agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Bonsai ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Defne (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=513)

malina 28-10-2005 11:13

Defne
 
Bu işe çok yeni başladım... Tohumdan yetişmiş defne ağacı (kargalar soğ olsun, her saksının dibine defne tohumu getirmeyi başarıyorlar) üzerine çalışıyorum.

Yaptıklarımı ve gösterdikleri değişimi burada sizlerle paylaşayım :)

malina 28-10-2005 11:17

1 Eklenti(ler)
Tohumu da görünsün diye, başka saksının dibinde bulduğum henüz çimlenmemiş olanı da buraya koydum.

malina 28-10-2005 11:21

1 Eklenti(ler)
Birinin yapraklarını eksiltmeyi denedim. Aynı zamanda gövdede kök oluşturmak istiyorum. Aralarına bir daha sonra bir taş yerleştirme planım var. Bu nedenle köklerin uzun ve çok olması gerekir diye düşündüm.

Normalde Defne, kazık köke sahip. Ana kök çevresinde taşa saracak belirgin kökleri çok az. Bu yöntemle çıkacak olanlar belki işe yarayabilir.

malina 28-10-2005 11:28

1 Eklenti(ler)
Bu en eski olanı. Boyu epey uzundu, kesmeye kıyamadığım için döndürmeye karar verdim :)

Hoş bir spiral oluştu. Sanırım 4 aylık kadar. İpler çıkarılsa bile, formunu koruyacak kadar eski yani :)

Pet şişeler işe yaradı. İkiye kesince oluşan, yeterince sert olmama durumunu, kestiğim diğer yarıyı içine sokarak hallettim.

Bonsai tellerine sahip olmadığım, gördüğünüz gibi çok belli :) Başka iplerle bu konuyu halletmeyi deniyorum. Sorun, bunların bağlanacağı yer olmamasıydı. Onu da, bir saksı altlığına 8 delik açıp ve bunlardan bir teli geçirip çözdüm. (Bu teli bitkiye sarmaya cesaret edemiyorum çünkü zarar verecek gibi görünüyor) Artık ipleri bağlayacağım yerler var.

Baki Berk Kayalar 28-10-2005 22:44

Malina Teyze, bende bu işe yeni başlayan biri olarak verdiğin uygulama görüntüleri için çok teşekkür ediyorum. Bugün Maşukiye' deki fidancılardan birini ziyaret edip bir kaç tür fidan aldım. Bunlardan biri Himalaya Sediri. Sedir fidanım kesilmesi gerekecek kadar ince uzun. Kesmem gerektiğini düşünürken sağ olasınız bu şişe yönteminizi öğrendim. Bu iletiyi yazarken olabilirmi acaba diye fidanımın ne kadar eğilebildiğini kontrol ettim ve olumlu sonuç aldım. O dalı kesmektense bu yöntemle değişik bir şekle sokmayı uygun görüyorum. Fidancıda öğrendiğime göre, kabuğun soyulup, torfla köklendirme yapılması atlas sediri için bir yıl sürüyormuş.Bende ince bir dal kesmek için bir yıl bekleyeceğime bu yöntemle benzer çalışmalardan daha farklı bir sonuç elde edebilirim. Yine de yazlığa gittiğimiz bir ara sedirimizin bir kaç dalına torflu bez sarıp deneme yapacağım. Sonbahar, kış döneminde alacağı yağmur ve kar suyuyla belkide yaza kadar köklenebilecektir.

En çekindiğim konu budamadan çok, dar bir saksıya nasıl sokabileceğim. Sanırım köklerinin ve gövdesinin biraz daha gelişmesini beklemem gerekiyor.

oktars 29-10-2005 09:20

1 Eklenti(ler)
Bu tip şekil vermeleri elektrikçiden alacağınız 1.5mm ,2.5mm veya 4mm'lik bakır kablolarlada yapabilirsiniz.
Resimdeki salkım söğütteki aşşağıya bakan dalı bu tel yardımı ile yukarı doğru şekil almasını sağladım.

Erkan Aktaşgül 29-10-2005 12:42

Elektrikçilerdeki bakır ve aliminyom tellerin ikisini de kullandım. Açıkçası şunu söylemem gerekiyor ki bakır teller şekil vermek için pek uygun gelmedi. Çünkü fazla yumuşaklar (oktars'ınki gibi taze söğütlerde işe yarayabilir tabii). Aliminyum olanlar ise profesyonelce uygulamadığı taktirde ağaçları kabuğunda kolayca yara izleri bırakabiliyor.

