agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

arsakay 18-06-2006 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Bitkilerinizin durumunun iyi gitmesi beni sevindiriyor. ;) Kontrollü suluyorsunuz değil mi?

Artık daha dikkatliyim. Aslında yıllardan beri evde çiçek
yetiştiriyorum ama bu işe daha fazla zaman ayırmaya
başladığımdan buyana sulama işinin dozunu kaçırdığımı
farkettim. Bunun en önemli nedeni de saksılarda torf
kullanmaktı. Saksı topraklarını değiştirdikten sonra
kuruma olmadan sulama yapmıyorum. Bitkiler halinden
memnun görünüyor.
Kullandığım karışımın oranı şöyle:
%60-70 Tarla toprağı
%20-30 Torf
%10 Çok ince kum

Mine Pakkaner 19-06-2006 01:04

Güzel, duruma sevindim :)

cnn82 20-06-2006 20:03

Mine Hanim Merhaba Biberlerim Böceklendi Zirai Ilaç Dişinda O Böcekleri Nasil Uzaklaştirabilirim?

Yalçın 24-06-2006 18:42

Selam ,Mine Hanım

kirazda doku kültürü olayından kitap yazarının çok zor olacağını belirtmesi üzerine vazgeçtim(ben çok ısrar ettim o olmaz dedi çok steril ortam lazım dedi çok masraflı olur dedi)yeşil çelik ile denemeğe karar verdim önceki yazılarınızda bir arkadaşınızda yeşil çelikte kullanılabilecek olan hormondan bahsetmişsiniz,arkadaşınızın adresini ve hormonun ismini verirseniz çok sevinirim.

memet 24-06-2006 18:51

cnn82, Mine hanım seyahatte sanırım cevap vermesi gecikecek.
ama zararlılar için evde hazırlanabilen ilaçlar tarif etmişti oraya bakarak uygun bir reçete hazırlayabilirsin

arsakay 26-06-2006 14:15

Hoşgeldiniz Mine hanım,
umarım ailece iyisinizdir. :))

Sellukalarım çok güzel boylandı.
Şaşırmalarının zamanı geldi!!!
İkisini de tek ama büyük ve derin
bir saksıya birlikte alınmasının
sakıncası var mı?

Selluka konusunu bulamadım

Mine Pakkaner 26-06-2006 14:36

Hoşbuldum Arsakay :),

Selluka kökleri geniş yerleri pek seviyor. Bu yüzden iki ayrı saksıya dikseniz daha mutlu olurlar.Dikim sonrası can suyu işlemi daha öncekiler gibi :)

(Aİlece iyiyiz sağolun :) )

Mine Pakkaner 26-06-2006 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cnn82
Mine Hanim Merhaba Biberlerim Böceklendi Zirai Ilaç Dişinda O Böcekleri Nasil Uzaklaştirabilirim?

cnn82, bu konuyu http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1166 bu başlıkta detaylı olarak işliyoruz.işinize yarayacak reçeteler bulacaksınız .;)

Mine Pakkaner 26-06-2006 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yalcin Temese
Selam ,Mine Hanım

kirazda doku kültürü olayından kitap yazarının çok zor olacağını belirtmesi üzerine vazgeçtim(ben çok ısrar ettim o olmaz dedi çok steril ortam lazım dedi çok masraflı olur dedi)yeşil çelik ile denemeğe karar verdim önceki yazılarınızda bir arkadaşınızda yeşil çelikte kullanılabilecek olan hormondan bahsetmişsiniz,arkadaşınızın adresini ve hormonun ismini verirseniz çok sevinirim.

Hormonun adı RADIX . Indol 3 butirik asit ve fungusit karışımı. Toz, kullanıma hazır hormon.Çeliğin dibini 1 cm kadar toza batırıp çıkarıyor ve sigara külü silkeler gibi fazlasını silkeliyorsunuz. Kemeraltı'nda Doğa Ltd.( Özel idare'nin karşısında) baş bayisi. Ancak şu anda ellerinde hiç kalmadı. 1 hafta 10 gün sonra gelecek. Size gelince haber veririm.

bonsaisever 26-06-2006 23:00

1 Eklenti(ler)
Hümeyra hanım orkideyi nasıl ve ne zaman budamalıyım ?

Eklenti 2183

Humeyra 27-06-2006 17:12

Orkide budama çiçeklenme durumuna bağlıdır. Bütün çiçekler bittikten hemen sonra çiçek sapı 2-3 göz üzerinden kesilir. Bu gözler bitkinin yeni tomurcuklar çıkarabilmesi için bırakılır. Yalnız sap tamamen sararmış ve kahverengileşmişse dipten kesin. Nasıl olsa yeni saplar çıkarmakta gecikmiyecektir.

