agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Kombu Çayı (Kombucha) (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/11320.htm)

Hamdullah 06-08-2014 09:10

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kombuçayı yeni yapıyorum ve içmeye yeni başladım. İçtiğim zaman vücuduma bir sıcaklık hissediyorum, yani bir müddet kendimi sıcak hissediyorum, bu ne anlama geliyor ve hep devam edecek mi?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Manchineel 10-09-2014 11:02

Kombu çayının iç ısıtman özelliği vardır. Bu yüzden genellikle kışın tüketilir. Eğer mide hastasıysanız bu çayı tüketmeniz tavsiye edilmiyor. Bunun yanında kronik bir hastalığınız varsa bilen bir doktora danışmadan tüketmeyin.

Allah sizdende razı olsun.

Hamdullah 23-09-2014 13:06

İlginiz için teşekkür ediyorum, kafamı kurcalayan bir sorum daha olacak müsaitseniz, sorum şu : Kombuçayını mayalıyorum, damak tadımıza göre biraz şekerli bırakıp mayalamayı sonlandırıyorum, mayalamada kalan o bir miktar şekerin vücudumuza bir zararı var mı?, yani kambuçayını bir miktar şekerli içersek bir sakıncası var mı?, yoksa kombuçayın şekerini sıfırlamak mı lazım?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Manchineel 21-10-2014 15:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1320942)
İlginiz için teşekkür ediyorum, kafamı kurcalayan bir sorum daha olacak müsaitseniz, sorum şu : Kombuçayını mayalıyorum, damak tadımıza göre biraz şekerli bırakıp mayalamayı sonlandırıyorum, mayalamada kalan o bir miktar şekerin vücudumuza bir zararı var mı?, yani kambuçayını bir miktar şekerli içersek bir sakıncası var mı?, yoksa kombuçayın şekerini sıfırlamak mı lazım?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Fazla şeker koyup koymamanız hakkında net bir bilgi veremem, fakat kombu çayına şeker konulması gerekir. Yani 1 litre kombu çayı için 100 gram (1/2-1 su bardağı) şeker konulmalıdır.

Hamdullah 27-10-2014 06:12

Bilginiz için teşekkür ediyorum, demek istediğim, kombu mayalandıkça şeker oranı düşüyor, süre uzadıkça şeker kalmıyor içinde, yani şeker sıfırlanıyor. Biraz erken mayalama süresini sonlandırdığımızda içinde bir miktar şeker kalır ve bunu tadından anlarız, bu kalan şeker miktarının vucudumuza bir zararı var mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Manchineel 29-10-2014 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1328116)
Bilginiz için teşekkür ediyorum, demek istediğim, kombu mayalandıkça şeker oranı düşüyor, süre uzadıkça şeker kalmıyor içinde, yani şeker sıfırlanıyor. Biraz erken mayalama süresini sonlandırdığımızda içinde bir miktar şeker kalır ve bunu tadından anlarız, bu kalan şeker miktarının vucudumuza bir zararı var mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.


Hiçbir zararı olduğunu düşünmüyorum. Mayalanmış çayda azıcık şeker tadı kalması iyi olduğu anlamına da gelebilir çünkü çayı çok mayalarsak çok güçlü olabilir karaciğer ve midemizi zorlarız. Kısacası ortaya sirke gibi bir şey çıkar

kombu 08-11-2014 10:58

Sağlıklı kalmak için bir su bardağı kombu çayı için inanın çok yararını görürsünüz

fatitoo 10-11-2014 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi manchineel (Mesaj 1326854)
fazla şeker koyup koymamanız hakkında net bir bilgi veremem, fakat kombu çayına şeker konulması gerekir. Yani 1 litre kombu çayı için 100 gram (1/2-1 su bardağı) şeker konulmalıdır.

her bir litreye 3 yemek kaşığı şeker konuluyor...

