agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (https://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Mini bonsailer. (https://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/583.htm)

bonsaireef 02-11-2006 23:04

Mini sarkık tarz mine

Arkadaşlar bugün elime bir fotoğraf makinası geçirdim ve hemen konusu açılmış olan mini bonsailere elimdekilerden bir örnek çektim. Bu yaz başı şekillendirmeye başladığım bir mine. Yarı sarkık tarz deniyorum. Gövdesi bir taşa yaslanmış durumda. Boyunu ölçmedim ama yaklaşık 10 cm dir.

http://img75.imageshack.us/img75/5755/resim012gm2.jpg

http://img56.imageshack.us/img56/9580/resim014ot0.jpg

http://img234.imageshack.us/img234/8900/resim010tx9.jpg

murare 03-11-2006 08:15

Bence çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık. Banada ayırıyorsun değilmi mine ve zeytinlerden.

bonsaireef 03-11-2006 09:14

Ayırmaya gerek yok, hepsi senin. :D

murare 03-11-2006 09:25

Eyvallah bu yetti bile. :)

albiza 03-11-2006 13:39

Miniler

4 Eklenti(ler)
Mini mini birler......
Bunlar da benim Mini Bonsai denemelerim.1,2,3,4. resimdekiler Euonimus fortunei -Yayılıcı taflan 5.resimdeki ise Euonimus microphylla- Minyatür Taflan .Mini bonsai için çok uygun türler zira yaprakları da çok küçük.
Eklenti 4797
Eklenti 4798
Eklenti 4800
Eklenti 4802

gümüş 03-11-2006 14:06

1 Eklenti(ler)
Albiza ve bonsaireef minileriniz çok güzeller ellerinize sağlık.
Birgün benimde olur inşallah. Teoriği bırakıp da bir pratiğe geçebilsem, derken şimdide kış geldi. Bu kışta seracılar benim için baksınlar ufaklıklara baharda alıcam daha önceki denemelerimi hep kışın kaybettiğim için almaya cesaretim yok.
sizinkilere nazar değmesin
Eklenti 4805

bonsaireef 03-11-2006 14:19

Teşekkürler gümüş.
Albiza ellerine sağlık minilerin çok güzel görünüyor.

murare 03-11-2006 15:18

:D "minileriniz çok güzel" elbiseden bahseder gibi oluyor.
Eline sağlık albiza. Hepsi güzel ama en beğendiğim ilk resim. Bizde daha tık yok. :(

albiza 03-11-2006 19:26

Teşekkürler arkadaşlar.Beğenmeniz beni sevindirdi.Zira yavaş yavaş yol aldığımın göstergesi olsa gerek:confused: .Yoksa çok mu iyimser konuşuyorum.:(

bonsaireef 03-11-2006 19:40

Gayet haklı ve yerinde bir konuşma;)

kürekçi 08-11-2006 09:38

Yalova'da yaşayan sanırım todor var

murare 08-11-2006 10:22

Todor'u buldum zaten. Sağolsun yardım etti ama bu seferde adamlara ulaşamıyorum. Maillerine bir şey gitmiyor, faks gitmiyor, hafta sonu telefon edeceğim artık. İlgilendiğin için sağol rower

Todor 19-11-2006 06:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murare
Todor'u buldum zaten. Sağolsun yardım etti ama bu seferde adamlara ulaşamıyorum. Maillerine bir şey gitmiyor, faks gitmiyor, hafta sonu telefon edeceğim artık. İlgilendiğin için sağol rower

Ulaşabildin mi????

murare 20-11-2006 08:50

Ne yazıkki Todor, ulaşamadım. Telefon açılmıyor. Faxa cevap gelmiyor. E-mailede superonlinedan ulaşmadı diye yanıt geliyor. Tanıştığım bir seracı kanalıyla ulaşmaya çalışıyorum şu anda. Umarım başarırım.
Seni çok uğraştırdım ama hala netice yok kusura bakma umarım seni boşuna uğraştırmış olmam.