Yukarıdaki çiçek size mi ait, hani şu Bauhaus'tan aldığınız? Cidden güzel maşallah..

arsakay 28-06-2006 12:26

Mine hanım dışarıdan aldığımız gübreler için
NPK oranlarıyla, ne nerede kullanılırı gösteren bir
tablo yaplması mümkün mü?

Mine Pakkaner 28-06-2006 12:49

Bu çok zor Arsakay, çünkü her marka kendi NPK oranlarını düzenleyebiliyor.Böylece piyasada pek çok farklı bileşimde ürün bulabiliyorsunuz. Ürünün etiketini okumak daha kolay.

Ancak yapılmaz da değil.Aramızda bayi bir arkadaş varsa, şu anda elinde olan gübrelerin NPK oranlarını ve etiketindeki ne için nerede kullanılır bilgilerini tablolamasını rica edebiliriz.

perre 28-06-2006 21:09

Merhabalar herkese
öncelikle böyle bir paylaşım ortamanın kurulmasında ve yaşatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Benim adına küpeli denilen (sanırım haseki küpelisi olarak geçiyor) bir çiçeğim var. Bu çiçeğin yapraklarında ve gövdesinde kireçli suyun kuruduğunda bıraktığı iz gibi beyaz izler var. bu formlarda okuduklarım ışığında evde bulunan oksijenli suyla solüsyon hazırladım ve yapraklarına püskürtmeye başladım. Bu acaba işe yarar mı ve de başka bir öneriniz var mı?

İkinci olarakta bu formda saksı bitkileirnde sadece torf kullanmanın bazı sakıncalar doğurduğuyla ilgli birşeyler okudum. 2 gün önce 2 haseki küpelisi, 1 begonya, 1 afrika menekşesi ve de 1 tane de petunya nın toprağını değiştirdim ve malesef sadece torf kullandım. Şu aşamadan sonra yapabileceğim birşey var mı? bu konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saygılarımla

Mine Pakkaner 30-06-2006 11:07

Merhaba perre,
Sorunun ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, ancak oksijenli su solüsyonundan fayda görebilirsiniz.Keşke torfu tek başına kullanmasaydınız ama olmuş birkere, önümüzdeki yıl güzel bir harç kullanın.Afrika menekşesi için torf iyi, onu ellemeyin.

Torf da besin olmadığı için hazır bir bitki besini alıp talimatı doğrultusunda kullanın.Sulamada kontrollü olun.

bonsaisever 30-06-2006 11:20

Evet :)

Çiçekler döküldü ve yukarıdan aşağı doğru sararmaya başladı.
Üçüncü boğum daha yeşil.
Üçüncüden budayayım ;)

perre 30-06-2006 11:23

Alıntı:

Merhaba perre,
Sorunun ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, ancak oksijenli su solüsyonundan fayda görebilirsiniz.Keşke torfu tek başına kullanmasaydınız ama olmuş birkere, önümüzdeki yıl güzel bir harç kullanın.Afrika menekşesi için torf iyi, onu ellemeyin.

Torf da besin olmadığı için hazır bir bitki besini alıp talimatı doğrultusunda kullanın.Sulamada kontrollü olun.

sorunlu yaprakların fotoğraflarını aşağıdaki linkten görebilirsiniz. 5 numaralı mesaj

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ed=1#post29163

Mine Pakkaner 30-06-2006 11:27

Bu yapraklarda öyle bir mantari hastalık var gibi görünmüyor.Ancak bir kırmızı örümcek kontrolü yapın(yaprak arkalarına mümkünse bir büyüteçle bakın, birşey görecek misiniz :) )

perre 30-06-2006 11:49

büyüteçle baktım birşey göremedim. herşey yolunda gibi

Mine Pakkaner 30-06-2006 12:03

Güzel.
Aklınızda olsun fuşyalara kırmızı örümcek hemen musallat olur.Kontrollü olun.

perre 30-06-2006 12:09

çok teşekkürler yardımlarınız için

Humeyra 30-06-2006 13:24

Mine, top akasya hakkında bir şey soracağım. Bahçeye bir tane diktik bundan. Fakat yeşerip büyümeye başlayınca bir problem çıktı. Ağaç eşit küre şeklinde büyümüyor. Biraz şekli bozuk. Bir tarafa doğru uzadı gitti.Baktıkça sinir oluyorum. Sanki hafifçe üstten budansa düzelecek gibi ama bunu yapmak uygun olur mu, olursa ne zaman budamalı? Şu an yazlıkta değilim. Gidince bir fotoğrafını yollasam belki de daha iyi olacak.

