agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Bitki Toplarken Zehirli Olanlara Dikkat Edin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=850)

backyard 23-02-2006 04:26

Bitki Toplarken Zehirli Olanlara Dikkat Edin
 
Burada hangi bitkilerin zehirli olabileceğini, tehlike içerebileceğini, toplarken nelere dikkat etmek gerektiğini yazabilir miyiz?

mstfylcn'ın açtığı bir topikteki bitkiyi ararken, ona çok benzerinin oldukça tehlikeli olduğunu öğrendim

bilgim olmadığı için gördüğüm yerde rahatça gidip toplayabilirdim

ilgili topik ve bitki adı keneotu
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=849

hasan42 23-02-2006 05:16

Zakkum
 
1 Eklenti(ler)
ZAKKUM “NERİUM OLEANDER”
Zambakgiller (Apocynaceae) familyasından olan Zakkum (Lat. Nerium oleander), Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazan 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir. Yazın çiçeklenen ve uzun bir çiçeklenme devresine sahip olan Zakkum'un meyvesi bakla şeklindedir. Zehirli olduğundan insan ve hayvanlar için tehlikelidir, süs bitkisi olarak saksılarda da yetiştirilir.
Zakkum “Nerium oleander”, Türkiye’de yanlış yönlendirilme sonucu, bazılarının sandığının aksine, kanser için şifa umudu değil, zehirliliği dünya tarafından bilinen bir bitkidir. Renkli çiçekleri, parlak yeşil yaprakları ile zarif, çalı formlu bitki olan zakkumun masum görünümün aksine, çiçekleri dahil bütün kısımları zehirlidir.

http://www.palmiyemerkezi.com/zakkum.htm

Plumbago 25-02-2006 18:52

Hedera helix
 
1 Eklenti(ler)
Latince Adı :Hedera helix
Türkçe Adı :Orman Sarmaşığı
Yetişme Alanı :Tüm Anadolu

20 m.'ye kadar dal boyu gösterebilen sarmaşık türü odunsu bitkilerdir. Yapraklar çok değişik formlarda olabilir. Yeni sürgünlerde 3-5 loplu, diğerleri yumurta biçiminde kenarları tamdır. Deri gibi kalın, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü soluk yeşil veya sarı-yeşil renkte 4-10 cm. arasında değişen boylardadır. Çiçekler küçük ve dikkat çekmez. Basit şemsiye şeklinde kurullar oluşturur. Salkımlar halinde bir araya gelmiştir. Meyveler küre biçiminde, 5-6 mm. boyunda, olgunlaşınca siyah renktedir. İçinde 3-5 adet tohum bulunur. Tohum ve daha pratik olarak çelikle üretilir. Gövde üzerinde ağaçlara ve kayalara tırmanmasını sağlayan kök uzantıları vardır. Park ve bahçe düzenlemelerinde kapı girişlerinde, sağır duvarları kapatma amaçlı veya yer örtücü olarak tercih edilirler. Özsuyunun ve meyvesinin zehirli olması nedeniyle çocuk parklarında kullanımına dikkat edilmelidir.

Plumbago 25-02-2006 18:57

Taxus baccata
 
1 Eklenti(ler)
Latince Adı : Taxus baccata
Turkçe Adı : Adi Porsuk

20 m.'ye kadar boylanabilen, 10 m.'ye kadar taç çapı yapabilen, sık dallı, yuvarlak tepeli ağaçlardır. Gövde kabuğu kırmızı-kahverengi renkte ve rastgele çatlayarak dökülür. Dallar lastiki yapıdadır. İğne yapraklar, koyu yeşil renkte üst yüzü parlaktır. Yaprakta ve genç sürgünlerde <<Taxin>> adı verilen zehirli bir alkoloid vardır. Çiçekler önemsizdir. Meyveler tohumları örten kırmızı renkte bir yüksükle çevrelenmiştir. 1 cm. çapında, küremsidir. Tohumun çevresini saran kapçık zehirsizdir ve hayvanlar tarafından yenilerek tohumların dağılmasını sağlar. Gölge ağacıdır. Donlara karşı duyarlıdır. 800-1000 sene kadar yaşar. Budanarak her form verilebilir. Karadeniz ve Marmara dışında İç Anadolu ve İç Egenin kuzey kesimleri ile Kıyı ege ve Akdeniz'in korunaklı alanlarına da adapte olabilir. Park ve bahçe düzenlemelerinde formu nedeniyle tercih edilir. Soliter kullanıma uygundur. Zehirli olması nedeniyle çocuk oyun alanlarında kullanımına dikkat edilmelidir.

