agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner'e soralım 2010-12 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/18646.htm)

Samsunlu55 06-04-2010 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 611049)
Baklagiller azot bağlar doğru, akasya da azot bağlar ama otsu baklagiller kadar değil. Azotu bağlayan kökleridir. Bağlanan azot gübrelemeye yeterli değildir. Sadece toprağı bir miktar zenginleştirir. Akasya çiçekleri dökülünce gübreleme yapılmış sayılmaz. Örneğin biz tarlaya yeşil gübreleme yapmak amacıyla baklagil diktiğimizde de 1/3 oranında çiçeklenince sürer toprağa kariştırırız. Çünkü o aşamadan sonra bitki bağladığı azotu kendi kullanmaya başlıyor.

Cevaplandırdığınız için teşekkürler, ben yoncanın topladığı azotu üzerinde bulundurarak çürüdüğünde toprağa kazandırdığını sanıyordum burdan çıkarak akasyada yapraklarında azot bulundurur yaprak döküldüğündede toprağa azot kazandırmış olur diye düşünmüştüm.

Didem 07-04-2010 08:18

Mine hanım çok teşekkürler. Siz olmasanız biz ne yaparız.. :)

USKA 08-04-2010 11:48

mavi servi çeliklenmesi

Sayın Mine Pakkaner
"ağaçlar dış mekanlar ve süs bitkileri" isimli kitapta mavi servi ve türlerinin çeliğinin ağustos-eylül aylarında yarı odunsu genç sürgünlerinin çelik olarak alındıktan sonra ters çevrilerek başaşağı dikilmesi gerektiğini yazıyor. Bu bilgi doğru mudur? Ben birkaç deneme yaptım olacak gibi duruyor.
Teşekkürler

Mine Pakkaner 08-04-2010 15:07

Sayın Uska, çeliklerin alınma zamanı ve materyal özelliğine diyecek birşeyim yok ama, baş aşağı dikilmesi söylemi hayret verici. Şunu merak ettim, acaba çeliği bitkinin neresinden aldınız, uç çeliği midir yoksa ara çelik mi aldınız, üzerinde hiç yaprak bırakmadınız mı ki baş aşağı dikim yaptınız?

Siz nasıl yapardınız diye sorarsanız, o senenin sürgünü, hafifçe odunlaşmış bir ökçeli uç çeliği alır, yaprakları inceltir, azaltır ve çeliği köklendirmehormonu ile muamele edip düz dikerdim.

USKA 15-04-2010 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 613150)
Sayın Uska, çeliklerin alınma zamanı ve materyal özelliğine diyecek birşeyim yok ama, baş aşağı dikilmesi söylemi hayret verici. Şunu merak ettim, acaba çeliği bitkinin neresinden aldınız, uç çeliği midir yoksa ara çelik mi aldınız, üzerinde hiç yaprak bırakmadınız mı ki baş aşağı dikim yaptınız?

Siz nasıl yapardınız diye sorarsanız, o senenin sürgünü, hafifçe odunlaşmış bir ökçeli uç çeliği alır, yaprakları inceltir, azaltır ve çeliği köklendirmehormonu ile muamele edip düz dikerdim.

Sayın Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim. Bahsettiğim kitap http://www.agaclar.net/?t=13307&id=showthread linkinde tanıtımı yapılan kitaptır. Bu kitaptan öğrendiğime göre mavi servinin yan dallarından çelik alıp taze sürgünlerini ters çevirip diktim. Zaten bu kitapta düz klasik çelik olmaz diyor.

cigdemb 15-04-2010 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 615983)
Bu yasemin sarılıcı formda olsun diye yetiştirilmiş. 2-3 karıştan kesilince çalı formunda gelişir. Şu anda budayabilirsiniz ancak, üzerindeki göz yapısını görmediğim için yerini söyleyemiyorum. Gövdedeki gözler körleşmişse sürgün patlatması zorlaşır. Bunu da sarılıcı formda yetiştirseniz olmaz mı? Ya da yüksekten taçlandırın, şöyle ki;
http://www.tradeaplant.com/PlantLibr...5Cstarjasm.jpg

Mine hanım cevabınız için çok çok çok teşekkür ederim. Budasam bodur bir yasemin elde edebileceksem söylediginiz gb 2-3 karıştan budamak isterim :( Bitkiyi daha net bir şekilde görebilmeniz ve bahsettiginiz gövdedeki gözlerin durumunu ben anlayamadığımdan yorumlayabilmeniz için resimlerini şu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=623 ekledim.

