agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu Ağacın Adı/Türü nedir? (2005-2009) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1684.htm)

Emre Albayrak 30-11-2007 23:47

Hocam süs kirazıyla karayemiş kırması bir şey gibi.. = ) Açıkçası bundan başka fikir bildiremiyeceğim. Belki süs kirazlarının varyetelerine baksak bişeyler çıkar mı?

sukranayalp 01-12-2007 12:11

Arkadaşlar sanıyorum Cerasus mahlep.
Kirazın aşılandığı anaç. Aynı zamanda çekirdeklerinden baharatçılarda kullanılan mahlep elde ediliyor.
Türkçe adı İdris veya Mahlep.

Bu ağaca benzettim.
Balıkçı nerde rastladınız? Ben de yakında bir yerde gördüm de ondan soruyorum.

Balıkcı 01-12-2007 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 180382)
Arkadaşlar sanıyorum Cerasus mahlep.
Kirazın aşılandığı anaç. Aynı zamanda çekirdeklerinden baharatçılarda kullanılan mahlep elde ediliyor.
Türkçe adı İdris veya Mahlep.

Bu ağaca benzettim.
Balıkçı nerde rastladınız? Ben de yakında bir yerde gördüm de ondan soruyorum.

Hayy Allah, söylemeli miyim?:p

Kuzey Amerika, Minnesota, Minneapolis'te.

Yazın, hava sıcaklığı 38C'yi buluyor, kışın da toprak donuyormuş.(Toprakaltı çim sulama sistemindeki suyu kompresörle boşaltıyorlarmış.)

sukranayalp 01-12-2007 14:09

Cevaplar karışmasın diye yazıyorum, 509 nolu ağaç için Cerasus mahlep dedim.

İlk sorduğunuz meyveli ağaç ile son sorduğunuz gövde de Amerika'dan mı?

Balıkcı 01-12-2007 14:44

Evet, hepsi aynı yerden.

sukranayalp 01-12-2007 14:51

508 için cevap yazmıştım ama yokolmuş.
508 fotoğrafı : Cucumis metuliferus.
Yurdumuzda Kivano veya boynuzlu kavuz adı ile biliniyor. Tadı kiwi-salatalık-kavun-muz karışımında tadı olduğu belirtilmiş. Kalahari çölünün bitkisiymiş.

Sayenizde yeni bir bitki öğrendim. Bu arada ev darmadağın oldu sabahtan beri.

herbaryum 01-12-2007 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 180442)
508 için cevap yazmıştım ama yokolmuş.
508 fotoğrafı : Cucumis metuliferus.
Yurdumuzda Kivano veya boynuzlu kavuz adı ile biliniyor. Tadı kiwi-salatalık-kavun-muz karışımında tadı olduğu belirtilmiş. Kalahari çölünün bitkisiymiş.

Sayenizde yeni bir bitki öğrendim. Bu arada ev darmadağın oldu sabahtan beri.

Şükran hanım merhaba,

Bence 508 No'lu fotoğrafı tekrar incelemelisiniz, fotoğraf bir ağaç gibi geldi bana, hatta büyük ihtimalle bir atkestanesi türü olabilir, diğer bir fotoğraftaki teşhisiniz Cerasus mahalep için de ben meyvelerin bağlandığı saplara bakınca benzetemedim, yani kiraz gibi değiller. Adeta Karayemişte olduğu gibi salkım bir meyve var. Ancak Balıkçının dediği gibi yapraklar biraz benzemedi. Hem Türkiye'den olmayan bitkiler hem de fotoğraftan bu kadar tahmin etmek bile ancak oluyor.

Balıkcı 01-12-2007 15:15

Arkadaşlar, yorduğum için özür dilerim.
Maksadım ukalalık değil, başka bir ülkeden de olsa, bizim gibi yeşil meraklıları için iyi bir araştırma, öğrenme vesilesi olur diye düşündüm.

508'deki, evet, Herbaryum'un dediği gibi bir tür atkestanesi olabilir.( Benim bitkiler konusunda, az bir miktar Bitkiler Coğrafyası okumuşluğumdan başka aşinalığım veya bilgim yok).

O ağacın meyvesi küçük bir ceviz iriliğinde, tadına baktım, berbattı.
Şükran Ayalp, sen değil miydin, bir ara bana, böyle sürprizleri bekleriz, diyen?
Tamam , tamam, evi toplamaya geliriz, belki bir sıcak çay da içeriz. Mesela yani.:p

Sevgiler.

sukranayalp 01-12-2007 15:36

Sevgili Balıkçı benimki şikayet değil, bilakis ev dağılsa da halimden memnunum. Kaım herzaman açık. Buyrun.

Balıkcı 01-12-2007 16:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 180457)
Sevgili Balıkçı benimki şikayet değil, bilakis ev dağılsa da halimden memnunum. Kapım her zaman açık. Buyrun.

Bunlardan eminim, sadece takılmak istedim.:D

Buket Aknar 03-12-2007 16:47

2 Eklenti(ler)
Arkadaşımın bahçesinde görüntülediğim bu ağacın adını, ne kendisi ne de ben bilmiyorum. Umarım burada bir bilen çıkar da adını öğrenirim. Görüntülerde pek belirgin olmasa da dikenleri de var.

sukranayalp 03-12-2007 18:12

Buket Hanım, Paulownia ağacına benzettim. Dikenli oluşunun nedeni ; türden ve bulunduğu coğrafi şartlardan olabilir.

Tepeye yakın bir kısımdan ana gövde üzerinde budama makası ile yapacağınız kesite baktığınızda , adeta bambu kamışı gibi içi boş bir kesit ile karşılaşırsanız Paulownia'dır.

sukranayalp 03-12-2007 18:18

Bir yandan da Catalpa ihtimali üzerinde duruyorum.