Plumbago 25-02-2006 19:00

Ayrica bu bitkilerin tum tur ve varyetelerininde ayni ozelliklerde yani zehirli olduğunuda belirtmekte fayda goruyorum...

Baki Berk Kayalar 26-02-2006 12:53

Verilen bilgileri ilgiyle okudum. Farklı zehirli dostlarımızda mutlaka vardır. Daha fazla tür paylaşımlarınızı beklemekteyim.

Humeyra 03-03-2006 23:49

SARI SALKIM

Laburnum anagyroides, Laburnum alpinum

Bu ağaçtan komşumun bahçesinde vardı. İlkbaharda müthiş çiçekler açıyordu. Ne ağacıdır diye merak edip araştırınca son derece zehirli olduğunu öğrendim.

Bitkinin yaprak, çiçek ve tohumları, odunsu kısımları, kökleri, yani ağacın tamamı zehirli. Bünyesinde "Cytisine" adlı bir alkoloid barındırıyor. En çok tohumları bilmeden yiyen çocuklar için tehlike arzediyor. Az miktarda yense bile ciddi zehirlemelere sebep oluyor.

Zehirlenme belirtileri: Tedirginlik, mide ve bağırsak rahatsızlığı, bulantı, kusma, ishal, havale, düzensiz kalp atışı , koma, az miktarı bile ölüme sebep olabilir.

--------------------------------

Herşeye rağmen bahçesinde yetiştirmek isteyenler için bir kaç bilgi vereyim:

Süs bitkisi olarak yetiştirilen bu ağaç ve çalılar iki ana grupta toplanır: Laburnum anagyroides ve Laburnum alpinum. Bu iki grupta yer alan türlerden gösterişli melez fidanlar üretilmiştir. Örnek: Laburnum watereri

Laburnum Avrupa orijinlidir. Kışın yapraklarını döker. Mayıs ayında salkımlar halinde sarı çiçekler açar. Sonrasında gelişen bezelye benzeri kapçıkların içinde kahverengi tohumlar bulunur. Rüzgar almayan güneşli veya hafif gölge bir yer, sıradan bir bahçe toprağı kolayca yetişmesi için yeterlidir. İstenmeyen dalları çiçekleri geçtikten hemen sonra budanır. Tohumlarından yetiştirilebilir.


http://www.humeyraozdamar.net/basresim/goldenchain.jpg

Mine Pakkaner 04-03-2006 03:02

Yalancı akasya-Robinia pseudo acacia, da zehirli bitkilerden, içeriğinde bulunan phytotoxalbumin ishal, bulantı, nabız ve solunum yavaşlaması, fazla dozda ölüme neden olur. Yapraklarında,filizlerinde kabuk altı dokuda yoğun olarak bulunur.
Aesculus sp. -at kestanesi de tohum yaprak ve filizlerinin içeriğindeki alkoloitler yüzünden zehirlidir.
Çalı minesi- lantana camara,
Tatula- Datura sp.***(çok zehirli),
Yalancı hint yağı- Ricinus communis,
Zeren, zerrin,nergis-narcissus,
Açelya, orman gülü- azalea, rhodendron,
Hazeran çiçeği- delphinium,
Sütleğen-Euphorbia,
Mor salkım-wisteria sp. içindeki wistarin maddesi, bütün parçaları zehirli.
Sarı salkım-laburnum sp.,
Süsen , İris- Iris sp.
Sikas- cycas revoluta,
Tespih ağacı-melia azedarach,
Kara eğreltisi-Pteridium sp.
Meşe çeşitleri -quercus sp.
Bunlar ilk anda hemen sayılanlar, gerçekten de çok çok dikkatli olunması gereken bir konu bu.

