gözlemci olun derim. Formun diğer sayfalarında çimlendirme vs. hakkında aradığınız bilgileri fazlası ile bulabilirsiniz.

Selamlar.

Katsuz 19-11-2008 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihyetim (Mesaj 189123)
bu arada elimde kızılçam, mazı ve servi tohumları bunları buzdolabinın alt gözünde saklamam sağlıklımıdır. mart ayına kadar dururmu acaba..

Bendede doğu mazısı tohumları var 50 adet kadarı bahara kadar bir poset veya ağzı kapalı bir kap içerisinde poşet önerilir içinde hava olmayacak buzdolabının +4C derecedeki bölüme koy bahara kadar idare eder.

loverarch61 17-02-2009 16:06

******* banko sedir tohumu

ahmet58 29-04-2009 13:28

merhabalar ağaç dostları
mezarlık servisinin kozaklarımı ekiliyor yoksa içindeki tohumlarmı ,birde ne zaman hangi ayda toplanmalı

forest 12-05-2009 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi French (Mesaj 84324)
Koalağın resminden tanıyan olursa çok memnun olacağım

cupressus sempervirens yani adi servi

forest 12-05-2009 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihyetim (Mesaj 165886)
Az önce köyden topladığım kozalaklar. ama hangi çam olduğunu anlayamadım. karpuz çekirdeğinden küçük tohum çıkıyor kozalaktan. bıraz araştırdım sayıır ama emin değilim. kızılçammıdır. yoksa başka bir varyetesimi. yetişme şartları ve ortamı hakkında bilgi verirsen,iz sevinicem.

bunlar sahil çamı pinus pinaster

forest 12-05-2009 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 229858)
merhaba,

Nihayet tekrar yaylaya gitme şansım oldu ve yeni fotoğraf çekebildim.Ne yazık ki gitmeden önce bu başlığa göz atmayı unuttuğumdan, sukranayalp'in iğne yaprak kopartıp izine bakma ricası aklıma gelmedi :(

Eklenti 35820
Eklenti 35821
Eklenti 35822

Ağacın boydan fotoğrafı iyi değil ne yazık ki, umarım fikir verir.

Selamlar,

tepe çatısı nasıl bunun himalaya sediri olması da yüksek bir ihtimal

forest 12-05-2009 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet58 (Mesaj 409970)
merhabalar ağaç dostları
mezarlık servisinin kozaklarımı ekiliyor yoksa içindeki tohumlarmı ,birde ne zaman hangi ayda toplanmalı

merhabalar tohumları ekilir ilk olarak ne zaman ekileceği konusunda tam bi fikire sahip değilim ama sizin için hocalarımdan en yakın zamanda öğrenebilirim

sasahin 12-05-2009 23:35

Sayın MSaygının kozalağının ne kozalağı olduğu sanırım açıklığa kavuştu, ihyetim'in yukarıdaki kozalağı hakkında pek fikir göremedim, ona da ben fikir vereyim:)

Büyük ihtimalle o kozolak Sahil çamına ait, ama kozalağı ve tohumu sahil çamına çok benzeyen başka bir çam türü varsa o da olabilir tabi:)

AMAN_ORMANCI 10-12-2009 13:07

pinus pinaster olma ihtimali var mı

Jezebel 22-02-2010 16:20

kozalaklar

Bu sitede geniş bir kozalak koleksyonu var .
Bonsai yapmak için getirdiğim kozalakları araştırırken buldum .

Carlos_Cortes 11-04-2010 15:33

2 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,

Ailem Bolu'dan geçerken bir iğne yapraklı ağaç görmüş. Üstünde de küçük ve kırmızı kozalakçıklar varmış. Kozalaklar büyümüyormuş. Bilinçsizce bir davranışta bulunarak ağaçtan iki büyük dal koparıp getirmişler yanlarında. Acaba bu ağacın adı nedir ve ağacı toprağa dikerek kurtarabilir, yaşatabilir miyim?

Şimdiden çok teşekkür ederim...

köknar 11-04-2010 15:47

Ladin ve köknarı hep karıştırıyorum. Ladinin kozalakları aşağı, köknarınki yukarı doğru uzuyor, örnekteki dallar da bunlara benziyor ama hangisidir ya da başka bir tür müdür bilemiyorum. Çok güzeller...

Hhatice 11-04-2010 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Carlos_Cortes (Mesaj 615238)
Herkese selamlar,

Ailem Bolu'dan geçerken bir iğne yapraklı ağaç görmüş. Üstünde de küçük ve kırmızı kozalakçıklar varmış. Kozalaklar büyümüyormuş. Bilinçsizce bir davranışta bulunarak ağaçtan iki büyük dal koparıp getirmişler yanlarında. Acaba bu ağacın adı nedir ve ağacı toprağa dikerek kurtarabilir, yaşatabilir miyim?

Şimdiden çok teşekkür ederim...

Taxus baccata (porsuk ağacı) Ben de topladım
aman dikkatli olun kırmızı tohumlar zehirliymiş ,içlerinden küçük kahve rengi tohumlar çıkıyor. Öğrendiğime göre kuşların bunu yiyip sindirmesi gerekiyormuş yoksa çimlenmiyormuş.Bunlar köklenmez ama kahverengi tohumları temizle kurut soğuk katlama yap ve dene bakalım .Ben denedim olmadı belki sen çimlendirebilirsin .

perzade 11-06-2010 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 183456)
Cevaplar için teşekkürler :)
sukranayalp, çok detaylı, çok açık anlatmışsınız, teşekkürler.

