agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (https://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/)
-   -   Kuşburnunun Kullanımı, Özellikleri (https://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/2836.htm)

serengeti 25-01-2007 14:51

Merhabalar
Bu hafta Anadolu yakasının boğazda sonuna doğru tepelere gezintiye gittim
ama fotoğraf makinesini evde unuttum (benim olmadığından) Doğa canlanmış
kuşlar böcekler bahar gibiydi...
Gelelim Kuşburnuna, yıllardır ekim aylarında kuşburnu toplarım, önce şu mezarlıktaki gül hakkında birşey de ben ekleyeyim, Yalnız benim bilgilerim teknik
deyil gözlem ve deneyimlerimden oluşuyor. hangi gül olursa olsun çoğunlukla gülün yaprakları ellenmeden üzerinde kurursa meyveye dönüşür aynı kuşburnu gibi tohum verir (yani bir çeşit meyvesi) çoğunluk ta bunu kuşburnu zannederler ve hep sorulur. Çiçeği yenen güller başka dır. Kuşburnu dediğimiz bitkinin çiçeğinden de reçeller yapılabilir, kurutulup çayı da meşhurdur. Topladığım kuşburnular ve yaptığım marmelatın resimlerini yükleye bilirsem yükleyeceğim sonra tariflerinide yazmaya çalışacağım...

http://img260.imageshack.us/img260/3396/kus2ja.jpg

http://img260.imageshack.us/img260/4673/marmelat5rf.jpg

kürşad 25-01-2007 21:21

marmelat tam koyulaşmadan arada ince süzgü ile tüylerini süzüyormusunuz?
daha sonra da kaynatmaya devam edip iyice kıvama geliyor.

Balıkcı 26-01-2007 13:33

Yaz sonunda kırda gördüğüm bitkiden binbir zahmetle birkaç avuç kuşburnu toplayabildim.
Yıkayıp, gölgede kuruttum.
Maalesef, suda kaynatıp içmeye çalıştım. Demek ki vitaminini öldürmüşüm.
Evdekiler de bunun rengi çıkmadı, açık sarı bir su, poşettekiler kıpkırmızı oluyor diye itiraz ettiler.
Ben de onlarda gıda boyası vardır , bu tabii, dedim.Bunda haklıymışım.
Şimdi kalanlar, kuruyup yumuşadı ve renkleri de koyulaştı.
Doğrudan yemek için uygun görünmüyor, kaynatmadan nasıl faydalanmalıyım?

Bir başka sorum da(Belki Gül bahsinde sormalıyım ) pembe ponpon güllerden çelikler alıp daldırmıştım.
Hepsi tuttu, büyüdü ve hepsi de yalınkat beyaz çiçekler açtı,yani aslına geri döndü.
Aşılasam mı söksem mi diye düşünüyordum.
Bunları kuşburnu olarak mı değerlendireyim, ne dersiniz?

ada 26-01-2007 13:51

Merhaba Balıkçı,
Eğer örnekleri Barbaros'tan toplamışsanız. büyük bir olasılıkla Rosa canina'dır. Suda kaynattığınızda (elbette uzun süreli değil) sandığınız gibi vitamini öldüğü için rengi açık sarı olmamıştır Bu kuşburnunun gerçek rengi.

Hazır aldığımız kuşburnu çaylarının içine rengini kırmızı yapan hibiscus (Hibiscus sabdariffa) çiçekleri konuyor. Aynı zamanda bu bitki tadını da ekşimsi yapıyor.

Balıkcı 26-01-2007 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ada (Mesaj 70092)
Merhaba Balıkçı,
Eğer örnekleri Barbaros'tan toplamışsanız. büyük bir olasılıkla Rosa canina'dır. Suda kaynattığınızda (elbette uzun süreli değil) vitamini öldüğünden rengi açık sarı olmamıştır. Bu kuşburnunun gerçek rengi. Hazır aldığımız kuşburnu çaylarının içine rengini kırmızı yapan hibiscus (Hibiscus sabdariffa) çiçekleri konuyor. Aynı zamanda bu bitki tadını da ekşimsi yapıyor.

Teşekkür ederim.

Vitamini öldüğü için rengi açık sarı oldu, demek istememiştim.
Kaynattığım için vitamini öldü, rengi açık sarı olduğu için de evdekiler burun kıvırdı .:p
Olsun ben içtim,
İnşallah bu sene resimlerini de çekerim, teşhisi tam koyma imkanı olur.

Peki, yabanileşen ponpon güller için fikir jimnastiği?

kürşad 26-01-2007 15:33

pembe gülleri suya koyup cam şişe içinde güneşte bekletirdik çocukken.
kuşburnunda böyle bir şey denediniz mi?

Balıkcı 26-01-2007 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kursad (Mesaj 70112)
pembe gülleri suya koyup cam şişe içinde güneşte bekletirdik çocukken.
kuşburnunda böyle bir şey denediniz mi?

Hayır denemedim., deneyen var mı?