Baki Berk Kayalar 04-03-2006 08:53

Zehirli dostlarımızın nüfusu bayağı fazlaymış:(

ayhan coruk 23-05-2006 21:03

arkadaslar sok oldum bu lısteyı gorunce zehırsız olan bıtkılerı lıstelesek daha kolay olur du galıba

Şule 23-05-2006 22:09

Bu bitkilerin zehri temas ile de etkiliyor mu? Yalancı akasya çok güzel kokan çiçeklere sahip. Kokuyla da etkileme olasılığı var mı?

Plumbago 24-05-2006 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sule
Bu bitkilerin zehri temas ile de etkiliyor mu? Yalancı akasya çok güzel kokan çiçeklere sahip. Kokuyla da etkileme olasılığı var mı?

Bitkilerin insan vücuduna zarar verecek şekilde zehirli olması, genellikle tükrük salgısına temas ederek alerjik reaksiyona sebep olması ve bu reaksyon sonucunda dilin şişerek nefes borusunu kapatması şeklinde olur. (Dieffenbachia sp. , Taxus sp. , Hedera sp. vb.) Yenmedikten sonra çok fazla bir zararı dokunmaz yani. Bu konunun detaylarını arsakay daha iyi bilir ama ;)

Bunlar dışında özellikle alkoloid içerikli çiçekleri bulunan bitkilerin uzun süre ve derin derin koklanması sonucunda baş dönmesi ve mide bulantısı gibi etkileri görülebilir.

cello 01-09-2006 11:55

Dostlar Merhaba

Bu ilk mesajım. Çok güzel bir forum olmuş, vücuda getirenlere teşekkürler.
Kadim dostum Oğuz SAĞLAM önermişti, iyiki de önermiş. :)

Zamanında Sporlu Bitkiler Hocam Ayten Hanım "Mantarcı mantardan ölürmüş" ,"Kesinlikle toplama mantar yemeyin, İlk yağmurda kırmızı-beyaz puantiyeli olanların üzerindeki boya akar ve yenen mantarla ayıramazsınız" derdi. Ormanlarımızda yanılmıyorsam; Amanita vernosa, Amanita muscaria, Amanita phalloides bulunmakta (şu anda bu üçü aklıma geldi) aman dikkat !

Saygılarımla,

Oğuz Sağlam 01-09-2006 12:14

Kıymetli dostum Celalettin Hocam,
Hoş geldin, renk ve güç verdin.
Eminim ki "amatör yaşam tür ve çeşitliliği merak ve sevgisi"yle harmanlanmış "biyolog" formasyonunla, kendine has tınıyı burada da taşıyacaksın.
Saygılarımı sunarım,

Mine Pakkaner 01-09-2006 15:28

Cello hoşgeldiniz, belki bir ara bize zehirli mantarlarla ilgili zamanında aldığınız bilgileri toparlarsınız.;)

Hepimizin çok ilgisini çekecek bu.

cello 01-09-2006 15:58

ZAKKUM “Nerium olander"
Yapılan alıntı skylife dergisindendir.
Alıntı:

Büyük İskender’in İran seferi sırasında, birçok atı, yenik düşüp geri çekilen düşman askerleri tarafından sulara atılan zakkum yapraklarından çıkan zehir nedeni ile ölmüş. Ateşte et pişirmek için zakkum dallarından şiş hazırlayan ve etleri bu şişlerde kızartan askerlerin de büyük kısmı bu savaşa katılamamış.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Cello hoşgeldiniz, belki bir ara bize zehirli mantarlarla ilgili zamanında aldığınız bilgileri toparlarsınız. ;)

Hepimizin çok ilgisini çekecek bu.