Todor 21-11-2006 11:54

Ben şimdi aradım, telefon açılıyor. Acaba telefon numarasını yanlışmı verdim sana. Tekrar dene istersen

Karaca Arboretum Fidanlığı: 0 226 833 77 67.

murare 21-11-2006 12:37

Sağol Todor mesai saati içinde arayım birde belki cumartesileri açık değildir.

banzay 21-11-2006 22:30

1 Eklenti(ler)
Toros sedirlerimin boyları yaklaşık 25 cm kadar. Önce tellemeyi denedim. Şimdiden şekil verirsem iyi olur dedim. Fakat zamanlamayı tutturamadım. Diğeriki tanesi hem budama hem de telleme işlemini aynı anda kaldıramadı. Bu ikisindeki telleri hemen çıkardım.Şu anda sağlıklı gibiler. Biraz tepe kısımdan sarardı fakat gene de dayanacaklarını düşünüyorum.
Bu kadar küçük fidanlarda budama yapmak özellikle tepebudaması zararlı mıdır? Sedir ve çam ağaçlarında tepe budamasının uzamayı engellediği ve yana doğru uzama eğilimibaşlattığını duymuştum. Bir de parkta 2-3 adet hemen hemen aynı boyda sedire benzeyen ağaççıklar görüyorum. Bodur çam dedikleri cinsten midir acaba? Yaklaşık 45-50 cm boyundalar ve yıllardır hiç büyümüyorlar.

memet 22-11-2006 10:00

İkisini aynı saksıya neden diktin.. Gelişmelerini yavaşlatacak benim fikrim.
İnce kalacaklar.Ayrı ayrı saksılarda olsaydı.. Gelişmelerini tamamladıktan sonra bonsai saksısında birleştirseydin daha uygun olurdu ..

murare 22-11-2006 11:03

Böyle gelişmesini istediğin durumlarda mümkün mertebe büyük toprağa hatta mümkünse direk bahçeye dikmen gelişi hızlandıracaktır.

Todor 14-12-2006 16:39

2 Eklenti(ler)
Sevgili Murare, bugün senin sakızların resmini çektim. Yanına bir tane sigara koydum ki, fidanların kalınlığını anlayabil:)
Sağolsun orda çalışan arkadaşlar çok güler yüzlüler ama kesin arkamdan "deli galiba" diyorlardır.

Eklenti 6055 Eklenti 6056

murare 15-12-2006 08:35

Çok sağol Todor o kadar uğraştırdım seni. Artık bırakın peşimi diye yalova yazısını, yalova/karadere diye değiştirmişsin:D Çok teşekkürler.

murare 15-12-2006 08:39

Ama ya gallusun gösterdikleri bunlar değil **** gallus en güzellerini alıp gitmiş.
Ama şu yakından çekilmiş olan dallanması hariç gövdesi benziyor gibi, bir iki tanede olsa alacağım sanırım.

turunç 15-12-2006 15:46

Bende bendeeeeee..... Bende isteyebilirmiyim? Çok güzelmiş. Tam hazır bonsai... Todor ücretini banka hesabına havale edeyim kargoyla yolla bana da:) Çok zahmet olacak ama 2 tane de ben isteyebilir miyim?????... Öyle her şeyi isteyen biri değilim yanlış anlaşılmasın ama bunlar kaçırılacak gibi değil gerçekten. Yüzsüzlük olmazsa todor şöyle kalın ve yamuk gövdeli iki tane de bana ayırır mısın???

Todor 15-12-2006 16:17

sevgili turunc, onlar zaten kargo ile yolluyolarmış. Ayrıntıları murare sana söylecektir. Hatta 95 nolu mesajda fidanlığın telefon numarası var. Ben sadece gittim, gördüm, gezdim:D

Todor 15-12-2006 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murare (Mesaj 59320)
Çok sağol Todor o kadar uğraştırdım seni. Artık bırakın peşimi diye yalova yazısını, yalova/karadere diye değiştirmişsin:D Çok teşekkürler.

Ne demek peşimi bırakın. Olmaz öyle şey. Sadece bu taraflara yolu düşen olursa "Yahu bu todor Yalova'da nerde oturuyor acaba?" demesin, aklında kalsında, uğrasın diye ayrıntı ekledim. Belki iki laflarız, iki de kahve içeriz. Senin dikkatinde takdire şayan yani:)

murare 18-12-2006 09:10

Mahsus söyledim, biliyorum yoksa Todor. Tekrar sağol.
Turunc sen ne istiyorsun sakız ağacımı. Bak demedi deme istediğin gibi bir şey bulamayabilirsin gallus almış gitmiş hep güzellerini:D Bende adres faks falan vardı. Bulayımda buraya ekleyim senin için.

