![]() |
Alıntı:
|
Günaydın ,
benim açelyam çiçek doluydu yeni bir eve taşındım açelyamı içeri aldım güneş gören bir yere dün bütün çiçekleri solmuştu balkon hem çok esiyor hemde 2 den sonra güneş batıncaya kadar güneşi görüyor balkona çıkarmalımıyım rüzgardan **** direk güneşten daha kötü olurmu?birde saksısı çok küçük koçtaştan almıştım saksısını değiştirmelimiyim? Teşekkürler. |
Aliş, bu başlıkda, açelyayı, bonsai olarak biçimlendirmeyi konuşuyoruz.
burada ve buradaki başlıklara bakarsanız, açelyanın saksıda bakımı konusunda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kısaca bir iki şey belirtmek gerekirse, rüzgardan etkilenecektir. Saksı değişimi için ise uygun bir mevsim değil. Zorunlu değilseniz, bahara kadar bekleyin. |
Çok özür dilerim evde bilgisayar olmadığı için iş yerinden yazıyorum size bu yüzden geçmişe dönüp okumak **** incelemek olanağım pek olmuyor Açelya başlığını okuyunca daldım hemen sazan gibi tekrar özür dilerim ve bilginiz içinde ayrıca teşekkür ederim.
|
1 Eklenti(ler)
Aslında başlık bonsai altında açılmış ancak mesajlar daha ziyade açelya bakımı ile ilgili...Bonsai ustalarından bu konuda biraz yardım rica edebilir miyim? Ekli resimdeki gibi bir güzellik aklımı başımdan aldı da...
Eklenti 50777 |
Ebrub iyi gunler.
Yerde dikili olsun saksida olsun, acelya yetistirmek icin bonsai basligi altinda yazilan bilgiler sizin acelya yetistirmenize yardimci olacaktir. Yalniz unutmayiniz, aklinizi basinizdan alan o guzellik sihirli deynek degmis gibi hemen olusmadi. Onun uzerinde 10 yillarin belkide daha fazla bir emek birikimi vardir. Bu gun baslarsaniz belki sizin acelyaniz da 10 yil sonra bircok kisinin aklini basindan alabilir:) Kolay gelsin. |
Çok haklısınız Ali by,yaklaşık 15 gündür forumdan ve internette buldugum diğer kaynaklardan bonsai ile ilgili bilgileri okuyorum.Yani sanırım siz bonsai üstatlarının diğer mesajlarda da ögütlediğiniz ilk 2 şeyi ögrenmiş bulunuyorum;sabret ve oku ögren! :)
Dilerim 10 yıl sonra benim açelyam da öyle güzel bir bonsai olabilsin... |
Bu resimdekine farklı renkli açelyalardan aşı yapılmış gibi, değil mi?
|
Ayni govde uzerinde iki renkte cicek acabilen acelyalar da vardir.
|
Burada 3 adet var bende emre ile aynı şeyi düşünüyorum.
|
Bonsai adayı
3 Eklenti(ler)
Bonsai yapmak için sağa sola bakınırken, kıyıda köşede kalmış, bakımsız bir açelya buldum. Hemen alıp bonsai yapmaya karar verdim. İlk önce bitkiyi güçlendirmek gerekli, biraz budamalı. Resimlere baktığınızda, bir öneriniz varmı arkadaşlar.
|
Egome iyi gunler, guzel bir fidan almissin. Sanirim onu 3 govdeli bir tarzda bonsai yapmak iyi olacak.
Topragin asit durumunu olcmekle ise basliyabilirsin.(mesleginden oturu senin icin toprak asitini olcmenin zor olmiyacagini dusunuyorum.) Budamaya gelince sag govde uzerinde sola dogru uzanan dal cok asagilarda onu budamalisin. Ust taraflarda da govde kalinligina yakin yasli dallar var onlardan da istemediklerini budayip baharda cikacak bircok yeni surgunlerle agacina guzel bir sekil verebilirsin. Kolay gelsin. |
Teşekkürler Ali H. Ali, tavsiyelerinize uymaya çalışacağım. Fidanın saksısını açıp kök budaması yaptım. Toprağın asit miktarını arttırmak için toprak karışımına çürümüş çam ibresi karıştırdım. Şimdi budurumda yukarda gördüğünüz saksısına gerimi dikmeliyim yoksa ufak bonsai saksısınamı dikmeliyim. Saygılarımla..
|
Govde oldukca gelismis gorunuyor. Uygun bonsai saksisi bulursaniz, bonsai saksisina dikebilirsiniz. Elinizde bonsai saksisi yoksa tekrar eski saksisina dikiniz.
