![]() |
|
![]() |
#1596 |
Ağaç Dostu
|
Evet trabzon hurması ama erken toplamışsınız sanırım bunlar tam olgunlaşmadan yenmez ozaman buruk bir tadı olur yumusamaya başlayınca yenir koyu kavuniçi olunca lezzetine doyum olmaz ben şahsen bayılırım... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1597 |
maycan
Giriş Tarihi: 01-09-2007
|
Nevsune Hanım , Trabzon hurmalarını oldukça erken dönemde toplamışsınız.Tatlandığı zaman harika bir meyve.Biz özellikle meyve salatalarında kullanıyoruz,çok lezzetli oluyor.Sizinkilerin olgunlaşması için bir poşete koyup yanınada 2-3 elma koyarsanız,elma onları yumşatabilir.Birkaç gün bekleyip görelim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1599 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Resimde büyüklüğü belli olmuyor. Avuç içine ancak sığacak kadar büyükse (elma kadar), arkadaşların dediği gibi Trabzon hurması. Çok erken toplanmış, bu haliyle yenmez, olgunlaşacak diye de ümitlenmesen iyi olur. Eğer küçük boyda ise (çapı en fazla iki cm. filan) yine hurma ve yine erken toplanmış. ![]() Olgunlaştığı zaman çok lezzetli olur. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1600 |
Moderatör
|
Sevgili nevsune, sen o işi bana sor. O kadar severim ki anlatamam. Arkadaşların dediği gibi adı Trabzon Hurması. Benim bahçemde 3 agaç var. Bana çocukluğumu hatırlatır. Emirgandaki evlerin çoğunda vardır, ve ben hepsini izinsiz ziyaret etmişimdir okul çıkışlarında. Anneme, babama da çok şikayet gelmiştir bu hususta ama aldıran kim. Ağaçların yaprakları tamamen dökülür ve onlar çıplak dallarda portakal renginde parlarlar. Sanki derler ki Güler gel bizi topla. Olgunlaşınca yerleredüşer ve istenmiyen bir görüntü verir. O yüzden biraz ham toplarsın, saplarından bağlıyarak bir yere asarsın orada olgunlaşmasını beklersin. Eğer çok olgun yemek istersen hafifçe çatlamasını bekle, sonra sap kısmından rafadan yumurtayı açar gibi aç ve tatlı kaşığını daldır. Yok dilim dilim yemek istersen yıne de iyiçe olgunlaşsın ama bıcakla kesilecek gibi olsun. İnce ince dilimler yap dilinin üzerinde kaydır. Aman Allahım o ne zevktir. Ham iken yemesi olanaksızdır. Bakın ben ne yapardım: Her sene 200 veya 250 tane alırdım, veya toplardım. (Bu ramazan gününde bahçelerden çalardım demeye dilim varmıyor) Rahmetli annem de toplatır parasını verirdi vallahi. Uçurtma kuyruğu gibi onları tek tek bağlar, köşkün tavan arasına asardık, sıra sıra. Ben okuldan gelince ilk ziyaret ettiğim yer, tavanarası olurdu. Çok olmuşların altından parmağımı şöyle bir batırırdım, hiç askıdan almadan ayak parmaklarımın üzerinde yükselerek emerdim, ipte saadece sapları kalırdı. Oğluma hamile iken hergün 4-5 tane yerdim. Ben onları yerken etrafımda olanların hayretli bakışlarını hala hatırlarım. Yaa dedim ya çok güzel şeyler. Hiç düşünme çok olgunu ile denemeye başla. Sonra bir şey daha var. Onların bir dişisi bir erkeği olur. Dişileri hamken çok buruktur. Erkek olanları çok olmadan da yenebilir, tatlıdırlar, için bile kıyılır. Soyduğunda erkeklerin etli kısısmlarında ince ince çizgi gibi noktaları vardır, ve mutlaka çekirdeklidirler. Ben onlarla oyun da oynardım. Çekirdeğini uzunlamasına kes, veya benim yaptığım gibi dişinle kır, içinden ya kaşık ya da çatal gibi beyaz bir şekil çıkar. Bu da oyun kısmı-Bil bakalım çatal mı çıkacak yoksa kaşık mı?- |
![]() |
![]() |
![]() |