Mine Pakkaner 30-06-2006 14:45

Fazla zaman geçirmeden uzayan dalları hemen kes Humeyra'cığım. Yoksa dallar alır başını gider, formu iyice bozulur. :)

oktars 30-06-2006 16:27

Mine hanım ben top akasyayı ayrı bir tür olarak bilirdim fakat öyle olmadığını öğrendim normal yalancı akasya yetişkin bir hale geldikten sonra tepe tarafından kesilip ters aşı yapılıyormuş böyle bir şey varmı? Eğer varsa nasıl yapılıyor çok merak ettim.

Mine Pakkaner 30-06-2006 16:37

Bunu hiç duymamıştım Oktars, bilen varsa anlatsın beraber öğrenelim :)

oktars 30-06-2006 17:11

1 Eklenti(ler)
Geçen hafta köye gitmiştim . Bizim evin önünde üç adet akasya var fakat çok dağınık büyüyorlar babam ile bunları konuşurken istersen ters aşı yaptıralım top akasya olsun deyince şaşırdım bizim köyde bu aşılamayı yapan yaşlı bir amca varmış daha sonra İstanbula döndüğümde fidancı arkadaşa bu konudan bahsettim oda tasdik etti yani şu anda iki kişi böyle bir şeyin olduğundan bahsediyor...

Bana anlattıklarına göre basit bir şey çizdim bunun gibi olması gerekiyor.

Lioness 01-07-2006 06:56

akasya, erguvan ve zeytin ağacı (balkonda) saksıda yetiştirilirmi acaba?

Plumbago 01-07-2006 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Mine hanım ben top akasyayı ayrı bir tür olarak bilirdim fakat öyle olmadığını öğrendim normal yalancı akasya yetişkin bir hale geldikten sonra tepe tarafından kesilip ters aşı yapılıyormuş böyle bir şey varmı? Eğer varsa nasıl yapılıyor çok merak ettim.

Top Akasya'nın aşı ile üretildiğini biliyorum ama ters aşı olduğunu bende yeni duydum. Yalancı Akasya çiçek açarken Top Akasya'nın açmamasının açıklaması bu olabilir mi? Araştırmak lazım ;)

yale 02-07-2006 01:42

Merhaba
Mine hanım benim sorumun fazla önemi yok.Kişisel merakım diyebiliriz. 1977-78 yıllarında .Babam bir ağaç parçası eve getirdi.Yaklaşık dirsekten bileğe kadar mesafede ve 2 bilek kalınlığında yamru yumru bir dal.Bu dalın özelliği gece parlaması.Gece fosforlu tespihler gibi parlıyordu.Bu belli bir süre sürdü daha sonra fosforu kayboldu.Böyle bir durumla karşılaştınız mı ?veya açıklanır bir tarafı var mı?

Humeyra 02-07-2006 14:35

Saol Mine, akasyamı traşladım, oldukça düzgün bir biçim aldı. Mevsim içinde bir iki rötuş yaparsam mesele kalmayacak.
Bu arada biraz araştırdım, Top akasya yalancı akasyalar içinde bir tür. Adı "Robinia pseudoacacia Umbraculifera " 2 metre civarında bir gövde üzerine 2-3 yerden normal kalem aşısı yapılarak üretiliyor. Ama gövde için ne cins akasya kullanılıyor, bilmem. Daha önceki bahçemde komşumuzun top akasyasının köklerinden yeni fideler çıkıyordu. Önce yeni top akasyaları olacak diye sevindiler ama bunlar incecik yapraklı, gösterişsiz fidanlar haline gelince söküp attılar. Gövdenin farklı bir tür olduğunu o zamandan biliyordum.

Mine Pakkaner 02-07-2006 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lioness
akasya, erguvan ve zeytin ağacı (balkonda) saksıda yetiştirilirmi acaba?

Yetişir ama, aslında her üçü de kaplı yetiştirmeye uygun fidanlar değildir.Tam güneş isterler, geniş kök yapıları vardır, buna uygun saksı ve yer seçin.Yoksa beklediğiniz sonucu alamazsınız. ;)

Mine Pakkaner 02-07-2006 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yale
Merhaba
Mine hanım benim sorumun fazla önemi yok.Kişisel merakım diyebiliriz. 1977-78 yıllarında .Babam bir ağaç parçası eve getirdi.Yaklaşık dirsekten bileğe kadar mesafede ve 2 bilek kalınlığında yamru yumru bir dal.Bu dalın özelliği gece parlaması.Gece fosforlu tespihler gibi parlıyordu.Bu belli bir süre sürdü daha sonra fosforu kayboldu.Böyle bir durumla karşılaştınız mı ?veya açıklanır bir tarafı var mı?