Form verme konusunda yönlendirmenize ihtiyacım var, çok teşekkür ederim.

üzüm 16-04-2010 14:14

Sayın Mine Pakkaner,

İngilizcesi 'runner bean', latincesi 'Phaseolus coccineus' olan fasulye türünün acaba türkçe literatürdeki karşılığı nedir. Elimdeki kaynaklarda bulamadım, internetde 'ateş, bombay, çalı' fasulyesi gibi adlandırmalara ulaştım; acaba hangisi doğrudur. Türkiye'de bu türün üretimi yapılıyor mu?

Teşekkür ederim.

Yılmaz Yalçın 16-04-2010 15:37

Sayın Mine Pakkaner,

Benim evimde salonda bodur palmiye var 3 yaşında şuanda.20 litrelik saksıda yetiştiriyorum.Ayda bir kez b5A organik sıvı gübre veriyorum toprağına..2 gün öncede uygun dozda yani 2,5 litre suya 2,5 cc karıştırarak verdim.Yalnız su ile sıvı gübre karışımını topraga verirken palmiyenin yelpaze yapraklarının birliştiği gövdesine de (tüylü kahverengi gövdeye)dökmüştüm..Sabah baktımki saksının tabagında epey su birikmiş onu hemen boşalttım ve 2 gündürde suyunu çektyi tabakta kuru ama palmiyenin yelpaze yaprakları kendini salmış yere yığılmış ve gövdesi yumuşamış durumda şuan..hatta yelpaze yapraklar uçlardan kurumaya başladı bazı yapraklar ise tamamen kurudu.Daha önce çok sağlıklı idi ve yeni yapraklar veriyordu ne olduysa b5A uyguladıktan sonra oldu..Şuan ortadan çıkan yeni yelpaze yaprak sadece sağlam diğerleri kurudu ve gövdede şuan yumuşak halde.. eskiden sert tüylü gövdesi vardı.Sizce palmıyem öldümü ne yapmalıyım?

Mine Pakkaner 16-04-2010 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merih (Mesaj 616919)
Mine Hanım fotoğrafta görünen iki çiçeğin isimlerini öğrenmek istiyorum.Sizi sabrınız ve aydınlatıcı bilgi paylaşımınızdan dolayı yürekten kutluyorum.saygıyla esen kalın.;)

Sarkıcı olan kalp kalbe karşı, Ceropegia sp.

Diğeri ise bir Peperomia polybotrya.

Mine Pakkaner 16-04-2010 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi USKA (Mesaj 617877)
Sayın Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim. Bahsettiğim kitap http://www.agaclar.net/?t=13307&id=showthread linkinde tanıtımı yapılan kitaptır. Bu kitaptan öğrendiğime göre mavi servinin yan dallarından çelik alıp taze sürgünlerini ters çevirip diktim. Zaten bu kitapta düz klasik çelik olmaz diyor.

Sayın Uska, bahsettiğiniz kitap kütüphanemde de mevcut. Hemen baktım, haklısınız öyle bir bilgi veriyor.

Ancak ben yazarın bilfiil hiçbir yetiştiricilik tecrübesi olmadığına da neredeyse eminim. Zaten kitap da malumunuz bir üretim tekniği kitabı değil, bir bitki tanıtım kitabı.

Servilerin hepsi için bu yetiştiriciliği öneriyor. Hem de yapraklı halde ters dikim çelik. Bu durumda biz senelerdir yanlış yapıyor oluruz. Köklenmez de demiyorum, çünkü hiç denemedim ama konifer çelikleri genelde tepe çeliğidir, bu durumda siz büyüme noktasını da yani apikal tomurcuğu da toprağa gömeceksiniz.