Todor 18-12-2006 10:45

Benim önümde firmanın kartları duruyor. Yazıvereyimde sen boşuna arama murare:)

KARACA ARBORETUM FİDANLIĞI
Ağaç ve Çalı Formunda Nadir Park ve Bahçe Fidanları

Termal Yolu- 5.km Pk 64
Samanlı Köyü Yalova
Tel : 0 226 833 77 67
Fax : 0 226 833 72 82

murare 18-12-2006 11:57

Bana adres vermemiştin Todor :( Neyse onuda öğrenmiştik.

Todor 18-12-2006 14:51

Sen fidanlığa gitmeye karar ver yeter ki. Ben seni götürürüm oraya kadar:)

Eaglion 30-05-2007 11:58

ben de yanlış biliyorum sanmıştım

Merhaba arkadaşlar,

Son mesajdan bu yana çok zaman geçmiş ama yeni başlık açmayayım dedim. Yeniyim. meraklıyım. Mazur görün.

Bu foruma girmeye başlayıncaya kadar bonsai dendiğinde benim aklıma en fazla15-30 cm büyüklüğünde minyatür ağaçlar gelirdi. Sitedeki üyelerin bonsailerini görünce kafam karışmıştı. Zira benim için şekil verilmiş ve saksıya konmuş gerçek ağaçlarmış gibi görünüyordu. Hepsi çok büyüktü. Bu başlığı gördüğümde anladım ki; boylarına göre farklı sınıflanıyormuş.

Hem yer sıkıntım olması hem de zevkimin, ilk bildiğim gibi, olması nedeniyle yeni olmama rağmen ben yoluma mini bonsaici ( hayır ben değil bonsai mini :p )olarak devam edeceğim. Aranızda tecrübeli olanlar bana aşağıdaki konularda öneride bulunabilir mi?

:confused: Bir iki haftaya kadar, dördünün türünü bildiğim [Acer ginnala bonsai (Amur maple bonzai), Wisteria sinensis bonsai (Mor salkım bonzai), Celtic sinensis bonsai (Jap. Hackberry bonzai),Ulmus parvifolia bonsai (Chinese Elm bonzai)] ve 3'ü süpriz olacak tohumlarım geliyor. Bunlar mini bonsai için ne kadar uygun ve başka bilinen uygun tür var mı? Özellikle yaprakları da küçülmeye müsait.
:confused: Bu ağaçların bazıları ve ileride olacak diğerleri dış ortam ağaçları. Mini bonsai yapıldığında dış ortamda yaşayamayacakları kesin. Peki içeride tutsam ne olacak?
:confused: içeride de olsa dışarıda da olsa bu ağaçlar içi cam veya mika gibi bir malzemeden minyatür bir sera yapmayı planlıyorum. Özellikle balkonda tutacak olursam, güvenli (agaçları haşlamadan) ve ucuz nasıl ısıtırım. Bildik elektrikli ısıtılar olmayacağı kesin.
:confused: Yanlış dönemde aldığım için ( o zaman bilmiyordum özür dilerim), henüz köklenememiş bazı çeliklerim var. Bunlar toplandığında bile mini bonsai için büyükler. Bir de gövdelenip dallandığında amaçtan sapmış olacaklar. Budama ile ne kadar yola getirilebilir. bu yöntem uygun değil ve ben tohumla mı devam edeyim?

Şimdiden hepinize teşekkür ederim
Sevgiler,
Taylan

bonsaisever 30-05-2007 13:11

Eaglion aramıza hoş geldiniz :)

Neden mini olmasında gayret gösteriyorsunuz?
Mini dahi olsalar dış mekan ağaçlarınıza dışarda bakmak zorundasınız.
Sıcağı, soğuk'u kısaca tüm yılı dışarıda geçirip nefes alması gerekir.
İçeride sergilenmek için bir gün tutulabilirsin (hatta o bile bence çok) ancak daha fazlası öldürecektir.

