agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (https://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/)
-   -   Kuşburnunun Kullanımı, Özellikleri (https://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/2836.htm)

Derya Özen 26-07-2007 09:18

Hatta bu sitede kuşburnu ile ilgili 3 başlık oluşmuş, acaba hepsi bir araya birleştirilemez mi?

omereser 08-06-2008 22:55

Kuşburnu
 
1 Eklenti(ler)
KUŞBURNU

Tabiatta insana faydalı birçok bitki vardır. Bunlardan biri de ülkemizde değeri yeni anlaşılmaya başlanan kuşburnudur.
Yurdumuzda gül ( Rosa ) cinsinden, doğal olarak yetişen 26 kadar tür vardır. Bunlardan en yaygın olanı ve meyvesi en çok toplananı Rosa canina denilen türdür. Bu bitkiye kuşburnu, itburnu, itgülü, yaban gülü, gül elması gibi isimler verilir.

Bu bitki orman kenarlarında, dağ yamaçlarında, taşlı ve verimsiz topraklarda yetişir. Kıraç tepelerin, ıssız köylerin biricik süsüdür. ( Yeni atanan köy öğretmenlerini ilk o karşılar. ) Sekizinci sınıf arazi denilen, otlatma bile yapılmayan yerlerde bulunur. Kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Dört metreye kadar inen kökleriyle erozyonu önler. Bu yüzden erozyon tehlikesi olan bazı yerlerde ( mesela Erzincan’da ) yamaçlara dikilmektedir. Birçok canlının gıdası ve yuvasıdır.

Kuşburnu C vitamini deposudur. Bu yönüyle birçok meyveden üstündür. Meyveleri işlenerek marmelât, reçel, meyve suyu, çay gibi ürünler elde edilir. Bazı bebek mamalarına da katılmaktadır. Tokat ve Gümüşhane’de kuşburnu işleyen iki fabrika vardır.

Kuşburnu Afyonkarahisar’da da yaygın olarak bulunur. Seydiler’de buna itburnu denir. Meyveleri toplanarak, geleneksel yöntemlerle reçel, çay gibi gıdalar elde edilir. Semt pazarında köylüler Sarık’tan, Değirmenayvalı’dan, Büyükkalecik’ten getirdikleri kuşburnu meyvelerini satarlar.

Kuşburnu Frig Vadisi gibi, ilimizin erozyona maruz kalan yerlerine dikilebilir. Buralara güzellik katıp erozyonu azaltacaktır. Hem de arazi azlığı çeken Konarı, Karakaya, İmrallı gibi köylerimize ek gelir kaynağı olabilir.

Ketir11 28-11-2008 02:20

Soguk alginliginda cok faydali,marmelati nefis olur...

Selim-i Ahir 28-11-2008 14:41

Arkadaşlar;
Benzeri bir iddialaşma için ben de yedi yıl önce (2001 Mayıs'ından başlayarak) cesurca bir denemeye giriştim:

Bahçemdeki biri doğal diğeri kuşburnundan aşılanmış iki gülü kaderine terk ettim.
Doğal (beyazdı) olanda zamanla bakımsızlıktan, bazı sürgünlerin kurumusaı çiçeklerin erken dökülmesi, şekil bozukluğu, sıklaşma etkisiyle yaprak ve bazı sürgünlerde çürüme gibi etkiler oldu ama asla kuşburnuna dönüşmedi.

Aşılı olanın isin sürgün ve yaprakları çürüdükçe aşılı yerin aşağısında kalan köke yakın bölgeden yeni filizler çıktı. Normal güle göre daha kolay ve hızlı büyüyerek gül kısmını bastırdılar.Gecekonduların canımtarihi eserleri sarması gibi bir şey. Ama bitki tamamen kuşburnuna dönüşmedi. Geçen yıldan beri bakım yapıyorum. Dipten çıkanlar kuşburnu, aşılı kısımdan kurtulanlar ise gül çiçeği açıyor.

Değişik tür ve alt türler farklı bir sonuç verir mi bilemem. Ama kendi tecrübeme göre gülün kuşburnuna dönüşmediğini söyleyebilirim.

Bu arada kuşburnuna gül aşılayarak kolayca tutturmak mümkün. Çift kalem kullanarak iki farklı renk gül dahi elde edebilirsiniz. Bahçemde şu an dallarından biri beyaz biri kırmızı açan kuşburnundan aşılı bir gül var. Şu sınav ve ders ortamından fırsat bulabilirsem resmini çekip buraya yükleyeceğim.

Son olarak gülleri birbirine aşılama konusunda geçerli midir bilemem ama kuşburnuna yapılan gül aşılarının en çok tuttuğu ay bana ağustos gibi geliyor. Bilimsel bir realite midir benim şansım mı bilmiyorum.

hexus 28-09-2010 09:55

Bende bu hafta doğadan kuşburnu hasat edeceğim ilke defa marmelatını deneyeceğim ama korkum içindeki dikenimsi tüyler çünkü bir kaç kez taze olarak yemek istediğimde dilimin üstüne yapışmıştı. :)

denizakvaryumu 28-09-2010 11:03

Kuşburnunda oldukça fazla C vitamini var , kuşburnu Türkiye'de marmelat-reçel olarak tüketilir.

Bunun için de kaynatılır, bu kaynatma sırasında içinde C vitamini kalır mı kalmaz mı siz karar verin :)

womport 29-09-2010 09:35

biz bu kuşburnuyu doğal olarak hiç bir işlem yapmadan 3 saat kaynatıp suyun rengi siyah oluncaya kadar kaynatıyoruz ve sonra içiyoruz (kaynatırken unutmuşum caydanık da su kalmamış ve yanmış ara ara su eklemek gerekir )

bu yine yüksek rakımlarda toplayan amcaya sipariş verdim getirecek

artemisia10 29-09-2010 20:43

Ben de biraz kuşburnu toplamayı düşünüyorum çocukken yumuşaklarını toplayıp yerdik. Reçel yapmak için iyice olgunlaşmasını bekleyip öyle mi toplamalı acaba?

artemisia10 10-10-2010 23:22

1 Eklenti(ler)
Eklenti 174528

Ayşe Yıldız 11-10-2010 07:37

Şu haliyle toplarsanız rengi açık olur ama tadında değişiklik olur mu bilemiyorum?

artemisia10 11-10-2010 21:51

Doğru söylüyorsunuz bazıları sert tam yumuşamamış biraz topladık biraz yedik. Ben ayıklayıp çay için saklamayı düşünüyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025