agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Börtü Böcek (https://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/)
-   -   Kayıp Arılar (https://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/3967.htm)

malina 08-04-2007 10:00

Kayıp Arılar
 
ABD, Kanada ve Avrupa'da arılar esrarengiz biçimde kayboluyor... Türkiye'de de aynı durum yaşanıyor.

Küresel ısınmanın ya da bazı ilaçların etkilerinin arıların yok oluşuna yol açtığını ileri sürünler var. Konunun ayrıntılarını takip etmek için, edindiğiniz bilgileri burada toplayalım mı?. İnternet üzerindeki ingilizce bilgileri çevirerek buraya ekleyebilirsiniz...

caploonba 08-04-2007 10:48

Bir sitede bu yazıyor:
Bir kısım arıcı da bu mesleğin zorluğundan söz ederek, acemi arıcıların hata yaptıklarını ve kovanlardaki arıları kaçırdıklarını düşünüyor.

caploonba 08-04-2007 10:51

Einstein ın bu sözü beni çok etkiledi.
Albert Einstein, "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır.

Fraise 08-04-2007 11:49

"Dünyanın her yerinde arılar gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor...
ABD başta olmak üzere dünya genelinde onlarca ülkede, bal arıları gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor. Arıların ekolojik denge ve insan yaşamı için hayati öneme sahip olduğunu açıklayan uzmanlar ise “Arıların neden öldüğünü tespit edemezsek sonumuz gelebilir” uyarısını yapıyor. ABD’de bahar mevsiminin gelişiyle birlikte 2.5 milyon kovanın 600 bini aniden boşaldı. Türkiye’de ise arı nüfusunun yüzde 30 oranında azaldığı belirtilirken, Hırvatistan’da 5 milyon arı 48 saat içinde öldü. İspanya’da arı kolonileri ortadan kayboldu. Polonya’da arı nüfusu yüzde 60 azalırken son 1 hafta içinde Alaska, Kanada, Avustralya, Yunanistan, İsviçre, İtalya, Almanya ve Portekiz’de de bal arılarının gizemli bir şekilde kaybolduğu bildirildi.

Arıların gizemli bir şekilde topluca ölmesi akla ilk olarak küresel ısınmayı getirdi. Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Max Watkins, “Kurak ve ılık geçen kış ayları, arıların biyolojik dengesini bozdu. Bu durum arıların koloni düzeninin aniden parçalanmasına yol açmış olabilir. Bir koloni dağıldığında arılar kovandan uzaklaşır ve başıboş şekilde uçar. Ardından can verir” dedi. Ancak sadece arıları etkileyen küresel bir böcek ilaçlarının da toplu ölümlere yol açmış olabileceği belirtiliyor. Örneğin, “Gaucho” adlı böcek ilacının, arıların yön bulma yeteneklerini etkileyip ölmelerine yol açtığı öne sürülüyor.

“Bal arıları yok olduktan 4 yıl sonra insanlık biter”

Dünyanın en ünlü bilimadamlarından Albert Einstein, arıların insan için hayati öneme sahip olduğunu açıklamıştı. Yaşamış en zeki insanlardan biri olarak gösterilen Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” demişti."


Alıntıdır...

copur 09 08-04-2007 19:19

Acemi arıcılar arılarını açlıktan veya analarını öldürerek yok edebilir. Bu gizemli kayboluşlarını açıklamaz. Gazete haberlerinden sonra kovanlarımla ilgilenirken erkek arıların kovandan atıldıklarına şahit oldum. Normalde Sonbahar aylarında yapılması gereken bu hareket şu anda sıcaklıktan dolayı yeterli nektar bulamayan arıları bu hareketi yapmaya zorluyor. Bahar eskisi gibi değil artık.

memet 08-04-2007 20:31

Fraise, alıntının kaynağını verebilir misin? Açıkladıkları bilgiler bana çok bilimsel değerlere uygun olarak elde edilmiş gibi gelmiyor.

malina 08-04-2007 21:29

Vatan gazetesi

Google da 50 yerde daha var görünüyor. Yazıların alıntı olduğunu yazmak yetmiyor lütfen tam adresini yazmayı ihmal etmeyin.

malina 13-04-2007 19:26

Çapkın erkekler için kullanılan "Arı gibi çiçekten çiçeğe dolaşıp bal alma" deyimini bilirsiniz :) Biraz önce TV'den bir şey öğrendim.

