![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Fotoğrafını ekleyemedim.Ama Momordica glossvery (yanlış hatırlamıyorsam) buna bir bakın derim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Malesef butun aramalarima ragmen benimkine benzeyen meyve turune rastlayamadim. Ama Momordica turu oldugu kesin galiba. Simdilik meyvesinin olgunlasmasini beklemek ve tohum yapisina bakmaktan baska care yok galiba. Tekrar tesekkurler. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Bahçemde adlarını bilmediğim iki çeşit zambak var. Birincisi; Beyaz çiçekleri temmuz ortalarında açıyor.Çiçekleri kuruduktan sonra çiçek saplarında meydana gelen ceviz büyüklüğündeki oluşumlar toprağa düşüp filizlenerek yeni bir bitki meydana getiriyor. soğanlarının çok bol saçak kökleri var. Yaprakları kış ortalarına kadar yeşil, kışın kuruyup ilkbaharda yeniden sürüyor. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Diğeri pembe çiçekli. Haziran ayında yaprakları kuruduktan sonra Temmuz-ağustos aylarında 40-50 cm bir çiçek sapı çıkararak çiçeklerini açıyor,çiçekler kuruduktan sonra yapraklar yeniden sürmeye başlıyor. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Ferda hanım, ilk fotoğraftakiler Crinum , ancak türünü bulabilmiş değilim. Pembe çiçekli olanı ise Amaryllis ile Crinum'un çaprazlamasından oluşan Amarcrinum çiçeğine benzettim. Eğer bu ise kokusu olsa gerek diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Zıpçıktı şimdi tek tük açsa da, yazın daha bol açan bir çiçek. Zıplaması için de bol güneş ve su istiyor. Sevgili Güler; Renkleri farklı ama seninkilerin yaprakları da zıpçıktıya benziyor. Herhalde İzmirliler bu çiçeği daha iyi tanırlar,ben Bodrumdan getirmiştim. Bendekilerin resmi; |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Resimde büyüklüğü belli olmuyor. Avuç içine ancak sığacak kadar büyükse (elma kadar), arkadaşların dediği gibi Trabzon hurması. Çok erken toplanmış, bu haliyle yenmez, olgunlaşacak diye de ümitlenmesen iyi olur. Eğer küçük boyda ise (çapı en fazla iki cm. filan) yine hurma ve yine erken toplanmış. Olgunlaştığı zaman çok lezzetli olur. |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet trabzon hurması ama erken toplamışsınız sanırım bunlar tam olgunlaşmadan yenmez ozaman buruk bir tadı olur yumusamaya başlayınca yenir koyu kavuniçi olunca lezzetine doyum olmaz ben şahsen bayılırım... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
maycan
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 60
|
Nevsune Hanım , Trabzon hurmalarını oldukça erken dönemde toplamışsınız.Tatlandığı zaman harika bir meyve.Biz özellikle meyve salatalarında kullanıyoruz,çok lezzetli oluyor.Sizinkilerin olgunlaşması için bir poşete koyup yanınada 2-3 elma koyarsanız,elma onları yumşatabilir.Birkaç gün bekleyip görelim. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Moderatör
|
Sevgili nevsune, sen o işi bana sor. O kadar severim ki anlatamam. Arkadaşların dediği gibi adı Trabzon Hurması. Benim bahçemde 3 agaç var. Bana çocukluğumu hatırlatır. Emirgandaki evlerin çoğunda vardır, ve ben hepsini izinsiz ziyaret etmişimdir okul çıkışlarında. Anneme, babama da çok şikayet gelmiştir bu hususta ama aldıran kim. Ağaçların yaprakları tamamen dökülür ve onlar çıplak dallarda portakal renginde parlarlar. Sanki derler ki Güler gel bizi topla. Olgunlaşınca yerleredüşer ve istenmiyen bir görüntü verir. O yüzden biraz ham toplarsın, saplarından bağlıyarak bir yere asarsın orada olgunlaşmasını beklersin. Eğer çok olgun yemek istersen hafifçe çatlamasını bekle, sonra sap kısmından rafadan yumurtayı açar gibi aç ve tatlı kaşığını daldır. Yok dilim dilim yemek istersen yıne de iyiçe olgunlaşsın ama bıcakla kesilecek gibi olsun. İnce ince dilimler yap dilinin üzerinde kaydır. Aman Allahım o ne zevktir. Ham iken yemesi olanaksızdır. Bakın ben ne yapardım: Her sene 200 veya 250 tane alırdım, veya toplardım. (Bu ramazan gününde bahçelerden çalardım demeye dilim varmıyor) Rahmetli annem de toplatır parasını verirdi vallahi. Uçurtma kuyruğu gibi onları tek tek bağlar, köşkün tavan arasına asardık, sıra sıra. Ben okuldan gelince ilk ziyaret ettiğim yer, tavanarası olurdu. Çok olmuşların altından parmağımı şöyle bir batırırdım, hiç askıdan almadan ayak parmaklarımın üzerinde yükselerek emerdim, ipte saadece sapları kalırdı. Oğluma hamile iken hergün 4-5 tane yerdim. Ben onları yerken etrafımda olanların hayretli bakışlarını hala hatırlarım. Yaa dedim ya çok güzel şeyler. Hiç düşünme çok olgunu ile denemeye başla. Sonra bir şey daha var. Onların bir dişisi bir erkeği olur. Dişileri hamken çok buruktur. Erkek olanları çok olmadan da yenebilir, tatlıdırlar, için bile kıyılır. Soyduğunda erkeklerin etli kısısmlarında ince ince çizgi gibi noktaları vardır, ve mutlaka çekirdeklidirler. Ben onlarla oyun da oynardım. Çekirdeğini uzunlamasına kes, veya benim yaptığım gibi dişinle kır, içinden ya kaşık ya da çatal gibi beyaz bir şekil çıkar. Bu da oyun kısmı-Bil bakalım çatal mı çıkacak yoksa kaşık mı?- |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım ne kadar güzel anlatmışsınız. Üniversitedeyken ev arkadaşım sürekli alırdı. O günlerde (7 yıl önce) yediğimde pek beğenmemiştim tadını açıkçası, ama şimdi bunları okuyunca ağzım sulandı desem yeridir ![]() Trabzon hurması çıksın hemen alacağım bakalım bu sefer beğenecek miyim? İnsanın ağız tadı değişebiliyor zamanla. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| benjamina, çiçke, fucus benjamin, sarmaşık adı |
|
|