Koniferlerin yan dallardan alınan çeliklerinden yetişen fidanlar bile dik gidemez, yayılıcı gibi yan gider, peki bunlar acaba nasıl olur? :) Bilmiyorum sonucu izlemek eğlenceli olacaktır, lütfen gelişmeleri bizimle paylaşmaya devam ediniz.

Mine Pakkaner 16-04-2010 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 618398)
Sayın Mine Pakkaner,

İngilizcesi 'runner bean', latincesi 'Phaseolus coccineus' olan fasulye türünün acaba türkçe literatürdeki karşılığı nedir. Elimdeki kaynaklarda bulamadım, internetde 'ateş, bombay, çalı' fasulyesi gibi adlandırmalara ulaştım; acaba hangisi doğrudur. Türkiye'de bu türün üretimi yapılıyor mu?

Teşekkür ederim.

İspanyol fasulyesi olarak da tanınıyor, çalı fasulyesi çeşidi,yetiştiriciliği yapılıyor ancak bölgelere göre yaygınlık derecesini bilmiyorum, örneğin bizim burada Gina daha yaygın.

Mine Pakkaner 16-04-2010 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kubat_izmirli (Mesaj 618452)
Sayın Mine Pakkaner,

Benim evimde salonda bodur palmiye var 3 yaşında şuanda.20 litrelik saksıda yetiştiriyorum.Ayda bir kez b5A organik sıvı gübre veriyorum toprağına..2 gün öncede uygun dozda yani 2,5 litre suya 2,5 cc karıştırarak verdim.Yalnız su ile sıvı gübre karışımını topraga verirken palmiyenin yelpaze yapraklarının birliştiği gövdesine de (tüylü kahverengi gövdeye)dökmüştüm..Sabah baktımki saksının tabagında epey su birikmiş onu hemen boşalttım ve 2 gündürde suyunu çektyi tabakta kuru ama palmiyenin yelpaze yaprakları kendini salmış yere yığılmış ve gövdesi yumuşamış durumda şuan..hatta yelpaze yapraklar uçlardan kurumaya başladı bazı yapraklar ise tamamen kurudu.Daha önce çok sağlıklı idi ve yeni yapraklar veriyordu ne olduysa b5A uyguladıktan sonra oldu..Şuan ortadan çıkan yeni yelpaze yaprak sadece sağlam diğerleri kurudu ve gövdede şuan yumuşak halde.. eskiden sert tüylü gövdesi vardı.Sizce palmıyem öldümü ne yapmalıyım?

Gövde yumuşamışsa üzüldüm, inşallah ölmez. Sadece b5a yı sorumlu tutmak da doğru olmaz. Başka bir patojen de olabilir. Bekleyin, bekleyin, bekleyin...

Mine Pakkaner 16-04-2010 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki (Mesaj 614254)
Mine hn, merhaba.

Organik tarımı amaçlayarak bir elma bahçesi kurdum ve devam ettiriyorum. Sorunum; bitkileri ne kadar anlamaya çalışsam da bir apartman insanı olarak pek anlamadığım. Bir organik tarım danışmanına ihtiyacım var. Çanakkale, Bayramiç bölgesine yakın düşen bir bildiğiniz var mı? Ben bu bölgede konvansiyonel tarım dışında bilgisi olan bulamadım. Ve biliyorum çok farklı bir talep oldu. Mecbur kaldım...

Saygılar.

Sn. Bayindirmevki, o bölgede bir uzman tanımıyorum, yakın olsa ben geleyim diyeceğim ama uzun vadede aksar, aklımdasınız, bir gelişme olursa hemen size ulaşacağım.

Mine Pakkaner 16-04-2010 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 617064)
Sevgili Mime Hanım,
Başkalarına da gerekir diye , araması kolay olsun diye (Ben aradım bulamadım.) Erik ağaçlarında yaprak sürgün kıvrıklığı başlığı açtım yanıt veren olmadı. Sorunuyla nasıl mücadele edeceğiz. Arap sabunu suyu attım faydası olmadı kırmızı örümcek ilacı da fayda etmiyor. Saygılar.

Önce kıvırcıklığın sebebini tespit etmek gerek. Lütfen makro fotolar yollayınız, yaprakların altını da görelim, kıvrıkların içini açıp foto da çeker misiniz rica etsem, sonra değerlendirelim.