Gül ve gelincik şurubu için çiçek yapraklarını suya koyar az da limoz tuzu ekleyip şişeyi güneşte bekletirdik.
Ben hala yaparım.:D

Kuşburnu için de aynı işlemi yapayım.
Teşekkürler.

serengeti 28-01-2007 14:45

doğada herşey bir sistem içinde aslında, kuşburnunu kısa bir süre haşlayıp rondadan geçirip sonrada bu haşlama suyu yardımı ile (çünkü çok koyu bir nişasta elde ediliyor) süzülmesi **** süzgeçten geçirmesi el ile çok zorlaşıyor,bunu tel süzgeçten geçirip helede uçlarındaki siyah uçları temizleyerek yaparsanız (benim resmimdeki marmelat uçları alınmamış kendi evimde yapmadığımdan oldu.) nefis bir bordo renk elde edilir gaymak gibi, hiç bir boya ve kimyasal kullanmaya gerek olmaz o tat ve renkte, bu süzdüğümüz kuşburnunu tencerede kaynatmaya başlayınca bir yağ tabakası biçiminde o tüyler köpük köpük üzerine çıkar onları kaşıkla alıp o köpük oluşmamaya başladığı zaman içine hiç bir şey koymadan bunu buzluk kalıplarında dondurup kış mevsiminde aylık kürler halinde sıcak yarım kup bardaklara koyup eritip içilirse görün ki o kış size hiç bir mikrop yaklaşmıyor ayrıca bünyenizdeki o ağırlık gidiyor (yani toksinler) kendinizide daha enerjik ve hafif ve atak hissediyorsunuz. Yalnız çok uzun süre tüketilirse kendi üzerimdeki etkisi dudak kenarlarında çatlamalar ve ağızda kuruluk yapıyor. Bunu bilimsel açıklayacak deyilim ama her halde o zamanda bünye yeter atılacak bir şey kalmadı diyor olabilir. Bu kaynatılan kuşburnuna şeker-limon eklendiğinde de marmelat veya reçelini yaparak ta saklaya bilirsiniz. Pişirmesine gelince de, kaynatmak tan kast çok uzun süre pişirmek değil kabuklar ezilecek olana kadar, çünkü kaynatmazsanız pütür pütür ve sert parçacıklar oluşuyor ve öz suya karışmamış oluyor çiğ yemek gibi yani bu güzel varlığı dağların bağrından çıkardığı bu meyveyi gördüğünüz yerde sevgiyle yanına gidin sizi tırmalasada onda çok cevher var bir tanede olsa atın sıcak suya için her yerden mikrop yağdığı bu zaman tam zamanı
Sevgiyle kalın

kürşad 28-01-2007 18:03

serengeti
kuşburnunun siyah yerlerini kesip 2 ye bölerdi annem.
sonra düdüklü tencerede kaynatır biraz soğuturdu.
sonra salça makinasında çekirdeklerini çıkarırdık.
sonra biraz daha kaynatırdı suyunu çektirir boza gibi olurdu.
sıcağına ince naylon tel süzgüye koyup kaşığın sırtıyla süzgeçten geçirirdik.
en sonunda da şekerle kaynatılıp reçel haline gelirdi.
hiç unutmam bir seferinde 25 kg lık bir çuval işlemiştik.
tüyler parmak aralarına yapışıp kaşındırmaya başlardı.
zaten dalından koparıp 2 ye bölüp birinin ensesine sürersen ne kadar kaşındırdığını görürsün çocukken yaparıdk birbirimize.
marmelatı da bir seferde bir kase tüketirdik.
artık eskisi gibi boş vakit olmadığından yapamıyoruz. bu olay 94-97 arasındaydı.

saim ergin 11-06-2007 20:47

c vitamini cok yüksek olduğundan kaş yapayım derken göz cıkartmaya dikkat mide bağırsak rahatsızlığı olanlar hele hemoroid asla cok zararlı evvela dudak kenarlarında yanma yapiyor işareti böyle ölcülü yemek şart selamlar

Derya Özen 26-07-2007 09:18

Hatta bu sitede kuşburnu ile ilgili 3 başlık oluşmuş, acaba hepsi bir araya birleştirilemez mi?

omereser 08-06-2008 22:55

Kuşburnu
 
1 Eklenti(ler)
KUŞBURNU

Tabiatta insana faydalı birçok bitki vardır. Bunlardan biri de ülkemizde değeri yeni anlaşılmaya başlanan kuşburnudur.
Yurdumuzda gül ( Rosa ) cinsinden, doğal olarak yetişen 26 kadar tür vardır. Bunlardan en yaygın olanı ve meyvesi en çok toplananı Rosa canina denilen türdür. Bu bitkiye kuşburnu, itburnu, itgülü, yaban gülü, gül elması gibi isimler verilir.

Bu bitki orman kenarlarında, dağ yamaçlarında, taşlı ve verimsiz topraklarda yetişir. Kıraç tepelerin, ıssız köylerin biricik süsüdür. ( Yeni atanan köy öğretmenlerini ilk o karşılar. ) Sekizinci sınıf arazi denilen, otlatma bile yapılmayan yerlerde bulunur. Kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Dört metreye kadar inen kökleriyle erozyonu önler. Bu yüzden erozyon tehlikesi olan bazı yerlerde ( mesela Erzincan’da ) yamaçlara dikilmektedir. Birçok canlının gıdası ve yuvasıdır.

