agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu Ağacın Adı/Türü nedir? (2005-2009) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1684.htm)

Nazik 09-11-2009 17:37

Ayşe Hanım'ın fotoğraflarında yapraklı halini de gövdesini de gördüm. Evet, sanırım sandal ağacı. ama aklımı karıştıran bir şey okudum: herdem yeşil olduğu söyleniyor. oysa ben yapraksız halini gördüm hep. nasıl oluyor da oluyor?

Harun Parlak 09-11-2009 17:41

Sanırım çok rüzgar alan bir yerde gördüğünüz ağaç. Rüzgar yapraklarını yıpratıyordur.

Samsunlu55 10-11-2009 00:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi herbaryum (Mesaj 529815)
1) Ruscus aculeatus

2) Staphyllea pinnata'ya benziyor.

3) Paliurus spina-christii

Cevabınız için teşekkürler.

Birinci doğru.

İkinciyi bir türlü bulamadım az daha tarif edersem meyvesi aşağıdaki linkteki pavlonya meyvesinin aynısı. İçinde nohut büyüklüğünde tohumu oluyor. Bunu mutlaka öğrenmem lazım kıyıya az miktarda tohum ayırmıştım çok güzel ve nadir bir ağaca benziyor. Belki yeni keşfediliyor:D

http://www.sierrapotomac.org/W_Needh...uit_040731.jpg

Üçüncüde çaltı çalısı sn. Güngör Salman söyledi.

Arkadaşlar ikinci resmim kaldı onuda sayenizde inşallah öğreneceğim:) Saygılar...

Cumhur Tonba 10-11-2009 00:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nazik (Mesaj 530146)
Ayşe Hanım'ın fotoğraflarında yapraklı halini de gövdesini de gördüm. Evet, sanırım sandal ağacı. ama aklımı karıştıran bir şey okudum: herdem yeşil olduğu söyleniyor. oysa ben yapraksız halini gördüm hep. nasıl oluyor da oluyor?

Biraz bilgi. Belki faydası olur.
Sandal: Sert odunlu,kısa boylu ağaç. Yaprakları karşıt, tüysüz, düz kenarlı ve az çok etli, çiçekleri seyrek salkım şeklinde ve erdişidir. Meyvesi yuvarlak bir zeytin biçimindedir. Pek çok türü vardır.
Beyaz sandal(Santalum albun), Avustrulya sandalı (S.spicatum ve Fusanus spitatum), (S.austro caledonicum v.b. gibi)
Bunların hepsinden sanayide kullanılan belsemsi esanslar elde edilir.

[Sandalgiller: İki çenekli, çiçekli bitkiler familyası.(Santalales takımından) Sandalgiler taçsız çiçekli ağaçlardır. Çiçeklerinde yumurtalık alt durumlu, etene düzeni merkezlidir. Bunlar klorofilli halde genellikle asalak yaşayan otsu veya ağaçsı bitkilerdir. Çiçekleri erdişi veya eşeylik organlarıdan birinin körelmesi sebebiyle bir eşeyli olur. Çanak, çanaksı veya taçsı kısım dört-beş parçadan nadiren üç veya altı parçadan meydana gelir. Çiçek çevremiyle eş sayıda olan erkek organlar, dişicik borusunun dibinde veya boğazında birleşip kaynaşmıştır. Uçları dişicik tepesinden az veya çok aşkın olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14511

Nazik 10-11-2009 02:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 530422)
Biraz bilgi. Belki faydası olur.
Sandal: Sert odunlu,kısa boylu ağaç. Yaprakları karşıt, tüysüz, düz kenarlı ve az çok etli, çiçekleri seyrek salkım şeklinde ve erdişidir. Meyvesi yuvarlak bir zeytin biçimindedir. Pek çok türü vardır.
Beyaz sandal(Santalum albun), Avustrulya sandalı (S.spicatum ve Fusanus spitatum), (S.austro caledonicum v.b. gibi)
Bunların hepsinden sanayide kullanılan belsemsi esanslar elde edilir.