dostca 17-11-2014 15:58

Ben yaklaşık 1.5 aydır yapıyorum,içine aroma için başka bitki çayları koymuyorum, kendi çay tadı daha güzel geliyor.15 gün ve daha fazla beklediğinde daha asitli sirkeye benziyor fakat genede rahatsız edici değil rahat bir içimi oluyor 10-12 günde daha rahat içimli ve şeker tadı alınıyor. Şeker hastalığına ve tansiyona iyi geldiği söyleniyor, annemde iki hastalıkta mevcut her yemekte insülin iğnesi yapıyor, ona da verdim bir müddet deneyip göreceğiz.Bende sabahları aç karnına bir bardak içiyorum, çok ferahlatıcı oluyor. içtikten sonrada sıcaklık hissi veriyor.
Maya çok geç oluşuyor sanırım piyasada yüksek fiyata satılmasının nedeni bu..Bu konuda bilgisi olanlar mayanın kalınlaşması konusunda bilgilendirirlerse memnun olurum.

Hamdullah 02-12-2014 21:02

Sayın Dostça kombuçayınız sabit bir sıcaklıkta olursa erken kalınlaşabilir diye düşünüyorum, birde doğal şeker katarsak hızlı bir şekilde kalınlaşır, malum, beyaz toz şeker rafine edilmiş şekerdir, doğalığı çok azdır. Ben pekmezden veya baldan kombuçay yapmayı düşünüyorum, içindeki şeker daha doğal. Bu konudaki görüşü olan arkadaşlar varsa paylaşabilirler.

dostca 03-12-2014 08:05

Merhaba Hamdullah, yapmış olduğum cay mutfakta olduğu için ısı değişimi genelde olmuyor. Doğal şeker ve pekmez olabileceğini düşünüyorum fakat bal antibakteriyel olduğu için mayayı çalışmaz hale getireceğini düşünüyorum.Yapmış olduğunuz çay için,1 litreye ne kadar şeker ve çay koyup demliyorsunuz? Ben 1 litrelik suya çelik süzgeç içine 1 yemek kaşığı acık çay ve 1 çay bardağı şeker olacak şekilde ayarlıyorum. Mayalandıkca çayın rengi acılıyor.

dostca 03-12-2014 13:46

Kombu çayı kullanan arkadaşlar bu çay çok mineralli ve bünyeye çok faydalı olduğu belirtiliyor peki bu çayı bitkilerde kullanan arkadaşlarımız var mı, çelik köklendirmesinde deneyen uygulayan mevcut mu..

Hamdullah 03-12-2014 14:06

Ben kombuçay yapılışı için internetten bayağı araştırma yaptım, video izledim, şeker miktarı için iki farklı tarife var. Ben şu şekilde yapıyorum : Her seferinde 5 litre yapıyorum, her bir litre için 3 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay kaşığı dökme çay kullanıyorum, 5. veya 6. günde sonlandırıyorum, taze sıkılmış portakal ve limon da katıyorum, hazır bitkisel çayları katıyorum, 5 litreye 5 salama bitkisel çay katıyorum, aklıma gelen fikirleri uyguluyorum, deney yapmak lazım, araştırmak lazım, sormak lazım. Toz şeker yerine bal kullanılmış ve iyi sonuç elde edilmiş, telefon açtığım arkadaş böyle dedi. Ben şuan pekmezde deniyorum. Yüce Allah’ın bir nimmeti, ciddi bir şekilde faydalanmak lazım ve bilgilenmek lazım, çok ekonomik koruyucu bir tedavi yöntemidir. Bu içeçeğe yatırım yapmak lazım, kefire göre daha ekonomik ve az uğraştırır, olumlu etkisini hemen gösterir. Aile boyu kullanmak lazım, tedavi için hastanelere verilen paralar cepte kalır.

