agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu Ağacın Adı Nedir? (Sormadan önce ilk mesajı okuyun) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/18617.htm)

Kerem50 08-11-2016 08:48

1 Eklenti(ler)
Ege üniversitesi bahçesinde çekilen bu agacı tanıyan var mı?
Çınar benzeri yaprakları var.
Çiçekleri katmerli hatmigül çiçekleri gibi.

Kerem50 08-11-2016 08:49

Karayemiş'e (laz kirazı) benziyor.

Kerem50 08-11-2016 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1483277)
Ormanlık alanda rastladığım, parlak-kalın yapraklı, çalı şeklinde gelişen bu ağacın adı nedir?

Yer: Oylat kanyonu, İnegöl - Bursa

Eklenti 630921

Eklenti 630922

Karayemiş'e (laz kirazı) benziyor.

Jezebel 08-11-2016 14:16

Hibiscus Mutabilis

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kerem50 (Mesaj 1485188)

Taşlıbahçe 08-11-2016 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1483277)
Ormanlık alanda rastladığım, parlak-kalın yapraklı, çalı şeklinde gelişen bu ağacın adı nedir?

Yer: Oylat kanyonu, İnegöl - Bursa

Eklenti 630921

Eklenti 630922

Karayemiş (Laurocerasus officinalis)

O bölgede, özellikle kestane altlarında rastlamıştım.

akçabardak 08-11-2016 16:26

3 Eklenti(ler)
Myrtus communis ( Mersin, Murt)

Taşlıbahçe Teşekkürler

Arkadaşlar bu gün sitede dolaşırken bir bahçede minik bir ağaç gördüm, meyvelerini Yaban mersine benzettim,
sizce de Yaban mersini midir? meyveleri yenir mi? tadına baktım kekremsi bir tadı var, emin olamadan yiyemedim.
Teşekkürler.

Eklenti 632536

Eklenti 632537

Çekirdekleri
Eklenti 632538

Taşlıbahçe 08-11-2016 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1485253)
Arkadaşlar bu gün sitede dolaşırken bir bahçede minik bir ağaç gördüm, meyvelerini Yaban mersine benzettim,
sizce de Yaban mersini midir? meyveleri yenir mi? tadına baktım kekremsi bir tadı var, emin olamadan yiyemedim.
Teşekkürler.

Eklenti 632536

Eklenti 632537

Çekirdekleri
Eklenti 632538

Evet, mersin (Myrtus communis). Akdeniz'de "murt" derler, yenir.

Son yıllarda ünlenen yaban mersiniyle (Vaccinum sp) ilgisi yok. Aslına bakılırsa asıl yaban mersini bu; diğeri, özellikle mavi meyveli olanı on küsur yıl önceye kadar "ayı üzümü" olarak geçerken birden bire yaban mersini oluverdi; muhtemelen tür isminde yer alan "myrtillus" sözcüğünden dolayı (Vaccinium myrtillus).

mahon67 16-11-2016 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kerem50 (Mesaj 1485188)

Ağaç gülü (Hibiskus mutabilis)

torraptors 21-11-2016 10:18

2 Eklenti(ler)
Ankarada bir AVM de uzun zamandır görüyorum.Nette epey aradım bulamadım.

Dracaena reflexa
torraptors

Adalet Yağcı 25-11-2016 21:33

2 Eklenti(ler)
Bu ağacın adı ne dir?

Floş ağacı (İpek ağacı) Silk-Floss Tree

Mücevher Çalısı

Eklenti 634255

Eklenti 634256

Mücevher Çalısı 25-11-2016 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1487560)
Bu ağacın adı ne dir?