[Sandalgiller: İki çenekli, çiçekli bitkiler familyası.(Santalales takımından) Sandalgiler taçsız çiçekli ağaçlardır. Çiçeklerinde yumurtalık alt durumlu, etene düzeni merkezlidir. Bunlar klorofilli halde genellikle asalak yaşayan otsu veya ağaçsı bitkilerdir. Çiçekleri erdişi veya eşeylik organlarıdan birinin körelmesi sebebiyle bir eşeyli olur. Çanak, çanaksı veya taçsı kısım dört-beş parçadan nadiren üç veya altı parçadan meydana gelir. Çiçek çevremiyle eş sayıda olan erkek organlar, dişicik borusunun dibinde veya boğazında birleşip kaynaşmıştır. Uçları dişicik tepesinden az veya çok aşkın olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14511

Bilgiler için teşekkürler Cumhur Bey. Sandal ağacı olduğu konusunda kanaatim kesinleşti. Ancak herdem yeşilliği hala aklımı kurcalıyor. Şubat ayında Toroslarda gördüğüm ağaç çıplaktı.

Cumhur Tonba 10-11-2009 02:10

Sayın Nazik,
Bu fikirleri aklınızı kurcalayan sorunların daha fazla netleşmesine yardımcı olabilir diye gönderdim. Siz birde Bir bilene soralım(Sayın Mine Pakkanere) köşemize ya da galeride Bu nedir köşemize fotoğrafını yükleyebilirseniz daha net neticeler alabilirsiniz.
Saygı ve sevgilerimle.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905

http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=191

Samsunlu55 14-11-2009 23:54

Benim ikinci resimdeki ağacın cinsini mutlaka öğrenmem lazım bilen birilerini arıyorum...

BirLira 16-11-2009 16:18

Sayın Samsunlu55

İkinci resim Staphylea pinnata neden değil?

mavii 20-11-2009 13:57

yardımlarınız için teşekkürler şimdiden

2 Eklenti(ler)
Bu bitkinin ismini bilen var mı?

Samsunlu55 21-11-2009 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BirLira (Mesaj 533571)
Sayın Samsunlu55

İkinci resim Staphylea pinnata neden değil?

Evet Staphylea pinnata. Sn. herbaryum'un yazdığıda Staphyllea pinnata yazıyordu iki tane "l" olduğu için araştırırken bulamadım. İkinizede cevabınızdan dolayı teşekkür ederim. Saygılar...

heloise 22-11-2009 13:59

Merhaba,

Su anda tam olarak tarif edemeyecegim ama bir ayva buyuklugunde, putur putur sari renkte ve oldukca agir bir agac yetisiyor bu Validebağ korusunda. Hani biri gecse es kaza kafasina zarar verebilir dustugunde, ama mustemilat gibi bir bahcenin onunde oldugundan yola dokulmuyor.

Agacin fotografini cekemedim, ancak hani bir agactan dustugunu gormemis olsaydim sus kabaginin bir turu oldugunu dusunurdum..

Agac poliklinikten sola donuldugunde donus yolu uzerinde sag tarafta kaliyor. Bu agac nedir, bir bilgisi olan varsa cok sevinirim.

malina 22-11-2009 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 535785)
Evet Staphylea pinnata. Sn. herbaryum'un yazdığıda Staphyllea pinnata yazıyordu iki tane "l" olduğu için araştırırken bulamadım. İkinizede cevabınızdan dolayı teşekkür ederim. Saygılar...

Google'da arama yaparken bu tür sorunlarda yardımcı oluyor.

Staphyllea pinnata yazdınız, google uyarıyor:

Bunu mu demek istediniz? Staphylea pinnata

Siz nerede araştırdınız ve bulamadınız?

mavii 23-11-2009 18:29

bu çalının ismini bilen var mı?