Selahattin Yılmaz 29-09-2015 09:03

Kombucha - Kombu ayi - Turkish

pin@r 24-11-2015 22:16

Merhaba,
Benim bir sorum olacak. Bir kaç aydır sirke yapmaya uğraşıyorum ama başaramadım. Kombu mantarını sirke anası dediğimiz oluşuma benzettiğimden bir deneme yaptım ve üzümde denedim.Ufak bir parçayı ezdiğim üzümlerin içine attım. Üç hafta sonra üzerinde jelimsi tabakada oluşmaya başladı. Şimdi süzdüm ve jel gibi oluşmaya başlayan oluşumu da içine attım. Tadı bildiğimiz sirke oldukça da keskin. Aceba benim bu şekilde kombu mantarını kullanmamın bir zararı olabilir mi? Yaptığım bu sirke kullanılabilir mi? Bilgisi olanlar varsa yardımcı olursa memnun olurum.

dostca 25-11-2015 07:53

Merhaba, bence bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kombu çayı mayalamasında elma sirkesi veya normal sirkede mayalanması için konulabiliyor.(Elinizde kombu çayı yoksa veya yetersizse) Çayın mayalanmasını da içine konulan şeker ve çay içerisindeki mikro elementler vitaminler ile sağlıyor. Üzüm suyunda da hem şeker hemde mikro elementler mevcut onu mayalamış oluyorsunuz. Ben kombu çayı yaparken bazılarının içerisine şeker ile birlikte keçiboynuzu pekmezinden de koyuyorum.. Kombu çayını ticari olarak üretip satan bir sitede değişik meyva sularından yapılmış kombu çaylarını da görmüştüm.Ama bunlar çay karışımlarıyla mı yapılmış bilemiyorum..

pin@r 25-11-2015 09:06

Cevabınız için teşekkür ederim. Sirkede başarılı olamadım ilk defa içine kombu mantarı atınca oldu. Kombu yaparkende aynı şekilde başka maddeler veya zararlı etmenler oluşur mu diye düşünüyorum bu nedenle kombu çayıda içemedim ve içiremedim aileme. Gerçi bunca kişi içerken bir şey olmuyorsa benim sirkede de sorun olmaz herhalde.

ricarrdo 26-02-2016 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pin@r (Mesaj 1422556)
Merhaba,
Benim bir sorum olacak. Bir kaç aydır sirke yapmaya uğraşıyorum ama başaramadım. Kombu mantarını sirke anası dediğimiz oluşuma benzettiğimden bir deneme yaptım ve üzümde denedim.Ufak bir parçayı ezdiğim üzümlerin içine attım. Üç hafta sonra üzerinde jelimsi tabakada oluşmaya başladı. Şimdi süzdüm ve jel gibi oluşmaya başlayan oluşumu da içine attım. Tadı bildiğimiz sirke oldukça da keskin. Aceba benim bu şekilde kombu mantarını kullanmamın bir zararı olabilir mi? Yaptığım bu sirke kullanılabilir mi? Bilgisi olanlar varsa yardımcı olursa memnun olurum.

Birçok şekilde bende denemiştim mantarı. Kahveli, zencefilli, zerdeçallı olmuyor. En son bulduğum meyve çayları ile harika oluyor. Böğürtlen özellikle veya elma çayı ile birlikte çok güzel bir tadı oluyor. Yaklaşık 8 gün demlendikten sonra içiyorum, o zaman bile tadı güzel oluyor.

Bilginize

nothing 15-03-2016 21:47

Merhabalar
Ben üç aydır kombu çayı yapıyor ve tüketiyorum.
Siyah çay yanında bazen kuşburnu, bazen de böğürtlen çayı ekliyorum. Renk ve tad hoş oluyor.
Sürekli mantar türediği için çevreme de yaymış durumdayım ��

Hamdullah 18-03-2016 09:54

Kombuçayı için, Siyah Çay mı yoksa Yeşil Çay mı daha yararlıdır?

çaykolik 10-06-2016 13:42

merhabalar..yeni üye oldum,mantarı nasıl temin edeceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz

Amanita 10-06-2016 16:19

@çaykolik
gittigidiyor vs gibi sitelerde genellikle satiliyor.

