agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

Mine Pakkaner 09-08-2009 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kadir Başkök (Mesaj 473150)
Mine hanım selamlar;
Geçtiğimiz günlerde bir çiçek aldım fakat ismi ve büyüme formu hakkında bir bilgim yok. Sizin engin bilginize danışmak istedim, teşekkür ederim...http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=29135&c=651

Bu bir duranta. Yaprak döken ve yerden dik dallanan bir çalı.

ide 14-08-2009 03:48

Sevgili Mine Hanım
evet belki saçma bir soru gelecek ama bilmediğim için sormak zorundayım (cahillik başa bela;)) Son günlerde (evde üç defa karşılaşınca) çiyan korkusu sardı. Sitede okuduğum kadarı ile ilaçlandıktan sonrada tekrar ortaya çıktığını yazan arkadaş var. Acaba diyorum bitkiyi dikeceğimiz toprağı bir miktar fırınlasak, bitkileri besleme değerinde ne gibi değişim olur? Bu da çözüm değilse lütfen yol gösterir misiniz...
Saygılar

malina 14-08-2009 11:16

http://www.agaclar.net/forum/../dergi/images/mart.jpg
Mart 2007


Mine Pakkaner / Evde, Bitkilerimiz İçin Hijyen



Mine Pakkaner 16-08-2009 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi liquidambar- (Mesaj 475430)
Mine hanım merhabalar benimde bir sorum olacak ben örneğin çim derzli kayrak taşı döşemelerinde 1m2,m2ye toprak serimi için ortalama kaç kişi ile ne kadar süre gereklidir bunları öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız çok mutlu olurum sevgiler...

Bu konuda http://www.egesera.com.tr/pages.php?item=0,5,13 de de bilgi verdim. 1 işçi bir günde toprağın tesviyeli ve hazır olması durumunda 30 m2 alanı rahatça taş döşer ve arasına toprak serip ekim yapabilir. Tesviye ve taban toprağı serimi içinse kafadan bir gün ve metraj veremem çünkü arazinin ve toprağın yapısına bağlı olarak değişir.

Mine Pakkaner 16-08-2009 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi parkon (Mesaj 474750)
mine hanım merhaba benim acil bir sorum var yardımcı olursanız çok sevinirim.bizim apartmanımızın ön kısmı hafif eğimli ve oraya yayılıcı ardıç dikmeye karar verdik. bu fidanları şuanda uygun fiyatlı alıcaz ancak eylül sonunda dikim yapıcaz.fidanları saksıda mı almamız uygun olur yoksa poşette 2 ay muhafaza edebilirmiyiz.birde bu fidanların dikim aralıkları kaç metre veya cm.olmalıdır.çok önemli...

Fidanları poşet yerine saksıda almanız onların sağlığı açısından daha iyi olur. Saksıdaki fidanı daha rahat sularsınız.Poşetli fidan ise herzaman daha ucuzdur. Yayılıcı ardıçları yer örtücü olarak dikeceğiniz için 30 cm çapında fidanlar alırsanız m2 ye 3 adet dikersiniz.

Mine Pakkaner 16-08-2009 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kumlutoprak (Mesaj 473190)
... pelinotu (tarhun) ve acıbiber ilacını yapip ilk kez gecen hafta limona sis gibi puskurttum. yarin da yapacagim. ama dogru ilaci mi kullaniyorum bilmiyorum. ..

Sarımsaklı ve arapsabunlu terkipleri deneyin. Ayrıca bahsedilen pelin otu tarhun değil. Tarhun Artemisia dracunculus, pelin ise Artemisia absinthium. Kısaca baharat olarak kullanılan tarhun işinize yaramayacaktır.

Mine Pakkaner 16-08-2009 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ciftci (Mesaj 473730)
...sorum melissam icin ; İcmekanda balkon kapısının arkasında oldukca ışık alan bir yerde ancak yapraklarda dokulme var..Yeni filizler cikiyor ancak sonra tekrar dokuluyor. Toprakta solucan olma ihtimali var birde cok ayakli kahverengi gibi yaklasık 1 cm boyunda bir bocek topraga girip cikiyordu...

Oldukça ışık alan çok bol ışık ve güneş alan bir yerde durmalı. Düşünün bütün Ege ve Akdeniz'de güneşin altında yaşayıp deli gibi çiçek açıyorlar. Solucan ve gördüğünüz zaralı değil ışık, sulama ve besin etkili olacaktır. Yine de eliniz de varsa uygun bir ilaçla toprağı ilaçlayabilirsiniz.