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim bu bonsaim açelyamı acaba?
|
Bonsainiz Açelya değil,ficus olması gerek.
|
Arkadaşlar bilmediğim bir konu bu. Lütfen cahiliğimi yadırgamayın. Bütün çalışmalarınızı incelemeye çalışıyorum. Şuanda açelyam yeni çiçekten çıktı. Şu an hiç tomurcuk da yok. Yaprakları o kadar bol ki nasıl nereden budamalıyım kestiremedim. Ya da bu mevsimde budamalı mıyım, zamanı nedir onu da bildiğim söylenemez. Yardımlarınız için fotoğraf eklemeli miyim?
|
Konuyu bonsai başlığında açtığınız için açelyası olanlar ve size cevap verebilecek olanlar bu yazıyı büyük olasılıkla göremeyecek.
|
Sayın memet sayın asuman belki bonsai yapmak istiyor ve budama yöntemini soruyor. Öncelikle bence asuman hanım açelyası ile ne yapmak istiyor onu belirliyelim. Sonra azarlama pozisyonu alırız.
|
2 Eklenti(ler)
Selam arkadaşlar,
Açelya diye arttım formda burası çıktı. Sanırım sizler bonsai ile ilgilisiniz amas yinede size sorayım bari.Hazır buraya kadar gekmişken.Bahçe açelyası diye bana satan pazardaki çiçekçi,yakında açar demesine ragmen,3 ay gekti, bırakın açmayı büyümedi bile.Bir bakaın, bu gerçekten bahçe açelyası mı? Neden bu hale geldi.? |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Evet bonsai yapmak istiyorum. Bunu belirtmemişim sanırım. Acemiliğimi mazur görün. Azarlama kısmına gelince. Hata ettiysem azarlayın razıyım. Yeterki bonsaim olsun. :) |
Alıntı:
Bu yazıdan, memetin azarlama pozisyonu aldığını nereden çıkarttınız? Alıntı:
|
asumandilek; açelyanızı için de değişik açılardan alınmış fotoğraflar gönderseniz iyi olur.
Ayrıca bunun da gövdesi ince, ancak telleme çalışmalarını her iki fidanınızda da yapabilirsiniz. |
Asumandilek arkadaşlarımızı azarlama gibi bir durumumuz olmaz. İlk yazınızda bonsaiden sözetmediğiniz için, Açelya başlığında sormanızın daha kolay cevap almanıza yardımcı olabileceğini söylemiştim.
|
Alıntı:
Alıntı:
Çok teşekkürler. En kısa zamanda fotoğraf yüklerim.. |
4 Eklenti(ler)
Umarım başarabilirim... :rolleyes:
|
asumandilek; Açelyanız iki ayrı fidan mı? Yoksa tek kök mü?
İki ayrı fidansa, fidanları ayrı ayrı saksılara alın. Bu haliyle dallar biri birine girmiş durumda. Kıvrımlı dik tarzda bonsai için uygun bir görünümü var. Fakat daha önceden de belirttiğim gibi fidanınızın gövdesi çok ince. Telleme ile şekillendirme çalışmaları yapabilir veya kalınlaşması için serbest gelişime bırakabilirsiniz. |
Alıntı:
Teşekkürler bonsaisever. Sanırım çamı da, açelyayıda biraz gelişmesi için bekleyeceğim. Bu arada şöyle biraz daha gelişmiş bir gövdesi olan bir fidan alıp bu fidanlar gelişene kadar pratik yapmak en iyisi bu durumda. Tekrar teşekkürler... |
iyi akşamlar arkadaşlar. İşyerimdeki açelyanın yeni sürgününden konunun başında anlatıldığı gibi çelik alıp üretmek istiyorum. Daha önce hiç yapmadım da. Bu sebeple birkaç sorum olacak. Mevsim olarak şu günler uygun olur mu? Çelik aldığım ana çiçeğe zarar vermekten endişe ediyorum. 45 derecelik açıyla mı kesip almam lazım? gül budamak gibi yani.
Birde çelik tutana kadar oda sıçaklığında mı tutmak lazım. balkonda mı dursa iyi olur? geceleri hava serinlemeye başladı malum. |
Iyi gunler.