Bir arı, güne hangi çiçekle başladıysa, akşama kadar hep aynı çiçeği dolaşırmış. En azından gün boyu sadakat var :)

Konuyla ilgili bilgisi olan var mı?

zenfree 13-04-2007 22:48

Benim çiçeklerime gelen arılar hepsini dolaşıyorlar.5 dakika bile sürmüyor:p

lerdemir 14-04-2007 01:52

:) Buna çok güldüm işte...

memet 14-04-2007 02:03

Benim bildiğim aynı çiçekle kastedilen, aynı çiçek cinsi. Bir gün boyunca topladıkları polen hep aynı cins çiçeklerden oluyor.

copur 09 14-04-2007 17:24

Bal arısı bal midesini aynı çiçek türünün nektarı ile doldurur. Kovana dönüp başka bir bal arısına bal midesindeki balı devreder. Arka ayaklarındaki polenleri devreder zamanı müsaitse tekrar uçar ilk çiçeği farklı olabilir ancak sonraki çiçek nektarı ve polenleri aynı olur. Taki bal midesini dolduruncaya kadar.

fmt79 14-04-2007 19:45

Küresel ısınma
 
Bu yıl etkilerini çok yoğun hissettiğimiz küresel ısınma sebebiyle ekosistemdeki canlıların pekçoğunun dengesi bozuldu. Kutuplardaki ayılar erken uyandılar ve besin bulamadıkları için ölenler oldu. Kanada hükümeti bu ayıların canlı kalması için çok uğraş veriyor ama nafile.

Arılar için de aynı şey geçerli. Gündüzleri hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi neniyle arılar diapozdan erken çıktılar, ancak gerek gece hava sıcaklığının düşük olması gerekse de zamanından önce ortamda yeterince çiçekli bitki bulunmaması nedeniyle arı kolonileri önceki yıllara oranla daha zayıf kaldılar.

Bu zayıflığı fırsat bilen hastalık ve parazitler de arı kolonilerinin sonunu getirdi. Hatay bölgesinde de yüzlerce kovan yok oldu. Yapılan tahlillerde bir protozoa hastalığı (nosema spp.) ve varroa adlı parazit bulundu. Bunlar zaten arı kolonilerinde hep rastlanan şeyler, olağan üstü bir durum yoktu.

Yapılan çalışmayla varılan sonuç; Küresel ısınma sebebiyle erken uyanan arı kolonilerinin çok zayıflaması ve hastalık-zararlılarla daha da zayıflayarak yok olduklarıydı. Ancak bu durum büyük ihtimalle geçici bir durumdur, telaşa gerek yok. Doğadaki bu dalgalanmalara karşı canlılarda genellikle hoşgörü kabiliyeti gelişir, yani en azından öyle umuyoruz...

copur 09 14-04-2007 20:54

küresel ısınma gerçekten çok etkili şu anda bahsettiğiniz gece gündüz ısı farkı Nazilli'de çok belirgin arılar gündüz bulabildikleri sınırlı nektarı gece kovan sıcaklığını korumak için tüketiyorlar sanırım. Kovanlarda çok fazla erkek arı var ya yumurtlamalarda bir sorun var **** çok fazla işçi arı ölümü !!!!

hiç varroa göremiyordum ancak iki gün kadar önce bazı kovanlarda az miktarda kanatsız yavru gördüm.

Acaba varroaya karşı bildiğiniz doğal ilaç var mı?

ephesos 17-04-2007 14:46

bal arılarına ne oluyor?
 
sadece bal arıları değil arı nesli kayboluyor ülkemizinde dahil olduğu bir çok ülkede arı nüfusu nedeni anlaşılamayan bir şekilde yüzde otuz ve yüzde seksen arasında kaybolmuş.
enbüyük kayıp amerikada.
arılar yok olursa bitkiler üreyemeyecek dolayısiyle canlı neslinin sonu olacak.
doğanın sessiz intikamı kimse farkında değil.

fmt79 17-04-2007 18:44

Arı konusunda uzmanlardan aldığım bir başka bilgi daha var; Hava sıcaklıkları sonbahardan bu yana mevsim normallerinin üzerinde olduğu için arılar kışlayamadılar, normalde kışın diapoz halinde minimum enerji harcayan arılar, diapoza giremedikleri için sürekli enerji harcadılar, kışlayamadıkları için ilkbahar başında da yeni ana arı üretemediler, dolayısıyla işçi arılar başı boş bir halde kovanı terk edip enerjileri tükenince öldüler. Bu da bir başka varsayım. Ama konu dönüp dolanıp küresel ısınmaya geliyor; eh mantıklı olanı da bu galiba. Umarım dünya bir an önce normale döner...