Mine Pakkaner 16-08-2009 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salserol (Mesaj 470858)
Mine hanım, iyi günler dilerim. 3 sene evvel dikmiş olduğum 1 adet portakal ve 1 adet limon ağaçlarım, nedense bu 3 senelik süre zarfında hep hastalıklı bir görünüm sergiliyorlar. Yapraklar hep solgun ve kırılgan bır durumda. Ağaçlar bahçemdeki ilk bitkilerin olması nedeni ile tecrübesizliğime denk gelmiş olabilir ve çukurlar 50 -60 cm derinliğinde açılmış olup, altına kaya olması muhtemeldir.
Çevremdeki insanların demesi üzerine, kazık kökün kayaya değmesi sadece büyümesini durdurur ve bonsai misali küçük fakat sağlıklı bir ağacımın olması gerekirdi. Ağaçları ilk dikmemle "galeri güvesi" ve "kırmızı örümcek" ile tanışmış olmamdan dolayı mütemadiyan mücadelesi yapılmıştır. Limon ağacım ilk defa bu sene meyve tutmuştur(10 adet) ve portakal ağacı her sene bol çiçek vermesine rağmen sadece 2 adet meyve vermektedir. Ağaçlar organik ve suni gübre ile gübrelenmektedir. Ayrıca yaprak sararmalarını bertaraf etmek için demir içerikli yaprak gübresi püskürtülerek tatbik edilmiştir.
Resimlerde börülen beyaz kalıntılar suyun kirecinden kaynaklanıyor kanaatindeyim.
Sayın Mine Hanım, sizce ağaçlarımın durumları hakkında nasıl bir yorum ve tedavi salık verirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ve iyi günler dilerim.
Erol DOĞAN

Baştan başlayarak dikim tekniğinizden ilk gübrelemeye incelemek gerek. Ancak ana sorun besleme gibi duruyor. Yapraklarda leke bırakan bir sulama niye bunu da merak ettim. Sulama sırasında yaprakları ve çiöekleri, meyveleri ıslatmayın. Dipten sulama yapın. Bu tozlaşmaya ve meyve tutmaya da engel olur. Kireç fazlalığı bitkide besin alımını etkiler. Bu konuda pek çok kez yazıp hangi aralıklarda hangi besinlerin alınamadığını da detaylı anlattım. Yapmanız gereken ilk aşamada düzgün bir besleme. Kireç demir alımını ciddi şekilde etkilemekte demir kullanmaya devam edin ama topraktan verin. Çinko ve magnezyum gibi iz elementlerle birlikte MAP gübresi de verin.

http://www.alata.gov.tr/turkce/yayin...0Gubreleme.pdf
adresindeki turunçgil gübreleme rehberi elinizde bulunsun.

Mine Pakkaner 16-08-2009 23:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 472203)
..amquat fidesi balkonda geniş bir saksıda yaşamını sürdürüyor.
Balkona kısa sürede uyum sağlayan fide son günlerde yapraklarda cansızlık ve içe kıvrılmalar başgösterdi.
Fidede yapraklarda bit vs konrolu yaptım hiçbir sorun görülmüyor ama balkon sadece öğle sıcağında 2 saat güneş görüyor.
Vitamin eksikliği neden olabilirmi?

Sıcak ve su stresi de olabilir. Balkon betonundan yansıyan öğle sıcağı haşlama etkisi yapar. Besin eksikliği genelde kamkatta yapraklarda kıvrılma yapmaz.

Mine Pakkaner 16-08-2009 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ahmetbey07
... sokaktaki bnejamin agacından biraz tohum topladım acaba bu tohumları ne zaman ekmem lazım kurumu olması gerekiyor veya yaş ekilirmi acaba.?

Tohumu kurutun, sonra bekletmeden heme ekin. Neden çelik almıyorsunuz? Kumda kolayca kökleniyor.

Mine Pakkaner 16-08-2009 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi srknuz
... aşağıda linkide vermiş olduğum gittigidiyorda gül ağacı tohumu ve fidanı ismiyle satışa sunulan ürünlerin bildigimiz aşı gülün budama sonucu baston gül dediğimiz şekle sokulan güllermi, yoksa ayrı bir tür ağaç mı olduğu konusunda tereddüte düştüm bu konu hakkında bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. forumda bu konu ile ilgili bir başlık bulamadım. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

http://arama.gittigidiyor.com/?arama...ch_type=detail

Verdiğiniz linkte aydınlatıcı hiç bilgi yok. Tohumdan bu şekilde gül alamazsınız. Ben itibar etmeyin ve fotoğrafa da aldırmayın derim.