Aklımda kaldığı kadarını yazdım, biraz derleme-toplama yapmam gerekiyor.
Birazda ortama alışmam. ;)

kürekçi 05-10-2006 21:11

Atropa belladona L. (güzel avratotu) - Çok yıllık çalımsı otsu. Yapraklar tam. Çiçekler tek, kaliks derin 5 loplu, meyvada yıldızsı, korolla tüpsü çan şeklinde. Stamenler korollanın dibine bağlı. Meyva yuvarlak ve siyah bir bakka. Kuzey Anadolu'da geniş bir yayılışı vardır.

Kaynak: Ege üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 116 - Tohumlu Bitkiler Sistematiği

Not: Derste hocamızın söylediğine göre aldığım notlarda 10 kadar meyvası veya 1 gr kuru yaprak tehlikeli zehirlenmeler yapabilir. Atropin alkoloidini taşır. Köklerde daha fazladır. Bitkinin tümü zehirlidir. Kalp krizinden, göz ameliyatlarına kadar kullanım alanı vardır. - Prof. Dr. Yusuf Gemici

bonsade 07-01-2007 11:36

İyi güzelde yabancı kanallarda özellikle fransa çok çeşitli mantarları doğadan topluyor.Gözümüz kalmıyor değil.Çeşitli mantarları kültürleri ile yetiştirmişler.İmreniyoruz.Bizde neden tek çeşit mantar üretilir bilmem. Japonyada da yetişme mantar çok.Gerçi biz yetiştirme mantarın dışında yemiyoruz.Hatta ağaç mantarlarını yetiştirdiklerini de gördüm..

Mine Pakkaner 08-01-2007 21:12

Bizde de yetiştirilen pek çok çeşit mantar var. Hatta kendiniz de üretebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showpos...96&postcount=4

bonsade 27-01-2007 12:44

Ben piyasada satılan tüketilen mantarlarI söylemiştim.Amatörce yetiştirilenler diğil.Acaba alıcı bulamıyorlarmı.

Açelya 09-02-2007 17:40

bizde burada dogadan mantar topluyoruz. çocuklugumdan beri toplar ve yerim çok lezzetli,buralarda çıntar diye bilinir turuncu renkli çok da lezzetlidir.daha yaşıyorum

Mine Pakkaner 10-02-2007 11:12

Açelya bilerek topluyorsanız mesele yok. Ancak, herhangi bir şekilde yanlışlığı, bilgi eksikliğini mantar affetmiyor.

Bu konuya dergimizin ocak sayısında değinmiştik. Okudunuz mu?

Açelya 10-02-2007 19:10

evet ****** bilgisinden emin olmayan birine tavsiye etmem

Amanita 19-03-2007 02:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 17890)
Yalancı akasya-Robinia pseudo acacia, da zehirli bitkilerden, içeriğinde bulunan phytotoxalbumin ishal, bulantı, nabız ve solunum yavaşlaması, fazla dozda ölüme neden olur. Yapraklarında,filizlerinde kabuk altı dokuda yoğun olarak bulunur.
...
Tatula- Datura sp.***(çok zehirli),
...
Mor salkım-wisteria sp. içindeki wistarin maddesi, bütün parçaları zehirli.
...
Bunlar ilk anda hemen sayılanlar, gerçekten de çok çok dikkatli olunması gereken bir konu bu.

ahah daturayı zehirli olarak göstermişsiniz ama datura çok çeşitli keyif verici olarak kullanımları olan bir bitki, zehirli olmasa keyif vermezdi ama öldürecek kadar zehirli değil anladığım kadarı ile? tohumlarını çiğneyerek veya yapraklarını parçalayıp ısıttıktan sonra içenleri biliyorum, henüz ölen duymadım.