Bu işler için özel teller var bildiğiniz gibi. Aliminyum alaşımlı ama bonsai için özel hazırlanmışlar. Bu tellerden birisini inceleme fırsatım olmuştu inanın elinize alır almaz kalitesini ve farkını hissettiriyor. Hem istediğiniz gibi eğip bükmeye müsait-yani gerektiği kadar yumuşak hem de verdiğiniz şekli koruyacak kadar sert bir yapısı var. Ama bunları Türkiye'de bulmak biraz zor tabii.

Tel kullanmayı düşünenlere bir tavsiye niteliğinde yazdım, kullanırken iyi hesaplayın ve dikkatli olun. Ayrıca şunu da ekleyeyim, çoğu zaman zorunlu olsa da şekil vermenin tek yolu tel sarmak değildir. Bkz. malinanın çalışmaları.

Kendinize iyi bakın...

oktars 29-10-2005 13:20

Zaten buradaki amaç değişik çalışmaların burada harmanlanması daha önceki konuşmalarda bahsetmiştik bonsai malzemeleri konusunda sıkıntı yaşıyoruz .Bu sıkıntıda bizi alternatif çareler bulmaya yönlendiriyor. Bilgileri burada paylaşırsak bu pratik çözümler işimize yarar.

malina 29-10-2005 15:23

Türkiyedeki tel üreticilerinden biriyle bağlantı kurulabilir mi? Tabii örnek göstermek gerek.. Türkiyedeki tek bonsai telini üretmek, belki birine çekici gelebilir :)

Baki Berk Kayalar 29-10-2005 15:55

Bence bütün tel üreticileriyle diyaloğa geçip, hepsine başvurmak gerekir. Elbet biri tutabilir:) Ne kadar çok şirkete başvuru, o kadar çok şans :)

cemboa 08-11-2005 22:02

ince dalları şekillendirmek için telefon kablosu çok ideal ve çok işe yarıyor.telefon kablosunun dış kabuğunu soyun içinden çıkan 3-4 adet daha ince kabloları kullanabilirsiniz.

cemboa 08-11-2005 22:09

malina resimde bir saksda pet içine ektiğin bir bitki var.yapmak istediğin görüntüyü anladım.bendeki kaynaklara göre (belki sen öyle yapmış olabilirsin içini göremediğim için bilemiyorum)petin içinde kala köklerin ortasına uzun bir taş koy.kökler bu taşın etrafında odunlaşacaktır.ben resmini bulursam buraya koyacağım bu teknikle ilgili çizimi.

malina 08-11-2005 22:35

Henüz pet içindeki bölüm gövde... Boyu kısalsın ve kökler çoğalsın diye gövdeden kök çıkarma çalışması yapıyorum. Bu aşama bitince bir taş bulacağım :)

malina 10-11-2005 22:47

http://www.buxus-europe.nl/fotos/lau...ct/gkurk55.jpg

Defne bonsaileri buldum :)

http://www.buxus-europe.nl/laurus.htm

musubeyd 04-01-2006 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Henüz pet içindeki bölüm gövde... Boyu kısalsın ve kökler çoğalsın diye gövdeden kök çıkarma çalışması yapıyorum. Bu aşama bitince bir taş bulacağım :)

merhaba
sanırım şelale stili düşünüyorsunuz.biraz daha aşağı sarkıtmak nasıl olurdu acaba?..

malina 05-01-2006 00:43

Alıntı:

sanırım şelale stili düşünüyorsunuz
Hayır, Root over rock yapmayı deneyeceğim...

sevilla 10-09-2009 18:30

2 Eklenti(ler)
Herkeze merhabalar.Benim defnemin üzerinde çıkan bu siyah zeytinimsi şeyler nedir acaba?.İlk defa görüyorum tohummu acaba?

Harun Parlak 10-09-2009 18:38

Evet tohumları onlar.

nariçi 08-01-2010 17:49

Defne bonsai açısından çok güzel bir tür. Sürgün verme kabiliyeti, budaklanma ve yara kapatma özelliği çok iyi.

huripek 15-02-2010 10:58

Merhaba..
Defne ağacını daldan üretebilirmiyim. Bahçedekinden bir dal koparıp, evde yetiştirmek istiyorum. Bonsai yapmak çok isterim. Ama hiç bir fikrim yok.
Belki sitede daha detaylı bilgi bulabilirim. Sizden yardım isteyeceğim. mümkünse...

bozo.0606 04-04-2012 11:27

değerli ağaç dostları ;

ben bir defne fidanı aldım ve satıcı da bana ankara' da bahçede yetişebileceğini söyledi. henüz fidan boyutlarında. ankara ve ya ikliminde bahçede defne deneyen var mı ? ve ya ben bu defne fidanını bahçeye dikmelimiyim.

saksıda olur mu?
yardımcı olursanız çok sevinirim.

saygılar..