Mine Pakkaner 16-08-2009 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi baransoykan
Merhaba;
...bonsai adaylarından birin de böcek ve hastalık oluştuğunu fark ettim, agaclar.net te bu konuda araştırma yaparken oluşan bu problemin Mealy Bug denilen bir tür böcek olduğunu öğrendim, bunu gidermek için pyrethrum sprey denilen bir ilaç kullanmak gerekiyormuş, kemeraltında zirai ilaç satan yerleri araştırdım hiç birinde bu spreyi bulamadım, Doğa Tohumculuk ta bir kişi size danışabileceği bu konuda fikir alabileceğimi söyledi, böceklenen bonsai adayı bir "ardıç" şuan gayet sağlıklı durumda fakat bu beyaz böcekler çoğalmaya başladılar...

Bahsettiğiniz sprey kolay bulunmuyor. Onun yerine Neemazal kullanabilirsiniz.

Funda Kalaycıoğlu 17-08-2009 09:02

Sevgili Mine Hanım,
Acil yardım hattından da bir cevap alamadığım için sizi rahatsız etmek zorunda kaldım.
Yaz başında saksıdaki Karayemişim bol sürgün vermiş ve coşmuşken birden bire yaprak kenarları yanmaya başlamıştı. O zaman da sormuştum fakat resim çekemediğim için bir yanıt alamamıştım.
Sorunum halen sürüyor. Böcek ilaçlaması periyodik olarak tüm bahçeyle birlikte yapılıyor. Bahçevanlar "Saksıda büyümez bu bitki, ondandır! Toprağa ekelim." dediler ama bildiğim kadarıyla Karayemiş saksıda olabilen ağaççıklardan biri...
Bu kez resim çekebiliyorum. Saksı ile boyut mukayesesi için tam bir resmini, bir de yaprakların resmini ekliyorum.
Fikirlerinize ihtiyacım var.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu 17-08-2009 09:04

Özür dilerim, fotoğrafları yükleyememişim.

Funda Kalaycıoğlu 17-08-2009 09:07

Aşağıdaki sayfada resimleri kabul etmişti ama şimdi etmiyor. O sayfayı ref. göstermek zorundayım. Özür dilerim.
saygılar
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1535&page=34

Mine Pakkaner 17-08-2009 23:44

Funda Hanım, bu boydaki bir saksıda karayemişiniz ne güler ne de ölür önce bunu söyleyeyim.

Fotoğrafa bakınca ilk izlenimin sıcaktan kavrulmuş olduğu. Endişe etmeyin, kışın budayın. Potasyum ve magnezyum da içeren gübre verin.

Funda Kalaycıoğlu 18-08-2009 12:56

Çok teşekkürler Mine Hanım.
Siz de söylediğinize göre Karayemişimi toprağa alsam iyi olacak. Dediğiniz gibi budayıp gübresini de verirsem kurtulacak demek ki... Sıcaktan yandığına göre hafif gölgeye alayım.
Tekrar teşekkürler, saygılar.

lale76 18-08-2009 19:19

Mine Hanım, kaktüsümün toprağında,toplu iğne başı gibi beyaz oluşumlar var. Bazılarının kökleri de beyazlaşmış, tüyümsü değil.(Aynı saksıda değiller.) Kireç mi anlayamadım. (Anlatım yeterli mi fotoğraf şart mı ? ) Bilgi verir misiniz? Sağolun.

Süha Şendoğan 19-08-2009 10:06

Mine hanım,
Balkon betonunun bitkide sıcaktan ötürü olumsuz etki yaptığını bahçesinde betonda saksıda kamquat yetiştiriciden de onaylandı yani bu konuda yüzde yüz haklısınız.

Mine Pakkaner 19-08-2009 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lale76 (Mesaj 482828)
...(Anlatım yeterli mi fotoğraf şart mı ? ) Bilgi verir misiniz?...

Fotoğraf şart Lale Hanım :)

Mine Pakkaner 19-08-2009 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 483176)
Mine hanım,
Balkon betonunun bitkide sıcaktan ötürü olumsuz etki yaptığını bahçesinde betonda saksıda kamquat yetiştiriciden de onaylandı yani bu konuda yüzde yüz haklısınız.