mor salkım ayrı bir konu, bir gün bunun çiçeğinde(sarmaşık olan, başka çeşidi varsa bilmiyorum, benim bahsettiğim sarmaşık olanı) bal varmış abi şeklinde gaza gelip salkımlardan avuç avuç yediğimi hatırlıyorum(1 sene kadar önceydi), biraz miğdemi ağrıtmış, başka etki göstermemişti, ve tadı berbattı:dilli: , demek ki bütün parçaları, en azından çiçeği zehirli değil:D .

liberty_caps 25-10-2007 13:50

Datura öldürecek kadar zehirli bir bitkidir. 5 g datura tohumu yetişkin bir insanın rahatlıkla ölümüne neden olabilir. Ayrıca datura bitkisi keyif vermekten daha çok hezeyan yaratıcı (Deliriant) etkiye sahiptir.

yasarulutas 29-11-2007 20:49

Tatula **** datura googlede arama yaptığımız zaman nefes darlığına ve astım a iyi geldiği yazıyor. özellikle yaprakları kurutulup tütün gibi içilmesi gerekiyormuş ki akçiğerler temizlensin. Deneyeceğim ama unutmadığım bir şey var "Her şeyin fazlası zarar, azı karar"

hihi 31-01-2008 09:13

bir ekte ben yapayım herhalde biliniyordur hint yağı bitkisi parklarda bahcelerde bulunur rengi güzel bir bitkidir antidotu olmayan teması halinde dahi özelikkle tohumları zehirli bir bitkidir.http://www.ansci.cornell.edu/plants/castor2.jpg
buda zehiri etkileri vede kimyasal özellikleri http://en.wikipedia.org/wiki/Ricin
saygılarımla

banunur 31-01-2008 17:10

Tatula'yı bir yakınım tütün şeklinde içtiğini söylemişti, sigara içen bu arkadaş bunu denedikten sonra sigarayı da bıraktı tadı çok kötü demişti, keyif verdiği doğru :)

alice 12-12-2008 06:41

Zehirli ve Zararlı Oldukları İçin Gıda Amaçlı Kullanımları Sakıncalı Olan Bitkiler
 