BirLira 23-11-2009 20:42

Sayın mavi

Yaprakları Pittosporum’a benziyor,
fakat çiçekleri pittosporum’dan daha iri gibi..
Yaprak ve çiçekleri keşke daha yakından çekseydiniz.
Birinci fotoğraf hangi mevsim çekildi?
Tanıyan birisi mutlaka çıkar sitede.

Gülizar 24-11-2009 08:09

Sayın mavi

Fotoğrafdaki çalı, westringia fruticosa.

alice 24-11-2009 09:08

1 Eklenti(ler)
Eklenti 118828
Bu meyveler hangi ağaca aittir?

Ağacı boyludur , yaprakları akasya yapraklarına benzemektedir.

Meyvelerinin boyu 20-30cm eni 2,5-3 cm. Kırıldığında içinden keçiboynuzu kokusuna benzer jölemsi bir madde çıkıyor. Tohumu keçiboynuzu tohumuna benzemekle birlikte ondan daha oval.

Harun Parlak 24-11-2009 11:37

Fotoraf yükleseydiniz daha kolay olurdu anlatımlarınızdan Geldiçya benziyor.
Gleditsia triacanthos. Göresellere bakın belki sizinkilere benzer.

alice 24-11-2009 12:44

Sayın Tekin, ilginize teşekkür ederim.

Bu ağaç 40-45 sene önce İzmir dolaylarından getirilmiş.

Sayın Sukranayalp'ın Jacaranda mimosifolia konusunda bahsettiği, Glediçya ile ilgili bilgiler de uyuşmakta.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 61398)
Glediçya : Gleditsia triacanthos.
Bu bitki de Ege ve Akdeniz bölgesi bitkisidir. İstanbul'da da sahil boyunca yer yer rastlayabiliyoruz. Akasya ya da mimoza gibi yaprak dizilişi var. Çok açık sarıya yakın yeşil renkli minik yaprakçıkları oluyor. Legümen meyveleri var.

Büyük İhtimalle Geldiçya, Pek emin değilim ama ağacın dikenleri yoktu.
Gleditsia triacanthos var. inermis olabilir.
http://oregonstate.edu/dept/ldplants/gltri8.htm

Yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafını çekebilirsem foruma yükleceğim.

Harun Parlak 24-11-2009 14:14

Fotoraf çekip yüklerseniz daha doğru bilgiler edinebilirsiniz. Eğer dikensiz ise birde bunlara bakın.
Albizza julibrissin (Gülibrişim)

alice 24-11-2009 16:22

Sayın Tekin, Gülibrişim kesinlikle değil, iyi tanıdığım ve yetiştirdiğim bir ağaç.

Adnan Menderes Üniversitesi kaynaklı bir yazıda ''G. inermis türünün dikenleri yoktur.'' cümlesini gördüğümde, onun için Gleditsia triacanthos var inermis olabilir diye düşünmüştüm.

Artık, eminim bu bahsettiğim ağaç Gleditsia triacanthos.Sayenizde çocukluğumdan beri yanından gelip geçerken merak ettiğim ağacın ne olduğunu öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.

http://classes.hortla.wsu.edu/hort231/List05/Slide5.jpg

denizkedisi 26-11-2009 17:27

çok güzel değil mi?

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu ne ağacı , bilen var mı?

Samsunlu55 26-11-2009 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizkedisi (Mesaj 537898)
Arkadaşlar bu ne ağacı , bilen var mı?

Sitede biryerde resmini görüp ismini okumuştum ama nerede olduğunu bulamadım. Tek hatırladığım sıcağı çok seven bir ağaç olduğu.

denizkedisi 26-11-2009 17:58

2 Eklenti(ler)
Nereden bulsak , Bodrum da yetişir herhalde.

Sebahattin Sargın 27-11-2009 00:40

Sn. Deniz kedisi;

1183 ve 1186 numaralı mesajlarınız da ki resimler Ateş ağacı (Delonix Regia)'na ait resimler...

Verdiğim linkteki resimleri bir inceleyin isterseniz...