Diğer kamkat yetiştiricisi arkadaşlarımızın da dikkatli olmasında fayda var :)

lale76 20-08-2009 11:32

minik oluşumlar
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 98826

Mine Pakkaner 22-08-2009 23:15

Görüntü kireç. Toprağın üst tabakasını hafifçe kazıyıp atın, yenileyin.

Mine Pakkaner 22-08-2009 23:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cenan
Mine abla merhaba.
Ben soru sormak istiyorum ama nereye yazacağımı bilemedim.İstanbul karaburunda ufak bir bahçem var.Oraya bu mevsimde ne ekip orayı birden yeşillendirebilirim? şööyle çiçekli çiçekli:rolleyes:

Kaplı fidanların hepsini dikebilirsin Cenan. Mevsimlik çiçek dikme. Sonbaharda hercai ile başlarsın. Hazır çim de tesis edebilirsin.

thomasina 23-08-2009 11:51

Sevgili Mine Pakkaner, bazen çelikleri sizin dediğiniz gibi aspirinli suda bir iki dakika bekletip toprakla buluşturuyorum. Sonra oksijenli su eklediğim suyla can suyunu veriyorum. Daha ileriki aşamalarda bunun tekrarının gereği var mı?
Bir de sıvı humik asite daldırılıp dikilmiş bir çeliğe sonradan aralıklarla aynı sıvının suda seyreltilmiş halini yapraklarına püskürtsem olur mu? Ve bunun da tekrarlanması gerekli midir? Ya da hangi zaman aralıklarıyla tekrarlamam gerekir?
Sevgiler...

almira 24-08-2009 00:48

1 Eklenti(ler)
Mine Hanım; tesbih ağacı ile tesbih çalısı ayrı bitkilermi? Tesbih çalısı tohumlarından da aynı şekilde ilaç yapıladilirmi?

maviperi 24-08-2009 12:45

Merhaba,
Benim sorum ya da sorunum aslında önemsiz gibi görülebilir fakat ben bu konularda oldukça acemi olduğum için sormak zorunda kaldım.Gardenyama belli aralıklarla domates rendesi veriyorum,bu defa bikaç domates çekirdeği karıştırmışım ve şansıma onlarda filizlendi.Hep istediğim bişeydi balkonumda domates yetiştirmek oyüzden söküp atmaya kıyamıyorum.Acaba gardenyama bi zararı olurmu ?ya da ne zaman söküp başka bir saksıya geçirebilirim?Bu mevsimde çıktıkları için yaşama şansları var mı?Teşekkür ederim.Saygılarımla...

hüzün 25-08-2009 09:42

Sn Mine Pakkaner ve bilen arkadaşlarıma soruyorum: bütün bitkilerin (çiçeklerin) demire ihtiyacı var mııdır onlara belirli aralıklarla kullanmadığımız demir pereparatlarından versek zararı olur mu? yoksa ihtiyacı olan bitki belirti veriri mi ? cevap için şimdiden teşekkürler .

Mine Pakkaner 25-08-2009 11:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thomasina (Mesaj 485200)
... çelikleri sizin dediğiniz gibi aspirinli suda bir iki dakika bekletip toprakla buluşturuyorum. Sonra oksijenli su eklediğim suyla can suyunu veriyorum. Daha ileriki aşamalarda bunun tekrarının gereği var mı?
Bir de sıvı humik asite daldırılıp dikilmiş bir çeliğe sonradan aralıklarla aynı sıvının suda seyreltilmiş halini yapraklarına püskürtsem olur mu? Ve bunun da tekrarlanması gerekli midir? Ya da hangi zaman aralıklarıyla tekrarlamam gerekir?
...



Aspirinli suda daha fazla bekletin, örneğin otsu çeliklerde 15 dakika, odunsu çeliklerde ise yarım saat. Oksijenli su ayda bir kez uygulanabilir.

Çeliğin yapraklarına humik asit püskürtmenizin anlamı yok. Sulama suyu ile verin.

Mine Pakkaner 25-08-2009 12:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 485579)
Mine Hanım; tesbih ağacı ile tesbih çalısı ayrı bitkilermi? Tesbih çalısı tohumlarından da aynı şekilde ilaç yapıladilirmi?

Tesbih çalısı Styrax officinalis. Tesbih ağacı ise Melia azedarach.

Burada etkili olan azadiraktin maddesi. Tesbih çalısında ise bu yok, dolayısıyla ilaç yapamazsınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025