agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (https://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/)
-   -   Kara Yosunları (https://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/1920.htm)

dyebto 17-09-2014 03:48

Nette şöyle bi açıklama buldum yoğurtla yosun çoğaltma hakkında...

Alıntı:

Yosun kullanarak dekorasyonda modern ve mistik bir çizgi yakalayabilirsiniz.
Yosunu nerden bulurum diye endişelenmenizi gerek yok. Bir tutam bulduktan sonrası kolay :
- 1 Avuç Yosun
- Biraz Yoğurt
- Biraz Su
Yosunun birazcık topraklı olmasında sorun yok. Yeterki içinde çakıl ve benzeri sert parçalar varsa ayıklayın. Çünkü bu tarifi blenderda karıştıracağız!
Yosun, yoğurt ve su karışımını milkshake kıvamına gelene kadar karıştırın. Su ve yoğurt miktarını kıvama göre ayarlayın. Ne kadar çok o kadar iyi. Artık elinizde yosun çoğaltmaya yarayan bir karışım var. Yoğurt yosun sporlarının çoğalması açısından mükkemmel bir ortam sağlıyor.

Yosun çoğaltmak için , ilk karışıma koyduğunuz 1 avuç yosunu nereden topladığınızı bilmek çok önemlidir. Yosun kaya , ağaç kabuğu ya da topraktan toplanabilir. Bununla birlikte yosunu topladığınız yer gölge mi yoksa ışık mı alıyor? Bu bilgilere göre hazırladığınız karışımı , eğer yosunu kaya üzerinden topladıysanız , bir taşın üzerine sürün. Topraktan topladıysanız , toprak bir yüzeye dökün. Ağaç kabuğundan topladıysanız da kütük ya da tahtanın üzerine sürün. Topladığınız yosun gölgede yetişiyorsa bu alanları gölgede bırakacak şekilde yerleştirin. Ya da tam tersi ışıklı bir alandan topladıysanız karışımın direk güneş ışığı görmesini sağlayın.
1-2 hafta içerisinde yosunun ürediğini göreceksiniz. Bu arada yosunu su spreyi ile ıslak tutmaya devam edin. Direk su dökerseniz karışım akabilir.
Kaynak:

Bakalım bir deneyelim ne olacak.

seccomann01 17-09-2014 19:33

Ben denemistim yoğurt bozuluyo ve kokuyo bunuda göz önünde bulundurun :)

mor-salkım 18-09-2014 21:14

yapraklarına düzenli yoğurt sıktığım yosun çok güzel yeşil yeşil. ama diğer taşı sarsın diye uğraştıklarımda hiç gelişme yok. yoğurt önce küflendi falan sonra o küfler geçti yosun parçaları yaşıyor ama sarmıyor... sadece tutunduklarını fark ettim rüzgarla falan uçmuyor elimle yokladım tutunmuş taşa. gözlemlemeye devam.. :D

dyebto 02-10-2014 01:04

Yosunlara devam... Yine netten kayda değer bir uygulama buldum. Buyrun...

Alıntı:

Bonsainize yosun eklemek için belirgin bir method vardır şimdi size bu methodu anlatacağım. Kesikin bir bıçakla yosunu yetiştiği yerden mümkün oldukça az toprak kalacak şekilde keserek alın. Bu yosunu içinde bir kağıt serili bir kaba koyun ve haifçe nemlendirin. Kalan toprağı bir makas yardımıyla yosunda ayırın.
Bonsai toprağınızı hafifce eşeleyerek pürüzlü bir hale getirin. Bir cımbız yardımıyla yosunları istdiğiniz şekilde yerleştirmeye başlayın fakat gövdeye temas etmemelerine dikkat edin. İstediğiniz şekle gelince püskülleri temizleyin. Yosunun üzerine az miktarda kuru toprak serpin ve bir spatula ile bastırarak yosaunun yerine oturmasını sağlayın. Sprey yardımıyla biraz ıslatıp toprağın yosunun aralarına oturmasını sağlayın.
Bu uzun işlemle uğraşmak yerine kurumuş yosun alıp, onu birkaç gün gölge biryerde tamamen kuruttuktan sonra ufalayıp bir elekten geçirin. Elde ettiğimiz malzemeyi biraz toprak ile karıştırıp Bonsai'nizin toprağı üzerine serpin. Bir spatula yardımı ile sıkıştırın ve yumuşak yeşil yosun büyümeye başlayana kadar sürekli hafif şekilde spreyleyin.
Sağlıklı yetişen yosunların sonucunda gövdenin yakınındaki toprakta gümüş mantar görüntüsü oluşacaktır, bu sağlıklı bir Bonsai büyümesinin işaretidir. Bu mantar yosun tutmaya başlıyınca oluşacaktır kendiniz bunu bi yerden alıp koyamazsınız. Sıcak yaz günlerinde yosun kahverengi tonlarına dönebilir. Umutsuzluğa kapılmayın bu Bonsai'nizin ihtiyacı olduğu suyu almasına işarettir, havalar ılımanlaştığında ve yüksek nem döndüğünde yosununuz tekrar yeşil kadife görüntüsüne bürünecektir.
Kaynak İçin Tıklayın

mraccent 06-04-2015 16:09

şirket bahçesinin bir köşesinde toprağında oluşan yosunu topladım.
eve aldım,bildiginiz çömleklerin içine toprak zemin yaratığ oturdum.
kapalı balkon maalesef kötü kokuyor.
bu yosunların kokması normal midir?
hergün çeyrak çay bardağı kadar su vermekteyim.
teşk.

GothiCat 26-05-2015 18:09

Ben Peri Bahçesi & Terrarium'lara bir süredir kafayı taktım.Fakat sanırım işin püf noktası Kara Yosunu.O olmadan özellikle peri bahçeleri pek de hoş görünmüyor.İnternette çeşit çeşit mikser ile karışım yapıp uygulama teknikleri buldum.Ayrıca yerden keserek saksıya oturttuğumuzda ve doğrudan güneş almamasına,nemli kalmasına özen göstererek de saksıda yetiştirebileceğimize dair bir şeyler okudum.Deneyen var mı merak ediyorum? Ayrıca nerelerden bulabiliriz? Mesela internetten satın alan falan var mı? Çünkü İzmir çok güneşli olduğundan olsa gerek ben hiç etrafta Kara Yosunu falan göremedim :( Bu bitkiden yetiştirmeyi mutlaka öğrenmem gerek,yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

makhan 17-11-2015 15:11

benim akvaryumdan bozma...

kullanmadığım akvaryumumu teraryum yapmaya çalıştım. taşlardan topladığım yosunları toprağın üzererine yerleştirdim. sprey ile suluyorum. deli gibi büyüyorlar. yalnız son günlerde beyaz noktacıklar oluşmaya başladı. niçin olabilir? bilgisi olan varmı acaba?

resim yükleyemedim :(((

Forester 17-11-2015 16:57

Sayin makhan. Buyumeleri dogru yolda oldugunuzu gosteriyor. Beyaz noktalar muhtemelen mantar fazla nem ve hava hareketi yoksa olusuyorlar. Bazi turleri buyuyup sapka olusturabilir cokta guzel durur teraryumda.
Olusmasini istemiyorsaniz hava hareketi saglamalisiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025