Şimdiye dek çiçek açtığını gördünüz mü? Ne zaman dikilmiş? Şu an boyu kaç ve tepe yapısı horizontal mi, yoksa vertikal mi?

Buket Aknar 03-12-2007 19:05

Sevgili Şükranayalp, verdiğiniz bilgiler üzerine, arkadaşımla konuştuğumda kendisi de budarken içerisinin boş olduğunu farkettiğini söyledi. Bir yıl önce çelik (budak) olarak alınmış. Şu anda boyu, 2 metre civarında henüz hiç çiçek açmadı. Ancak çelik (budak) alınırken ana ağacın üzerinde kırmızı çiçeği varmış. Vertikal bir büyüme gösteriyor.

cheg 04-12-2007 00:12

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar inşallah doğru yere açabildim konuyu. bu ağaç sizce ne? cevaplar için peşinen teşekkürler.

cheg 04-12-2007 00:29

göknar mı?

Emre Albayrak 04-12-2007 02:35

Sanırım Abies. Daha yakından bir fotoğraf var ise net konuşabilirim ancak sanırım bu bir Uludağ göknarı. Abies bornmülleriana.

Buket Aknar 04-12-2007 13:33

Sevgili Sükranayalp ve Feyzan, Paulownia ve catalpa'yı araştırdım, catalpa'nın yaprakları benzemekle birlikte ben bir türlü emin olamadım diken konusuna ne dersiniz?

herbaryum 04-12-2007 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 181414)
Sevgili Sükranayalp ve Feyzan, Paulownia ve catalpa'yı araştırdım, catalpa'nın yaprakları benzbir türlü emin olamadım.emekle birlikte diken konusuna ne dersiniz?

Buket hanım merhaba,

Fotoğraftaki ağacın yaprakları gördüğüm kadarıyla üçlü (trifoliat), o zaman yukarıdaki tahminler doğru olmaz. Ben de bakıyorum ancak henüz bir tahminde bulunamadım.

Buket Aknar 04-12-2007 19:50

İlginiz için teşekkürler. Ben de bekliyorum bu arada bugünlerde arkadaşımı tekrar ziyaret edip, gövde detaylarının fotoğrafını çekeceğim onları da eklemeye çalışırım.

sukranayalp 04-12-2007 21:13

Sn Herbaryum, gelişme dönemlerinde besin maddelerinin aniden yaprak ucuna yüklenmesi ile yaprak şekli normalden farklı bir yapı gösterebilir. Trifoliat yaprak konusunda sizinle aynı görüşte değilim. Diğer yapraklara baktığımızda bu oluşumu görmüyoruz.

Beni düşündüren şey, dikenlerinin oluşu. Şimdiye değin Paulownia ağacında diken; ne duydum ne de gördüm. Ancak ekolojik şartların fizyonomi üzerindeki etkisini unutmamak gerekir.

Buket Hanım mümkün olursa diken dediğiniz şeyleri yakından çekerek gönderebilir misiniz?

Buket Aknar 05-12-2007 18:39

Yarına daha farklı detayları görüntüleyip eklemeye çalışacağım.

Buket Aknar 06-12-2007 09:24

4 Eklenti(ler)
İlgilenen arkadaşlar için, ismini bilemediğimiz ağaç'tan; kesit, diken ve yaprak detayını gösteren birer fotoğraf ekliyorum.

Menderes 06-12-2007 09:33

1 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar
30-11-2007 tarihinde resmini çektiğim ağacın orijinal ismini öğrenmek istiyorum
Biz süs Mandalinası olarak biliyoruz.
Göstereceğiniz ilgi ve alakaya teşekkür eder saygılarımı sunarım.

herbaryum 06-12-2007 10:09

Buket hanım merhaba,

Bitkiniz; Erythrina herbacea (FABACEAE) Red Cardinal

İyi günler diliyorum.

sukranayalp 06-12-2007 10:50

Çok teşekkürler Sn Herbaryum.

Buket Aknar 06-12-2007 13:10

Çok teşekkürler, nette verdiğiniz ismi (Erythrina herbacea(FABACEAE)Red Cardinal
)araştırdığımda Kıbrıs'ta Ateş ağacı dediğimiz bir ağacı buldum. Sanırım çiçek açtığında daha iyi anlayacağız. Türkçe ismi konusunda bir bilginiz var mı?

herbaryum 06-12-2007 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 182148)
Çok teşekkürler, nette verdiğiniz ismi (Erythrina herbacea(FABACEAE)Red Cardinal
)araştırdığımda Kıbrıs'ta Ateş ağacı dediğimiz bir ağacı buldum. Sanırım çiçek açtığında daha iyi anlayacağız. Türkçe ismi konusunda bir bilginiz var mı?

Türkçe isme ulaşamadım, bazı kaynaklarda Eritrina diye geçiyor. Çiçekleri çok gösterişli, oldukça güzel bir bitki.

sukranayalp 06-12-2007 21:20

Benim bildiğim de Mercan ağacı.

Mercan ağacına denk gelen Latince isim de Erythrina crista-galli. Erythrina crista-galli'nin çiçekleri çok yoğun, sık dokulu ve kırmızı renkte oluyor. İstanbul'da bir fidanlıkta görmüştüm. Sadece bir örnekti. Ve iç mekan - limonluk bitkisi olarak satışa sunulmuştu.

Buket Aknar 07-12-2007 13:23

Eritrina ve bizdeki Ateş ağacı ayni ağaç. Şimdi daha iyi anladım ama ileride çiçeklerinin fotoğraflarını eklerim. Sanırım o zaman daha da iyi anlaşılacak.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025