Eklenti 634255

Eklenti 634256

Floş ağacı, İpek ağacı (silk-floss tree) Chorisia speciosa olmalı. Gövdesine ve dallarına dikkat ettiyseniz ve dikenli ise o bir 'Chorisia' türüdür...

arslanbenzer 01-12-2016 19:12

Arkadaşlar Çağlayan adliyesinin önünde bir ağaç gördüm. Yaprağı akçaağaç yaprağı gibi, kırmızı renkliydi ve gövdesi karaydı. Bu hangi ağaç olabilir? Görüntüsü çok güzeldi

A_NOMAD 01-12-2016 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arslanbenzer (Mesaj 1488313)
Arkadaşlar Çağlayan adliyesinin önünde bir ağaç gördüm. Yaprağı akçaağaç yaprağı gibi, kırmızı renkliydi ve gövdesi karaydı. Bu hangi ağaç olabilir? Görüntüsü çok güzeldi

Fotoğraf olmadan bahsettiğiniz ağacın ne olduğunu bilmemiz için ya tesadüfen aynı ağaca aynı yerde rastlamış ve ne olduğunu öğrenmiş/biliyor olmamız ya da telepati-durugörü-medyumluk gibi bir süper güce sahip olmamız gerekiyor takdir edersiniz ki... :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 555782)
...3. Zorunlu haller dışında aynı bitkiye ait birden çok fotoğraf yüklemeyiniz.

4. Fotoğrafları mutlaka foruma yüklemeniz gerektiğini unutmayınız.

Çok önemli:

5. Ağacınızın adını öğrenince, düzelt butonunu kullanarak, kendi mesajınıza ekleyiniz.
Ağaç adının kolay bulunması için mesajın en üstüne ve aşağıdaki formatta yazınız. Öğrendiğiniz kişinin adını eklemeyi unutmayınız.

Örnek:
Güvey kandili
Koelreuteria paniculata
Herbaryum

(Yazıların boyutu 4, kırmızı, kalın
Söyleyenin boyutu 2, siyah, kalın)

(Adın net olmadığı, farklı isimlerin söylendiği durumlarda da, adları ve söyleyenleri kendi mesajınıza ekleyiniz.
Konu netliğe kavuşunca, diğerlerini silebilirsiniz.

6. Teşekkür mesajlarını buraya yazmayınız, istiyorsanız özel mesajla iletebilirsiniz...

nil 16-02-2017 20:26

Merhabalar. Resimsiz bir mesaj olacak, kusura bakmayın. Çocukluğumda Üsküdar'da gördüğüm bir ağacın adını öğrenmek istiyorum. Senelerdir hiçbir yerde görmediğim bu ağacı tarif etmeye çalışacağım. Becerebilirsem, bilen de çıkacaktır diye düşünüyorum. Bence çok özel bir ağaçtı. Çünkü çiçeği değil, en büyük süsü yapraklarıydı. Bu yapraklar çocuk parmaklarımızın boyunda, küçük ve uzunca idi ve olgunlaştıkça bir kenarları -ama sadece bir kenarları yani her yaprağın bir yandaki kenarı kızarıyor, kabarıp etleniyordu. Bu kenarın bu gelişimi öyle gelişi-güzel olmuyordu, yaprak oyalanıyordu diyebiliriz. Yaprağın bu kenarı bir yandan da büzüşüyor ve yaprak o yanına doğru yuvarlanıyor, doğru tabirle yaprak bir yanında kırmızı bir oya halkası oluşturuyordu. Ben ve kızkardeşlerim bu ağacı yapraklarının güzelliğiyle hala hatırlıyoruz. Semt çocukları ise onu meyvesiyle hatırlarlar sanırım. Meyveleri çitlembiğe benziyordu ama buruk ve tatsızdı, yenmezdi. Çocuklar onları kendi yaptıkları bir tür düdüğün içinden bir çubukla iterek fırlatır eğlenirlerdi. Şimdiye dek çoktan kesilmiştir eminim. Umarım bu güzel ağacın adını bir bilen çıkar?