#1601 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım ne kadar güzel anlatmışsınız. Üniversitedeyken ev arkadaşım sürekli alırdı. O günlerde (7 yıl önce) yediğimde pek beğenmemiştim tadını açıkçası, ama şimdi bunları okuyunca ağzım sulandı desem yeridir ![]() Trabzon hurması çıksın hemen alacağım bakalım bu sefer beğenecek miyim? İnsanın ağız tadı değişebiliyor zamanla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1604 |
Ağaç Dostu
|
Adapazarına akrabalarımı ziyarete gitmiştim ve onların bahçesinde bu çiçeklere rastladım. Fakat isimleri, cisimleri nedir bilemedim yardımcı olurmusunuz arkadaşlar? ![]() ![]() Üstteki bitkinin çiçeği... ![]() Buna ibadet çiçeği diyorlar... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1606 |
Ağaç Dostu
|
Efendim neredeyse beni topa koyacakmışsınız erken topladım diye. Başka seçeneğim vardı da ben mi yapmadım ![]() Ya şaka bir yana da, bizim aileden birkaç kişinin birlikte yaptırdığı bir ev grubunun bahçesindeydi bunlar. Çok değişik cevizler var olmamışlar. Bademler var, limon, portakal ağaçları var. Yalnız herkes belli bir dönemde geri döndüğü için bunlar yöre sakinlerine kalıyor ve onlar da afiyetle tüketiyorlar. Bizimkiler de bana (5-10 yılda bir giderim oraya) herşeyi ikram etmek istedikleri için zorunlu aldım bunları. (dönüşte çantamı görseydiniz sebze hali gibiydi)Bekleyince tatlanıyorlarmış. Şimdi bir naylon torbada 2 elmayla birlikte metan gazının etkisi ile olacaklar bakalım(Sevgili Balıkçı'ya inat ![]() Bu arada yanıtlayan herkese teşekkür ederim. Güler Hanım çok güldüm anılarınıza ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1610 |
Ağaç Dostu
|
Doğrusunuz sanırım, yaprak ve meyveler çok benziyor. Bu çiçeği görünce o kadar beğendim ki meyvesini gözüm görmedi bile. Şimdi siz yazınca farkettim meyvesini. Başka gördüğüm mersinler sadece meyve halindeydi. Hatta bir tanesinin de tadına baktım. Demek bunlar ikinci baharlarını yaşıyorlarmış. Sizinkiler de böyle mi açıyorlar? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1612 |
Ağaç Dostu
|
1642'deki birinci ve ikinci resim, kına çiçeği . Benden önce cevaplayan dostlara katılıyorum. İkincideki ibadet çiçeğini ne duydum ne de gördüm. Güzelmiş, hele bir de kokuluysa. ![]() Son resimdeki beyaz çiçek, saraypatı. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1613 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune'ciğim trabzon hurmaların hayırlı olsun. Rizeli bir arkadaşım onları kurutarak yediklerini söylemişti ki ben pek sevmem yaşını bile ama dilim dilim yapıp kurutuluyor ve çok güzel oluyormuş. Denemesi bedava Ankara'da hala sıcaklar var ise kesin kurur. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1617 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-07-2007
|
Lale soğanının son hali
4-5 sene önce bir adet lale soğanı aldım, ilk sene açmadı, gerçi sonradan da açmadı ama... İkinci yıl sadece yaprakları açtı, çiçek olmadı. Hiç bozmadım, bu sene de tuhaf derecede bir bitki ortaya çıktı, resim olarak ekliyorum. Bilgisi ya da tahmini olan var mı? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1618 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1619 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-08-2007
|
Merhabalar, İsimler doğru; 1. Yasemin: Bol ışık ve güneş, bol su= mis gibi kokulu çiçekler soğuktan çok korkar.Ev içerisinde de olur. 2.Hedera helix sarmaşık: Gölge sever bol su ve sprey, soğuktan korkmaz, ev içinde yukarıdan aşağıya sarkıtılmayı sever. 3.Oya: Suyu çok sever susuzluga dayanamaz. Kışın yaprak döker,soğuktan korkmaz. Nevsune hanım acaba süs narı koymayı unutmuşmuyuz? Selamlar. |
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler |
benjamina, çiçke, fucus benjamin, sarmaşık adı |
|
|