Güler 17-04-2010 22:23

Sayın Mine Hanım, çim alanda kullanmak üzere aldığım Maxi Crop'u (bir dönüm için 400grlık 3 kutu aldım) çim tohumunu atmadan önce mi (zemin toprağa) yoksa tohum atıp kapak toprağı yaptıktan sonra mı kullanmam gerekiyor?
Sulandırıp, pompa ile kullanacağım.

Cumhur Tonba 17-04-2010 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 619226)
Sayın Mine Hanım, çim alanda kullanmak üzere aldığım Maxi Crop'u (bir dönüm için 400grlık 3 kutu aldım) çim tohumunu atmadan önce mi (zemin toprağa) yoksa tohum atıp kapak toprağı yaptıktan sonra mı kullanmam gerekiyor?

http://www.agaclar.net/forum/archive...hp/t-1405.html
Burada Maxi Crop ile ilgili bazı bilgiler var.

Linkten Alıntı>Bu arada sizin bahsettiğiniz deniz yosunundan yapılmış
organik MaxiCrop ürünün temin ettim 1 ay önce aradım
ellerinde yoktu 10 gün önce elime geçti.Fakat içeriğini
şurdaki gibi bekliyordum http://www.drtarsa.com/fertilizer.asp#Organik
bana biraz yetersiz geldi.
Üzerindeki bir bilgiyide paylaşmak istiyorum
"TOHUMDA UYGULAMA Hızlı tohum çimlendirme ve erken çıkış için
sera bitkileri tohumları 10 lt suya 50-100 gr maxicrop
karıştırılmış suda 1-2 saat bekletilir"

Mine Pakkaner 18-04-2010 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 619226)

Zemine püskürtüp üzerine tohumu atınız Güler Hanım, bu sayede tohum doğrudan yosuna temas edecektir. Cumhur Bey' in bahsettiği şekilde tohumu maxi croplu suda bekletip uygulamanız da mümkün ama ev koşullarında ve büyük alanlarda hiç kolay olmamakta. İşlem şu şekilde oluyor;
Suda yeterli süre bırakıp sonra süzmek, havalandırıp nemini aldırmak ama asla kurutmamak ve atılabilir neme gelince hemen toprağa ekmek.
Saygılar.

Mine Pakkaner 18-04-2010 01:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi naturela (Mesaj 619162)
Merhaba Mine Hanım,
Çim başlığı altında iki sorum var, cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=237
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=239
Saygılarımla,
Özge

Sorduğunuz başlıkta sorularınızı cevapladım.

cigdemb 18-04-2010 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cigdemb (Mesaj 618626)
Teşekkürler Mine Hanım. Herkese tek tek cevap veriyorsunuz ne kadar emek veriyorsunuz tekrar teşekkürler.

Son olarak Gözler kör mü değil mi anlayacak bilgim yok ne yazık ki :(...resimden göründüğü kadarıyla sizce kör değil canlı mı o gözler?

İyi akşamlar

Merhaba Mine Hanım, çok ısrarcı ve laftan anlamaz olduğumu düşünmüyorsunuzdur umarım, ama sanırım gözden kaçtım son mesajıma bir cevap alamadım. Budama yapacağım ama gözlerin canlı olup olmadıgını bilmeden budayıp yaseminimi kaybetmek istemiyorum.

Kusuruma bakmayın, acemiliğime verin lütfen :(

Mine Pakkaner 18-04-2010 17:28

Gözler yani yeni sürgünlerin çıkacağı eski yaprakların izleri çok az belirginse ve kurumuşsa körleşmiş olabilir. Hafif kabarıksa, üzeri artık iyice odun gibi değilse, belirginse göz canlıdır. KÖk boğazına yaklaştıkça gözlerin körleşmiş olması ihtimali daha fazladır. Fotoğraflarınızdan kesmek istediğiniz yükseklikteki gözleri seçemediğim için size şuradan kesin diyemedim.