Orhan Özbilgiç 16-02-2017 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nil (Mesaj 1495677)
Merhabalar. Resimsiz bir mesaj olacak, kusura bakmayın. Çocukluğumda Üsküdar'da gördüğüm bir ağacın adını öğrenmek istiyorum. Senelerdir hiçbir yerde görmediğim bu ağacı tarif etmeye çalışacağım. Becerebilirsem, bilen de çıkacaktır diye düşünüyorum. Bence çok özel bir ağaçtı. Çünkü çiçeği değil, en büyük süsü yapraklarıydı. Bu yapraklar çocuk parmaklarımızın boyunda, küçük ve uzunca idi ve olgunlaştıkça bir kenarları -ama sadece bir kenarları yani her yaprağın bir yandaki kenarı kızarıyor, kabarıp etleniyordu. Bu kenarın bu gelişimi öyle gelişi-güzel olmuyordu, yaprak oyalanıyordu diyebiliriz. Yaprağın bu kenarı bir yandan da büzüşüyor ve yaprak o yanına doğru yuvarlanıyor, doğru tabirle yaprak bir yanında kırmızı bir oya halkası oluşturuyordu. Ben ve kızkardeşlerim bu ağacı yapraklarının güzelliğiyle hala hatırlıyoruz. Semt çocukları ise onu meyvesiyle hatırlarlar sanırım. Meyveleri çitlembiğe benziyordu ama buruk ve tatsızdı, yenmezdi. Çocuklar onları kendi yaptıkları bir tür düdüğün içinden bir çubukla iterek fırlatır eğlenirlerdi. Şimdiye dek çoktan kesilmiştir eminim. Umarım bu güzel ağacın adını bir bilen çıkar?

Menengiç (Çitlenbik) (Pistacia terebinthus)' tan bahsediyor olabilirsiniz? Google' dan bir bakar mısınız?

Taşlıbahçe 16-02-2017 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nil (Mesaj 1495677)

Sn. Orhan Özbilgiç'in dedigi gibi bir pistacia turu ama muhtemelen P. Terebinthus degil de Pistacia atlantica olmali. Hem bu kirmizi renkli etli, kivrik araz bu turde daha cok gorunur, hem de uskudar dediginizde uskudar merkez civarini anliyorum ki Cengelkoy'e kadar p. atlantica'lar gorunur, sonra yerlerini Kuleli'den itibaren yavasca p.terebinthus' a birakirlar.

Bahsettiginiz kirmizi etli kivrik olusum bir araz oldugundan hepsinde rastlamayabilirsiniz. Nisantasi'nda oldugunuzu dusunerek agaclar yapraklandiktan sonra iki adimlik ihlamur'a veya Besiktas' a, ozellikle Yildiz korusuna gitmenizi oneririm, bahsettiginiz agac cok yerde karsiniza cikacaktir.

Taşlıbahçe 16-02-2017 22:24

Bu arada Pistacia atlantica Turkce'de "Atlas sakızı" olarak gecer cogunlukla.

nil 18-02-2017 12:19

Bir tür çitlembik: Pistacia Atlantica'nın yaprak arazlı bir örneği

Pistacia atlantica
Atlas sakızı
(bir tür Çitlembik ağacı)
Sayın Taşlıbahçe, cevabınız için teşekkürler. Evet, haklısınız, tarif ettiğim ağaç Pistacia atlantica idi. İşte siz adını söyleyince, ben bu 'arazlı' yapraklara sahip ağaçlardan birinin resmini de buldum nette, ve herkes neden bahsettiğim bilsin diye paylaşıyorum. Yardımınız için tekrar teşekkür ederim.

https://thumbs.dreamstime.com/z/pist...a-74851496.jpg

nil 18-02-2017 12:22

Cevabınız için teşekkürler Sayın Orhan Özbilgiç. O şekilde arama yaptım ama benim bahsettiğim ağaca rastlamadım maalesef Google'da. Ama Pistacia atlantica diye arama yapınca Kırım'da alınmış bir foto sayesinde öğrendim ki bu gerçekten de bir Çitlembik türü imiş.

nil 18-02-2017 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1495711)
Sn. Orhan Özbilgiç'in dedigi gibi bir pistacia turu ama muhtemelen P. Terebinthus degil de Pistacia atlantica olmali. Hem bu kirmizi renkli etli, kivrik araz bu turde daha cok gorunur, hem de uskudar dediginizde uskudar merkez civarini anliyorum ki Cengelkoy'e kadar p. atlantica'lar gorunur, sonra yerlerini Kuleli'den itibaren yavasca p.terebinthus' a birakirlar.

