![]() |
2 Eklenti(ler)
Bu konuyu açan arkadaş, farkında olmadan deniz-derya bir konuya girmiş.
Geleneksel okçuluk da, tıpkı süvariliğimiz gibi; kaybettirildiğimiz/unutturulduğumuz değerlerimizdendir. Konuyla ilgilenen arkadaşların, öncelikle tirendaz - Türk Okçuluğu gibi siteleri incelemelerini, mümkünse bu tür siteleri hazırlayan değerli insanlarla iletişim kurmalarını şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu insanlar; amatör ruhla, ecdadın geliştirdiği teknikleri, bilimin ışığında yeniden ele alıyor ve kaybettirildiğimiz/unutturulduğumuz bu değerleri tekrar kazanmamız için -tabiri caiz ise- yırtınıyorlar. Ecdat, yayın ahşap kısmında genellikle "Tatar Akçaağacı" (acer tataricum) kullanmış. Eklenti 326852 Okun ahşap kısmında ise umumiyetle "Karaçam" (pinus nigra) kullanmış. Eklenti 326853 Bu arada; Karaman'daki Karadağ bölgesinde, yukarıda isimlerini zikrettiğim ağaçlardan da oluşan "Geleneksel Türk Okçuluğu Hatıra Ormanı" oluşturuluyor. Kolay gelsin. |
Çocukken acemice yaylar yapar,aramızda en uzağa fırlatma ya da hedef vurma yarışları yapardık.Şimdilerde de boş bir zaman bulursam şu compound bow denilen türü yapmaya hevesim var.Ama bunun için ağaç kesmek yerine yayımı profesyonellerinde olduğu gibi fiberglastan yapmayı düşünüyorum.
Birçok erkek koca adam olsalar da okçuluğa ilgi duyabiliyor,insanoğlunun en az 64.000 yıldır ok-yay kullandığı düşünüldüğünde bu-bir anlamda-genlerimize işlemiş diyebiliriz.''Erkekler''diyorum,çünkü yüz binlerce yıl insan türünün erkekleri av peşinde koşmuş,şimdi de top peşinde koşmayı,balık tutmayı,okçuluğu kadınlara göre çok daha fazla sevmemiz tesadüf değil. |
Merhabalar sitenizi uzun zamandır takip ediyorum ve yeni kayıt olmuş bulunmaktayım.
başlıkları okurken burası dikkatimi çekti 5 sene olmuş yazılalı ama yinede soranlar olur diye yazma gereksini duydum.Türk yay yapımı ile 4 senedir uğraşıyorum. İlk öncelikle Türkiyede yaylık ağaç bulmak neredeyse imkansız çünkü yaylık ağacın bakımı ilk 3 senede yapılıyor.Osmanlı yayı için Akça (Tarak akçası) kullanılır.Genelde belediyelerin yol kenarlarına ektiği ağaç olarak biliyorum.bazı bölgelerde ise kesimi yasak bilgisini almıştım. Tohum örneği http://f1209.hizliresim.com/11/m/d64yz.png Kısa söylemek gerekirse; Akçaağacı yurtdışından sipariş etmen daha doğru olur. Acemi olarak yay yapıyorsanız ceviz dut fındık (kürek sapları fındıktır :D) kullanabilirsiniz. |
Arkadaşlar ben öğrenciyim tarih dersinde yıllık ödev olarak ok ve yay yapımı çıktı. Fazla bilgim yok bu konuda nasıl yapılacağını neler gerektiğini bilmiyorum. Sadece meşakkatli bi konu oldugunu biliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
|
Alıntı:
Ben ancak destanlardan-kayın ağacından, Kullanılan 5 materyal; tahta+siyah boynuz+hayvan siniri+huş ağacı kabuğu+yapıştırıcı, Okçuluk, Savaştaki yeri, günümüzdeki yeri ile ok yapımı hakkında bilgi verebilecek siteler sunabilirim. Ustalarımızdan özür dileyerek. Saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
|
Ok yapımıyla ilgili güzel bir video: Maceracı - Türk Yayı Yapımı / Bowmaking on National Turkish TV Channel - YouTube
|
Çok teşekkür ederim ama hayvan sinirini nerede kullanıcağımızı anlamadım
|
Alıntı:
|
sığır tendonu dışa boynuz içe eklenit Türk oku hybrittir tek bir madde değildir
|
Türk yayı kompozit bir yaydır
|
Yay yapımında kullanılan akçaağaç özellikle bolu gerede bölgesinde kayalık kesimlerde yetişen ağaçlardan yapılmıştır.
|
ve bu ağaçların acı suyu çıkarıldıktan sonra Mersin balığının hava kesesinden elde edilen çeğa tutkalı emdirilerek bir nevi kompozit hale getirilmiştir.
|
Yay yapımındada sığır tendomu ve manda boynuzu kullanılarak esnekliliği ve dayanıklılığı arttırılıştır.
|
Geleneksel usüllerle tam anlamıyla bir Osmanlı yayının yapımı 7 yıl sürdüğü söylenmektedir.
|
Keşke bunların hepsini tek mesajda yazsaydınız Sn. Gokkurt :).
|
BOYNUZ İŞLEMEK
Yay YAPAMAMANIN 10 değişik yolu Y. METİN AKSOY hocamızın deneyleri. Teşekkürler kendilerine. ....Yapımı 5 ile10 sene süren...., ...vızıldayan oklar...., ...Bir yabancının mektubu...., ...boynuz ve ahşabın birleştirilmesi...,şahsî deneyimleri. 1705 yılına ait merhum ''yaycı Yusuf Beşe'' 'nin miras tesbit tutanağı/terekesi. Tek yazılı kaynak ''TELHİS TERCEMESİ - okçuluk kitabi ( Telhis-i Resai’l-ür Rumât - yazar; Mustafa Kâni Efendi - II. Mahmud dönemi)'' Kolay gelsin. Çok meraklıydım nasib olmadı, şimdi kızım için araştırmalardayım. İzmir ili için. Saygılarımla lütfen. |
ZİHGİR (OKÇU YÜZÜĞÜ) yapımı
geleneksel okçuluk ile ilgileniyorum zihgir yapmak istiyorum genelde boynuz ve ağaçtan yapılıyor ama hangi ağaç oldugunu ya da nereden temin edeceğim hakkında bir bilgim yok Sert kolay kirilip asinmayacak lif yapisi musait olan ağaç türleri hangisidir kral ağacı abanoz gibi ağaçlardan yapıldıgı biliyorum bana lazım olan birer karıslık parçalar bütünde olabilir. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Aşağıda en son, gül ağacı ve dişbudak karışımı ile yaptığı (henüz yapım aşamasında) bir zihgir resmini paylaşıyorum. Eklenti 536167 |
teşekkür ederim fakat dediğini kişiye ulaşamadım
|
Alıntı:
https://plus.google.com/113106603890583289630/posts |
teşekkür ederim ben istanbulda yaşıyorum fakat hatada okuduğum için bigadak festivallere maalesef katılmadım ilginiz alakanı teşekkur ederim.forumda kurutulmuş şekilde bu çeşit ağaç parcalarından nerede bulacağıma dair fikri olan var mı? örneğin abanoz yılan kral ağacı yeşil pelesenk Bocote gibi
|
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025