Güler 18-04-2010 17:38

Teşekkür ederim Mine Hanım.

cigdemb 18-04-2010 18:06

3 Eklenti(ler)
;) anladım mine hanım :)

umudum gözlerin kör olmadığı şeklinde ama bilemiyorum. Yakından fotoğraflarını ekliyorum.

Vaktinizi aldığım için kusuruma bakmayın, yardımınız için teşekkür ederim. Hızla yaz geliyor budama zamanı geçerse diye endişelendiğim için böyle ısrarcı oldum :o yanlış anlamayın :)

aysebereket 19-04-2010 11:51

demir sülfat-aluminyum sülfat uygulaması

Merhaba Mine Hanım,

Bu soruyu Ortanca başlığı altında sormuştum ancak oradan size danışmamı önerdiler. Ortanca başlığının 22 sayfasını da okudum, harika bilgiler edindim hepinize çok teşekkürler. Geçen yıl kocaman top çiçekli bir mavi ortanca aldım, muhtemelen ithaldir çünkü alışana kadar beni çok uğraştırdı. Şartlar da esasında çok elverişli değildi

Hisar'da, çok uzun saatler güneş alan ve dolayısıyla ne kadar esse de sıcak, yarı kapalı (yani üstü kapalı, iki tarafı camlı, ön tarafı da açık bir balkonda. Çok sık sulamaktan da küllenme oldu. Ama ikimiz de inat ettik ve şu anda çok sağlıklı yaprakları var.

Su çok kireçli (artık kaynatılıp soğutulmuş su ya da en azından 12 saat dinlendirilmiş su kullanacağım) ve toprağın ph'ı da şu anda 8'ye yakın. Dolayısıyla limontuzlu sulama ve iki gün sonra da demir sülfatlı su uygulaması yapacağım. Mavi rengi için de 15 günde bir, sadece 2 kere sanırım, aluminyüm sülfatlı sulama yapacağım (paslı çivi, gazete kağıdı, narenciye kabuğunu da toprağa ekleyeceğim.)

Sorum şu: demir sülfatlı sulama ve aluminyum sülfatlı sulama arasında kaç gün olmalı? Biribirlerini etkililerler ya da bitkiye zarar vermelerinden korkuyorum. Cevap verirseniz çok sevinirim. Çok teşekkürler.

Not: Bu arada İstanbul'da bu taraflarda oturanlar için: demir sülfatı Ortaköy fidanlığından 1 kg/5TL ve aluminyum sülfatı da Resitpaşa Fidanlığı'ndan aynı fiyata aldım.

GLCN 19-04-2010 14:50

Arkadaşlar burdaki sorunumun cevabını bilen varmı noluır yardım edin..
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=mavi+yasemin

verdoque 19-04-2010 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GLCN (Mesaj 620103)
Arkadaşlar burdaki sorunumun cevabını bilen varmı noluır yardım edin..
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=mavi+yasemin

Resim eklerseniz daha iyi yardım alırsınız.

GLCN 19-04-2010 15:10

2 Eklenti(ler)
154teki mesajımın resimleri umarım yeterli olur çünkü daha net çıkmıyorlar..:(

Mine Pakkaner 19-04-2010 21:10

GLCN maalesef fotoğraf hiçbir şey anlatmıyor. Keşke düzgün bir makro fotoğraf görebilsek. Bursa' da size en yakın ziraat teşkilatına veya tarım ilacı bayisine numune gösterirseniz size fikir vereceklerdir.

GLCN 19-04-2010 22:10

Teşekkür ederim Mine hanım. Daha net bir fotO ne yazıkki olmuyor ama resmen tuz dökülmüş gibi ancak onu diyebilirim..

bloodflower 20-04-2010 03:49

1 Eklenti(ler)
Sayın Mine Pakkaner,

Sitemizde, Dua çiçeği (Maranta sp.) hakkında fazla bilgi bulunmadığından sorumu burda sormak istiyorum.

2, 3 hafta kadar önce arkadaşımdan gelen dua çiçeği çeliğini diktim. Şu ana kadar gelişme yaşanmasa da gerileme de yok. Ancak yapraklarında bazı lekeler oluştu ve araştırmam sonucunda bu bilgiye ulaştım;

Alıntı:

En önemli zararlısı Kırmızı Örümcekler’dir. Kırmızı Örümcekler, Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir.