Kuşburnu C vitamini deposudur. Bu yönüyle birçok meyveden üstündür. Meyveleri işlenerek marmelât, reçel, meyve suyu, çay gibi ürünler elde edilir. Bazı bebek mamalarına da katılmaktadır. Tokat ve Gümüşhane’de kuşburnu işleyen iki fabrika vardır.

Kuşburnu Afyonkarahisar’da da yaygın olarak bulunur. Seydiler’de buna itburnu denir. Meyveleri toplanarak, geleneksel yöntemlerle reçel, çay gibi gıdalar elde edilir. Semt pazarında köylüler Sarık’tan, Değirmenayvalı’dan, Büyükkalecik’ten getirdikleri kuşburnu meyvelerini satarlar.

Kuşburnu Frig Vadisi gibi, ilimizin erozyona maruz kalan yerlerine dikilebilir. Buralara güzellik katıp erozyonu azaltacaktır. Hem de arazi azlığı çeken Konarı, Karakaya, İmrallı gibi köylerimize ek gelir kaynağı olabilir.

Ketir11 28-11-2008 02:20

Soguk alginliginda cok faydali,marmelati nefis olur...

Selim-i Ahir 28-11-2008 14:41

Arkadaşlar;
Benzeri bir iddialaşma için ben de yedi yıl önce (2001 Mayıs'ından başlayarak) cesurca bir denemeye giriştim:

Bahçemdeki biri doğal diğeri kuşburnundan aşılanmış iki gülü kaderine terk ettim.
Doğal (beyazdı) olanda zamanla bakımsızlıktan, bazı sürgünlerin kurumusaı çiçeklerin erken dökülmesi, şekil bozukluğu, sıklaşma etkisiyle yaprak ve bazı sürgünlerde çürüme gibi etkiler oldu ama asla kuşburnuna dönüşmedi.

Aşılı olanın isin sürgün ve yaprakları çürüdükçe aşılı yerin aşağısında kalan köke yakın bölgeden yeni filizler çıktı. Normal güle göre daha kolay ve hızlı büyüyerek gül kısmını bastırdılar.Gecekonduların canımtarihi eserleri sarması gibi bir şey. Ama bitki tamamen kuşburnuna dönüşmedi. Geçen yıldan beri bakım yapıyorum. Dipten çıkanlar kuşburnu, aşılı kısımdan kurtulanlar ise gül çiçeği açıyor.

Değişik tür ve alt türler farklı bir sonuç verir mi bilemem. Ama kendi tecrübeme göre gülün kuşburnuna dönüşmediğini söyleyebilirim.

Bu arada kuşburnuna gül aşılayarak kolayca tutturmak mümkün. Çift kalem kullanarak iki farklı renk gül dahi elde edebilirsiniz. Bahçemde şu an dallarından biri beyaz biri kırmızı açan kuşburnundan aşılı bir gül var. Şu sınav ve ders ortamından fırsat bulabilirsem resmini çekip buraya yükleyeceğim.

Son olarak gülleri birbirine aşılama konusunda geçerli midir bilemem ama kuşburnuna yapılan gül aşılarının en çok tuttuğu ay bana ağustos gibi geliyor. Bilimsel bir realite midir benim şansım mı bilmiyorum.

hexus 28-09-2010 09:55

Bende bu hafta doğadan kuşburnu hasat edeceğim ilke defa marmelatını deneyeceğim ama korkum içindeki dikenimsi tüyler çünkü bir kaç kez taze olarak yemek istediğimde dilimin üstüne yapışmıştı. :)

denizakvaryumu 28-09-2010 11:03

Kuşburnunda oldukça fazla C vitamini var , kuşburnu Türkiye'de marmelat-reçel olarak tüketilir.

Bunun için de kaynatılır, bu kaynatma sırasında içinde C vitamini kalır mı kalmaz mı siz karar verin :)

womport 29-09-2010 09:35

biz bu kuşburnuyu doğal olarak hiç bir işlem yapmadan 3 saat kaynatıp suyun rengi siyah oluncaya kadar kaynatıyoruz ve sonra içiyoruz (kaynatırken unutmuşum caydanık da su kalmamış ve yanmış ara ara su eklemek gerekir )

bu yine yüksek rakımlarda toplayan amcaya sipariş verdim getirecek

artemisia10 29-09-2010 20:43

Ben de biraz kuşburnu toplamayı düşünüyorum çocukken yumuşaklarını toplayıp yerdik. Reçel yapmak için iyice olgunlaşmasını bekleyip öyle mi toplamalı acaba?

artemisia10 10-10-2010 23:22

1 Eklenti(ler)
Eklenti 174528

Ayşe Yıldız 11-10-2010 07:37

Şu haliyle toplarsanız rengi açık olur ama tadında değişiklik olur mu bilemiyorum?

artemisia10 11-10-2010 21:51

Doğru söylüyorsunuz bazıları sert tam yumuşamamış biraz topladık biraz yedik. Ben ayıklayıp çay için saklamayı düşünüyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025