agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bonsai ağaç türleri
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 05-06-2006, 11:10   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Söğüt (Salix / Willow)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
SÖĞÜTLER

Söğütler 300 civarında alt türü olan, kışın yapraklarını döken ve düz çayırlık alanlardan, ırmak kıyılarına, kumluk alanlara, taşlık dağ eteklerine kadar Avustralya dışında her yerde görülebilen bir ağaç ve çalı grubudur. Basit, bütün ya da tırtıklı, genellikle iki sıralı yapraklara sahiptir ve, yapraklardan önce ve yapraklarla birlikte açan küçük çiçekleri vardır.

Pek çok söğüt türü çok hızlı büyürler ve ihmale son derece dayanıklıdırlar. Bonsaiye uygun pek çok söğüt türü vardır ve bu söğüt türlerinin hepsinin de yaprak büyüklükleri bonsaiye uygundur. Bonsaide en sık kullanılan söğüt türlerinden birisi de Salix babylonica denilen söğüt türü ile salkım yapan diğer bir çok türleridir. Söğütler tipik bonsai şekillerine pek girmezler. Normalde, kalın gövdeli zarif salkımlı dalları olan şekillerini görürsünüz.

BONSAİ YETİŞTİRME İLE İLGİLİ NOTLAR

YERİ:
Bol güneşli yerleri severler ama yine de kavurucu yaz güneşinden koruyun. -10 dereceye kadar soğuğa dayanabilseler de -3 derecenin altındaki soğuklar ince dalların ölmesine sebep olabilirler. Bu yüzden donmaya karşı korunmalıdırlar.

SULAMA:
Söğüt nemi çok sever, bu yüzden asla kurumasına izin verilmemelidir. Suyu çok seven bitkiler oldukları için özellikle sıcak mevsimlerde düzenli olarak sulanmalıdırlar. Genellikle yaz aylarında çok derin olmayan su dolu bir tepsinin içinde tutulması tavsiye edilir ancak, kişisel düşüncem bu durumun ancak fazla suyun hızla buharlaştığı veya bitki tarafından birkaç saat içinde emildiği çok sıcak günlerde gerektiğidir.

BESİN İHTİYACI:
İlkbahardan yaz sonlarına kadar her iki haftada bir.

SAKI DEĞİŞTİRME:
Sürgünler büyüdüğünden baharda saksı değişimi gereklidir ama bonsai ile ilgili azı yazılarda söylendiği gibi yılda iki kez saksı değiştirmeye gerek yoktur.

BUDAMA:
Kış sonunda ağır budama yapın ve büyüme mevsimi boyunca sürgünleri sürekli budayın. Salkım yapan şekilde büyüyenlerin dalları her kış neredeyse gövdeye kadar kesilir ve her bahar yenileriyle değiştirilir. Ancak yeni dalların telleme yoluyla yeniden şekillendirlimesi gerekir.

ÜRETİM:
Söğütler üretmesi en kolay ağaçlardır. (S. Caprea / Pussy veya Goat Willow dışında) Sert ve yumuşak dallar yılın her zamanında kesilip çoğaltılabilir. Kesilen dal ne kadar kalın olursa başarı şansı o kadar fazla olur. 2 inç kalınlığında bir dal kış sonunda ağaçtan alınarak üretim gerçekleştirilebilir.

ZARARLI BÖCEKLER VE HASTALIKLAR:
Yaprak bitleri, tırtıllar, testere sinekleri, söğüt kabuk zararlısı ve pas hastalığı sorun olabilir.

ŞEKİLLENDİRME:
İdeal olarak her boyda salkım veya şelale formları verilerek şekillendirilirler.
Köklendirme ile ilgili bilgi için:

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024