Aconitum sp. Kurtboğan, kaplanboğan Yumru ve tüm bitki
Adonis sp. Keklikgözü otu Toprak üstü kısmı
Amsickia hispida --- Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Anamirta cocculus Balık Otu Meyve
Anchusa sp. Sığırdili, arıotu, güriz Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Aristolochia sp. Zeravent Kökü Tüm Bitki ve Kök Aristolohik asit taşır.
Artemisia cina Horasani Tohum, Çiçek Semen Contra adıyla satılmaktadır.
Artemisia maritima --- Çiçek, Topraküstü kısmı
Asarum sp. Azaron, Afşarotu Tüm Bitki ve Kök Aristolohik asit taşır.
Asperugo procumbens --- Tüm Bitki ve Kök Aristolohik asit taşır.
Atropa belladonna Güzelavrat Otu Tüm Bitki, Kök
Brachyglottis repens --- Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Bryonia alba Şeytan Şalgamı, Bin Kulaç, Yaban Kabağı Kök
Caltha sp. Bataklık Nergisi Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Cannabis sativa Kenevir, Kendir Topraküstü kısmı ( tohumları hariç)
Catharanthus roseus Cezayir Menekşesi Tüm bitki ve kök
Chenopodium ambrosioides var.anthelminticum Kenopod, Kazayağı Uçucu Yağ
Chrysanthemum vulgare (Syn. Tanacetum vulgare) Solucanotu Topraküstü kısmı
Citrullus colocynthis Acıkarpuz, Ebu Cehil Karpuzu Meyve
Clematis sp. Akasma, Filbahri, Fukaraotu, Yaban Sarmaşığı Yaprak
Colchicum autumnale Acı Çiğdem Tohum, Soğan
Coniium maculatum Baldıran Topraküstü kısmı, Meyve
Convallaria majalis Müge Topraküstü kısmı
Convolvulus scammonia Mahmude Kök, Reçine
Cordia sp. --- Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Coronilla sp. Akrepkuyruğu, Bahçetacı, Yalancı Burçak Topraküstü kısmı
Croton tiglium Kroton Tohum, Yağ
Crotolaria sp. ---Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Cynoglossum sp. Köpekdili Topraküstü kısmı ve Kök
Cytisus sp.(syn. Laburnum sp.) Sarısalkım Tohumu Tohum
Datura sp. Tatula Kök, Çiçek, Tohum, Yaprak
Daphne sp. Dafne, Mezeryon, Yabani Taflan, Havadana, Develikotu, Kurtbağı, Sırımbağı Gövde kabuğu
Delphinium staphisagria Kokarot, Mevzek, Hezâren, Bitotu Tohum
Digitalis sp. Yüksük otu Yaprak
Dryopteris filix-mas Erkek eğrelti otu Rizom
Duboisia sp. Dubosia Tüm bitki ve Kök
Ecballium elaterium Eşekhıyarı, Cırtatan, Acıkavun, Acıdülek Meyve, Meyve Usaresi, Kök
Echium sp. Engerekotu Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Ephedra sp. Şeytançamı, Deniz Üzümü, Alyanak Topraküstü Kısmı
Erechtites hieracifolia --- Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Eupatorium sp. Sıtmaotu Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Exogonium purga (Syn. Ipomoea purga) Ipomea Kök, Reçine
Farfugium japonicum --- Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Genista tinctoria Genista Tüm bitki
Helleborus orientalis Çöpleme Rizom
Heliotropium sp. Aygünçiçeği, Bozot, Siğilotu Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Hyoscyamus sp. Banotu Topraküstü Kısmı, Kök, Tohum
Ipomoea purga (Syn. Exogonium purga) Ipomea Kök, Reçine
Juniperus sabina Kara ardıç Meyve, Dal Uçları
Laburnum sp. (Syn. Cytisus sp.) Sarısalkım Tohumu Tohum
Ledum palustre ---Tüm Bitki
Lithospermium officinale Tıbbi taşkesenotu, İnciotu Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Lobelia inflata Lobelya Topraküstü Kısmı
Lycium sp. Tekedikeni, Sincandikeni, Yalancı Yasemin Topraküstü Kısmı, meyve
Lycopus europaeus --- Tüm Bitki, Kök
Mandragora officinarum (syn:M.autumnale) Adam Otu, Adem otu Kök
Mallotus philipinensis (Syn.Rottlera tinctoria) Kamala, Mallotus Meyve ve üzerindeki salgı tüyleri
Myosotis sp. Mine, Unutma beni, Boncukotu, Kuşgözü Tüm Bitki, Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Nerium oleander Zakkum Yaprak, Kök, Tüm Bitki
Papaver somniferum Haşhaş Kelle, Tüm Bitki (Tohumlar hariç)
Parsonia heterophylla --- Tüm Bitki ve Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Petasites sp. --- Tüm Bitki ve Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Physostigma venenosum Kalabar Baklası Tohum
Pilocarpus jaborandi Jaborandi Yaprak
Podophyllum sp. Podofilum Kök, reçine
Pyrethrum sp. (Tanacetum sp.) Pire Otu Çiçek
Rauwolfia serpentina Yılanotu Kök
Ricinus communis Hint Yağı Bitkisi, Keneotu, Hintbaklası Meyve, Sabit Yağ
Rottlera tinctoria (Syn. Mallotus philipinensis) Kamala, Mallotus Meyve ve üzerindeki salgı tüyleri
Ruta graveolens Sedef Otu Topraküstü Kısmı
Schoenocaulon officinale Bitotu Tohum
Scopolia carniolica, S. Japonica Skopoliya Tüm Bitki, Kök
Secale Cornutum Çavdar Mahmuzu Sklerot
Senecio sp. Senekiyo, Tilki Üzümü Çiçek,Tüm Bitki ve Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Solanum dulcamara Yaban Yasemini, Kır Yasemini Tüm Bitki,Meyve
Solanum nigrum İtüzümü, Bambilotu, Giritotu, Köpek Memesi Tüm Bitki, Meyve
Stephania tetrandra Stefania Kök
Strophantus sp. Strofantus Tohum
Strychnos sp. Kargabüken, İnyas baklası Tohum
Symphytum sp. Karakafesotu Tüm Bitki ve Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Tanacetum vulgare (Syn. Chrysanthemum vulgare) Solucanotu Topraküstü kısmı
Teucrium chamaedrys Kısamahmutotu Topraküstü kısmı, Yaprak
Tussilago sp. Öksürükotu Tüm Bitki ve Kök Pirolizidin alkaloitleri taşır.
Uragoga ipecacuanha İpeka, Altın kökü Kök
Urginea maritima (Syn. Scilla maritima) Ada soğanı Soğanı
Veratrum sp. Çöpleme, Kökenfiye, Suhutkökü Kök ve Topraküstü Kısmı
Vinca minor( syn:Vinca mayor) Cezayir Menekşesi Topraküstü Kısmı
Viscum album Ökseotu, Burc, Gökçe, Çekem Tüm Bitki
Xysmalobium undulatum Ksimalobiyum Kök