Şu mesajda, şöyle denilmiş;

Bu alıntıda verilen bilgiyi genel olarak doğru kabul edemeyiz o zaman, benim fotoğrafladığım kozalaklar yukarı doğruydu çünkü.

evet katılıyorum

süreyya 11-06-2010 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi French (Mesaj 101518)
Bu arada çok güzel iğne yapraklı ve diğer ağaçların resimlerinin bulunduğu güzel bir site buldum:
http://www.kirsalcevre.org.tr/_html/...sel_rehber.pdf

Arkadaşlar, yukarıdaki mesajda yönlendirilen siteden saldırgan olarak bildirilmiş site mesajı aldım. Sn French'e özelden bildirecektim ama yer imlerine alıp siteye girmeye devam eden olabilir diye buradan yazdım. Bu site sakıncalı olarak bildirilmiş.

Volkan E. 24-06-2010 01:29

Evet size katılıyorum. Resimde görülen bitki Taxus baccata (porsuk ağacı) olup, yaprakları sarmal olarak dizilmektedir. meyveleri önceler yeşil daha sonra olgunlaştıkça kırmızı ve sarı renkte olmaktadır. meyvelerinin ismi arillus olup meyveleri kuşlar için çok lezzetlidir. meyveleri ayrıca zehirlidir. ( yenilmemesi önerilir. ) bu tür makaslanarak şekil verildiği için , genelde parçılıkta kullanılmaktadır. umarım yararlı olmuştur.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 615258)
Taxus baccata (porsuk ağacı) Ben de topladım
aman dikkatli olun kırmızı tohumlar zehirliymiş ,içlerinden küçük kahve rengi tohumlar çıkıyor. Öğrendiğime göre kuşların bunu yiyip sindirmesi gerekiyormuş yoksa çimlenmiyormuş.Bunlar köklenmez ama kahverengi tohumları temizle kurut soğuk katlama yap ve dene bakalım .Ben denedim olmadı belki sen çimlendirebilirsin .

meymun 04-10-2010 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi French (Mesaj 83682)
Merhaba,

Bu yaz Kemer'e balayına gittiğimizde çok güzel ulu çam ağaçları vardı. Birkaç kozalak aldım ve diktim. Şimdi ikisi yeşermeye başladı. Çamlar ulu, düzenli dalları ve küçük iğne yaprakları olan ağaçlardı. Kozalakları da yuvarlak 2-3cm. çapındaydı. Karaçam veya sarıçam olabilirler mi ? Hatta bilen varsa alt cinsini de merak ediyorum.

Karbonifer sonrası, dünyanın girdiği dönemin adı permiyen olup kuzey yarım kürenin 41 milyon yıl buzullarla kaplandığı dönemdir. Tropik bölgelerde varlığını koruyabilen eğrelti otları ve birkaç atkuyruğu türü yaşamını sürdürebildi. 280 milyon yıl önce buzul çağına ayak uyduran kozalaklılar oluştu. Bunlar yavaşlatılmış yaşam biçimleriyle günümüzde dönenceler dışı yaygın bitkilerdir. Ancak mevsimsel ortaya çıkan tundra otlarının yaşadığı bölge altında, soğuk iklimlerde varlıklarını koruyan, kış aylarında toprakla tüm alışverişini koparıp koruyucu kütikil tabakaları altında, ayakta ölü gibi dururlar. Permiyen sonrası trias dönemi ise buzullar nedeniyle boşalmış dünya onların eline geçti. 10.000 den çok kozalaklı türünün fosili bulundu. Bugün ise 500 tür ayakta ve yavaşlatılmış yaşamın en güzel örnekleri onlar.
Kozalakları dahi 3 yılda tohum kurutabilir. İlk yıl morumsu minicik kozalaklar, ikinci yıl büyüyerek yeşerir, sezon sonu hafif sararmaya başlar. Ancak üçüncü yaz döneminde kahverengileşip, kuruyarak yeni canlılar oluşturacak tohumlarını dökmek için açılmaya başlar.
Üreme sistemleri dahi yavaş çalışan bu ağaçların kozalaklarının boyutlarını tarif ederken kaçıncı yılda oldukları önemli. 2-3 cm lik kozalak gelecek yıllarda belki 15 cm olabilir.

d4rkw0r1d 11-09-2011 15:48

Arkadaşlar bende konu açamıyorum burdan sorsam güzel olcak konuyla pek alakalı değil ama

çam ağacı yetiştirmek istiyorum acaba

bunun için anlatım var mı acaba
birde kozaklarlar ne zaman çıkar her mevsimde olur mu ?

sfkmert 01-01-2012 18:14

teşekkürler sukranayalp

tolga uğuş 24-04-2012 22:53

bir resim upload yapabilmem için en az bir mesajım olmalıymış.

Tohumcu Nılgun 24-10-2013 18:07

2 Eklenti(ler)
Arkadaslar, bu kozalak ve tohumlar hangi agaca ait?

Pinus Strobus.

gokselcetin

gokselcetin 25-10-2013 17:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1211181)
Arkadaslar, bu kozalak ve tohumlar hangi agaca ait?

Nilgün hanım ben Veymut Çamı / Pinus Strobus'a çok benzettim.
Ağlayan çam Pinus Wallichiana'ya da benzemesine rağmen kozalak ve tohum boyutlarının daha küçük olması, artı hem görsel olarak hem de Pinus Strobus'un kozalak yapısı bilgilerine göre uygunluğu açısından Pinus Strobus diye düşünüyorum.

Begonya86 28-06-2014 20:32

Bu kozalaklar çok güzelmiş.

A Gürkan 23-09-2014 18:42

Bu kozalak hangi ağaca ait?

1 Eklenti(ler)
Herkese selamlar.
Bu kozalak hangi ağaca ait?
Yardımlarınız için teşekkürler.Eklenti 518552

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025