Sevgiler ;)

denizkedisi 27-11-2009 08:42

Teşekkürler...

sinaninci1 28-11-2009 15:59

Bu bir ağaç

4 Eklenti(ler)
Herkesin Mubarek kurban bayramını kutlarım

Bayram ziyaretinde bir dostumun bahçesinde bu meyveylen karşılaştım, tadı buruk degişik bir aromasıvar bilgisi olan varmı
Saygılarımla

Ferda Ülkümen 28-11-2009 16:28

Mersin meyveleri bunlar.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11003

sinaninci1 29-11-2009 00:00

[QUOTE=Ferda Ülkümen;538388]Mersin meyveleri bunlar.

Ferda hanım çok teşekkürler

ozbey 30-11-2009 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 538384)

Bayram ziyaretinde bir dostumun bahçesinde bu meyveylen karşılaştım, tadı buruk degişik bir aromasıvar bilgisi olan varmı
Saygılarımla

Sayın sinaninci1,
bahsettiğiniz meyve, ege ve akdeniz iklimin de yetişir. Aşılı olanlarının meyvesi daha iri' dir. Olgunlaştığı zaman lezzetli ve şifalı' dır. Mersin' den dönerken aldığım aşılı fidanı, boyuna bakmadan üzeri ürün doluydu.

limoncu 01-12-2009 13:50

bu turunçgil nedir

2 Eklenti(ler)
Geçen sene bir fidancıdan kıbrıs limonu diye aldığım bir fidanım var. çok çiçek açtı, çok da küçük meyve tuttu ama çoğunu döktü, besleyemezdi zaten. bir tanesini ise sakladı büyütmek için. :)

resimlerdeki gibi bir meyve oldular.

acaba bu hangi turunçgildir. ben portakala benzetemedeim. greyfurt veya pomeloya benzettim yapısını.

sizin bir fikriniz var mı?

bahtiyar02 01-12-2009 14:10

bence greyfurta benziyor.

limoncu 01-12-2009 14:29

teşekkür ederim bahtiyar bey fakat ben hala greyfurt değil bu diyorum, limon olduğuna inandırıyorum kendimi. :)

herbaryum 01-12-2009 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limoncu (Mesaj 539245)
teşekkür ederim bahtiyar bey fakat ben hala greyfurt değil bu diyorum, limon olduğuna inandırıyorum kendimi. :)

Ağaç kavunu (Citrus medica)'ya benzettim.

limoncu 01-12-2009 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi herbaryum (Mesaj 539258)
Ağaç kavunu (Citrus medica)'ya benzettim.

sayın herbaryum ağaç kavunu da olabilir; lakin ben görece düz alt kısmına bakarak pomeloya benzetmiştim. düz alt kısım ve armut şeklinde basık üst kısım. :)

nariçi 01-12-2009 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 538384)

Saygılarımla

Antakya'da manavlarda satılır, adına hambeles diyorlar.

izzeterisen 01-12-2009 19:25

1 Eklenti(ler)
Bu pummelo . İçi böyle mi :

Eklenti 115902

herbaryum 01-12-2009 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limoncu (Mesaj 539290)
sayın herbaryum ağaç kavunu da olabilir; lakin ben görece düz alt kısmına bakarak pomeloya benzetmiştim. düz alt kısım ve armut şeklinde basık üst kısım. :)

Haklısınız ona da benziyor. C.medica ve C.maxima arasındaki fark nelerdir bilmiyorum.

bademli 01-12-2009 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi backyard (Mesaj 4096)

evt bu bildiğimiz süs eriği erikleri ekşi ve mayhoş bir tatda oluyor ahhh mevsiimi olsada yesek

limoncu 01-12-2009 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 539362)
Bu pummelo . İçi böyle mi :

Eklenti 115902

Sayın izzeterisen henüz içini açmadım hala dalında. fotoğrafı bugün çektim. ama pomeloya benziyor değil mi? :)

apprentice 03-12-2009 15:40

3 Eklenti(ler)
Selamlar, resimdeki ağacın ismi konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025