Kaynak:
http://www.kkgm.gov.tr

Yağız59 06-03-2009 15:20

Dikkat! Baldıran otunu sakın yemeyin
 
Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişen bir bitki türü olan ''Baldıran otu''nun, yenildiği takdirde zehirlenmeye neden olabildiği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Zehir Danışma Merkezi Sorumlusu, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürayten Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin özellikle göç alan illerinde bitki kaynaklı zehirlenmelere sık rastlandığını hatırlattı.

Bu bitkilerden birinin de halk arasında ''Baldıran otu'' veya ''Ağu otu'' olarak bilinen ''Conium Maculatum'' olduğunu ifade eden Özyurt, söz konusu bitki türünün neden olduğu zehirlenmelerin, hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabildiğini vurguladı.

Özyurt, ilk çağlardan beri bilinen ''Baldıran otu''nun ünlü filozof Sokrates'ın ölümüne yol açan bitki türü olduğunu dile getirerek, ''Bu bitkinin yaprakları maydanoza benzer ve gövdesinde kırmızımsı lekeler vardır. Doğada genellikle yol kenarlarında yetişmektedir. Çoğu kez maydanoz ve Frenk maydanozu ile karıştırılarak yanlışlıkla yenildiğinde, akut zehirlenmelere neden olur'' diye konuştu.

-''2-3 SAATTE ÖLÜME NEDEN OLABİLİYOR''-



UÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürayten Özyurt, ''Baldıran otu''nun 6-8 gram ağırlığındaki taze yaprağının, bir kişiyi öldürebilecek güçte zehir içerebildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Maalesef bu bitki, pazarlarda da satılabiliyor veya vatandaşlar doğadan toplayarak pişirip, yiyebiliyor. Bazı yörelerde salatasının da yapıldığı biliniyor. Bize bununla ilgili vakalar geliyor. Vatandaşlar bu bitkiyi genelde haşlayarak yiyor. Vatandaşların zehirlenmelerden kurtulmalarının nedeni genelde pişirerek yemeleri. Aslında bu bitki çok zehirlidir. 2-3 saatte ölüme neden olabiliyor. Zehirlenme kusma ve bulantıyla ortaya çıkıyor. El ve ayaklarda uyuşma, baş dönmesi, çift görme şikayetleriyle genelde hastanelere başvuruyorlar. Müdahale için çok çabuk hareket etmek lazım. Çünkü bilinç kapanabiliyor, solunum durabiliyor. Zehirin özel bir antidotu yok. Biz ancak destekleyici tedaviler yaparak hastaları tedavi edebiliyoruz. Vatandaşlara tavsiyemiz, doğada gördükleri her otu toplayıp, yememeleri.''



A.A.

Üzgünüm resmini yükleyemedim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024