Ben şahsen bu duruma rastlamadım. Ormancı arkadaşlarımıza da soralım bakalım ne diyecekler?

Mine Pakkaner 02-07-2006 22:48

Top Akasya aşısı yapılması

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Humeyra
Bu arada biraz araştırdım, Top akasya yalancı akasyalar içinde bir tür. Adı "Robinia pseudoacacia Umbraculifera " 2 metre civarında bir gövde üzerine 2-3 yerden normal kalem aşısı yapılarak üretiliyor. Ama gövde için ne cins akasya kullanılıyor, bilmem.

Gövdede normal yalancı akasya yani Robinia pseudoacacia kullanılıyor. :) Aşağıda Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Genel Md.yapılan top akasya aşılama resimleri var.;)

Yalancı akasya parseli

http://www.agm.gov.tr/aindir/resimler/khamam6.jpg

Top Akasya aşısı yapılması

http://www.agm.gov.tr/aindir/resimler/khamam7.jpg

yale 02-07-2006 22:50

Alıntı:

Ben şahsen bu duruma rastlamadım. Ormancı arkadaşlarımıza da soralım bakalım ne diyecekler?

ağaç parçası çürümüş ,katman katman bir durumda,İçi pamuk gibi olduğunu belirtmeliyim.Hemen dalından koparılmış olmadığını .epeyce bir süre toprakla teması olduğunu şimdi idrak edebiliyorum.Birde elma dalı olabilir üzerinde yosunumsu veya mantar da olabilir parçalar vardı.**** kabukları parça parça dökülmüştü.Abilerim böyle bişeyi hatırlamıyorlar.Senin hayalin diyorlar.Ama ınanın şimdi görmüş gibi aklımda resmetmişim. ormanda kaldığı yerde fosfora bulaşmıştır diyecem ama o konuda da bilgiye sahip değilim.Soralım ormancı arkadaşlara herhalde bir açıklama bulurlar .Teşekkürler

oktars 02-07-2006 22:57

Demekki anlattığım olay gerçekten oluyormuş fakat kafam gövdeye aşılanacak kalemlere takıldı bunlar tersmi yoksa normal olarakmı aşılanacak

Humeyra 02-07-2006 23:00

Normal aşılanıyor

Humeyra 02-07-2006 23:19

Top Akasya

1 Eklenti(ler)
Aşısı mı düzgün yapılmamış bilmiyorum, ağaç sol tarafa doğru uzayıp gitmişti. Sağ taraf ise güdük kaldı. Budadıktan sonra bu hale geldi.

Mine Pakkaner 03-07-2006 10:41

Çok güzel olmuş eline sağlık :)

Plumbago 03-07-2006 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Humeyra
Aşısı mı düzgün yapılmamış bilmiyorum, ağaç sol tarafa doğru uzayıp gitmişti. Sağ taraf ise güdük kaldı. Budadıktan sonra bu hale geldi.

Hakim rüzgar yönünün bir etkisi de olabilir ağacın bir tarafa doğru gelişmesinin...

Kagan 03-07-2006 21:10

Pratik Biçimde Suyun Arıtılması

Musluk sularımız genel olarak saksı bitkileri için uygun değil; kireç ve klor bakımından oldukça zenginler (!). Evdeki bitkilerimizi sulamak için en uygun su, yağmur suyu; fakat yağmur suyunu her zaman için elde etmek kolay değil (benim stoğum tükenmek üzere). Büyük plastik şişelerde satılan sular ise pahalıya gelmekte (hem onlar da uygun mu bilemiyorum). Bu durumda, musluk sularımızı

a) Kireçten
b) Klordan
c) Hem kireçten, hem de klordan

arındırabileceğimiz pratik yöntemler yok mudur?

Kaynaklar, musluk ve kuyu sularının kireçten arındırılması için - 1lt'ye 2 gr olmak üzere- FeSO4, KHCO3 veya K2CO3 katılıp oda sıcaklığında bir süre bekletilmesi gerektiğini yazıyor. Bunun -evde bulunan materyalleri kullanarak uygulayabileceğimiz- daha pratik yöntemleri yok mudur (ve tabi klor için de bir yöntem)?

Yelken Çiçeğim (Spathiphyllum wallisii) uçlarından kuruyup yaprak kaybetmekte. Ben başta sigara dumanına bağlamıştım. Ama hala yaprakları -ucundan- kuruyor. Şimdilik bunu, bir süre önce sulamada kullandığım klorlu musluk suyuna bağlıyorum (gerçi yaklaşık bir aydır yağmur suyu vermekteyim).

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025