Kaynak: http://www.bahcenet.com/dua-cicegi-m...euconeura.html
Sormak istediğim gerçekten bunun sebebi bir zararlı mıdır? Ve eğer zararlıysa,
yeni bir toprağa diktiğim için bitkiyle beraber geldiğini düşünmekteyim, bu doğru mudur?

Saygılar.

kumyaka2010 20-04-2010 15:42

1 Eklenti(ler)
Sayın Mine hanım!
Bugun bahcede erik agacını resimlemek istedim.Bazı şişkinlikler eriklerin arasında peyda olmuş.( sol ust koşede) Bu bir zararlımı? Ne tavsiye edersiniz? Selamlar.

Yılmaz Yalçın 21-04-2010 19:42

2 Eklenti(ler)
Sevgili Mine Pakkaner,

Bahçemde dikili güllerim epey sürgün verdiler ancak bazı güllerimin yapraklarında fotoğraflardaki gibi lekeler ve sararmalar görmeye başladım.Hangi ilacı önerirsiniz çünkü 30 adet gülüm var ve diğerlerine geçmesinden korkuyorum.
İlk fotoğraf yaprağın ön tarafından çekilmiş diğer fotoğraf ise yaprağın arka profilidir.

Mine Pakkaner 21-04-2010 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 (Mesaj 620870)
Sayın Mine hanım!
Bugun bahcede erik agacını resimlemek istedim.Bazı şişkinlikler eriklerin arasında peyda olmuş.( sol ust koşede) Bu bir zararlımı? Ne tavsiye edersiniz? Selamlar.

Sayın Kumyaka, inanın hiç seçemedim. Sadece o bahsettiğiniz şişkinliğin net bir fotoğrafını istiyorum.

Mine Pakkaner 21-04-2010 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bloodflower (Mesaj 620508)
Sayın Mine Pakkaner,

Sitemizde, Dua çiçeği (Maranta sp.) hakkında fazla bilgi bulunmadığından sorumu burda sormak istiyorum.

2, 3 hafta kadar önce arkadaşımdan gelen dua çiçeği çeliğini diktim. Şu ana kadar gelişme yaşanmasa da gerileme de yok. Ancak yapraklarında bazı lekeler oluştu ve araştırmam sonucunda bu bilgiye ulaştım;

Sormak istediğim gerçekten bunun sebebi bir zararlı mıdır? Ve eğer zararlıysa,
yeni bir toprağa diktiğim için bitkiyle beraber geldiğini düşünmekteyim, bu doğru mudur?

Saygılar.

Sayın Bloodflower,
Çeliklerin tutması zaman alır, bu arada daldaki yapraklarda bu gibi sorunlar oluşabilir. Kırmızı örümcek varsa öncelikle yaprağın arkasında olur. Yaprağın arkasına bir büyüteçle bakarsanız ( hatta alışık bir göz büyüteçsiz de tanır) hızla hareket eden mini mini canlıları görürsünüz.

Kırmızı örümcek çelikle gelebileceği gibi sizdeki başka bir bitkiden bulaşmış da olabilir. Yeni toprakla da gelebilir.

Mine Pakkaner 21-04-2010 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 621952)
Sevgili Mine Pakkaner,

Bahçemde dikili güllerim epey sürgün verdiler ancak bazı güllerimin yapraklarında fotoğraflardaki gibi lekeler ve sararmalar görmeye başladım.Hangi ilacı önerirsiniz çünkü 30 adet gülüm var ve diğerlerine geçmesinden korkuyorum.
İlk fotoğraf yaprağın ön tarafından çekilmiş diğer fotoğraf ise yaprağın arka profilidir.

Bu karaleke hastalığı, bulaşıcıdır ama bitkinin ölümüne nadiren sebep olur. Hastalıklı yaprakları toplayınız. Bu hastalığa ruhsatlı bir ilaç yok. Mancozeb li ilaçların fayda sağladığını söyleyebiliriz. Sularken yapraklarını ıslatmayınız. Gece sulamayınız.