Bahsettiginiz kirmizi etli kivrik olusum bir araz oldugundan hepsinde rastlamayabilirsiniz. Nisantasi'nda oldugunuzu dusunerek agaclar yapraklandiktan sonra iki adimlik ihlamur'a veya Besiktas' a, ozellikle Yildiz korusuna gitmenizi oneririm, bahsettiginiz agac cok yerde karsiniza cikacaktir.

Sayın Taşlıbahçe, P. atlantica yapraklarına o güzelliği verenin bir araz olduğunu öğrenince araştırdım ve bu arazın sebebinin bir Forda riccobonii adında bir yaprak biti olduğunu öğrendim. Bu yaprak biti buğdaygillerden otların kökünde yaşarmış ve Eylül-Kasım aylarında P. atlantica'lara yerleşirmiş. Hindistan'dan Fas'a, Malta'dan İsrail'e, Kırım'a dek yayılmadığı yer kalmamış.

Demek bahsettiğiniz yerlere Eylül-Kasım arasında ailecek bir gezi düzenleyeceğiz:)

Bu arada, bahsettiğim bu ağaçlar Kuzguncuk korusunun yayıldığı tepelerin Bülbüldere'ye bakan arka yamaçlarında, en çok Sultantepe'de bulunurdu. En son, tepenin eteğinde, Setbaşında bir tane kalmıştı. Çocukluğumun Sultantepe'sinde Menengiç de vardı. Yemişlerini yemeye bayılırdık. Tatlı lezzetleri hala hatırımda...

Taşlıbahçe 18-02-2017 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nil (Mesaj 1495953)
Sayın Taşlıbahçe, P. atlantica yapraklarına o güzelliği verenin bir araz olduğunu öğrenince araştırdım ve bu arazın sebebinin bir Forda riccobonii adında bir yaprak biti olduğunu öğrendim. Bu yaprak biti buğdaygillerden otların kökünde yaşarmış ve Eylül-Kasım aylarında P. atlantica'lara yerleşirmiş. Hindistan'dan Fas'a, Malta'dan İsrail'e, Kırım'a dek yayılmadığı yer kalmamış.

Demek bahsettiğiniz yerlere Eylül-Kasım arasında ailecek bir gezi düzenleyeceğiz:)

Bu arada, bahsettiğim bu ağaçlar Kuzguncuk korusunun yayıldığı tepelerin Bülbüldere'ye bakan arka yamaçlarında, en çok Sultantepe'de bulunurdu. En son, tepenin eteğinde, Setbaşında bir tane kalmıştı. Çocukluğumun Sultantepe'sinde Menengiç de vardı. Yemişlerini yemeye bayılırdık. Tatlı lezzetleri hala hatırımda...

Menengic dediginiz sn Orhan Özbilgic'in bahsettigi ve sizin de gorsellerini arastirdiginiz pistacia terebinthus mu? Meyvelerini "tatli" olarak nitelemeniz menengic meyvelerinin aromatik, sakizimsi, keskin tatlarina pek uymadigi icin soru isareti olustu kafamda :)

bahsettiginiz yerlerde "P. atlantica" halen goruluyor. Ozellikle korular ve mezarliklar en sik rastlandiklari yerler. Kuzguncuk korusu dediginiz yer Fethi pasa korusu olmali, bilhassa korunun ust kisimlarinda yogunlar.

juten 19-02-2017 13:35

http://i.hizliresim.com/4PmD6L.jpg (tür 1)
http://i.hizliresim.com/5g94WR.jpg (tür 1)
http://i.hizliresim.com/AL2EB0.jpg (tür 2)
http://i.hizliresim.com/01V8O8.jpg (tür 2)

Merhabalar bu 2 tür bitkinin resimlerini çekmeye çalıştım isimleri nedir? Meyvemi yenirmi yenmezmi? Bilenler genel bir bilgi verebilirse çok memnun olurum

Taşlıbahçe 19-02-2017 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juten (Mesaj 1496021)

Merhabalar bu 2 tür bitkinin resimlerini çekmeye çalıştım isimleri nedir? Meyvemi yenirmi yenmezmi? Bilenler genel bir bilgi verebilirse çok memnun olurum

Ilk bitkiyi bilmiyorum, bir ihtimal bir tur passiflora olabilir, pek cok passiflora turunun parcali yapragindan ziyade boyle farkli yaprak formuna sahip olanlar da var, bir arastirin.