Ben bonsaiye başladığımda; okuduklarımla %20, okuduklarımı uygulayarak %80 bilgi ve tecrübemin arttığını , sonrasında ağaçların neye nasıl tepki verdiklerini öğrendikçe bu formülün tersine döndüğünü gördüm:)
Bunun için bolca fide alın ve forumda okuduklarınızı uygulayarak el ve bakım alışkanlığınızı arttırın.

Eaglion 30-05-2007 14:43

Bonsaisever hoş buldum,

Mini istememin en önemli sebebi yer sıkıntısı. Evimizde balkon hariç bizim bile rahat dolaşabileceğimiz yer yok. Büyük ağaçları koyabileceğimiz yer söz konusu değil. Balkon da epi topu 4 metre kare. Zaten yarısını da dolap ve masa kaplıyor.

Tohumdan başlamak istiyorum. Daha önce yazdığım gibi 6 türden 50- 60 tane kadar tohumum gelecek. Yaşım 37 başlamak için biraz geç kaldım. Yani sadece 3-5 ağaç yaparak ve 5-6 sene sonra bir veya daha fazlasını kaybederek gidersem iyi bir bonsai yaptığımı görmek için oldukça az zaman kalır. :dilli: Bu nedenle başlarken olabildiğince çok ağaç yapmak istiyorum. Bu yüzden 15-30 cm benim için ideal gibi geliyor.

Onun dışında sitemizin bahçesinde oldukça fazla sayıda ağacımız var ve büyük boydaki bonsaileri biraz bunlara benzetiyorum. O zaman bana anlamsız gelmeye başlıyor. Tercih meselesi. Lütfen kimse alınmasın.

Fide konusuna gelince, İstanbul'u hala öğrenemedim. Esenkent-Bahçeşehir tarafına yakın uygun bir fide satan yer henüz bilmiyorum. Benim de niyetim en az bir kaç tane alıp onlar üzerine denemeler yapmak. Sizin bildiğiniz var mı?

Isıtma konusundaki fikriniz nedir?

Görüşmek üzere teşekkürler.
Taylan

Ali H. ALI 30-05-2007 14:55

Iyi gunler Taylan, Kucuk bonsailer resimlerde cok guzel gorunuyor ve bonsai yapan birini hemen o boy bonsailer yapmiya yonlendiriyor. Oysa mini bonsailerin bakimi orta boy ve buyuk bonsailerin bakimindan daha zordur. Ozelliklede sulama konusunda cok hassastirlar, kucucuk saksi icerisinde, bir yaz gunu susuz kalan bir mini bonsai tek bir gunde kaybetmek hictendir.

Bence yeni basliyanlar icin orta boy bonsailer en uygun olanlardir. Zaman icerisinde deneyim ve beceri kazandik sonra, deysik tarzlar, deyisik agac cinsleri, deysik buyukluklerdeki bonsailer denenebilir.
Bonsaisever onemli bir konuya degindi, Bonsaide deneyim olmazsa, el becerisi gelistirilmezse, teorik olarak ne kadar bilginiz olursa olsun bonsai yapmasini ogrenemezsiniz. Onun icin fidancilardan alacaginiz bonsaiye uygun fidanlarla ise baslamak bonsaiye ulasmak icin en kestirme yollardan biridir.

Bonsai icin getirteceginiz tohumlardan bonsai yapmaniz[mini bonsai olsa bile] en az 4-5 yil ister kucucuk bir fidani bonsai saksisina dikmek onu bonsai yapmaz. Mini bonsai yapmak icin 4-5 yasindaki fidanlari kullanabilirsiniz dallarini ve koklerini dogru sekilde ve uygun tarzda budayip onu bonsai saksisina alabilir ve agac uzerindeki calismalarinizi, bonsai saksisinda devam ettirebilirsiniz.[bonsai golgesinde sohbetler forumundaki 887 ve 895 nolu mesajlara bakabilirsin].

Tropik bitkiler disindaki bitkiler dis mekanda olmali, ic mekanda bakilirsa kisa bir zaman sonra sagliklari bozulup yasamlarini bitirecekler.
Saglicakla kaliniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025