![]() |
Bonsaisanın hazırladığı saksıyı görünce yaptığım çalışmanın ne kadar yetersiz olduğunu farkettim. Ne kadar güzel bir çalışma. Dur ben bide böylesini deniyim :cool:.
|
Arkadaşlar işin içine fırınlama girdimi çözüm tıkanıyor.Saksıyı pişirmek için minimum 800-900 derecelerden bahsediliyor. (ki benim öğrendiğim normal çamurdan yapılmış saksılar 1200 derecede pişiyor)Bu, fırın sahibi için büyük elektrik maliyeti getiriyor.Bundan dolayı seramik fırını sahibi bulsanız bile belli bir rakımın altında saksı imalatı almıyor.Evdeki fırınlarımızda maksimum 300 dereceye çıkıyor.Bu derecede pişecek bir malzemeninde hammaddesi pahalı oluyor.
Ben realde güveç gördüm.Tabi ki ben onu güveç olarak değil bonsai saksısı olarak görüyorum.Bir karış çapında ve bunda az daha büyük çaptı iki boy gördüm.Yükseklikleri küçük olan 4 cm büyük olan 7-8 cm civarıydı.Tanesi 10 ytl.Bu gördüğüm güveçlerin şekli diğer güveçler gibi değildi.Kenarları saksı gibi düzdü.Birazda bu görüntü bana cazip geldi.Bu güveçlerden bazı züccaciyelerde de rastladım. |
Sayın Cemboa. Keşke o güveçleri fotoğraflama olanağınız olsaydı. Burada yayınlardınız. Bakardık.
|
Fotoğraflamaya çalışacağım.
|
Süper olur.
|
güveç kapları
4 Eklenti(ler)
resimleri çektim.küçük olanın yüksekliği dıştan ölçüyle 6 cm çapı 18 cm büyük olanın yüksekliği 8 cm çapı 22 cm.ölçüler yaklaşık değerlerdir.
|
Güveç kapları hep alternatif olmuşdur.
Lakin güveç kaplarının olumsuz yanı içlerinin sır ile kaplı olması ve sırdan kaynaklı olarak drenaj deliği açmadaki problem ve içi sır kaplı olan bu ürünlerin tercih edilmemesidir. |
Teşekkürler Cemboa. Gerçekten güzel görünüyorlar.Keşke birde şu sırları çözebilme imkanı olsa. Ne güzel olur değilmi? Bu arada uzun süredir rahatsızlıklar geçiriyorum. O yüzden saksılarımla ilgilenemedim. Kıvama geldiklerinde fotoğraflarını koyarım.
|
Sayın Susam ben çamurun fırınlama esnasında patlamaması için birkaç nacizane bilgi vermek istiyorum. (yalnız baştan söyleyeyim çok meşakkatli iştir seramik hamuru hazırlamak) Aldığınız çamuru iyice sulandırın cıvık su gibi olsun. İlla parayla almak da şart değil çevrenizdeki yağlı çamuru(trabzon da zalım çamur derler) da sulandırabilirsiniz.Birkaç gün suyun içinde çamur beklesin sonra ara ara karıştırın. Ardından, önceden kalıp şeklinde döküp kuruttuğunuz alçı tabletlerin üzerine dökün sulu çamuru(çamur, benzetmek hoş değil belki ama yoğun ayran gibi olacak). Ve çok güneşli bir yerde kurumaya bırakın. Eğer sulandırılmış çamuru süzme şansınız varsa tülbet gibi, tül gibi birşeyden geçirerek alçı tabletlere dökün. Alçı suyu emen bir yapıya sahiptir. Güneşin de etkisi ile çamurun fazla suyu alçı tarafından emilecek ve sadece saf yağlı çamur kalacaktır bir tabaka halinde yüzeyde. Zaten çamur sulandırma teknesinde dibe çöken taş vb. yabancı maddeler bir de çamur tülbentten geçirilince iyice kaybolacak ve saf çamur elde edilecektir. Ancak çamuru hazırlamak kadar yoğurmak da pişirme açısından çok çok önemlidir. Elde ettiğiniz çamuru önce elinizle bir saat kadar yoğurun ardından ince bir tel ile parça parça keserek tekrar yoğurun. Bunu sebebi yoğurma esnasında oluşan hava kabarcıklarını yok etmektir. Bu kabarcıklar pişirim esnasında patlamaya sebep olan en önemli sebeplerdendir. Tel için size bir önerim var. İnce bir demir telinin ya da kalın bir misinanın iki ucuna iki adet tahta çubuğu tam ortasından bağlayın. Bu teli daha iyi kavramanızı ve daha düzgün ve kontrollü kesimler yapmanızı sağlar. Tüm işlemlerin sonunda eğer çamurun içinde hava kabarcığı kalmadığına inanıyorsanız çalışmaya başlayabilirsiniz demektir. Bilemiyorum yardımcı olabildim mi? Ama biraz uzun bir iş, baştan uyarmıştım. Çevresinde seramik çamuru temin sıkıntısı yaşayanlar bu yöntemi kullanabilirler.
|
Alıntı:
|
merhaba sezcyy seramik atolyesi olan biri olarak biraz bilgi vereyim bu konuda.öncelikle bu yapıştırma tekniği 2 ürünü (bardak ve kulpu,saksı ve ayağı) birbirine yapıştırmak için kullanılır.ürünlerin beraber işlendiğinden aynı çamurdan yapıldığından ve içerdikleri nem oranının eşit olduğundan emin olduktan sonra yapılan bir uygulamadır.sizin de belirttiğiniz gibi aynı çamurdan bir miktar alıp sulandırmak suretiyle kullanılır fakat çamur niktarı fazla nem oranı az olsun diye karışıma sodyum silikat eklenebilir egerki bu maddeyi bulamıyorsanız eski japon sanatcıların yaptığı gibi bir miktar sirkede kullanabilirsiniz.2 parçayı birbirinin denk geleceği yerlerden çentikleyerek bu sıvıdan sürünüz sonrasında 2 parçayı birbirine biraz baskı uygulayarak yapıştırınız.Yanlız bu aşamadan sonra ürünü sabit biryere kaldırınız ve çok çabuk kurumasına izin vermeyiniz.eger kurumaya bırakacağınız odanın ısısı normal veya yuksekse delikli bir naylon poşet örterek yavaş kurumaya bırakınız.ürün tam kuruduktan sonra bisküvi pişirimine hazırdır.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025