Sakaki 04-04-2012 11:35

Sn. bozo.0606

Defne'nin Ankaraya uygun olduğunu sanmıyorum.
Normalde Akdeniz bitki örtüsüne aittir, zira yaz kış yaprak dökmez ve aşırı soğuğa gelmez! Benim bölgemde ve Hatayda çok rastlanan bir ağaç, hatta bir ara üzerinde çalıştım ama bonsai için bana pek uygun gibi gelmedi ve vazgeçtim.
Ege ve Marmara'da yetişen/bakılan türleri var ama Ankara'da olacağına hiç ihtimal vermiyorum.
Bence Ankara iklimine daha uygun bir ağaç seçin, boşuna vakit kaybetmeyin.

ağaççı35 16-06-2012 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 10335)

bu spirallerin nasıl yapıldığını söyleyin meraktan çatlıcamm

memet 16-06-2012 17:04

Çok kolay, bir plastik boru al ağacı buna sar bağla . İşte sana bu biçim.

ağaççı35 16-06-2012 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 9851)
Birinin yapraklarını eksiltmeyi denedim. Aynı zamanda gövdede kök oluşturmak istiyorum. Aralarına bir daha sonra bir taş yerleştirme planım var. Bu nedenle köklerin uzun ve çok olması gerekir diye düşündüm.

Normalde Defne, kazık köke sahip. Ana kök çevresinde taşa saracak belirgin kökleri çok az. Bu yöntemle çıkacak olanlar belki işe yarayabilir.

bence bu işe yarayabilir sn.MALİNA... Çünkü köklendirme eyleminde ki köklerin büyümesi beklenen bölge -normallerde olduğundan farklı olarak-çok büyük.Umarım istediğini yaparsın.:):D

ayhat 23-11-2012 12:42

Defnenin son halini merak ediyorum.

CornusMas 27-08-2016 20:42

Merhaba,

Yeni bir üye olmakla birlikte Ağaçlar.Net sitesini ve forumlarını uzun zamandır takip ediyorum. Şu ana kadar pek çok şey öğrendim.

Benim de bir defne ağacıyla ilgili bir sorum, daha doğrusu bir sorunum var. Yeni aldığımız arazinin kenarında, dipten gelen sürgünlere boğulmuş bir defne ağacı vardı. Başlangıçta ağaçtan çok bir çalıya benziyordu. Ancak dipteki sürgünleri temizleyince ağaç ortaya çıktı. Problem şu. Ağaçın gövdesi çok düzgün olmasına rağmen dallanmaya başladığı noktadan itibaren doğudan batıya doğru eğilmiş durumda. Batı yönündeki dallar sağlıklı olmasına rağmen doğu yönündeki dallarda kurumalar var.

Ağacın normal görünüm almasını istiyorum (her yöne dengeli büyüyen, herhangi bir özel şekil verilmemiş). Bunun için nasıl bir budama yapmam gerekiyor? Çok sert bir budama yapsam, mesela dalların tamamını kessem ağacı kaybeder miyim? Bu durumda dallardaki batıya doğru eğrilikten nasıl kurtulacağım?

Yeni üye olduğum için siteye fotoğraf ekleyemiyorum ama Google Drive üzerindeki fotoğraflara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Özellikle ilk fotoğraf (IMG_0206.jpg) ağacın doğu tarafını ve şekil bozukluğunu net şekilde gösteriyor.

https://drive.google.com/file/d/0B73...hNLVhPZjA/view

https://drive.google.com/file/d/0B73...40RkJNTWc/view

https://drive.google.com/file/d/0B73...loSGsyaDg/view

yoncalı 05-12-2016 21:34

5 Eklenti(ler)
Merhaba;
Uzun süredir izlediğim ağaclar.net de bonsai denemelerime DEFNE ile başlamış bulunuyorum.Ormanda bolca bulunan defne fidanlarından almış olduğum örneklerde sert budama yaptım.Daha önce bol miktarda defne yetiştirdiğim için sert budamaya çok sıkıntı yaratmadıklarını tespit ettim.Yerlerinde saçak kök oluşturup canlı kalırlarsa şekil çalışmalarına başlamak istiyorum.

Sarmaşık Ağaç 11-08-2021 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ejder İnciri (Mesaj 1609525)
Bir kaç metre boy yapmış defne ağacının dişi ve erkek türü nasıl ayırt edilir?

Kesinlikle anlayamazsınız.

Bu ne şimdi? 17-08-2021 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarmaşık Ağaç (Mesaj 1609551)
Kesinlikle anlayamazsınız.

Dişi ve erkek defne ağacı ayırt edilebilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024