Yılmaz Yalçın 21-04-2010 21:59

Mine Hanım çok teşekkür ediyorum cevap için...

gilan 22-04-2010 13:10

Mine Hanım,

Sizden ricam lütfen bize petunya bakımını öğretin. :o

Yıllardır petunya alır dikerim, başlarda çok güzel gelişirler, kokularına bayılırım ama derken en güzel zamanlarında bir günde ölürler. Bir sonraki sene yine dayanamam yine alırım. Forumda petunya başlığında neredeyse herkesin aynı durumda olduğunu, kimilerinin artık tümden vazgeçtiğini fark ettim. Şöyle ağız tadıyla petunya yetiştirdim diyene pek rastlamadım.

- Petunyalarda bu en güzel zamanındayken bir ya da iki gün içinde ölme durumu doğal bir durum mu? İmkansızı mı istiyoruz? :)

- Bozulmadan kısa önce genelde petunyalarda bir yapışkanlık başlıyor. Genelde gözle görülen bir zararlı fark edilemiyor ama forumda çeşitli yerlerde insektisit kullanmak gerektiği belirtilmiş. Bu durum tam olarak nedir?

- Genelde üyeler tam güneş yerine yarı gölgede petunyaların daha uzun süre sağlıklı kaldığını gözlemlemiş. Siz ne dersiniz?

- Ben hep "Sularken yapraklara su gelmemesine dikkat edin." şeklinde uyarılar okuyorum. Ama sarkan petunyalar gördüğümüz üzere Avrupa'da sokaklarda cıvıl cıvıl yetişiyorlar ve bir gün olmasa diğer gün üstlerine yağmur yağıyor. Acaba biz nem oranını mı tutturamıyoruz?

- Petunyanın özel bir toprak isteği var mı? Acaba o konuda mı yanılıyoruz?

Bunlar benim aklıma takılanlar. En son da sizden genel olarak petunya yetiştirmenin inceliklerini rica ediyorum. :)

Daha sonra mesajınızı Petunya başlığının ilk mesajına eklemesini sanırım malina'dan rica edebiliriz.

Şimdiden çok çok teşekkürler. :)

Yılmaz Yalçın 22-04-2010 17:16

Mine Hanım,
Çok soru sordum farkındayım:)Bahçemdeki bir kaç süs bitkisinin kuru dal olarak hala sürgün vermemesine kuşku ile yaklaşıyorum.Bir bitkinin kuruyup kurumadığını anlamanın pratik bir yolu varmıdır?(sürgün vermesini beklemek dışında)

hozat 22-04-2010 18:33

1 Eklenti(ler)
Mine Hanım,

Aşağıdaki fotoğraf komşu bahçemizden bir defne.

Tüm yaprakları kızamık dökmüş gibi,gördükçe içim sızlıyor.

Acaba bu bir zararlı mı, yoksa hastalık mıdır?

İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Eklenti 138053

aysebereket 22-04-2010 23:47

Mine Hanım,

Yukarıda da yazmıştım ama sanırım yanlış formatta sormuşum, kusura bakmayın. :) Ortanca için demir sülfat ve alüminyum sülfat kullanımı arasındaki süre hakkındaki sorum aşağıdadır. Çok teşekkürler şimdiden.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=650

bloodflower 23-04-2010 02:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 622040)
Sayın Bloodflower,
Çeliklerin tutması zaman alır, bu arada daldaki yapraklarda bu gibi sorunlar oluşabilir. Kırmızı örümcek varsa öncelikle yaprağın arkasında olur. Yaprağın arkasına bir büyüteçle bakarsanız ( hatta alışık bir göz büyüteçsiz de tanır) hızla hareket eden mini mini canlıları görürsünüz.

Kırmızı örümcek çelikle gelebileceği gibi sizdeki başka bir bitkiden bulaşmış da olabilir. Yeni toprakla da gelebilir.

Cevabınız ve yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim Sayın Mine Pakkaner.

Yaprakların arkasını dikkatle inceledim ve kırmızı örümcek göremedim. Sanırım çeliklerin tutmasıyla ilgili bir sorunmuş, zira tuttuğunu belli edecek yeni yaprak oluşumları var.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025