Isyerinizdeki acelyadan alacaginiz celikler ona zarar vermez(Budanan acelya daha fazla cicekler acar) Alacaginiz celikler 10cm den uzun olmasin, celikler uzerinde cicek tomurcuklari olmasin. Celigin topraga gomulecek ucunu keskin ve temiz bir bicakla duz kesiniz(hemen iki yapragin altindan) yine bicaginizi kullanarak celigin topraga girecek tarafini 2cm kadar cevresini kaziyiniz (Kabuk altindaki yesil kisim yer yer gorunecek sekilde) , koklendirme tozunuz varsa kullaniniz, celigin ucunu budayiniz. kum ve torf karisimi bir bir topraga dikiniz. toprak surekli nemli olsun ama camurlasmis bir toprak olmasin. Dogrudan gunes gormiyen, ama bol isikli bir yerde tutunuz(saksinin uzerine palstik gerip saksi icerisinde sera etkisi yapabilirsiniz) 2-4 ay icerisinde koklenecektir. Bu mevsim de celik alabilirsiniz(acelyalar sogugu seven bir tur) Celikleriniz koklenirse onlardan birini de bonsai yapmiyai deneyiniz. Kolay gelsin. |
Ali bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Bonsai yapmak için aslında çok hevesliyim tabi hiç bişey bilmiyorum bu konuda. Haklısınız bir deneme yapmalıyım. Birde limon çimlendirdim (ilk defa ve nihayet :) ) büysün onuda bonsai yapmak istiyorum. umarım başarılı olurum. iyi akşamlar. |
izmir ikea mağazasından 20.-tl. civarı açelya aldım.ucuz diye sevindim.eve gelince heyecandan nereye koyacağımı şaşırdım. koyacak yer beğenemedim.resim yüklemeyi öğrenince sizinle paylaşırım.bonsai'lerinizle hepinize mutlu günler.
|
Alıntı:
Bu açelyalarda çiçek yok, benim marketlerde gördüğüm açelyalar hepsi bol çiçekli. Açelyalar bütün yıl çiçekli mi oluyor, yoksa mevsimsel olarak mı çiçekleniyorlar? |
Açelya başlığına bir bakmak lazım. Burada.
|
Sayın memet teşekkür ederim.
|
Herkese selam, Açelya'dan bonsai ben de deneyeceğim biraz araştırdım bonsai bilgilerini ancak eksik yanlar çok daha.
Geçen de bir açelya aldım bonsai yapmak için, henüz küçük, gövdesi dalları 7 mm kalınlığında falan, piyasada yaşlı açelya da yok peki nasıl kalınlaşıyor açelyaların bu gövdeleri? Kaç yılda 2-3 cm olur bu gövdeler acaba? Özel bir yöntem uygulanıyor mu kalınlaştırma için? |
Bulursanız rhododendron indicum denilen açelya türünden alın... Kalın gövdelidir, ve sizdeki türe oranla daha dayanıklıdır.
Açelyaların toprak yüzeyinde de kılcal kökleri olduğundan yüzey seviyesindeki katmanı daha nemli tutacak bir toprak karışımın hazırlanması lazımdır.(Tavsiyem sphagnum yosunlu toprak karşımı)... Çiçeklendiğinde çiçeklere üstten su verilmemesi, beslemesi için ise çiçekli türlere uygun gübre vermeniz gerekmektedir. Ayrıca Sitede açelya bonsailer ilgili ayrıntılı bilgi verilmişti. Şu başlıkta Kolay gelsin. |
Teşekkürler, peki açelyada gövde birleştirme yöntemi uygulanıyor mu? Dün bu birleştirmeye uygun bonsailer gördüm Bauhaus'da.
|
Açıkçası ilk başlarda benim de aklıma o gelmişti , gövde birleştirmenin denendiğini hiç görmedim, belki ince gövdeler birbirine dolanabilir birbirlerine ama gevrek yapılı dallara sahip açelyalar bundan olumsuz etkilenebilir..
Ama sizin gördüğünüz kalın gövdeliler farklı bir tür... Rhododendron Indicum denilen tür buna en uygun olanı.Kendiliğinden kalın ve daha dayanıklı bir gövdesi var. |
Bauhaus'ta gördüklerim indicum olabilirler evet ama onu da alttan budamışlar üstte top gibi kalmış süpürge stiline uygun gibi görünüyor şu haliyle ya da yaprak çıkarmasını beklemek gerek gibi. Bir de boyu 1,5 metre kadar olan bir açelya var idi bauhaus'da, gövdesi çok kalın değil ama çoklu idi.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025