Hamdullah 14-06-2016 12:36

Verdiğiniz bilgilerden dolayı çook teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

asyaa 26-08-2016 07:24

Bendr kombo mantarini yeni temin edenlerdenim arastirmalarim sonucu cogunluk oraniyla mayaladim. 3 lt klorsuz ben icme suyu kullandim 1.5 su bardagi seker kaynayip sondurunce 10 pk sallama yesil cay biraktim icine oda sicakligina gelince mantari daha beyaz yeri ustte kalacak sekilde icinr biraktim simdi oldu 2 gun bakalim tat ve etki nasil olacak

KefirMarket 20-09-2016 08:38

Genel ağırlıklar şu şekildedir.
1 litre su
90 gram şeker
8 gram çay

Şeker az veya çok olabilir. Az olursa mayalama erken biter (şeker tükenir). Kombuçay yoğunluğu az olur. Ben bu rakamlar ile genelde 10 gün mayalıyorum, şeker tadı halen geliyor (ortalama boy mantar kullanınca). Mantar sayısını artırınca süreler değişiyor tabii.
İstanbul Ümraniye civarında tadını merak edenlere yardımcı olabilirim. Ayrıca 2 ay süreyle mayaladığım kombucha sirkesi de mevcut.

Jezebel 20-12-2016 10:50

1 Eklenti(ler)
"Tadı itici, içemezsin " dendiği için hiç denememiştim.
Bir arkadaşta maya fazlası olmuş, teklif etti.
Denedim ve beğendim.
Ninemin armut hoşafının biraz ekşimiş haline benziyor:)
İçine "Doğuş" mistik ekledim :)
Faydalılarını düşününce, neden olmasın.
Ayrıca vegan bir ürün, kimseye en mikroskobik düzeyde bile zarar gelmiyor.

Eklenti 635787


Ben sevdim. :)

pomodoro 20-12-2016 14:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dostca (Mesaj 1422589)
Merhaba, bence bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kombu çayı mayalamasında elma sirkesi veya normal sirkede mayalanması için konulabiliyor.(Elinizde kombu çayı yoksa veya yetersizse) Çayın mayalanmasını da içine konulan şeker ve çay içerisindeki mikro elementler vitaminler ile sağlıyor. Üzüm suyunda da hem şeker hemde mikro elementler mevcut onu mayalamış oluyorsunuz. Ben kombu çayı yaparken bazılarının içerisine şeker ile birlikte keçiboynuzu pekmezinden de koyuyorum.. Kombu çayını ticari olarak üretip satan bir sitede değişik meyva sularından yapılmış kombu çaylarını da görmüştüm.Ama bunlar çay karışımlarıyla mı yapılmış bilemiyorum..

Merhaba, kombu çayı yerine normal sirke de kullanılabilir demişsiniz. Gene de mantara ihtiyaç var herhalde diye düşünüyorum. Yoksa sıfırdan, mantarsız kombu çayı yapılabiliyor mu?

dmtmrt 20-12-2016 17:58

2 tatlı kaşigi yesil çay, 5 tatli kasigi seker ile bende yaptim.ılıdıkdan sonra icine 1 elma dilimledim aromasi olsun diye.1 yemek kasigida sirke ekledim.1 ay oldu belki maya olusur dedim :). Ama olmadi hos bi tadi var.uzun suredir bekliyor diye açikcasi içmeye çekiniyorum.Bekleme sonucunda zarari olurmiki?
Elinde fazla mayasi olan arkadaşlar maya paylaşmiyormu talibim fazla mayalara:)

Jezebel 20-12-2016 19:47

Çay, meyve suyu veya başka katkılar sadece tat ve aroma için.
Kombu çayı kültürü şekerle besleniyor ve faydalı moleküller üretiyor.
Aslolan şeker ve maya, gerisi teferruat.
Adamın biri buğday koymuş, bira tadında bir içecek olmuş.
Ankara'da maya bu adreste bulunur.

İletişim « Canberk Gıda

Kolay gelsin

dmtmrt 21-12-2016 10:50

Jezebel verdiginiz numarayi arayip fiyati sordum :) Rakam cok yüksek .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025