Todor 17-04-2007 18:54

Kimi kaynaklarda dünyanın presesyon hareketine bağlı olarak manyetik çizgilerdeki sapmalara bağlıyorlar arıların kaybolmasını. Yön tayininde manyetik çizgileri kullanan arılar, kovandan çıktıktan sonra tekrar dönüş yolunu bulamadıkları için kayboluyor deniyor.

a h m e t t o g a y 18-04-2007 08:33

Arkadaşlar benim okuduğum bir yazıda (kaynağını hatırlırlayamıyorum lütfen kızmayın), arıların iklim değişikliklerinden dolayı yer değiştirmeleri söz konusuymuş. Bir çeşit göç gibi.

Normal değil tabii, göç eden hayvanlar değil bunlar, ama dünya üzerindeki arı nüfusu değişmiyormuş sadece yer değiştiriyorlarmış.

Dolayısı ile Einstein'ın saptaması yok olan arılar için, henüz öyle değil.
Ama şu var ki, ayrıldıkları yerler dölleme olmayacağı için kuraklaşacakmış ancak global düşünüldüğünde, gittikleri yeni yerleri de canlandıracaklarmış.

Yani dünya üzerindeki kurak/sulak, çorak/yeşil dengesi değişecek. Sanırım maalesef ki Türkiye de çölleşmekte olan bölgede. O yüzden bizdeki arılar da azalıyor.

Geleceğin kıtası Afrika olacakmış. Hem oradaki iklim yumuşayacak, hem de yeraltı zenginlikleri ortaya çıkacakmış. Çin ve Rusya şu anda büyük yatırımlar yapıyorlar. Öncelikle Aids gibi hastalıkları bitirmek için sağlık ve refahı yükseltecek yatırımlar.

Şimdiden biraz arsa mı alsak oralardan, çocuklar belki bize dua eder? Sudan, Somali, Etiyopya ...

Müjgan 19-04-2007 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi a h m e t t o g a y (Mesaj 96305)
Şimdiden biraz arsa mı alsak oralardan, çocuklar belki bize dua eder? Sudan, Somali, Etiyopya ...

Cennet-i aladan süper lüks villalar pirim yapıyormuş diye duydumdu ben de, yatırımları oralara yapmalı.:p

bursevi 20-04-2007 18:17

oralarda bir de Tuba ağacı diye bir ağaç varmış?

caucasus 27-02-2009 08:14

Arıları etkileyen en büyük etkenlerden birisi de telsiz, telefon, televizyon frekansları, yüksek gerilim hatları, tarım da kullanılan zehir değeri yüksek ilaçlar.

Frekanslar ve yüksek gerilim hatları arıların kovandan döndükten sonra tekrar kovana dönerken izledikleri yollar üzerin de büyük etkileri oluyor. İlaçların etki değerlerinin yükselmesi de aynı etkiyi yapıyor.

Sn Caploonba, acemi arıcıların arıları kaçırması doğal olarak görülebilir. Ancak kovanda ki arılar kaçarsa, bu arılar oğul olarak adlandırılır. Oğul ise bir ev de iki ailenin yaşamasına benzer baskın olan arı gubu kovan da kalır diğer arı grubu (Bu genel de oğul olur ) Kraliçe arını peşinden başka bir yere giderler. Usta **** bilgili olan arıcılar bunları yakalar yeni bir kovana koyarlar. Eski kovanda ki arılar çalışmaya bal toplamaya devam ederler.

Sonuç olarak arılar kaybolmaz sadece yer değiştirirler.

Benim bilgim bu kadar eksik **** fazla yazmış olabilirim deneyimli, bilgili arkadaşlar tekrardan yazı yazacaklardır.

Mehmet Ali Aşık 17-03-2009 17:30

Selam

Arilarin kaybolmasinin kuresel isinma ile alakasi yok. Caucasus'un dedigi gibi en büyük etken cep telefonlari ve kimyasal ilaçlama. Arilar sadece kaybolmuyor toplu halde ölüyolarda.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025