Ikinci bitki papaya. Yenir.

juten 19-02-2017 17:10

Teşekkür ederim

wakan 19-02-2017 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juten (Mesaj 1496021)

Merhaba,
birinci tür; madagaskar yasemini (stephanotis floribunda).
ikinci tür; papaya (carica papaya).

nil 19-02-2017 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1495972)
Menengic dediginiz sn Orhan Özbilgic'in bahsettigi ve sizin de gorsellerini arastirdiginiz pistacia terebinthus mu? Meyvelerini "tatli" olarak nitelemeniz menengic meyvelerinin aromatik, sakizimsi, keskin tatlarina pek uymadigi icin soru isareti olustu kafamda :)

Yanlış demişim sayın Taşlıbahçe, Çitlembik demek istemiştim. Tatlı olan onlardı. Menegiçin buruk yemişlerini ise hiç yiyemezdik tabii ki:)

Taşlıbahçe 19-02-2017 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nil (Mesaj 1496059)
Yanlış demişim sayın Taşlıbahçe, Çitlembik demek istemiştim. Tatlı olan onlardı. Menegiçin buruk yemişlerini ise hiç yiyemezdik tabii ki:)

Burada biraz karisti isler:) isin icine az da olsa "tatlı" girdigi icin soruyorum, citlenbik derken p. terebinthus mu, yoksa tamamen baska bir tur olan Celtis australis mi? Bunu da bir kontrol etmenizi rica etsem (?) Citlenbik Turkcede her iki agac icin de kullaniliyor.

malina 21-02-2017 13:17

Alıntı:

Soru sorarken dikkat etmeniz gerekenler:
1. Her mesaj alanında, sadece bir ağaç adı sorunuz.

2. Bitki ile ilgili başka hiçbir şeyi, bu konu altında yazışmayınız.

3. Zorunlu haller dışında aynı bitkiye ait birden çok fotoğraf yüklemeyiniz.

4. Fotoğrafları mutlaka foruma yüklemeniz gerektiğini unutmayınız.

Konunun ilk mesajından alıntı :)

Uymayan tüm arkadaşlara ne diyeyim? :)

nil 21-02-2017 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1496078)
Burada biraz karisti isler:) isin icine az da olsa "tatlı" girdigi icin soruyorum, citlenbik derken p. terebinthus mu, yoksa tamamen baska bir tur olan Celtis australis mi? Bunu da bir kontrol etmenizi rica etsem (?) Citlenbik Turkcede her iki agac icin de kullaniliyor.

Hakiki Çitlembik ağacı idi Sayın Taşlıbahçe. Celtis australis. Boyu çok uzundu, kışın yapraklarını döküyordu. Meyveleri salkım halinde değil, birer birer sallanırdı yaprakların arasından. Altımızdaki bahçede hemen duvar dibinde olduğundan ve altımızdaki bahçenin seviyesi bizimkine nazaran çok alçakta olduğundan bizim alçacık bahçe duvarının üstüne çıkıp 6-7 yaşımdaki boyumla kolayca ağacın üst dallarına uzanarak çitlembikleri toplayabiliyordum. Meyveleri çok küçüktü ama çocukluk işte, yine de hoşumuza gidiyordu bu iş.

bcakmak28 05-03-2017 09:34

1 Eklenti(ler)
Daha önce Dracena olduğunu tahmin ettiğim ağaç olduğu yerden ben çoğaltamadan belediye tarafından kesildi. Şimdi en azından bu mis kokulu ağacı başka yerden bulup çoğaltma amacım var. İşe bu ağacın adını öğrenerek başlamak istiyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025